ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р О З' Я С Н Е Н Н Я
12.05.2009 N 4

Про порядок документального оформлення операцій зі зміни умов або розірвання договорів, що укладаються торговцями цінними паперами

( Роз'яснення затверджено Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 482 (vr482312-09) від 12.05.2009 )
Згідно із пунктом 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює порядок застосування окремих норм законодавства щодо порядку документального оформлення операцій зі зміни умов або розірвання договорів, що укладаються торговцями цінними паперами.
Відповідно до статті 653 Цивільного кодексу України (435-15) у разі зміни договору зобов'язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо.
Відповідно до статті 654 Цивільного кодексу України (435-15) зміна або розірвання договору вичиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.
Відповідно до пункту 3 Розділу III Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 12.12.2006 р. N 1449 (z0052-07) , зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 23 січня 2007 року за N 52/13319, (далі - Правила) у договорах, що укладаються торговцем цінними паперами, окрім істотних умов договору, має бути зазначено в тому числі, порядок зміни умов договору та умови дострокового розірвання договору.
Відповідно до Розділу XV Правил (z0052-07) для забезпечення внутрішнього обліку грошових коштів та цінних паперів клієнтів, а також зобов'язань щодо цих коштів та цінних паперів торговець веде реєстр внутрішнього обліку. Реєстр внутрішнього обліку повинен забезпечувати облік грошових коштів, цінних паперів та зобов'язань щодо торговця та кожного клієнта (контрагента) окремо у розрізі укладених та виконаних (не виконаних) договорів (разових замовлень). Облік зобов'язань призначений для відображення всіх операцій, пов'язаних з виникненням, зміною та припиненням взаємних зобов'язань торговця та його клієнтів (контрагентів).
Додаткові договори та зміна розміру зобов'язань, а також відповідний рух активів при зміні умов або розірванні договору обов'язково підлягає відображенню у внутрішньому обліку торговця цінними паперами та відповідно в адміністративних даних торговців цінними паперами, складених відповідно до Положення про порядок складання та надання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.06.2004 р. N 279 (z1122-04) (у редакції рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 27.12.2007 р. N 2380 (z0060-08) ), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.01.2008 р. за N 60/14751 (далі - Положення).
Відображення операцій, пов'язаних із зміною умов або розірванням договорів, що укладаються торговцями цінними паперами, у внутрішньому обліку торговця цінними паперами та при формуванні адміністративних даних, залежить від фактично виконаного руху активів на виконання зобов'язань за основним договором та може вимагати різного напряму руху активів за наслідками додаткового договору.
Так, у разі, якщо на момент укладення додаткового договору рух активів за основним договором ще не відбувся, рух активів буде відбуватися за додатковим договором (у разі, якщо цей додатковий договір не призводить до розірвання договору).
У разі, якщо укладання додаткового договору призводить до необхідності повернення активів (цінних паперів або грошових коштів) стороні (сторонам), рух активів за додатковим договором буде мати зворотній напрямок порівняно із основним договором.
У разі, якщо укладання додаткового договору призводить до збільшення або зменшення кількості активів, що необхідно було поставити за основним договором, але не призводить до необхідності повернення активів, рух активів за додатковим договором буде мати той самий напрямок, що і основний договір.
Таким чином, при зміні умов або розірванні договору, що має наслідком виникнення, зміну або припинення взаємних зобов'язань торговця та його клієнтів, торговцю цінними паперами необхідно оформити таку зміну або розірвання додатковим договором, що містить умови зміни або розірвання договору, та відобразити такі факти у внутрішньому обліку та адміністративних даних торговця цінними паперами.
З огляду на необхідність надання зберігачу цінних паперів або реєстратору документів, достатніх для ініціювання руху цінних паперів, такий додатковий договір повинен відповідати вимогам нормативних документів, що регулюють депозитарну діяльність.
Відповідно до пункту 1 глави 2 Розділу V Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 17 жовтня 2006 року N 999 (z1238-06) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 листопада 2006 р. за N 1238/13112, до розпоряджень, які подаються депозитарній установі, додаються документи або їх копії, засвідчені в установленому законодавством порядку, які підтверджують наявність підстав для проведення депозитарних операцій. При цьому депонент зобов'язаний надати зберігачу договір, додатковий договір та розпорядження (але тільки останнє, а не всі розпорядження, які вже виконувалися за цим договором).
Відповідно до пункту 14 Розділу VII Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 17 жовтня 2006 року N 1000 (z0049-07) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2007 р. за N 49/13316, унесення у систему реєстру записів про перехід прав власності за цінними паперами за наслідками цивільно-правових договорів здійснюється реєстроутримувачем на підставі подання в тому числі таких документів:
передавального розпорядження, складеного від імені зареєстрованої особи;
сертифіката цінних паперів власника, який передає цінні папери;
оригіналу або нотаріально засвідченої копії цивільно-правового договору, укладеного за участю торговця, що підтверджує перехід права власності на цінні папери.
Враховуючи викладене, оскільки реєстроутримувач або зберігач цінних паперів повинен мати можливість підтвердження кожної депозитарної операції, підставою для проведення депозитарних операцій при зміні істотних умов або розірванні договору може служити додатковий договір, який обов'язково повинен містити (окрім умов до договору відповідно до Правил (z0052-07) ):
- посилання на основний договір,
- фактичний стан виконання зобов'язань за основним договором на момент підписання додаткового договору,
- необхідні дії щодо руху активів на виконання додаткового договору.
Голова Комісії
А.Балюк