НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Л И С Т
17.12.2007 N 11-113/4753-13126
Депутату Хорольської
районної ради <...>

Про надання роз'яснення

Національний банк України розглянув Ваш запит від 27.11.2007 N 03-01/07-96 щодо надання роз'яснення стосовно можливості видачі працівнику підприємства коштів на відрядження частками, і в межах компетенції повідомляє.
Відповідно до діючих нормативно-правових актів України проведення перевірки суб'єктів господарювання з питань дотримання ними норм з регулювання обігу готівки в національній валюті (у тому числі дотримання встановлених строків використання виданої під звіт готівки), виявлення порушень та застосування штрафних санкцій є прерогативою відповідних контролюючих органів і не відноситься до компетенції Національного банку України.
Стосовно ж питань, наведених у листі, можна зазначити наступне.
Діюче Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 N 637 (z0040-05) (далі - Положення), не врегульовує поставлених у Вашому листі питань.
Згідно з пунктом 2.11 Положення (z0040-05) видача готівкових коштів під звіт або на відрядження, а також звітування за одержані під звіт готівкові кошти здійснюється відповідно до законодавства України.
Так, Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 N 59 (z0218-98) (далі - Інструкція), визначено порядок оформлення відрядження працівнику підприємства та забезпечення його грошовим авансом.
Вимогами цієї Інструкції (z0218-98) передбачено, що направлення працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником підприємства або його заступником і оформляється наказом (розпорядженням), в якому зазначається строк відрядження, і на підставі якого відрядженому працівникові підприємства перед від'їздом у відрядження видається грошовий аванс у мохах суми, визначеної на оплату проїзду, наймання жилого приміщення і добові (пункти 1.1, 1.11 Інструкції). При цьому зазначена Інструкція не містить заборони щодо видачі працівнику підприємства коштів на відрядження частками, а також не встановлює за скільки днів до початку відрядження підприємство має видати грошовий аванс на ці цілі.
Крім того, відповідно до пункту 9.10.2 статті 9 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (889-15) звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт надається до закінчення третього банківського дня, наступного за днем, у якому платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, що надала кошти під звіт.
Таким чином, враховуючи, що строк відрядження зазначається у наказі (розпорядженні) по підприємству, а строк звітування визначено статтею 9 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (889-15) , видача відповідальній особі готівкових коштів під звіт проводиться за умови звітування нею у встановлені вище строки та порядку за раніше отримані під звіт суми.
Виконавчий
директор з питань
готівково-грошового обігу
О.М.Толстой