МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ
ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
03.12.2008 N 882/715
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 лютого 2009 р.
за N 147/16163

Про затвердження Інструкції про порядок взаємодії Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і Міністерства охорони здоров'я України щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації, які пов'язані з інфекційними хворобами, отруєннями людей та іншими медико-санітарними наслідками

Відповідно до Законів України "Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру" (1809-14) , "Про правові засади цивільного захисту" (1859-15) , Основ законодавства України про охорону здоров'я (2801-12) , "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (4004-12) , "Про захист населення від інфекційних хвороб" (1645-14) , постанов Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 року N 1198 (1198-98-п) "Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру", від 2 листопада 2006 року N 1539 (1539-2006-п) "Про затвердження Положення про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи", від 2 листопада 2006 року N 1542 (1542-2006-п) "Про затвердження Положення про Міністерство охорони здоров'я України", з метою удосконалення взаємодії Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерства охорони здоров'я України щодо запобігання і оперативного реагування на надзвичайні ситуації, які пов'язані із хворобами та отруєннями людей, НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Інструкцію про порядок взаємодії Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і Міністерства охорони здоров'я України щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації, які пов'язані з інфекційними хворобами, отруєннями людей та іншими медико-санітарними наслідками (далі - Інструкція), що додається.
2. Визначити телефонні номери для взаємоінформування та організації взаємодії у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій, пов'язаних з інфекційними хворобами, отруєннями людей та іншими медико-санітарними наслідками:
2.1. Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи:
Оперативно-чергова служба: тел. (044) 247-30-50, тел.факс 247-32-11;
Департамент охорони здоров'я та медико-біологічного захисту: тел. (044) 247-30-40, тел.факс 247-31-87.
2.2. Міністерства охорони здоров'я України:
Оперативно-чергова служба Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров'я України: тел. (044) 518-57-08, 518-47-11;
Департамент державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України: тел. (044) 253-39-00, 253-52-03, 253-17-84.
3. Встановити, що віднесення подій в Україні, пов'язаних з інфекційними хворобами та отруєннями людей, до надзвичайних ситуацій здійснюється Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи за погодженням у разі необхідності з Міністерством охорони здоров'я України на підставі Державного класифікатора надзвичайних ситуацій ДК 019-2001, затвердженого наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 19.11.2001 N 552 (v0552565-01) .
4. Затвердити порядок подачі інформації до Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи:
4.1. Територіальні центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, Республіканська санітарно-епідеміологічна станція Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські санітарно-епідеміологічні станції подають оперативну інформацію відповідно до Повідомлення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації, пов'язаної з інфекційними хворобами, отруєннями людей та іншими медико-санітарними наслідками, перебіг її ліквідації (додаток 1) та Оперативної інформації про інфекційні хвороби, отруєння людей та інші медико-санітарні наслідки надзвичайної ситуації (додаток 2) до головних управлінь МНС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі і МОЗ.
4.2. Головним управлінням МНС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі:
негайно подавати оперативну інформацію про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, пов'язаних з інфекційними хворобами, отруєннями людей та іншими медико-санітарними наслідками, перебіг їх ліквідації по телефону до оперативно-чергової служби Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи з подальшим письмовим підтвердженням відповідно до додатків 1 і 2 протягом однієї години;
у разі надходження вищезазначеної інформації від інших джерел повідомити структурні підрозділи охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій та державної санітарно-епідеміологічної служби з метою підтвердження факту виникнення надзвичайної ситуації.
5. Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерства охорони здоров'я України від 28 січня 2002 року N 28/25 (v0028284-02) "Про взаємодію при виникненні надзвичайних ситуацій, пов'язаних з отруєннями та інфекційною захворюваністю людей" скасувати.
6. Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи перед поданням до Кабінету Міністрів України інформації про виникнення надзвичайних ситуацій, пов'язаних з інфекційними хворобами, отруєннями людей та іншими медико-санітарними наслідками, узгоджує її з Міністерством охорони здоров'я України.
7. Наказ довести до підпорядкованих органів та підрозділів Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і Міністерства охорони здоров'я України.
8. Директору Департаменту охорони здоров'я та медико-біологічного захисту Громазіну О.А. та начальнику Управління правового забезпечення Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Сухомлину О.М. забезпечити подання наказу до Міністерства юстиції України на державну реєстрацію у встановлений законодавством строк.
9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та заступника Міністра охорони здоров'я України згідно з розподілом функціональних обов'язків.
Міністр України з питань
надзвичайних ситуацій
та у справах захисту
населення від наслідків
Чорнобильської катастрофи
Міністр охорони здоров'я
України
В.Шандра
В.Князевич

