КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 29 липня 2009 р. N 809
Київ

Про затвердження Порядку використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для фінансування інвестиційних проектів в енергетичній галузі

Відповідно до статті 76 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" (835-17) Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для фінансування інвестиційних проектів в енергетичній галузі, що додається.
Прем'єр-міністр України
Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 42

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 липня 2009 р. N 809

ПОРЯДОК

використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду ( 835-17 ) для фінансування інвестиційних проектів в енергетичній галузі

1. Цей Порядок визначає механізм використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду, передбачених у пункті 10 частини першої статті 76 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" (835-17) для фінансування інвестиційних проектів в енергетичній галузі (далі - бюджетні кошти).
2. Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінпаливенерго.
3. Бюджетні кошти виділяються на підставі рішення Кабінету Міністрів України та відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2009 р. N 289 (289-2009-п) (Офіційний вісник України, 2009 р., N 24, ст. 793).
4. Бюджетні кошти спрямовуються на реалізацію інвестиційних проектів загальнодержавного значення в енергетичній галузі, які визначені рішеннями Кабінету Міністрів України, у тому числі постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2008 р. N 107 (107-2008-п) "Про затвердження Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу" (Офіційний вісник України, 2008 р., N 18, ст. 482), та на створення ядерно-паливного циклу в Україні (далі - інвестиційні проекти).
5. Відбір інвестиційних проектів, які фінансуватимуться із залученням бюджетних коштів, здійснюється на конкурсній основі міжвідомчою комісією, яка утворюється Мінпаливенерго. До складу міжвідомчої комісії обов'язково включаються представники Мінфіну, Мінекономіки та Мінрегіонбуду.
Порядок проведення конкурсного відбору визначається Мінпаливенерго. Рішення міжвідомчої комісії оформляється протоколом, на підставі якого Мінпаливенерго готує та подає Кабінетові Міністрів України погоджений в установленому порядку проект рішення про затвердження переліку інвестиційних проектів.
6. За результатами конкурсного відбору інвестиційних проектів Мінпаливенерго готує та подає Кабінетові Міністрів України звернення про виділення бюджетних коштів.
7. Бюджетні кошти виділяються на безповоротній (на умовах співфінансування) або на поворотній основі.
8. На безповоротній основі (на умовах співфінансування) бюджетні кошти виділяються на інвестиційні проекти, для реалізації яких залучаються кошти суб'єктів господарювання та/або інших джерел, у тому числі кошти місцевих бюджетів.
Мінпаливенерго укладає із суб'єктом господарювання договір про виділення бюджетних коштів на безповоротній основі (на умовах співфінансування), в якому зазначаються:
частка співфінансування;
строк реалізації проекту;
механізм повернення бюджетних коштів у разі невиконання суб'єктом господарювання умов договору;
положення про те, що майно, створене (придбане) за рахунок бюджетних коштів, є державною власністю.
9. На поворотній основі бюджетні кошти надаються суб'єкту господарювання на строк до трьох років з відстроченням повернення основної суми боргу до одного року, встановленням плати за користування коштами на рівні облікової ставки Національного банку на дату укладення договору.
Мінпаливенерго укладає із суб'єктом господарювання договір про виділення бюджетних коштів на поворотній основі, в якому зазначаються:
умови надання та повернення бюджетних коштів. При цьому кошти повертаються щокварталу рівними частинами з урахуванням періоду відстрочення повернення основної суми боргу, а плата за користування коштами вноситься щомісяця;
вид та розмір забезпечення суб'єктом господарювання зобов'язань, взятих у зв'язку з отриманням бюджетних коштів.
Мінпаливенерго подає Мінфіну графіки повернення бюджетних коштів та внесення плати за користування ними відповідно до укладених договорів.
10. Бюджетні кошти не виділяються суб'єктам господарювання, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, яких визнано банкрутами, які перебувають у стані ліквідації або реорганізації.
11. Мінпаливенерго подає щомісяця до 5 числа наступного періоду Мінфіну звіт про використання бюджетних коштів, а у разі їх повернення до державного бюджету - відповідну інформацію за формою, встановленою Мінфіном.
12. Операції, пов'язані з використанням бюджетних коштів, проводяться відповідно до Порядку обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету (z0716-04) , затвердженого Державним казначейством.
13. Видатки, пов'язані з фінансуванням об'єктів капітального будівництва за рахунок бюджетних коштів, здійснюються відповідно до Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1764 (1764-2001-п) (Офіційний вісник України, 2001 р., N 52, ст. 2374), та з урахуванням Порядку затвердження титулів будов (об'єктів), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств державної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 1997 р. N 995 (995-97-п) (Офіційний вісник України, 1997 р., число 37, с. 17).
14. Закупівля товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти здійснюється в установленому законодавством порядку.
15. Після закінчення бюджетного періоду залишки бюджетних коштів, що обліковуються на рахунку Мінпаливенерго на 1 січня наступного року, повертаються до Стабілізаційного фонду (835-17) .
16. Складення та подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим витрачанням та своєчасним поверненням здійснюються в установленому законодавством порядку.