МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
22.12.2008 N 763

Про запровадження системи управління якістю

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства охорони здоров'я N 111 (v0111282-09) від 23.02.2009 N 436 (v0436282-09) від 18.06.2009 )
На виконання Програми запровадження системи управління якістю в органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2006 року N 614 (614-2006-п) та у зв'язку із введенням в дію штатного розпису та структури на 2008 рік, затверджених наказом МОЗ України від 21.04.08 N 151-к "Про введення в дію штатного розпису та структури Міністерства охорони здоров'я України на 2008 рік" НАКАЗУЮ:
1. Призначити головним уповноваженим з питань впровадження та забезпечення функціонування системи управління якістю у центральному апараті МОЗ України та урядових органах, що функціонують у його складі заступника Міністра Бідного В.Г.
2. Затвердити склад Координаційної ради з розроблення та підтримання системи управління якістю в Міністерстві охорони здоров'я України та урядових органах, що функціонують у його складі (додається).
3. Затвердити Положення про Координаційну раду з розроблення та підтримання системи управління якістю в Міністерстві охорони здоров'я України та урядових органах, що функціонують у його складі (додається).
4. Затвердити План заходів щодо запровадження системи управління якістю у центральному апараті МОЗ України та урядових органах, що функціонують у його складі, на 2008-2010 роки (додається).
5. Визнати таким, що втратив чинність, наказ МОЗ України від 11.06.07 N 125-О "Про запровадження системи управління якістю".
Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Бідного В.Г.
Міністр
В.М.Князевич

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
22.12.2008  N 763

СКЛАД

Координаційної ради з розроблення та підтримання системи управління якістю в Міністерстві охорони здоров'я України та урядових органах, що функціонують у його складі

Бідний В.Г. - заступник Міністра охорони здоров'я України, головний уповноважений з питань розроблення та підтримання системи управління якістю у центральному апараті МОЗ України та урядових органах, що функціонують у його складі, голова Координаційної ради
Митник З.М. - заступник Міністра охорони здоров'я України, заступник голови Координаційної ради
Лазоришинець В.В. - заступник Міністра охорони здоров'я України, заступник голови Координаційної ради
Яковенко І.В. - заступник Міністра охорони здоров'я України, заступник голови Координаційної ради
Юрченко В.Д. - заступник Міністра охорони здоров'я України, заступник голови Координаційної ради
Жданова М.П. - директор Департаменту розвитку медичної допомоги
Банчук М.В. - директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки
Шпак І.В. - директор Департаменту управління та контролю якості медичних послуг
Константінов Ю.Б. - директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції у системі охорони здоров'я
Левицький О.І. - директор Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності
Моісеєнко Р.О. - директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення
Бачинський В.Й. - директор Адміністративного департаменту
Підгорна Л.М. - начальник Управління економіки страхування
Єфіменко О.В. - начальник Управління моніторингу та супроводу державних програм
Бронова В.М. - начальник Юридичного управління
Марунич В.В. - начальник Відділу медико-соціальної експертизи
Павелко Н.Ю. - начальник Відділу тендерних процедур
Трут С.М. - начальник Контрольно-ревізійного відділу
Тимошенко Л.О. - начальник Відділу інвестицій, будівництва та майнових відносин
Сірман В.М. - начальник Відділу із забезпечення діяльності Міністра
Петрук Д.А. - завідуючий Сектором протирадіаційного захисту та медичних проблем наслідків аварії на ЧАЕС
Садчиков М.В. - завідуючий Мобілізаційним сектором
Шлончак Н.В. - завідуючий Сектором режимно-секретної роботи
Карнаухова Т.В. - завідуючий Сектором контролю апарату
Хобзей М.К. - голова Комітету з контролю за наркотиками
Михальчук В.М. - перший заступник голови Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам
Карнаух І.В. - головний спеціаліст відділу управління персоналом та керівними кадрами Департаменту кадрової політики, освіти і науки, секретар Координаційної ради.
( Склад в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я N 111 (v0111282-09) від 23.02.2009; із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я N 436 (v0436282-09) від 18.06.2009 )

