МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ
ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
Н А К А З
10.03.2009 N 174

Про Цільову програму історико-культурного і соціального розвитку протипожежних та рятувальних служб, подальшого розвитку музейної справи та підвищення ролі ветеранських організацій системи органів і підрозділів цивільного захисту МНС

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи N 343 (v0343666-09) від 19.05.2009 )
На виконання Генеральної угоди про співробітництво та організацію взаємовідносин між Міністерством і Всеукраїнською асоціацією ветеранів та пенсіонерів МНС України від 30 травня 2008 року, рішення колегії МНС від 22.01.2009 N 1 "Про результати роботи Міністерства у 2008 році та пріоритетні завдання на 2009 рік", оголошеної до виконання наказом МНС від 26.01.2009 N 43, та з метою більш широкого пропагування історії українських протипожежних та рятувальних служб серед населення та особового складу органів і підрозділів цивільного захисту, використання кращих її сторінок та досвіду в практичній діяльності на сучасному етапі, подальшого розвитку музейної справи в органах і підрозділах цивільного захисту та підвищення ролі ветеранських організацій системи МНС, зокрема у вихованні молодих працівників, формування у них високих професійних та моральних якостей НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Цільову програму історико-культурного і соціального розвитку протипожежних та рятувальних служб, подальшого розвитку музейної справи та підвищення ролі ветеранських організацій органів та підрозділів цивільного захисту МНС (далі - Програма), що додається.
2. Начальникам ГУ МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві і Севастополі, науково-дослідних установ, загонів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, спеціалізованих рятувальних служб і формувань, ректорам вищих навчальних закладів:
затвердити робочі заходи з питань висвітлення історії щодо створення і функціонування пожежно-рятувальної справи, регіональних та місцевих органів і підрозділів цивільного захисту, відновлення та подальшого розвитку музейної справи, а також активізації роботи ветеранського руху на місцях;
подавати щороку до 20 лютого до Управління соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення (Алімов О.Ф.) інформацію про хід виконання робочих заходів.
3. Керівникам урядових органів державного управління, департаментів та інших самостійних структурних підрозділів центрального апарату МНС затвердити та забезпечити належне виконання власних робочих заходів з питань вивчення історії створення і функціонування підпорядкованого підрозділу, постійно надавати допомогу у відродженні музейної справи протипожежним і рятувальним службам Міністерства та запровадити заходи щодо активізації ветеранського руху в центральному апараті МНС.
4. Координацію та організацію роботи з виконання Програми покласти на Управління соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення (Алімов О.Ф.) спільно із Всеукраїнською асоціацією ветеранів та пенсіонерів МНС (Доманський В.А., за згодою).
5. Департаменту економіки і фінансів (Малицька М.Ф.), Управлінню соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення (Алімов О.Ф.) визначати необхідний обсяг фінансування Програми, виходячи з можливостей державного бюджету, з урахуванням конкретизації завдань за підсумками виконання Програми у попередні роки.
( Пункт 5 в редакції Наказу Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи N 343 (v0343666-09) від 19.05.2009 )
6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Третьякова В.М.
Міністр
В.Шандра

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МНС
10.03.2009  N 174

ЦІЛЬОВА ПРОГРАМА

історико-культурного та соціального розвитку протипожежних та рятувальних служб, подальшого розвитку музейної справи та підвищення ролі ветеранських організацій органів і підрозділів цивільного захисту Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

Мета Програми

Метою Програми є організація взаємодії всіх органів і підрозділів цивільного захисту Міністерства з питань історико-культурного та соціального розвитку протипожежних та рятувальних служб, подальшого розвитку музейної справи та підвищення ролі ветеранських організацій з центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та службами і підрозділами відомчої, місцевої та добровільної пожежної охорони, відомчими та місцевими спеціалізованими рятувальними формуваннями у здійсненні заходів щодо відродження і розвитку традицій українських протипожежних і рятувальних служб, створення умов у суспільстві для забезпечення їх загального розвитку, вивчення та висвітлення історії їх заснування і функціонування, ефективного розвитку музейної справи в кожному регіоні держави та надійного забезпечення соціального і правового захисту ветеранів та інвалідів органів і підрозділів цивільного захисту, у тому числі ветеранів та інвалідів державної пожежної охорони та колишніх військ Цивільної оборони, а також державних аварійно-рятувальних служб і формувань та підприємств, установ і організацій сфери управління МНС (далі - органи і підрозділи цивільного захисту) та подальшого підвищення ролі ветеранських організацій у вихованні молодих працівників, формування у них високих професійних і моральних якостей.

