КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
від 29 липня 2009 р. N 897-р
Київ

Про зупинення дії розпорядження голови Новгород-Сіверської районної держадміністрації від 19 лютого 2009 р. N 43

Виконуючим обов'язки голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації видано розпорядження від 19 лютого 2009 р. N 43 "Про призупинення рішення другої сесії п'ятого скликання міської ради "Про міський бюджет на 2009 рік".
При виданні зазначеного розпорядження порушено вимоги Конституції (254к/96-ВР) та законів України і актів Кабінету Міністрів України.
Новгород-Сіверська районна рада 4 лютого 2009 р. прийняла рішення "Про районний бюджет на 2009 рік", яким затверджено передачу коштів з міського бюджету м. Новгород-Сіверського до районного бюджету в сумі 330046 гривень.
На порушення вимог статей 7, 13 і 18 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (586-14) , згідно з якими місцева держадміністрація забезпечує виконання Конституції України (254к/96-ВР) , законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня в частині складення проекту місцевого бюджету та забезпечення його виконання, Новгород-Сіверською райдержадміністрацією при здійсненні розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань не забезпечено виконання вимог, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 31 грудня 2004 р. N 1782 (1782-2004-п) "Деякі питання врегулювання міжбюджетних відносин" (Офіційний вісник України, 2005 р., N 1, ст. 9), зокрема:
здійснено не передбачене законодавством коригування фактичних надходжень до міського бюджету, що призвело до збільшення прогнозного обсягу надходжень до міського бюджету на 24,7 тис. гривень або на 0,7 відсотка загального обсягу таких надходжень;
під час проведення розрахунку обсягу видатків на утримання міської ради Новгород-Сіверською райдержадміністрацією порушено вимоги пунктів 12 і 16 Формули розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів (дотацій вирівнювання та коштів, що передаються до відповідного місцевого бюджету) між районним бюджетом або міським бюджетом м. Севастополя, міста республіканського Автономної Республіки Крим чи обласного значення, якому адміністративно підпорядковані інші міста, села, селища, та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 31 грудня 2004 р. N 1782 (1782-2004-п) , у частині застосування фінансового нормативу бюджетної забезпеченості 38,295 гривні при необхідному - 47,214 гривні, внаслідок чого обсяг видатків зменшено на 128 тис. гривень, та застосування фактичного коефіцієнта охоплення дітей у віці 0-6 років дошкільними закладами, що призвело до зменшення обсягу видатків на дошкільну освіту на 104,1 тис. гривень.
Зазначені дії райдержадміністрації також суперечать вимогам частини третьої статті 3 Закону України "Про міжбюджетні відносини між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань" (1953-15) , відповідно до якої обсяг дотації вирівнювання з районного бюджету до бюджетів місцевого самоврядування або обсяг коштів, що передаються із бюджетів місцевого самоврядування до районного бюджету, визначається на основі Формули розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів між районним бюджетом та бюджетами сіл, селищ, міст районного значення та їх об'єднань.
У зв'язку з виданням головою райдержадміністрації розпорядження витрати з міського бюджету м. Новгород-Сіверського здійснюються лише на цілі, які визначені у рішенні про місцевий бюджет на попередній бюджетний період, а щомісячні видатки не перевищують 1/12 обсягу видатків, визначених рішенням міської ради про бюджет на 2008 рік.
Внаслідок зазначених дій райдержадміністрації паралізовано діяльність міської ради, зупинено соціально-економічний розвиток міста, заборонено провадити капітальні видатки, зокрема унеможливлюється забезпечення життєдіяльності бюджетних установ та комунальних підприємств міста, оздоровлення дітей, проведення робіт з підготовки до опалювального сезону, ремонт доріг міста, відключено вуличне освітлення міста та енергопостачання адміністративної будівлі міської ради, є загроза зупинення діяльності дошкільних дитячих закладів.
З урахуванням наведеного та відповідно до статті 118 Конституції України (254к/96-ВР) , пункту четвертого частини другої статті 24 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (279-17) та статті 43 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (586-14) :
1. Зупинити дію розпорядження голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації від 19 лютого 2009 р. "Про районний бюджет на 2009 рік".
2. Звернутися до Президента України з пропозицією щодо скасування розпорядження голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації від 19 лютого 2009 р. "Про районний бюджет на 2009 рік".
3. Державному казначейству вжити заходів до здійснення казначейського обслуговування Новгород-Сіверського міського бюджету за показниками, затвердженими рішенням другої сесії п'ятого скликання Новгород-Сіверської міської ради "Про міський бюджет на 2009 рік".
Прем'єр-міністр України
Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 39