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства України
з питань надзвичайних
ситуацій та у справах
захисту населення
від наслідків Чорнобильської
катастрофи,
Міністерства охорони
здоров'я України
03.12.2008  N 882/715
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 лютого 2009 р.
за N 147/16163

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок взаємодії Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і Міністерства охорони здоров'я України щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації, які пов'язані з інфекційними хворобами, отруєннями людей та іншими медико-санітарними наслідками

I. Загальні положення

1.1. Інструкція визначає порядок взаємодії Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерства охорони здоров'я України під час виконання спільних завдань при функціонуванні міністерств у режимах повсякденної діяльності, підвищеної готовності та діяльності у надзвичайній ситуації (далі - НС) з ліквідації медико-санітарних наслідків.
1.2. Взаємодія МНС і МОЗ - це узгоджені та взаємозв'язані відповідно до мети, місця, часу, обсягів і способів виконання спільні заходи з попередження й ліквідації медико-санітарних наслідків НС.
1.3. Метою взаємодії МНС і МОЗ з попередження та ліквідації медико-санітарних наслідків НС є забезпечення ефективного використання сил і засобів, рятування життя та збереження здоров'я людей, надання ураженим і постраждалим усіх видів медичної допомоги в необхідних обсягах і в оптимальні терміни, ліквідація епідемічних осередків інфекційних захворювань та забезпечення санітарного й епідемічного благополуччя населення у зонах НС.
1.4. Взаємодія МНС і МОЗ здійснюється на основі принципів:
єдиних підходів до реалізації державної політики у сфері попередження та ліквідації НС, охорони здоров'я населення і профілактики захворювань;
пріоритету збереження життя і здоров'я населення при виникненні та під час ліквідації НС техногенного і природного характеру;
єдиних підходів і критеріїв при прогнозуванні та оцінюванні медико-санітарної обстановки при різних НС, визначенні можливостей рятувальних і медичних підрозділів, формувань та закладів.
1.5. Залучення сил і засобів МНС і МОЗ для попередження та ліквідації медико-санітарних наслідків НС здійснюється відповідно до чинного законодавства.
1.6. Взаємодія здійснюється:
на рівні центральних органів виконавчої влади - між МНС та МОЗ;
на регіональному рівні - між головними управліннями МНС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі та Міністерством охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, структурними підрозділами з питань охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій, територіальними центрами екстреної медичної допомоги, Республіканською санітарно-епідеміологічною станцією Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими санітарно-епідеміологічними станціями;
на місцевому рівні - між територіальними підрозділами МНС, розташованими за місцем дислокації, та структурними підрозділами з питань охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій, районними (міськими) санітарно-епідеміологічними станціями.
1.7. МНС і МОЗ здійснюють взаємний обмін інформацією та оповіщення по лінії оперативних служб з метою своєчасного доведення інформації про загрозу або виникнення НС.
Оповіщення та взаємний обмін інформацією організовується:
на державному рівні - між оперативно-черговою службою МНС та вузлом інформаційно-аналітичної обробки інформації МОЗ в Урядовій інформаційно-аналітичній системі з питань надзвичайних ситуацій (Диспетчерська служба Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ);
на регіональному рівні - між головними управліннями МНС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі та Міністерством охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, структурними підрозділами з питань охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій, територіальними центрами екстреної медичної допомоги, Республіканською санітарно-епідеміологічною станцією Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими санітарно-епідеміологічними станціями;
на місцевому рівні - між територіальними підрозділами МНС, розташованими за місцем дислокації, та структурними підрозділами з питань охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій, районними (міськими) санітарно-епідеміологічними станціями.

