МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ
Л И С Т
25.02.2009 N 10-06/237-2943

Щодо стягнення простроченої заборгованості перед державою за кредитами, бюджетними позичками та фіндопомогою

Державне казначейство України повідомляє, що на виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо забезпечення погашення заборгованості перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії" від 11.04.2008 р. N 334/2008 (334/2008) , розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 р. N 1522-р (1522-2008-р) "Про затвердження комплексного плану заходів щодо забезпечення погашення простроченої заборгованості юридичних осіб перед державою за кредитами, залученими державною або під державні гарантії" та з метою удосконалення взаємодії між органами Державного казначейства України та органами Державної податкової служби України в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та іншими надходженнями, внесено зміни спільним наказом від 25.12.2008 р. N 557/810 (z0028-09) (зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 6 січня 2009 року N 28/16044) до спільного наказу Державного казначейства України, Державної податкової адміністрації України від 25.04.2002 р. N 74/194 (z0436-02) .
Пунктом 10 Порядку взаємодії між органами Державного казначейства України та органами державної податкової служби України в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та іншими надходженнями (z0436-02) (далі - Порядок), затвердженим зазначеними вище наказами, визначено конкретні терміни надання територіальними органами Державного казначейства України до відповідних органів державної податкової служби України подань на стягнення простроченої заборгованості перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками та фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі.
При цьому при оформленні подань на стягнення простроченої заборгованості перед державним бюджетом за бюджетними позичками, фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі, використовується форма додатка 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2001 р. N 1387 (1387-2001-п) , з обов'язковим зазначенням кодів бюджетної класифікації (v0604201-01) , на які повинні зараховуватися суми простроченої заборгованості за кожним її видом.
При оформленні подань на стягнення простроченої заборгованості перед державним бюджетом за кредитами, залученими державною або під державні гарантії, використовується форма додатка 2 до наказу Міністерства фінансів України від 30.04.1996 р. N 88 (z0247-96) . Подання оформлюються в національній валюті (розрахунок гривневого еквіваленту простроченої заборгованості здійснюється за курсом валют на останній день звітного періоду) з обов'язковим зазначенням кодів бюджетної класифікації (v0604201-01) , на які повинні зараховуватись суми простроченої заборгованості за кожним її видом.
Звертаємо увагу, що подання на стягнення простроченої заборгованості готуються територіальними органами Державного казначейства України та подаються до відповідних органів державної податкової служби України, на всіх боржників, окрім тих, за якими існує державна реєстрація припинення юридичної особи.
Також територіальні органи Державного казначейства України щомісяця, у термін, визначений пунктом 9 Порядку (z0436-02) , зобов'язані надавати відповідним органам державної податкової служби в паперовому вигляді інформацію стосовно простроченої заборгованості за кредитам, залученими державною або під державні гарантії, бюджетними позичками та фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі, у тому числі за простроченою заборгованістю, яка обліковується за ліквідованими боржниками (позичальники, за якими існує державна реєстрація припинення юридичної особи).
Слід зазначити, що відповідно до пункту 10 Порядку (z0436-02) органи державної податкової служби щомісяця мають направляти інформацію територіальним органам Державного казначейства України про вжиті заходи щодо стягнення простроченої заборгованості з наданням копій документів (постанови, ухвали, рішення суду тощо) та інформацію щодо ліквідації, реорганізації (шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення), зміни місцезнаходження боржника.
Головним управлінням Державного казначейства України отриману від відповідних органів державної податкової служби інформацію про вжиті заходи щодо стягнення простроченої заборгованості перед державою за кредитами, залученими державною або під державні гарантії, бюджетними позичками та фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі, облік якої здійснюється на центральному рівні та копії документів, необхідно направляти до Державного казначейства України, з метою подальшого інформування Міністерства фінансів України.
Перший заступник Голови
О.Даневич