Аналіз проблем, на розв'язання яких спрямована Програма

Науково-історичний підхід у дослідженні та вивченні будь-якої проблеми може стати ключем до розв'язання завдань, які постають перед науковцями, управлінським апаратом, державою та суспільством.
У зв'язку з цим дослідження і вивчення історії створення, формування та розвитку державного управління у сфері превентивної безпеки та пожежно-рятівної справи в Україні у минулі століття мають важливе наукове і практичне значення, оскільки з його аналізом пов'язане дослідження таких кардинальних питань, як роль держави у підтримці забезпечення превентивної безпеки, взаємодія протипожежних і рятувальних служб із владними структурами, населенням та громадськими організаціями, вплив стану превентивної безпеки населених пунктів і територій на соціально-економічний розвиток держави, довкілля і добробуту народу, розвиток матеріально-технічної бази органів і підрозділів цивільного захисту, їх технічне оснащення, кадрове забезпечення, соціальний захист тощо.
Стан історичної науки в сучасних умовах в Україні характеризується недостатнім дослідженням проблем щодо створення, функціонування і розвитку українських протипожежних і рятувальних служб та відсутністю необхідних організаційно-штатних структур і зорієнтованих на цю працю творчих сил. Розпорошеність і відсутність координації діяльності існуючих окремих, часто розрізнених виставок-музеїв, а також науково-методичного їх забезпечення гальмує процес у розвитку важливої галузі - вітчизняної історії у сфері цивільного захисту.
У системі МНС відсутня належна система підготовки наукових та науково-педагогічних кадрів з питань дослідження і вивчення історії розвитку та функціонування протипожежних і рятувальних служб, а наявні в навчальних закладах малочисельні кафедри, які завантажені навчальним процесом, фізично не спроможні осягнути наукову розробку всього спектру історичних проблем у галузі цивільного захисту. В Україні й досі з даного питання не видано жодної фундаментальної монографії, жодного енциклопедично-довідкового видання, базового підручника тощо.
У свою чергу, сучасний розвиток суспільства вимагає значного підвищення ролі мережі культурних закладів, одним із яких є музеї, як носії духовної спадщини українського народу, що ефективно впливають на виховання особового складу органів і підрозділів цивільного захисту, громадян України і в цілому на розвиток національної культури.
На посилення ролі музеїв у духовному відродженні українського народу спрямований Указ Президента України від 22 березня 2000 року N 489 (489/2000) "Про невідкладні заходи щодо розвитку музеїв України". Програмою розвитку музейної справи в Україні визначено основні напрямки розв'язання проблем збереження, розвитку і використання музейних фондів, передбачено зміцнення матеріально-технічної бази музеїв, впровадження в діяльності музеїв інформаційних технологій, технічне оснащення музеїв на рівні сучасних вимог і стандартів, створення належних умов для зберігання музейного фонду і покращення його використання з метою формування національної свідомості, підвищення загального рівня освіти і культури.
Як свідчить аналіз сучасного стану музейної справи, у Міністерстві є в наявності та функціонують, в основному, тільки пожежно-технічні виставки, які створювались ще в 70-90 роках минулого століття і призначені в основному для пропаганди пожежно-технічних знань серед населення України. При цьому, координаційного науково-методичного центру за їх діяльністю створено не було, науковою діяльністю вони майже не займаються, відсутній належний фондовий облік, не приділено достатньої уваги історичному розвитку пожежно-рятувальної справи в Україні тощо. Діяльність інших служб Міністерства в цих виставках-музеях на сьогоднішній день майже не відображена, відсутні, в більшості із них наукові бібліотеки, наукові архіви, фондосховища, читацькі зали, реставраційні майстерні тощо. Останнім часом музейні приміщення скорочуються, їх місця займаються службовими кабінетами та для інших цілей.
Існує також ряд проблем, які не дають змоги повною мірою реалізувати потужний потенціал органів і підрозділів цивільного захисту, відродити їх найкращі традиції у суспільному житті та державному будівництві України. Зокрема, відзначається низький рівень поінформованості суспільства про історію українських протипожежних і рятувальних служб, їх традиції, сучасний стан, перспективи розвитку, а також небажання окремих керівників органів і підрозділів цивільного захисту приділяти належну увагу цій справі.

