УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
15.06.2007 N 3001/о/17-0315
( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної податкової адміністрації N 14316/7/17-0317 (v1431225-09) від 09.07.2009 )

Щодо сплати податку з власників транспортних засобів

Державна податкова адміністрація України розглянула Ваш лист <...> стосовно сплати податку з власників транспортних засобів при першій реєстрації транспортного засобу в Україні і повідомляє.
6 грудня 2006 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації транспортних засобів" N 427-V (427-16) , яким, зокрема, викладено в новій редакції Закон України від 18.02.97 р. N 1963-XII (1963-12) "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів" із змінами та доповненнями (далі Закон N 1963-XII), що визначає платників податку, об'єкти оподаткування, ставки податку, порядок його обчислення і строки сплати, а також встановлює пільги. Зазначений закон, відповідно до пункту 1 Прикінцевих положень, набрав чинності з 1 січня 2007 року.
Відповідно до частини 5 статті 94 Конституції України (254к/96-ВР) прийняті та підписані Президентом України закони набирають чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самими законами, але не раніше дня їх опублікування.
Згідно з Указом Президента України від 10.06.97 р. N 503 (503/97) "Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності", газета "Урядовий кур'єр" є офіційним друкованим виданням і офіційно оприлюднений в зазначеній газеті закон, набирає чинності з моменту опублікування (якщо законом не передбачено інше). Закон N 427-V (427-16) опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" 30.12.2006 р.
Враховуючи зазначене, набрання чинності нової редакції Закону N 1963-XII (1963-12) припадає на 01 січня 2007 року.
Платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів та/або мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, що визначені як об'єкти оподаткування під відповідним кодом за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) (далі - УКТЗЕД) у статті 2 Закону (1963-12) .
Відповідно до статті 5 Закону 1963-XII (1963-12) , податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується фізичними особами перед першою реєстрацією в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд.
Статтею 6 Закону N 1963-XII (1963-12) визначено, що сума податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що сплачується фізичними особами, обчислюється за ставками, визначеними у статті 3 цього Закону. За транспортні засоби, придбані протягом року, крім тих, що вперше реєструються в Україні, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.
Фізичні особи - платники податку зобов'язані пред'являти органам, що здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжні доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення сплати) та за поточний роки, а платники, звільнені від сплати цього податку, - відповідний документ, що дає право на користування цими пільгами.
У разі відсутності документів про сплату податку або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні, реєстрація, перереєстрація, зняття з обліку і технічний огляд транспортних засобів не провадяться.
Враховуючи викладене, податок з власників транспортних засобів на транспортні засоби, що ввозяться на митну територію України з метою вільного використання та вперше реєструються в Україні, справляється за ставками, чинними на день реєстрації цих транспортних засобів, з урахуванням строку їх використання, незалежно від дати ввезення транспортного засобу на митну територію України та дати проведення митного оформлення.
Одночасно зазначаємо, що органам державної податкової служби України чинним законодавством не надано права встановлювати та надавати платникам податків додаткові (не передбачені Законом) пільги. Надання, в окремих випадках, додаткових пільг з оподаткування може бути вирішене органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень відносно звільнення від сплати податку осіб, які мають посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, щодо одного легкового автомобіля (код 8703) з об'ємом циліндрів двигуна до 2500 куб.см або одного вантажного автомобіля (код 8704) з об'ємом циліндрів двигуна до 6001 куб.см на одну особу, крім транспортних засобів, які вперше реєструються в Україні.
Заступник Голови
С.І.Лекарь