II. Заходи взаємодії у режимах діяльності МНС і МОЗ

2.1. У режимі повсякденної діяльності
2.1.1. МНС і МОЗ:
направляють до складу координаційних комісій Державної служби медицини катастроф та робочих груп своїх повноважних представників;
на підставі прогнозу виникнення НС оцінюють їх можливі медико-санітарні наслідки та розробляють плани медико-санітарного забезпечення населення в надзвичайних ситуаціях або у разі загрози їх виникнення;
здійснюють взаємний обмін інформацією про НС з медико-санітарними наслідками в Україні та поза її межами;
погоджують порядок спільних дій щодо медичного захисту населення з визначенням основних завдань, переліку сил і засобів, необхідних для надання медичної допомоги постраждалим при НС, місця і часу організації та проведення санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів;
організовують та проводять навчання особового складу прийомам надання невідкладної медичної допомоги;
організовують та здійснюють спільні тактико-спеціальні і тренувальні навчання з питань ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;
розробляють, узгоджують і реалізовують програми з питань медичного та біологічного захисту населення і територій при НС;
беруть участь у виконанні науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт з питань медичного та біологічного захисту населення при НС;
здійснюють міжнародне співробітництво з питань медичного та біологічного захисту населення при НС.
2.1.2. МОЗ відповідно до покладених на нього завдань:
розробляє та затверджує за погодженням з МНС положення про функціональну підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на НС техногенного та природного характеру;
розробляє та погоджує з МНС План медико-санітарного забезпечення населення в надзвичайних ситуаціях або у разі загрози їх виникнення. Аналогічні плани на територіальному рівні розробляються органами управління охорони здоров'я та погоджуються з територіальними органами управління МНС. Медичні заклади розробляють та погоджують з місцевими підрозділами МНС плани дій з попередження та ліквідації наслідків НС;
визначає потребу у силах і засобах для ліквідації медико-санітарних наслідків НС та розробляє принципи їх застосування і використання;
розробляє методи надання невідкладної медичної допомоги постраждалим при НС, санітарно-гігієнічні та протиепідемічні вимоги щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення при НС;
здійснює постійний моніторинг за факторами навколишнього середовища, що впливають на стан здоров'я людей (радіаційним фоном, хімічним забрудненням атмосферного повітря, забрудненням води у відкритих водоймищах, водопровідних мережах, продуктів харчування збудниками інфекційних хвороб та хімічними сполуками);
створює резерви лікарських засобів, виробів медичного призначення та медичного обладнання для запобігання та ліквідації медико-санітарних наслідків НС техногенного та природного характеру;
організовує підготовку медичних працівників лікувально-профілактичних та санітарно-епідеміологічних закладів, у тому числі особового складу медичних формувань, які входять до складу Державної служби медицини катастроф, немедичних працівників, з яких формуються аварійно-рятувальні формування, щодо оволодіння ними навичками надання невідкладної медичної допомоги.
2.1.3. МНС відповідно до покладених на нього завдань:
надає інформацію про загрозу або виникнення НС на потенційно небезпечних об'єктах та характер уражаючих факторів;
погоджує Плани медико-санітарного забезпечення населення в надзвичайних ситуаціях або у разі загрози їх виникнення;
бере участь у розробці методик надання невідкладної медичної допомоги при проведенні аварійно-рятувальних робіт з ліквідації наслідків НС техногенного та природного характеру;
