УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 3 грудня 1992 р. N 676
Київ


( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ N 46 від 26.01.93 )

Про заходи у зв'язку з підвищенням мінімального розміру заробітної плати

На виконання постанови Верховної Ради України від 16 листопада 1992 р. "Про підвищення мінімальних розмірів заробітної плати і пенсії" ( 2779-12 ) Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Установам і організаціям, діяльність яких повністю або частково фінансується за рахунок бюджету (крім тих, умови оплати праці яким установлено Верховною Радою України), підвищити з 1 листопада 1992 р. державні тарифні ставки і посадові оклади працівників відповідно до нового мінімуму заробітної плати.

Міністерству фінансів та Міністерству праці визначити джерела фінансування видатків, пов'язаних з підвищенням з 1 листопада 1992 р. державних тарифних ставок і посадових окладів працівників бюджетних установ і організацій, і установити порядок перерахунку цих ставок і окладів.

Міністерству праці за погодженням з Міністерством фінансів розробити та в установленому порядку запровадити з 1 січня 1993 р. єдину сітку тарифних ставок і посадових окладів установ та організацій, що утримуються за рахунок бюджету.

2. Підприємствам, установам і організаціям, що перебувають на господарському розрахунку, забезпечити відповідно до частини другої статті 95 Кодексу законів про працю України дотримання державної соціальної гарантії щодо мінімального рівня оплати праці.

Міністерству праці, іншим міністерствам і відомствам забезпечити контроль за дотриманням вказаної державної гарантії щодо мінімального рівня оплати праці всіма підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності.

3. Установити з 1 листопада 1992 р., виходячи з мінімального розміру заробітної плати 2300 купонів на місяць, такі розміри державної допомоги сім'ям з дітьми:

а) у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати одноразова допомога при народженні кожної дитини;


     б) у розмірі 100 процентів мінімальної заробітної плати:

по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працюючим матерям, які мають річний стаж роботи (жінкам, які не досягли 18-річного віку, - незалежно від стажу), а також матерям, які навчаються з відривом від виробництва за умови перебування їх у частково оплачуваній відпустці. При народженні двох і більше дітей допомога виплачується на кожну дитину;


на дітей військовослужбовців строкової служби;

на дітей, які перебувають під опікою (піклуванням);
на дітей одиноким матерям (вдовам, вдівцям) із числа колишніх вихованців дитячих будинків (шкіл-інтернатів); на дітей до досягнення ними трирічного віку працюючим матерям, які звільнені з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємств, установ і організацій;

в) у розмірі 50 процентів мінімальної заробітної плати:

по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працюючим матерям, які не мають річного стажу роботи. При народженні двох і більше дітей допомога виплачується на кожну дитину;

по догляду за дитиною до досягнення нею дворічного віку непрацюючими матерями. При народженні двох і більше дітей допомога виплачується на кожну дитину;

одиноким матерям, які мають дітей віком до 16 років (учнів, які не одержують стипендію, - до 18 років);

на дітей віком до 18 років, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, або в інших випадках, передбачених законодавством, коли стягнення аліментів неможливе.

Виплати на дітей провадяться за місцем основної роботи матері, а якщо мати не працює - за місцем основної роботи батька або осіб, які замінюють батьків, у інших випадках - в органах соціального забезпечення за місцем проживання батьків з дитиною або осіб, які замінюють батьків.

4. Установити щомісячні компенсаційні виплати у розмірі 750 купонів непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за інвалідом I групи або дитиною інвалідом віком до 16 років, а також за престарілим, який досяг 80-річного віку.

5. Міністерству праці за погодженням з Міністерством освіти, Міністерством фінансів, ЦК профспілки працівників освіти і науки України затвердити нові розміри стипендій студентам вищих навчальних закладів, аспірантам, докторантам, учням спеціальних і професійних навчально-виховних закладів з урахуванням нового мінімального розміру заробітної плати

6. Підприємствам, установам і організаціям:

визначити розміри виплат, що відповідно до чинного законодавства обчислюються із середнього заробітку (допомога у разі тимчасової непрацездатності, вихідна допомога, відпустка тощо), з урахуванням нових тарифних ставок і посадових окладів у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 1992 р. N 140 ( 140-92-п ) "Про додаткові заходи у зв'язку з підвищенням заробітної плати" (ЗП України, 1992 р., N 3, ст. 80);

провести перерахування розміру відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок трудового каліцтва або іншого ушкодження здоров'я при виконанні ним трудових обов'язків, одночасно з переглядом тарифних ставок і посадових окладів на величину їх фактичного підвищення.

7. Установити, що допомога по державному соціальному страхуванню на поховання визначається у п'ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

8. Міністерству праці та Міністерству фінансів України давати в необхідних випадках роз'яснення щодо застосування цієї постанови.

9. Доручити Міністерству праці, Міністерству фінансів, Міністерству соціального захисту населення і Міністерству юстиції у двотижневий строк внести пропозиції щодо приведення рішень Уряду України у відповідність з цією постановою.

Прем'єр-міністр України                          Л.КУЧМА
Міністр Кабінету Міністрів України                       А.ЛОБОВ
     Інд. 26