Шляхи і способи розв'язання проблеми

Шляхами розв'язання проблеми відродження і розвитку українських протипожежних і рятувальних служб та створення умов у суспільстві для забезпечення їх загального розвитку є:
наукове дослідження історії становлення, розвитку та функціонування українських протипожежних і рятувальних служб, їх ролі в ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків з метою використання його результатів у сфері освіти та виховання;
створення реєстру об'єктів історико-архітектурної спадщини та здійснення обліку нерухомих і рухомих пам'яток культурної спадщини, пов'язаних з історією протипожежних і рятувальних служб, а також історичних меморіалів, обелісків, пам'ятних знаків, найменування вулиць і площ у містах та інших населених пунктах, присвячених героїчним вчинкам пожежних та рятівників органів і підрозділів цивільного захисту;
підготовка і видання наукових праць, кандидатських і докторських дисертацій, монографій, науково-популярних творів, енциклопедично-довідкових видань, базових підручників, посібників тощо з історії становлення і розвитку українських протипожежних і рятувальних служб;
проведення науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів, читань з історії та культури становлення і розвитку українських протипожежних і рятувальних служб;
реалізація заходів із реставрації, відбудови, впорядкування пам'яток історії і культури українських протипожежних і рятувальних служб;
розвиток мережі музеїв і кімнат з історії становлення та функціонування українських протипожежних і рятувальних служб, органів і підрозділів цивільного захисту;
надання науково-методичної допомоги музеям у пропаганді історії, культури і традицій протипожежних і рятувальних служб силами Центрального музею пожежно-рятувальної справи України;
створення документальних та художніх фільмів, присвячених історії становлення та функціонування протипожежних і рятувальних служб, органів і підрозділів цивільного захисту;
розвиток і популяризація прикладних видів спорту, заснованих на традиціях українських протипожежних і рятувальних служб;
фізкультурно-спортивна, туристично-краєзнавча та культурно-просвітницька робота серед учнівської молоді, в організації дитячо-юнацьких спортивно-прикладних ігор, проведення фізкультурно-оздоровчого та патріотичного комплексу заходів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах;
організація та проведення заходів, спрямованих на виховання молодих працівників органів і підрозділів цивільного захисту, формування у них високих професійних та моральних якостей;
підготовка та внесення пропозицій керівництву Міністерства щодо присвоєння окремим підрозділам, закладам, установам і спецформуванням системи МНС почесних найменувань, пов'язаних з іменами видатних та заслужених (працівників) протипожежних і рятувальних служб;
підготовка і випуск сувенірної продукції до знаменних дат з історії українських протипожежних і рятувальних служб та ювілейних річниць, пов'язаних з життям та діяльністю великих вогнеборців та рятівників;
заходи з патріотичного виховання підростаючого покоління, учнів, курсантів та студентів навчальних закладів, популяризації та пропаганди основ здорового і безпечного способу життя серед молоді, навчання діям в екстремальній ситуації, вмінню убезпечити власне життя та надати допомогу іншим;
проведення інформаційно-пропагандистської роботи серед особового складу органів і підрозділів цивільного захисту щодо відзначення державних, професійних та релігійних свят і важливих історичних подій в Україні;
заходи щодо об'єктивного інформування громадян, органів влади, світової спільноти про діяльність МНС, створення соціально-престижного образу пожежного та рятувальника і популяризації цієї професії;
заходи щодо створення, оформлення та забезпечення повноцінного функціонування Центрального музею пожежно-рятувальної справи України, надання йому, як історико-соціальному та культурно-просвітницькому закладу, статусу головного науково-методичного центру стосовно інших музеїв органів і підрозділів цивільного захисту системи МНС;
підготовка та проведення заходів до відзначення 25 роковин з дня Чорнобильської катастрофи (за окремим планом);
організація виконання Генеральної угоди про співробітництво та організацію взаємовідносин між МНС і Всеукраїнською асоціацією ветеранів та пенсіонерів МНС України від 30.05.2008 та наказу МНС від 09.07.2008 N 512 (v0512666-08) "Про затвердження Програми спільних заходів МНС і Всеукраїнської асоціації ветеранів та пенсіонерів МНС України на 2008-2010 роки";
активізація роботи щодо залучення ветеранів органів і підрозділів цивільного захисту до процесу виховання молодих фахівців з метою оволодіння ними необхідними професійними навичками та формування у них відповідального ставлення до службової діяльності;
вирішення питання щодо забезпечення службовими приміщеннями, необхідною оргтехнікою, офісними меблями та засобами зв'язку рад ветеранів та пенсіонерів усіх рівнів;
усебічне залучення ветеранів та інвалідів органів і підрозділів цивільного захисту до аматорського і професійного мистецтва та надання підтримки колективам художньої самодіяльності, окремим виконавцям і митцям;
проведення щорічно: фестивалю огляду пісні та мистецького фестивалю;
запровадження соціального паспорта щодо найбільш соціально незахищених ветеранів та інвалідів з метою їх матеріальної підтримки та медичного забезпечення,
здійснення постійного моніторингу виконання законів та підзаконних актів, які регламентують соціальний і правовий захист ветеранів та інвалідів органів і підрозділів цивільного захисту, підготовка та тиражування збірника законодавчих і підзаконних актів у визначеній сфері та постійне його оновлення;
створення та запровадження мережі постійно діючих клубів ветеранів органів і підрозділів служби цивільного захисту з метою розгляду питань статутної діяльності ветеранських організацій, обміну досвідом роботи, визначення актуальних напрямків подальшої роботи, організації відпочинку, розваг, занять спортом, художньою самодіяльністю, культурно-просвітницькою діяльністю, а також проведення конференцій, зборів, семінарів-нарад, круглих столів з ветеранським активом тощо;
створення регіональних інформаційних культурно-просвітницьких центрів на базі діючих музеїв органів і підрозділів цивільного захисту за участю історико-культурного та науково-методичного центру;
запровадження телерадіопередач з історії становлення, розвитку та функціонування протипожежних і рятувальних служб, органів управління, закладів, установ, організацій та підрозділів системи МНС;
спорудження монументів, пам'ятників, бюстів тощо героям пожежно-рятувальної справи та вогнеборцям і рятівникам органів та підрозділів служби цивільного захисту, надання допомоги у похованні померлих ветеранів, інвалідів, пенсіонерів та загиблих, при виконанні службового обов'язку працівників.
Основним способом розв'язання проблеми є забезпечення збалансованого фінансування заходів, спрямованих на організацію роботи з висвітлення історії становлення, розвитку і функціонування протипожежних і рятувальних служб, збереження їх традицій, подальшого розвитку музейної справи та підвищення ролі ветеранських організацій у сфері історико-культурного та соціального розвитку пожежно-рятівної справи в системі Міністерства.
З метою організаційного забезпечення виконання завдань Програми на першому етапі слід підготувати та затвердити ряд нормативних актів МНС, зокрема, положень (типових положень): Порядок урочистих проводів особового складу та працівників на пенсію; огляд ветеранських організацій органів і підрозділів служби цивільного захисту, порядок організації ритуальних заходів при похованні працівників та ветеранів органів і підрозділів служби цивільного захисту; про Центральний музей пожежно-рятувальної справи МНС України; про музей пожежно-рятувальної служби в регіонах; про Кімнату-музей героїчної та трудової слави підрозділу; про геральдичну справу; про Історичний формуляр органу та підрозділу цивільного захисту; про Перехідний вимпел органу та підрозділу цивільного захисту.

