УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правління
Національного банку України
02.02.95 р. N 21
Зареєстровано
від 2 лютого 1995 р. N 229
ТИМЧАСОВЕ ПОЛОЖЕННЯ
ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ЛІМІТУ ЗАЛИШКУ ГОТІВКИ
В КАСІ, НОРМ ВИТРАЧАННЯ ГРОШЕЙ З ВИРУЧКИ,
СТРОКІВ І ПОРЯДКУ ЗДАВАННЯ ВИРУЧКИ ПІДПРИЄМСТВАМИ,
ОРГАНІЗАЦІЯМИ, УСТАНОВАМИ І КОЛЕКТИВНИМИ
СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ
1. Ліміти залишку готівки в касі встановлюються комерційними
банками за місцем відкриття розрахункового рахунку з урахуванням
режиму роботи підприємства та графіка заїзду інкасаторів:
- для підприємств і організацій, які мають постійну грошову
виручку і зобов'язані здавати її в банк або на пошту щоденно,
наприкінці робочого дня, - в розмірах, що необхідні для
забезпечення нормальної роботи ранком наступного дня;
зобов'язаних здавати виручку наступного дня, - в розмірах, з
урахуванням середньоденної виручки готівкою; для тих, що мають
право здавати виручку не щоденно, - в розмірах, що залежать від
встановлених строків здавання і суми виручки;
- для виробничих підприємств, а також для організацій і
установ, які не мають постійної грошової виручки, - в межах
середньоденного видатку готівки (крім витрат на заробітну плату,
допомоги за тимчасовою непрацездатністю, стипендії, премії і
витрат на відрядження). Якщо ці підприємства знаходяться не за
місцем розташування установи банку, ліміт залишку готівки в касі
може підвищуватися.
Колективні сільськогосподарські підприємства самостійно
визначають розміри (ліміти) готівки в їх касах і розрахунки
потреб готівкової маси з урахуванням їх виробничої необхідності
та територіального розташування, які подаються ними відповідним
установам банків.
Для військових частин, установ і організацій Міністерства
оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України
(за винятком торговельних і видовищних підприємств) ліміт залишку
готівки в касі встановлюється установами банків за погодженням з
керівниками цих організацій з урахуванням специфіки роботи кожної
такої організації.
Для встановлення норм витрачання грошей з виручки і лімітів
залишків готівки в касах, установи банків одержують
заявку-розрахунок від підприємств, організацій і установ - за
встановленою формою. Торговельні й інші організації, які мають у
своєму підпорядкуванні не виділені на самостійний баланс
підприємства, подають заявку-розрахунок з зазначенням кожного
магазину, їдальні, підприємства (крім дрібнороздрібної мережі).
У разі неподання таких розрахунків зазначені ліміти
встановлюються відповідним господарським органам установами
банків самостійно.
Ліміт залишку готівки в касі і норми витрачання грошей з
виручки встановлюються для кожного підприємства і організації
(незалежно від того, перебувають чи не перебувають вони на
самостійному балансі) щорічно ,протягом першого кварталу, а в
разі необхідності можуть бути переглянуті протягом року.
Торговельним підприємствам, які розташовані в інших районах,
ліміти залишку каси і норми витрачання грошей з виручки
встановлюються установою банку, в якому знаходиться рахунок
торговельної організації; ці ліміти і норми повідомляються для
контролю установам банків за місцем знаходження торговельних
підприємств.
Встановлені ліміти залишку готівки в касі, норми витрачання
грошей з виручки, порядок і строки здавання виручки в письмовій
формі повідомляються установами банків кожному підприємству,
організації і установі, в тому числі і не виділеним на
самостійний баланс.
Керівники установ за домовленістю з керівниками відповідних
торговельних організацій можуть запровадити порядок, при якому
встановлені ліміти каси, норми витрачання грошей з виручки,
порядок і строки здавання виручки повідомляються установою банку
торговельній організації, а остання доводить їх до кожного свого
торгового підприємства.
2. При встановленні лімітів залишку грошей у касі
враховується, що підприємства, організації і установи, виконкоми
селищних і міських (міст районного підпорядкування) Рад народних
депутатів мають право зберігати понад встановлений ліміт в касах
готівку, що одержана в банку для виплати заробітної плати,
допомог за тимчасовою непрацездатністю, стипендій і премій,
протягом 3 робочих днів; колективні сільськогосподарські
підприємства, підприємства залізничного транспорту для виплати
заробітної плати працівникам віддалених дільниць, виконкоми
сільських Рад народних депутатів - протягом 5 робочих днів,
включаючи день одержання грошей у банку. Після закінчення цих
строків суми грошей, що не використані за призначенням,
повертаються в банк не пізніше наступного робочого дня і в
подальшому видаються підприємствам, організаціям і установам за
їх першою вимогою на ті самі цілі.
