МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ
ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
Н А К А З
03.02.2009 N 76
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
6 березня 2009 р.
за N 200/16216

Про затвердження Положення про проходження служби особовим складом ДСВГРС МНС

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2001 року N 1334 (1334-2001-п)
"Про затвердження Порядку комплектування та професійної підготовки основного особового складу аварійно-рятувальних служб і типової форми контракту, що укладається з рятувальниками під час прийняття їх на роботу" та з метою визначення особливості комплектування основного особового складу за професійною придатністю і станом здоров'я, організації проходження служби в міжаварійний період та під час виникнення надзвичайних ситуацій, а також трудових відносин, прав і обов'язків особового складу Державної спеціальної (воєнізованої) гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) служби МНС НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про проходження служби особовим складом Державної спеціальної (воєнізованої) гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) служби МНС (далі - Положення), що додається.
2. Управлінню правового забезпечення (Сухомлин О.М.) спільно з Державною спеціальною (воєнізованою) гірничорятувальною (аварійно-рятувальною) службою МНС (Казьмін В.М.) забезпечити державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Болотських М.В.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Міністра праці
та соціальної політики України
В.Шандра
В.Онищук

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МНС
03.02.2009  N 76
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
6 березня 2009 р.
за N 200/16216

ПОЛОЖЕННЯ

про проходження служби особовим складом Державної спеціальної (воєнізованої) гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) служби МНС

I. Загальні положення

1.1. Це Положення розроблено відповідно до пункту 4 Порядку комплектування та професійної підготовки основного особового складу аварійно-рятувальних служб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2001 року N 1334 (1334-2001-п) .
1.2. Державна спеціальна (воєнізована) гірничорятувальна (аварійно-рятувальна) служба МНС (далі - ДСВГРС) заснована на професійній основі та на принципах єдиноначальності, централізації управління, статутної дисципліни, особистої відповідальності особового складу. Головним завданням ДСВГРС є попередження та ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій (далі - НС) техногенного та природного характеру на об'єктах паливно-енергетичної, вугільної, рудної і нерудної промисловості, хімічної промисловості, метробуду та метрополітену, інших об'єктів підвищеної небезпеки, потенційно небезпечних об'єктів та окремих територій у межах визначених МНС зон відповідальності.
1.3. Положення визначає особливості комплектування основного особового складу за професійною придатністю та станом здоров'я, проходження служби у режимі повсякденної діяльності (далі - міжаварійний період) і під час виникнення надзвичайних ситуацій, а також трудові відносини, права та обов'язки основного особового складу.
1.4. Основний особовий склад ДСВГРС є воєнізованим особовим складом.
Основний особовий склад ДСВГРС комплектується на контрактній основі.
1.5. До основного особового складу ДСВГРС належать працівники, які організовують і виконують аварійно-рятувальні роботи (у тому числі надають постраждалим невідкладну медичну допомогу) та забезпечують готовність аварійно-рятувальних підрозділів до їх проведення. Перелік посад основного особового складу ДСВГРС МНС наведено в додатку.
Основний особовий склад ДСВГРС поділяється на керівний (молодший, середній, старший, вищий) та рядовий (далі - оперативний особовий склад).
1.6. Основними принципами, на яких ґрунтується діяльність ДСВГРС та його особового складу, є:
єдиноначальність і централізація керівництва;
пріоритетність завдань, пов'язаних із рятуванням життя постраждалих та збереженням довкілля;
постійна готовність підрозділів ДСВГРС до виїзду на аварійний об'єкт за сигналом "Тривога" для надання допомоги постраждалим, ліквідації аварій та їх наслідків у будь-який час доби;
використання економічних методів керівництва діяльністю загонами;
постійне підтримання високого рівня професіоналізму особового складу відповідно до вимог міжнародних стандартів у цій сфері;
виправданий ризик виконавців і керівників аварійно-рятувальних робіт за прийняті рішення;
здійснення заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій;
раціональна дислокація підрозділів загонів з урахуванням кількості та небезпечності об'єктів, що обслуговуються;
добір особового складу за станом здоров'я, постійне підтримання необхідного фізичного та психологічного рівня підготовки рятувальників;
взаємодія з іншими аварійно-рятувальними службами та формуваннями;
використання позитивного світового досвіду у проведенні аварійно-рятувальних робіт;
соціальна захищеність особового складу.