організовує навчання особового складу аварійно-рятувальних служб навичкам надання невідкладної медичної допомоги при НС;
утримує мобільний госпіталь, який належить до сфери управління МНС, розробляє вимоги щодо його застосування при НС, здійснює його матеріально-технічне забезпечення;
проводить підготовку на курсах цивільного захисту керівного складу і спеціалістів структурних підрозділів з питань охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій;
здійснює перевірку готовності органів управління та закладів МОЗ до медико-санітарного забезпечення населення при НС.
2.2. У режимі підвищеної готовності
2.2.1. МНС і МОЗ:
формують оперативні групи для виявлення причин погіршення обстановки в районі можливого виникнення надзвичайної ситуації, які аналізують обстановку, що склалась, прогнозують розвиток НС, структуру санітарних втрат серед населення, санітарно-епідемічну обстановку у районі НС і на прилеглих до неї територіях;
складають план термінових заходів для попередження (зменшення) медико-санітарних наслідків НС, у якому визначають склад медичних сил та засобів, які необхідно перевести в режим підвищеної готовності, територіальних органів управління силами медичної служби, що взаємодіють при НС, порядок спільних дій щодо медико-санітарного забезпечення населення в районі виникнення НС, порядок взаємного обміну інформацією між міністерствами та участь відповідних служб МНС і МОЗ з організації контролю за рівнем радіоактивного, хімічного та бактеріологічного забруднення питної води, продуктів харчування, об'єктів довкілля тощо;
перевіряють та при необхідності поповнюють матеріально-технічні резерви, необхідні для ліквідації НС.
2.2.2. МОЗ відповідно до покладених на нього завдань:
надає МНС інформацію щодо прогнозу медико-санітарних наслідків НС, розрахунків сил і засобів Державної служби медицини катастроф, установ та закладів охорони здоров'я, Державної санітарно-епідеміологічної служби України, які планує задіяти для ліквідації медико-санітарних наслідків НС;
здійснює приведення сил та засобів Державної служби медицини катастроф, установ та закладів охорони здоров'я, Державної санітарно-епідеміологічної служби України відповідного регіону в режим підвищеної готовності до ліквідації медико-санітарних наслідків НС;
оперативно визначає сили, засоби закладів охорони здоров'я і державної санітарно-епідеміологічної служби, які можуть бути залучені з інших територій для ліквідації медико-санітарних наслідків НС;
організовує та здійснює санітарно-гігієнічні і протиепідемічні заходи у районах, що межують із зоною НС;
посилює моніторинг за радіаційним фоном, хімічним забрудненням атмосферного повітря, бактеріологічним та хімічним забрудненням води з відкритих джерел і водопровідних мереж, продуктів харчування.
2.2.3. МНС відповідно до покладених на нього завдань:
а) при надходженні інформації від органів управління МНС у регіонах:
аналізує інформацію та надає попередні розпорядження до підпорядкованих органів управління і підрозділів, при необхідності приводить у готовність до розгортання відповідні сили і засоби служби цивільного захисту;
через оперативно-чергову службу МНС оповіщає МОЗ про загрозу НС, інформує про прийняті рішення з підготовки до ліквідації наслідків НС;
б) при надходженні інформації від МОЗ:
уточнює та аналізує інформацію;
надає попередні розпорядження до підпорядкованих органів управління і підрозділів у регіонах;
при необхідності приводить у готовність до розгортання сили і засоби служби цивільного захисту;
через оперативно-чергову службу інформує МОЗ про прийняті рішення з підготовки до ліквідації наслідків НС.
2.3. У режимі діяльності у надзвичайній ситуації
2.3.1. МНС і МОЗ:
формують оперативні групи та переміщують їх у район НС із завданням здійснити оцінку реальної обстановки, скласти прогноз розвитку НС та її медико-санітарних наслідків;