Враховується також, що підприємствам і організаціям (крім
сільськогосподарських), які витрачають гроші з виручки без
обмеження норм, не дозволяється накопичувати в своїх касах
готівку понад встановлений ліміт для оплати витрат, які будуть
здійснені в наступні періоди, у тому числі для видачі заробітної
плати, для розрахунків за сільськогосподарські продукти, що
закуповуються, і на інші цілі до настання строків цих виплат.
Колективним сільськогосподарським підприємствам, які мають
постійний грошовий виторг, дозволяється затримувати готівку з
виручки в касі понад встановлені ліміти для оплати праці,
стипендій, допомоги за соціальним страхуванням на 5 робочих днів
до настання строку їх виплати.
3. Норми витрачання готівки з виручки (або з касових
надходжень) встановлюються установами банків за участю керівників
підприємств.
При встановленні норм витрачання готівки з виручки (касових
надходжень) враховується дійсна потреба підприємств і організацій
у готівці на поточні потреби, на купівлю речей і книг у
населення, на розрахунки з комітентами, а щодо підприємств і
організацій, що мають право купувати сільськогосподарські
продукти у населення, - для оплати продукції, що закуповується,
але не вище граничних норм (додаються). Для роздрібних
торговельних підприємств і підприємств громадського харчування до
норм витрачання грошей з виручки на поточні потреби можуть бути
включені також виплати допомог за соціальним страхуванням.
В норми не включаються витрати:
- на виплату заробітної плати з виручки підприємств торгівлі
і громадського харчування (незалежно від форм власності)
працівникам магазинів, їдалень, буфетів та інших торговельних
організацій і підприємств громадського харчування і сільськими,
районними споживчими товариствами, які не мають у своєму складі
галузевих об'єднань, - працівникам апарату управління
товариством, а також працівникам підвідомчих підприємств і
організацій, що не перебувають на господарському розрахунку
(хлібопекарень, складів, баз, перукарень тощо); витрати на
виплату заробітної плати з виручки підприємствами побутового
обслуговування населення працівникам ательє, майстерень,
перукарень, пралень тощо. Ці виплати проводяться у межах коштів,
що направлені на споживання (норми від обсягу товарообороту);
- підприємств торгівлі усіх форм власності на купівлю
скляної тари у населення (без обмеження розмірів);
- колективних сільськогосподарських підприємств, які мають
грошовий виторг від реалізації сільськогосподарської продукції
власного виробництва і продуктів її переробки, включаючи
виготовлену на давальницьких умовах та одержану в порядку
зустрічного продажу, - на оплату праці, стипендій, допомоги за
соціальним страхуванням своїм працівникам.
При визначенні норм витрачання грошей з виручки не
враховується потреба у грошах для оплати витрат на службові
відрядження, оскільки підприємствам і організаціям заборонено
витрачати гроші з виручки на витрати за відрядженнями. Як
виняток, допускається для театральних і музичних колективів,
концертних і циркових бригад, що перебувають на гастролях у
населених пунктах (крім міст Києва, Сімферополя, Севастополя і
обласних центрів), якщо строк гастролей у кожному з пунктів не
перевищує 1-2 днів.
На розсуд керівника установи банку дозволяється
встановлювати для сільських і районних споживчих товариств, які
не мають у своєму складі галузевих об'єднань, норми витрачання
грошей з виручки на поточні потреби для усього споживчого
товариства, включаючи потреби підвідомчих підприємств і
організацій, що не перебувають на господарському розрахунку; у
межах цих норм сільські і районні споживчі товариства
встановлюють розміри витрачання грошей з виручки на поточні
потреби підвідомчим торговельним підприємствам. Якщо сільські і
районні споживчі товариства мають у своєму складі підприємства,
що виділені на самостійний баланс, норми витрачання грошей з
виручки таким підприємствам встановлюються установами банків
окремо.