Результати, що очікуються у разі виконання Програми

Ефективне виконання Програми сприятиме:
активізації процесу наукового дослідження і популяризації історичної та культурної спадщини українських протипожежних і рятувальних служб, як важливої складової частини духовного надбання українського народу, удосконаленню роботи з її збереження та використання;
подальшому розвиткові музейної справи українських протипожежних і рятувальних служб та з питань превентивної безпеки, збереженню історичних експонатів та ефективному їх використанню;
удосконаленню системи виховання підростаючого покоління, молодих спеціалістів органів і підрозділів служби цивільного захисту, формуванню у них високих професійних та моральних якостей;
залученню ветеранів щодо подальшого розвитку пожежно-рятувальної справи в органах і підрозділах служби цивільного захисту;
зміцненню та згуртуванню ветеранських організацій, налагодженню ефективного механізму їх взаємодії з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, науковими установами, освітянськими закладами і громадськими організаціями у втіленні традицій українських пожежно-рятувальних служб в життя українського суспільства.

Оцінка фінансових, матеріально-технічних трудових ресурсів, необхідних для виконання Програми

Необхідний обсяг фінансування Програми визначається щороку, виходячи з можливостей державного бюджету, з урахуванням конкретизації завдань за підсумками виконання Програми у попередні роки.