ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ СТАТИСТИКИ ПРАЦІ
Л И С Т
29.06.2006 N 9/3-9/230
Члену Громадської колегії 
Державного комітету України 
з питань регуляторної 
політики 
та підприємництва 
Новикову С. Л. 
Департамент статистики праці на Ваш запит щодо застосування Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату України 28.09.2005 N 286 (z1442-05) та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 30.11.2005 за N 1442/11722 (далі - Інструкція), повідомляє.
Потреба в описі процесу заокруглення в Інструкції (z1442-05) виникла через необхідність зменшення погрішностей округлення, адже статистика має справу з "великими числами", а також у зв'язку із запитами респондентів, які потребують правил, закріплених в документах, а не задовольняються відсиланням до "курсу початкової школи".
Дійсно при підготовці Додатка до Інструкції (z1442-05) було допущено ряд арифметичних помилок (пункт 2 додатка - таблиця) та неточностей змістовного характеру, що унеможливлює використання пояснень щодо "правила парної цифри" (пункт 3 додатка) безпосередньо при проведенні розрахунків та заокруглень.
На жаль, зазначені помилки та неточності не були виявлені під час оприлюднення проекту документа відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (1160-15) , його погодження та затвердження в установленому порядку. Тому найближчим часом до Інструкції (z1442-05) будуть вноситись зміни. З їх змістом можна буде ознайомитись на сайті Держкомстату (www.ukrstat.gov.ua, рубрика "Нормативно-правова база", розділ "Проекти нормативно-правових актів Держкомстату").
Згідно змін, що пропонуються, розрахунок результатів для заповнення у формах державних статистичних спостережень пропонується здійснювати за правилом парної цифри. Округлюються цифри поступово справа наліво: якщо остання значуща цифра менше або дорівнює "4", вона відкидається; якщо - більше або дорівнює "6", найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю. Якщо остання значуща цифра "5", найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін.
Директор департаменту
статистики праці
Н.В.Григорович