II. Комплектування основного особового складу ДСВГРС

2.1. Комплектування основного особового складу Головного управління ДСВГРС та аварійно-рятувальних формувань (далі - АРФ) ДСВГРС проводиться відповідно до штатних розписів, затверджених начальником ДСВГРС (командирами АРФ ДСВГРС), за погодженням з МНС.
2.2. Професійний відбір оперативного особового складу ДСВГРС проводиться з урахуванням специфічних умов праці (застосування киснево-дихальних та газозахисних апаратів, підвищена температура, загазованість навколишнього середовища тощо) відповідно до додатка 6 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.05.2007 N 246 (z0846-07) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.07.2007 за N 846/14113.
Оперативний особовий склад проходить медичні огляди згідно з чинним законодавством.
Комплектування оперативного особового складу здійснюється із числа спеціалістів, які мають відповідний стаж і кваліфікацію за фахом (для основного особового складу) та пов'язані з технологічним процесом потенційно небезпечних об'єктів, що обслуговуються.
Початком проходження служби працівниками, які належать до основного особового складу ДСВГРС, є день прийняття їх на роботу, який визначається відповідним наказом на підставі укладеного контракту. Контракт укладається з працівниками на момент прийняття їх на роботу за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2001 року N 1334 (1334-2001-п) "Про затвердження Порядку комплектування та професійної підготовки основного особового складу аварійно-рятувальних служб і типової форми контракту, що укладається з рятувальниками під час прийняття їх на роботу".
2.3. Зарахування осіб, що вперше приймаються на посади основного особового складу, проводиться з призначенням випробувального терміну (за напрямом професійної діяльності).
2.4. Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, - шести місяців.
Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.
Якщо працівник у період випробувального терміну був відсутній на роботі у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування продовжується на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.
2.5. Особи, що приймаються на посади оперативного особового складу, проходять попереднє навчання (стажування).
2.6. Оперативний рядовий склад комплектується особами, які мають повну загальну середню освіту, професійно-технічну освіту та пройшли безпосередню підготовку в навчальних (учбово-тренувальних) центрах ДСВГРС на посади:
респіраторник - приймаються особи віком від 21 до 35 років зі стажем роботи на гірничо-видобувних та (або) підземних підприємствах за провідними професіями не менше двох років. Граничний вік перебування на такій посаді - 50 років;
газорятівник - приймаються особи віком від 21 до 40 років зі стажем роботи на хімічно(газо)небезпечних об'єктах відповідних підприємств не менше двох років. Граничний вік перебування на таких посадах - 55 років;
рятувальник - приймаються особи віком від 21 до 40 років зі стажем роботи на відповідних підприємствах за провідними професіями не менше двох років. Граничний вік перебування на такій посаді - 55 років;
водій автотранспортних засобів - приймаються особи віком від 21 до 50 років зі стажем роботи на автомобілях відповідних категорій не менше двох років. Граничний вік перебування на такій посаді - 60 років.
Термін перебування на зазначених посадах може бути продовжений у разі позитивних результатів медичного огляду та здачі фізичних нормативів.
2.7. Оперативний молодший керівний склад комплектується з осіб, які мають повну загальну середню освіту, професійно-технічну освіту, не менше двох років стажу роботи на гірничодобувних (підземних) підприємствах або профільних підприємствах за напрямом діяльності та пройшли попередню підготовку та стажування в навчальних (учбово-тренувальних) центрах ДСВГРС, а також із найбільш підготовлених осіб рядового складу (респіраторників, газорятівників, рятувальників), які мають досвід оперативної роботи не менше двох років.
2.8. Оперативний середній керівний склад комплектується з осіб, які мають базову вищу або повну вищу освіту, стаж роботи на гірничодобувних (підземних) підприємствах або профільних підприємствах за напрямом діяльності не менше двох років та пройшли попередню підготовку та стажування в навчальних (учбово-тренувальних) центрах ДСВГРС.
2.9. Оперативний старший керівний склад комплектується з числа найбільш підготовлених осіб середнього керівного складу, які працюють на керівних посадах не менше чотирьох років, мають досвід ведення аварійно-рятувальних робіт та повну вищу освіту.
2.10. Оперативний вищий керівний склад комплектується з числа найбільш підготовлених осіб старшого керівного складу, які мають організаторські навички, відповідні ділові якості, досвід керівництва аварійно-рятувальними роботами, повну вищу освіту та стаж роботи на командно-керівних посадах не менше п'яти років.
2.11. Начальник ДСВГРС призначається і звільняється з посади Міністром України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.
2.12. Командири АРФ ДСВГРС призначаються на посаду Міністром України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи за погодженням начальника ДСВГРС відповідно до чинного законодавства.
2.13. Призначення на посаду, переведення на іншу посаду та звільнення працівників Головного управління ДСВГРС та АРФ ДСВГРС проводиться начальником ДСВГРС та командирами АРФ ДСВГРС.
2.14. Оперативний особовий склад проходить атестацію відповідно до Порядку атестації аварійно-рятувальних служб та рятувальників, затвердженого наказом МНС України від 19.06.2003 N 201 (z0640-03) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.07.2003 за N 640/7961 (із змінами).