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
22.12.2008  N 763

ПОЛОЖЕННЯ

про Координаційну раду з розроблення та підтримання системи управління якістю в Міністерстві охорони здоров'я України та урядових органах, що функціонують у його складі

I. Загальні положення

1.1. Координаційна рада з якості МОЗ України (далі - Координаційна рада) є постійно діючим дорадчим органом МОЗ України, діяльність якої спрямована на розробку, впровадження та удосконалення системи управління якістю в центральному апараті Міністерстві охорони здоров'я та урядових органах, що функціонують у його складі.
1.2. Координаційна рада у своїй діяльності керується Конституцією (254к/96-ВР) та законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, Положенням про МОЗ України, наказами МОЗ України та цим Положенням.
1.3. Засідання Координаційної ради проводяться не рідше, ніж один раз на квартал і є правомочним, якщо в ньому бере участь не менше, ніж половина її членів.
1.4. Рішення Координаційної ради приймаються голосуванням, більшістю голосів її членів, які присутні на засіданні Координаційної ради. У разі рівного розподілу голосів при голосуванні голос головуючого на засіданні Координаційної ради є вирішальним.

II. Основні цілі діяльності Координаційної ради

2.1. Розробка системи управління якістю
2.2. Впровадження системи управління якістю.
2.3. Удосконалення системи управління якістю.

III. Основні завдання Координаційної ради

3.1. Підвищення якості надання адміністративно-управлінських послуг.
3.2. Удосконалення процесу прийняття управлінських рішень.
3.3. Створення власного іміджу та покращення іміджу державної влади в цілому.

IV. Основні повноваження Координаційної ради

4.1. Проведення аналізу відповідності діяльності МОЗ України вимогам національного стандарту ДСТУ ISO 9001-2001 та здійснення підготовки заходів щодо приведення її у відповідність до цих вимог.
4.2. Внесення Міністру охорони здоров'я України пропозиції щодо кандидатур внутрішніх аудиторів для оцінювання результатів запровадження системи управління якістю в центральному апараті МОЗ України.
4.3. Розроблення та затвердження програми проведення внутрішніх аудитів системи управління якістю МОЗ, здійснює контроль за її виконанням.
4.4. Розроблення планів заходів та прийняття відповідних рішень за підсумками проведення аудитів системи управління якістю в МОЗ України.
4.5. Проведення аналізу результативності та ефективності процесів системи управління якістю в МОЗ України, прийняття рішень за підсумками аналізу.
4.6. Координація діяльності, спрямованої на організацію та проведення навчання персоналу МОЗ України з питань управління якістю.
4.7. Складання переліків послуг, що надаються Міністерством та урядовими органами та процесів з їх надання.
4.8. Ініціювання запровадження кращого міжнародного досвіду з питань управління якістю в діяльності МОЗ України.