подають пропозиції щодо ліквідації медико-санітарних наслідків НС до проекту рішення відповідної комісії, яка здійснює керівництво ліквідацією НС;
визначають сили та засоби медичної служби, які необхідно задіяти для ліквідації наслідків НС, порядок їх висування в осередок НС та порядок роботи з ліквідації медико-санітарних наслідків НС;
організовують медичне та санітарно-протиепідемічне забезпечення постраждалих при НС;
визначають наявність, порядок використання і поповнення запасів медикаментів, обладнання, медичного майна та інших матеріальних засобів, необхідних для ліквідації медико-санітарних наслідків НС;
вирішують питання щодо матеріально-технічного забезпечення сил медичної служби, які беруть участь у ліквідації медико-санітарних наслідків НС;
надають населенню оперативну і достовірну інформацію про ступінь ризику наслідків НС для здоров'я та умов життєдіяльності, методи та способи його захисту;
продовжують взаємний обмін інформацією про перебіг ліквідації наслідків НС взагалі і медико-санітарних, зокрема, а також про прийняті рішення з ліквідації їх наслідків, що належать до компетенції МНС і МОЗ;
виходячи з рівня НС узгоджують та приймають рішення про виділення додаткових сил і засобів для ліквідації її медико-санітарних наслідків;
здійснюють медичне та санітарно-протиепідемічне забезпечення евакуації постраждалих та населення із зони НС;
здійснюють медичний контроль за станом здоров'я особового складу формувань аварійно-рятувальних служб та усіх інших осіб, залучених до ліквідації наслідків НС.
2.3.2. МОЗ відповідно до покладених на нього завдань:
через Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф надає МНС інформацію щодо обсягів та характеру медико-санітарних наслідків надзвичайної ситуації;
направляє своїх представників до складу штабу з ліквідації НС для оцінки медико-санітарних наслідків НС, розробки рекомендацій щодо заходів з їх ліквідації, підтримання оперативного зв'язку;
направляє до зони НС оперативну групу для роботи у штабі з ліквідації НС техногенного та природного характеру;
організовує та здійснює медичне і санітарно-протиепідемічне забезпечення населення у районі НС, у місцях розміщення евакуйованого населення та рятувальників;
здійснює контроль за станом довкілля, санітарно-гігієнічною та епідемічною ситуацією в районі надзвичайної ситуації;
комплектує змінний склад медичних працівників мобільного госпіталю, який належить до сфери управління МНС;
приймає рішення щодо застосування сил та засобів Державної служби медицини катастроф, установ та закладів охорони здоров'я, Державної санітарно-епідеміологічної служби України з інших регіонів для ліквідації медико-санітарних наслідків НС;
забезпечує поповнення медикаментами та іншими медичними засобами медичних формувань і лікувальних закладів, що беруть участь в аварійно-рятувальних роботах.
2.3.3. МНС відповідно до покладених на нього завдань:
а) при надходженні інформації від органів управління МНС в регіонах:
через оперативно-чергову службу МНС оповіщає МОЗ про виникнення НС та її розвиток, про прийняті рішення з ліквідації її наслідків та евакуації населення;
здійснює заходи з ліквідації наслідків НС;
б) при надходженні інформації від МОЗ:
уточнює та аналізує інформацію;
через оперативно-чергову службу інформує МОЗ та його структурні підрозділи про прийняті рішення з ліквідації наслідків НС та евакуації населення;
здійснює заходи з ліквідації наслідків НС.
Заступник Міністра України
з питань надзвичайних ситуацій
та у справах захисту населення
від наслідків Чорнобильської
катастрофи
Виконуючий обов'язки першого
заступника Міністра охорони
здоров'я України, Головного
державного санітарного
лікаря України
М.Болотських
А.Пономаренко