III. Професійна підготовка

3.1. Професійна підготовка основного особового складу ДСВГРС організовується і проводиться безпосередньо у підрозділах служби в місцях постійної дислокації та навчальних (учбово-тренувальних) центрах відповідно до Кодексу законів про працю України (322-08) , Закону України "Про аварійно-рятувальні служби" (1281-14) , постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2001 року N 1334 (1334-2001-п) "Про затвердження Порядку комплектування та професійної підготовки основного особового складу аварійно-рятувальних служб і типової форми контракту, що укладається з рятувальниками під час прийняття їх на роботу" і здійснюється у три етапи:
попередня підготовка (стажування) осіб, прийнятих до оперативного особового складу АРФ ДСВГРС;
спеціальна підготовка;
підвищення кваліфікації основного особового складу ДСВГРС.
3.2. Попередня підготовка завершується іспитом та кваліфікаційною атестацією. Особі, яка успішно склала іспити і пройшла кваліфікаційну атестацію на здатність до проведення аварійно-рятувальних робіт, присвоюється кваліфікаційне звання "рятувальник".
3.3. Термін стажування є випробувальним терміном, який визначений контрактом і не повинен перевищувати терміну, встановленого законодавством.
3.4. Спеціальна підготовка оперативного особового складу проводиться відповідно до графіків несення служби і спеціальної підготовки (графіків змінності чергування) і є виконанням частини функціональних обов'язків у міжаварійний період.
3.5. Підвищення кваліфікації основний особовий склад ДСВГРС проходить не рідше одного разу на п'ять років з відривом від роботи у відповідних навчальних закладах або навчальних (учбово-тренувальних) центрах ДСВГРС за спеціальними програмами.
3.6. Оперативний особовий склад ДСВГРС може проходити підготовку та підвищення кваліфікації працівників за кордоном.