V. Склад Координаційної ради

Координаційна рада утворюється у складі головного уповноваженого з питань запровадження та забезпечення функціонування системи управління якістю у центральному апараті МОЗ України та урядових органах, що функціонують у його складі, уповноважених та секретаря.
5.1. Головний уповноважений з питань запровадження та забезпечення функціонування системи управління якістю у центральному апараті МОЗ України та урядових органах, що функціонують у його складі, що за посадою є заступником Міністра з питань організації роботи апарату Міністерства, поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу:
5.1.1. Головує на засіданнях Координаційної ради.
5.1.2. Відповідає за функціонування процесів, необхідних для системи управління якістю.
5.1.3. Контролює процес дотримання умов системи управління якістю в Міністерстві та урядових органах.
5.1.4. Звітує перед Міністром охорони здоров'я України про функціонування системи управління якістю та необхідність її удосконалення.
5.1.5. Забезпечує взаємодію МОЗ України з іншими центральними органами виконавчої влади з питань, пов'язаних із запровадженням системи управління якістю.
5.1.6. Підписує рішення Координаційної ради, які оформляються у вигляді протоколів.
5.1.7. Подає на розгляд Міністру охорони здоров'я України рішення Координаційної ради.
5.2. Уповноважені із запровадження та забезпечення функціонування системи управління якістю у центральному апараті МОЗ України та урядових органах, що функціонують у його складі.
5.2.1. У кожному структурному підрозділі МОЗ України та урядових органах, що функціонують у його складі призначається уповноважений з питань запровадження та забезпечення функціонування системи управління якістю МОЗ України.
5.2.2. Уповноважені з розроблення та забезпечення функціонування системи управління якістю розробляють, забезпечують впровадження, підтримання та взаємодію процесів, необхідних для ефективного функціонування системи управління якістю у своїх структурних підрозділах апарату МОЗ України та урядових органах, що функціонують у його складі.
5.3. Секретар Координаційної ради - спеціаліст із запровадження системи управління якістю в Міністерстві охорони здоров'я України та урядових органах.
5.3.1. Організовує роботу структурних підрозділів з питань розроблення документації із запровадження системи управління якістю і відстеження в ній змін.
5.3.2. Організовує моніторинг процесів системи управління якістю.
5.3.3. Планує проведення внутрішніх аудитів та документування їх результатів.
5.3.4. Організовує наради Координаційної ради та веде протоколи її засідань.
5.3.5. Здійснює внутрішнє інформування членів Координаційної ради та членів Робочої групи.
5.3.6. Забезпечує навчання персоналу Міністерства з питань запровадження системи управління якістю.

VI. Забезпечення діяльності Координаційної ради

6.1. Організаційно-методичне забезпечення діяльності Координаційної ради здійснюють МДП "Полімед" та Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України.
6.2. Матеріально-технічне забезпечення діяльності Координаційної ради здійснює Управління справами МОЗ України.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
22.12.2008  N 763

ПЛАН ЗАХОДІВ

запровадження системи управління якістю у центральному апараті МОЗ України та урядових органах, що функціонують у його складі на 2008-2010 роки

N з/п Захід Виконавець Термін Результат Примітка
1. Призначити внутрішніх аудиторів для оцінювання результатів запровадження системи управління якістю в Міністерстві МОЗ України січень 2009 року Наказ МОЗ України п.11 Заходів (614-2006-п)
2. Забезпечити навчання головного уповноваженого, уповноважених, внутрішніх аудиторів, членів Координаційної ради з якості, членів робочої групи з питань запровадження та забезпечення функціонування системи управління якістю в Міністерстві Департамент кадрової політики, освіти і науки за сприянням Держспоживстандарту та Головдержслужби постійно до 2010 року Наказ МОЗ України пп.12 п.1 Змін
3. Провести функціональне обстеження центрального апарату МОЗ України та урядових органів Робоча група серпень- вересень 2009 року Реєстр функцій МОЗ та урядових органів
4. Скласти та затвердити переліки послуг, що надаються Міністерством, та процесів з їх надання Координаційна рада, Робоча група жовтень 2009 року Наказ МОЗ України п.9, 10 Заходів (614-2006-п)
5. Розробити та затвердити документацію з питань запровадження та функціонування системи управління якістю Координаційна рада, Робоча група грудень 2009 року Методики процесів п.13 Заходів (614-2006-п) та пп.12 Змін
6. Запровадити систему управління якістю в Міністерстві та урядових органах Координаційна рада, Робоча група квітень- травень 2010 року Наказ МОЗ України п.14 Заходів (614-2006-п)
7. Провести внутрішній аудит в органах виконавчої влади на предмет функціонування системи управління якістю в Міністерстві та урядових органах Внутрішні аудитори липень 2010 року Довідка, висновок п.15 Заходів (614-2006-п)
8. Провести передсертифікаційний аудит в Міністерстві та урядових органах Зовнішні аудитори вересень 2010 року Висновок зовнішніх аудиторів п.16 Заходів (614-2006-п)
9. Провести сертифікаційний аудит системи управління якістю в Міністерстві та урядових органах Зовнішні аудитори листопад 2010 року Сертифікат п.16 Заходів (614-2006-п)
Заступник Міністра
охорони здоров'я України,
Головний уповноважений
В.Г.Бідний