Торговельним підприємствам, що мають в своєму складі
дрібнороздрібну торговельну мережу (палатки, рундуки, кіоски,
павільйони, буфети, лотки), продавці яких матеріально
відповідальні перед вказаними вище торговельними підприємствами,
норми витрачання грошей з виручки встановлюються для
торговельного підприємства в цілому, включаючи витрати з виручки
на потреби цієї дрібнороздрібної мережі.
4. При встановленні норм витрачання готівки з виручки
установи банків повинні враховувати таке:
- витрачання готівки з виручки одного підприємства (в тому
числі з виручки магазину, їдальні, перукарні, ательє, майстерні)
на потреби інших підприємств, що входять до складу тієї ж
організації, а також на потреби цієї організації і з виручки, що
надходить в об'єднані каси, заборонено, крім випадків,
передбачених вище для сільських і районних споживчих товариств;
- всі юридичні особи, незалежно від форм власності, а також
фізичні особи - громадяни України, іноземні громадяни, особи без
громадянства, які є суб'єктами підприємницької діяльності,
здійснюють між собою розрахунки за товари, роботи, послуги та
цінні папери, як правило, в безготівковому порядку. Готівка на
витрати на відрядження не входить до поточних потреб і видається
банками у встановленому порядку.
5. Торговельним підприємствам і підприємствам громадського
харчування норми витрачання готівки з виручки встановлюються у
процентах до місячного товарообороту або обороту громадського
харчування (додаються).
Неторговельним підприємствам і організаціям, що мають
постійну грошову виручку, норми встановлюються в процентах до
місячної суми касової виручки (додаються).
Підприємствам, організаціям і установам, що не мають
постійної грошової виручки, встановлюється місячна норма
витрачання готівки з касових надходжень в абсолютній сумі.
Для колективних сільськогосподарських підприємств усіх форм
власності норми витрачання грошей з поточних надходжень
встановлюються з розрахунку на місяць в абсолютній сумі.
6. Експлуатаційні підприємства Міністерства зв'язку
здійснюють касові операції у порядку, встановленому "Положенням
про ведення касових операцій експлуатаційними підприємствами
Міністерства зв'язку України", затвердженим Міністерством зв'язку
України за погодженням з Міністерством фінансів і Національним
банком України. Ліміти залишку грошей у касі для підприємств
зв'язку встановлюються установами банків за погодженням з
керівниками цих підприємств з урахуванням розмірів готівкового
обороту і умов роботи підприємств зв'язку.
Напередодні неробочих днів установ банку підприємства
зв'язку можуть перевищувати ліміти каси в розмірах, що необхідні
для забезпечення видаткових операцій у ті дні, коли установи
банків операцій не здійснюють.
Підприємствам зв'язку дозволяється виплачувати заробітну
плату своїм працівникам з поточних касових надходжень.
7. Грошова виручка здається підприємствами, організаціями,
установами за вказівкою установ банку :
- в денні і вечірні каси установ банку ;
- інкасаторам Національного банку України. У разі, коли
установі банку відповідно до п. 179 Інструкції Національного
банку України з організації емісійно-касової роботи в установах
банків України N 1 ( v0129500-94 ) від 7 липня 1994 р. дозволена
відомча служба інкасації готівки, - інкасаторам цього банку:
- в об'єднані каси при підприємствах і організаціях для
подальшого здавання у відповідні установи банків ;
- підприємствам зв'язку для переказів на рахунки в установах
банків.
Строки і порядок здавання виручки встановлюються установами
банків кожному підприємству, організації, установі за погодженням
з їх керівниками, виходячи з необхідності прискорення обіговості
грошей і своєчасного надходження їх у каси банків;
- для організацій, що розташовані в місцевості, де є
установи банків, підприємства зв'язку, - щоденно, в день
надходження грошей в їх каси;
- в місцевості, де немає установ банків або підприємств
зв'язку, не рідше одного разу на три дні, в залежності від
віддаленості від них організації;
- для підприємств і організацій, що мають невеликі суми
виручки і знаходяться на значній відстані від установи банку або
підприємства зв'язку, - не рідше одного разу в десять днів,
за умови, що загальна сума виручки за десять днів не перевищує
десятикратного неоподаткованого мінімуму.
Залізничні станції, річкові, морські вокзали і пристані, які
знаходяться в місцевості, де немає установ банків, переказують
виручку в банк не пізніше наступного дня після її надходження.
Готівка, що прийнята від сільського населення у сплату
податків, страхові та інші збори здаються місцевими органами
самоврядування безпосередньо до кас установ банків або шляхом
переказу через пошту в порядку і в строки, встановлені
Міністерством фінансів України.