IV. Організація і проходження служби

4.1. Порядок проходження служби передбачає три режими функціонування АРФ (режим повсякденної діяльності, режим підвищеної готовності та режим надзвичайної ситуації) і послідовність виконання покладених на АРФ завдань та виконання службових обов'язків їх основним особовим складом у цих режимах.
4.2. Під час проходження служби особовий склад може перебувати у положенні "на службі" або "поза службою".
Для оперативного особового складу положення "на службі" включає час чергування (у підрозділі чи вдома), у тому числі час проведення службової підготовки, виконання робіт, а також час виконання службових обов'язків за посадою при виконанні аварійно-рятувальних робіт та у відрядженні. Оперативний особовий склад перебуває у положенні "поза службою" у дні відпочинку за графіком та у дні відпустки.
Для працівників Головного управління ДСВГРС положення "на службі" визначається часом виконання службових обов'язків відповідно до розпорядку та тривалості щотижневого службового часу, положення "поза службою" - перебування поза виконанням службових обов'язків.
На період ліквідації аварії працівники Головного управління ДСВГРС та АРФ ДСВГРС можуть за необхідності за наказом начальника ДСВГРС (командиром АРФ ДСВГРС) переводитися із положення "поза службою" в положення "на службі" для виконання своїх прямих обов'язків або виконання окремих доручень, вирішення інших завдань у межах компетенції цих осіб.
4.3. У режимі повсякденної діяльності основний особовий склад АРФ виконує свої функціональні обов'язки відповідно до розпорядку дня, графіків роботи (графіків несення служби та спеціальної підготовки) із розрахунку на календарний місяць (обліковий період).
4.4. У режимі підвищеної готовності оперативний особовий склад АРФ ДСВГРС виконує роботи, визначені для режиму повсякденної діяльності, і додатково:
приводить у стан підвищеної готовності наявні сили та засоби;
формує оперативні групи для виявлення причин погіршення обстановки безпосередньо в районі можливого виникнення НС, готує пропозиції щодо її нормалізації та резерв;
за необхідності переміщує наявні сили і засоби в район можливого виникнення НС та здійснює обслуговування об'єктів і територій резервним складом;
організовує роботи, пов'язані з реагуванням на НС або усуненням загрози її виникнення.
4.5. Перехід від режиму повсякденної діяльності (підвищеної готовності) до режиму надзвичайної ситуації починається з моменту надходження виклику з об'єкта, що обслуговується, і виїзду аварійно-рятувальних підрозділів та спеціальної техніки.
4.6. У режимі надзвичайної ситуації, залежно від складності аварії, керівництво ДСВГРС та АРФ здійснює координацію сил і засобів, необхідних для ліквідації аварії, встановлює особливий режим праці і відпочинку в підрозділах, які можуть бути залучені до ліквідації аварії. У таких випадках основний особовий склад, що перебуває за графіком на відпочинку, переводиться у положення "на службі".
4.7. Особи оперативного складу, що перебувають у положенні "поза службою", після оповіщення про режим надзвичайної ситуації зобов'язані прибути до підрозділу та ознайомитися з порядком несення служби в режимі надзвичайної ситуації і перейти в положення "на службі".
4.8. Режим надзвичайної ситуації може бути поширений наказом начальника ДСВГРС (командира АРФ ДСВГРС) на допоміжний особовий склад.
4.9. Після проведення аварійно-рятувальних робіт, що були пов'язані із загибеллю людей, а також при отриманні будь-якої травми професійним рятувальником йому обов'язково надаються гарантовані відповідне лікування та медико-психологічна реабілітація у санаторно-курортних закладах, у яких створені центри медико-психологічної реабілітації.

V. Трудові відносини

5.1. Трудові відносини у ДСВГРС регулюються Кодексом законів про працю України (322-08) , Законом України "Про аварійно-рятувальні служби" (1281-14) , Законом України "Про охорону праці" (2694-12) , Статутом про дисципліну працівників спеціальних (воєнізованих) аварійно-рятувальних служб, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2000 року N 1540 (1540-2000-п) , умовами контракту та цим Положенням.
5.2. Керівники підрозділів відповідають за постійну готовність підрозділів до ведення аварійно-рятувальних робіт, дисципліну і створення безпечних умов праці.
5.3. МНС, Головне управління ДСВГРС проводять періодичні перевірки готовності формувань (підрозділів) до дій у надзвичайних ситуаціях з оперативної, технічної та інших видів діяльності.
5.4. Посадові особи, відповідальні за охорону праці в ДСВГРС, зобов'язані провести з особами, що приймаються на посади основного особового складу, інструктажі з питань охорони праці, ознайомити під розписку про умови праці та про наявність небезпечних і шкідливих виробничих факторів, можливі наслідки їх впливу на здоров'я відповідно до Закону України "Про охорону праці" (2694-12) .
5.5. В умовах надзвичайних ситуацій керівником аварійно-рятувальних робіт є командир чергового взводу (заступник, помічник, командир відділення, пункту), що прибув на місце надзвичайної ситуації першим. Після прибуття на місце надзвичайної ситуації начальника ДСВГРС, командира АРФ ДСВГРС (заступника начальника, командира) він приймає керівництво аварійно-рятувальними роботами на себе. Основний особовий склад АРФ ДСВГРС залучений до ліквідації надзвичайної ситуації, згідно з планами взаємодії, переходить у його підпорядкування та виконує його розпорядження.
5.6. Трудова дисципліна та дисциплінарна відповідальність основного особового складу ДСВГРС регулюються Кодексом законів про працю України (322-08) , Статутом про дисципліну працівників спеціальних (воєнізованих) аварійно-рятувальних служб, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2000 року N 1540 (1540-2000-п) .
Надання відпусток особам основного особового складу ДСВГРС проводиться відповідно до чинного законодавства.
Припинення виконання службових обов'язків особами основного особового складу ДСВГРС здійснюється в порядку, передбаченому Кодексом законів про працю України (322-08) та умовами контрактів.