Додаток 1
до наказу МНС,
МОЗ
03.12.2008  N 882/715

ПОВІДОМЛЕННЯ

про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації, пов'язаної з інфекційними хворобами, отруєннями людей та іншими медико-санітарними наслідками, перебіг її ліквідації*

N з/п Перелік питань, що підлягають висвітленню при надзвичайній ситуації Інформація про надзвичайну ситуацію Примітки**
1 2 3 4
1*** Код надзвичайної ситуації (або загрози її виникнення) згідно з Державним класифікатором надзвичайних ситуацій ДК 019-2001
2*** Попереднє рішення щодо визначення рівня надзвичайної ситуації
3*** Назва об'єкта, його місцезнаходження (Автономна Республіка Крим, область, район, населений пункт, поштова адреса, напрямок і відстань від обласного центру, географічні координати тощо). Відомча належність об'єкта
4*** Дата і час початку надзвичайної ситуації, дата і час складання доповіді
5*** Дата і час закінчення надзвичайної ситуації, ліквідації медико-санітарних наслідків
6*** Характеристика та масштаб надзвичайної ситуації (короткий опис події, причина виникнення, площа зони надзвичайної ситуації, кількість людей, що перебувають у зоні надзвичайної ситуації, шкода, що заподіяна населенню та господарству, обсяги руйнування споруд, масштаби шкоди довкіллю тощо)
7*** Кількість та стан потерпілих, у тому числі кількість постраждалих (травмованих,захворілих, їх стан), евакуйованих, врятованих, загиблих тощо
8 Вплив на роботу інших галузей господарської діяльності та додаткова загроза у разі подальшого розвитку надзвичайної ситуації (вказати об'єкти, що розташовані поблизу осередку надзвичайної ситуації, для яких існує загроза внаслідок розвитку надзвичайної ситуації)
9*** Сили та засоби, що залучаються (залучалися) до ліквідації надзвичайної ситуації (осіб, з них працівників МНС), одиниць техніки, з них МНС України. Інші сили (МОЗ, Міноборони, МВС), види та кількість спеціальної техніки, кількість спеціалізованих воєнізованих та добровільних формувань
10 Потреба у додаткових силах та засобах (види та кількість одиниць спеціальної техніки, обладнання, кількість фахівців)
11*** Стисла характеристика робіт з рятування людей та локалізації й ліквідації наслідків надзвичайної ситуації (характер і обсяг аварійно-відновлювальних та рятувальних робіт, їх інтенсивність та терміни виконання)
12*** Оцінка матеріальних збитків, завданих надзвичайною ситуацією (надати первинну оцінку або за результатами роботи комісії відповідних актів)
13 Матеріальні витрати на ліквідацію надзвичайної ситуації
14 Додатки: карти, схеми, фото, слайди, інші документи (кількість)
15 Посада, прізвище, ініціали керівника (начальника) штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, телефон, факс
16 Посада, прізвище, ініціали особи, яка підписала повідомлення. Телефон, факс
 ПОГОДЖЕНО:
 Посада особи,
 яка склала повідомлення, ________________________
                              (підпис, П.І.Б.)
---------------
* У разі загрози виникнення надзвичайної ситуації пункти в таблиці заповнюються, виходячи з імовірного розвитку подій. За відсутності достовірної інформації окремі рядки таблиці можуть заповнюватись у процесі послідовного інформування (доповіді) про виникнення, розвиток та ліквідацію надзвичайної ситуації.
** У цій графі наводяться відомості, які не увійшли до форми, але становлять певний інтерес або відображають деякі специфічні деталі ліквідації надзвичайної ситуації.
*** Пункти обов'язкові до інформування (доповіді) за результатами (фактом) виникнення та ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайної ситуації. Інформація може уточнюватись під час послідовного інформування (доповіді) про виникнення, розвиток надзвичайної ситуації та ліквідацію її медико-санітарних наслідків.

Додаток 2
до наказу МНС,
МОЗ
03.12.2008  N 882/715

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ

про інфекційні хвороби, отруєння людей та інші медико-санітарні наслідки надзвичайної ситуації

станом на _________________ 200__ р.

Найменування районів (населених пунктів) Кількість населення, всього/з них дітей Оглянуто медичними працівниками жителів/з них дітей В осередку НС виявлено Госпіталізовано, всього/ з них дітей Виписано з одужанням, всього/ з них дітей Померло, всього/з них дітей
усього постраждалих/ з них дітей загиблих, усього/з них дітей з них за ступенями важкості
у важкому стані/ з них дітей у стані середньої важкості/з них дітей у легкому стані/ з них дітей
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 Посада особи, яка склала
 оперативну інформацію,  ________________________
                             (підпис, П.І.Б.)