З метою забезпечення максимального і своєчасного здавання
виручки та дотримання лімітів залишку готівки в касах
підприємств, організацій і установ, установи банків повсюдно
мають забезпечувати роботу вечірніх кас у робочі, вихідні та
святкові дні.
В окремих випадках підприємствам торгівлі і громадського
харчування, які працюють у вихідні та святкові дні, дозволяється
перевищувати встановлені ліміти залишку готівки в касі з
обов'язковим здаванням її в банк не пізніше наступного робочого
дня банку.
Перший заступник
Голови Правління О. О. Веселовський
ГРАНИЧНІ НОРМИ ВИТРАЧАННЯ
ГОТІВКИ З ВИРУЧКИ
І. На поточні потреби
1. Роздрібні торговельні під- - до 2,0% від місячного
приємства усіх форм влас- фактичностіного
в містах і в сільсь- товарообороту
кій місцевості
2. Підприємства громадського - до 1,0% від місячного
харчування усіх форм влас- фактичного
ності в містах і в сільсь- товарообороту
кій місцевості
3. Видовищні підприємства, - до 2,5% від місячної
підприємства місцевого суми касової виручки
транспорту, комунальні,
побутового обслугову-
вання населення, інші
підприємства і органі-
зації, що мають постій-
ну грошову виручку
4. Театральні і музичні ко-
лективи, концертні і цир-
кові бригади, що знаходя-
ться на гастролях
- в сільській місцевості - до 20% від зборів за
проведені в сільській
місцевості спектаклі і
концерти
- в робітничих селищах, - до 20% від зборів в
селищах міського типу даному населеному
і в містах (крім міст пункті, якщо строк
Києва, Сімферополя, Се- гастролей в кожному
вастополя і обласних населеному пункті
центрів) не перевищує 1-2 днів
5. Магазини, що проводять - за згодою з відповідною
скупку товарів, книг у установою банку
населення, ювелірних ви-
робів, дорогоцінних ме-
талів, а також організа-
ції, що проводять скупку
годинників у позолочених
корпусах, позолочених
корпусів і браслетів до
годинників, автомобільних
акумуляторних свинцевих
батарей, що відпрацювали
свій ресурс, легкових
автомобілів, що прийшли
у непридатність, зношених
вузлів агрегатів і дета-
лей легкових автомобілів,
відходів кінофотоматеріа-
лів і елементів живлення
для годинників, які міс-
тять срібло
6. Колективні сільськогоспо- - за згодою з
дарські підприємства відповідною
установою банку
7. Виробничі підприємства, - за згодою з
організації, установи, що відповідною
не мають постійної грошо- установою банку
вої виручки, державні
сільськогосподарські під-
приємства
ІІ. На закупки сільськогосподарських продуктів у населення
1. Торговельні організації - до 15% від місячного
усіх форм власності - на товарообороту,
закупки сільськогосподар- з наданням права
ських продуктів, сировини керівникам установ
і дикорослих плодів, ягід, банків підвищувати
горіхів, грибів та інших норму для окремих
продуктів побічного корис- організацій у сезони
тування у лісах масових заготовок до
розмірів, що
необхідні для
оплати продукції,
що закуповується
2. Підприємства громадського - до 7% від місячного
харчування усіх форм влас- обороту
ності - на закупки сіль-
ськогосподарських продуктів
3. Колгоспні ринки (для опла- - за згодою з
ти вартості сільськогоспо- відповідною
дарської продукції, що установою банку
приймається від населення
для реалізації через бюро
торгових послуг
4. Заготівельні контори спо- - за згодою з
живчої кооперації, вироб- відповідною
ничі підприємства та інші установою банку
організації усіх форм
власності, які мають пра-
во закупки відповідних
сільськогосподарських
продуктів, сировини, ди-
корослих і інших продук-
тів побічного користуван-
ня у лісах, лікарських
трав у населення
Примітка. При визначенні граничних норм витрачання готівки з
виручки на поточні потреби для підприємств і організацій усіх
форм власності і виду діяльності необхідно враховувати граничні
норми витрачання готівки на поточні потреби, встановлені Порядком
ведення касових операцій у народному господарстві України,
затвердженим постановою Правління Національного банку України N
21 ( v0021b500-95 ) від 2 лютого 1995 р. (Реєстраційний N 228 від
2 лютого 1995 р.).