VI. Облік проходження служби

6.1. На особовий склад ДСВГРС оформлюється особова справа.
6.2. Особові справи та трудові книжки зарахованих на посади воєнізованого особового складу заповнюються та зберігаються у відділах кадрів ДСВГРС.
Особові справи можуть видаватися особам, які займають керівні посади, тільки з дозволу начальника ДСВГРС (командира АРФ ДСВГРС) або особі, на яку заведено особову справу. Забороняється розголошувати конфіденціальну інформацію, яка знаходиться у справах.
Проходження служби особовим складом (відпустки, переміщення по службі, атестація) відображається у особовій карточці.
6.3. Ознайомлення особового складу з внесеними у трудові книжки записами проводиться під розпис в особовій карточці щороку.
Начальник ДСВГРС
В.М.Казьмін

Додаток
до Положення про проходження
служби особовим складом
ДСВГРС МНС

ПЕРЕЛІК

посад основного особового складу ДСВГРС МНС

1. У Головному управлінні ДСВГРС:
начальник ДСВГРС - начальник Головного управління ДСВГРС;
перший заступник начальника ДСВГРС;
заступник начальника ДСВГРС;
помічник начальника ДСВГРС;
начальник відділу координації дій формувань та оперативного планування;
заступник начальника відділу координації дій формувань та оперативного планування;
інженер районний відділу координації дій формувань та оперативного планування;
начальник відділу організації запобіжних робіт;
інженер районний відділу організації запобіжних робіт;
начальник відділу метрологічного забезпечення та охорони праці;
інженер районний відділу метрологічного забезпечення та охорони праці;
начальник відділу організації матеріально-технічного забезпечення та БДР;
начальник інформаційно-аналітичного відділу;
заступник начальника інформаційно-аналітичного відділу;
провідний інженер інформаційно-аналітичного відділу;
начальник відділу оперативно-чергової служби;
заступник начальника відділу оперативно-чергової служби;
черговий оперативний (у Кризовому центрі МНС);
водій автотранспортних засобів (спеціальні автомобілі);
начальник медичної служби.
2. У спеціальних (воєнізованих) гірничорятувальних (аварійно-рятувальних) формуваннях ДСВГРС МНС:
командир загону;
перший заступник командира загону;
заступник командира загону;
помічник командира загону;
начальник відділу;
заступник начальника відділу;
командир взводу;
командир пункту;
заступник командира взводу;
помічник командира взводу;
командир відділення;
командир АРМГ;
респіраторник;
газорятівник;
рятувальник;
матрос-рятівник;
водій автотранспортних засобів (спеціальні автомобілі);
інженер провідний (оперативно-чергова служба (далі - ОЧС));
старший диспетчер, диспетчер (ОЧС);
інженер провідний, районний (запобіжної (профілактичної) роботи);
інженер 1 категорії (ОЧС);
завідуючий газоаналітичною лабораторією (далі - ГАЛ);
технік 1 категорії ГАЛ;
технік 2 категорії ГАЛ;
набирач проб у шахті.