УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
УКРЗАЛІЗНИЦЯ
Н А К А З
N 12/8-Ц від 23.01.97
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 лютого 1997 р.
за N 32/1836
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної податкової адміністрації N 333/373-Ц (z0617-09) від 25.06.2009 )

Про порядок сплати податку на добавлену вартість підприємствами залізничного транспорту

Відповідно до Закону України "Про внесення доповнень до Декрету Кабінету Міністрів України "Про податок на добавлену вартість" (173/96-ВР) та керуючись Законом України "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) , НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Порядок сплати податку на добавлену вартість підприємствами залізничного транспорту (додається).
2. Начальнику управління справляння податку на добавлену вартість та акцизного збору Косміній Л.В. подати цей наказ до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.
3. Начальнику управління справами Коваленку В.В. у п'ятиденний термін після державної реєстрації наказу забезпечити його тиражування та надсилання державним податковим адміністраціям усіх рівнів.
Голова Державної податкової
адміністрації України
Перший заступник Міністра
транспорту України -
Генеральний директор
Укрзалізниці
М.Я.Азаров
Л.Л.Железняк

Затверджено
наказом Державної податкової
адміністрації України та
Укрзалізниці
від 23 січня 1997 року N 12/8-Ц

Порядок сплати податку на добавлену вартість підприємствами залізничного транспорту

Відповідно до Закону України від 6 травня 1996 року N 173/96-ВР "Про внесення доповнень до Декрету Кабінету Міністрів України "Про податок на добавлену вартість", який введено в дію з 18 червня 1996 року, платниками податку на добавлену вартість з реалізованих товарів (робіт, послуг) підприємствами та структурними підрозділами, що входять до складу залізниць і виконують роботи (надають послуги), пов'язані з основною діяльністю залізничного транспорту (включаючи роботи та послуги, надані підсобними структурними підрозділами), є управління залізниць (Донецька, Львівська, Одеська, Придніпровська, Південно-Західна, Південна).
1. Централізований порядок розрахунків розповсюджується на ті підприємства та структурні підрозділи, які входять до складу залізниць і виконують роботи (надають послуги, включаючи послуги підсобно-допоміжної діяльності), що пов'язані з основною діяльністю залізничного транспорту, ведуть бухгалтерський облік та подають статистичну звітність окремо по такій основній діяльності із зазначенням виду діяльності "Основна діяльність підприємств залізничного транспорту".
2. Нарахування та сплата податку на добавлену вартість при здійсненні інших видів господарської діяльності (наприклад, ремонтні, будівельні та інші роботи, послуги, що надаються стороннім замовникам та підприємствам і структурним підрозділам Укрзалізниці не по основній діяльності, торгівля, громадське харчування) проводиться безпосередньо підприємствами, що входять до складу Укрзалізниці за їх місцем знаходження.
3. По основній діяльності оподатковуваний оборот обчислюється залізницями, виходячи з вартості наданих послуг по перевезенню пасажирів, вантажів, багажу, вантажобагажу, пошти за місцем надходження платежів за надані послуги (доходні надходження), що зараховуються на доходно-розподільчі рахунки незалежно від пункту їх кінцевого призначення та інших послуг, включаючи послуги підсобно-допоміжної діяльності, безпосередньо пов'язані з перевезеннями, виконаних робіт, а також реалізованих товарів, що включає податок на добавлену вартість за встановленою ставкою.
4. Підприємства та структурні підрозділи, що входять до складу залізниць, складають декларації по податку на добавлену вартість по основній діяльності (як по перевезеннях, так і послугах підсобно-допоміжної діяльності, безпосередньо пов'язаних з перевезеннями) і подають їх не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, управлінню залізниць для складання зведеного розрахунку та його сплати і довідково копію такої декларації державній податковій адміністрації за місцем свого знаходження не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним.
5. Розрахунок податку на добавлену вартість щодо основної діяльності залізничного транспорту (податкова декларація) та його сплата до бюджету здійснюється централізовано управліннями залізниць не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним. Якщо підприємство або структурний підрозділ складає бухгалтерський звіт по інших видах діяльності (постачальницько-збутовій, що не стосується основної діяльності, капітальному будівництву, торгівлі, громадському харчуванню та інших), то декларації по податку на добавлену вартість по цих господарських операціях складаються окремо і подаються податковій адміністрації за місцем знаходження підприємства або структурного підрозділу, і сплачується податок відповідно до загальновстановленого порядку не пізніше 25-го числа, місяця наступного за звітним.
6. Підприємства та структурні підрозділи (Український центр по обслуговуванню пасажирів на залізничному транспорті, транспортно-експедиційна компанія "Інтертранс" та інші), які не входять до складу залізниць, а безпосередньо підпорядковані Укрзалізниці та управлінню Укрзалізниці, що ведуть господарську діяльність, включаючи й основну, подають декларації по податку на добавлену вартість окремо по основній та інших видах господарської діяльності державній податковій адміністрації за місцем свого знаходження і сплачують податок не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним.
Вказані управління залізниць (Донецька, Львівська, Одеська, Придніпровська, Південно-Західна, Південна) є правонаступниками по сумах перевищення податку на добавлену вартість, які повинні бути враховані при зменшенні платежів в наступних періодах (відображені в ряд.7 декларації по податку на добавлену вартість (додаток 1) та ряд.6 декларації по податку на добавлену вартість (додаток 2) Інструкції про порядок обчислення і сплати податку на добавлену вартість, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 10.02.93 N 3 (z0018-93) , зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.03.93 N 18 за 17 днів червня, підтвердженої Державною податковою адміністрацією за місцезнаходженням їх структурних підрозділів).
Суми податку на добавлену вартість з реалізованих товарів (робіт, послуг), які рахуються в заборгованості перед бюджетом у підприємств та структурних підрозділів, що входять до складу залізниць і виконують роботи (надають послуги), пов'язані з основною діяльністю залізничного транспорту (включаючи роботи та послуги, надані підсобними структурними підрозділами), по податкових зобов'язаннях до набуття чинності вищезазначеного Закону, а саме до 18 червня 1996 року, повинні бути стягнуті до бюджету за місцем знаходження таких платників, тобто у порядку, який діяв на момент виникнення заборгованності.
Заступник Голови Державної
податкової адміністрації України
Перший заступник Міністра
транспорту України - Генеральний
директор Укрзалізниці
О.І.Шитря
Л.Л.Железняк