АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Н А К А З
24.07.2009 N 545
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
7 серпня 2009 р.
за N 749/16765

Про затвердження Порядку направлення на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації військовослужбовців Державної прикордонної служби України, що підлягають звільненню з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я

На виконання заходів Державної програми соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, що підлягають звільненню, та осіб, звільнених з військової служби, на період до 2011 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 N 720 (720-2007-п) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок направлення на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації військовослужбовців Державної прикордонної служби України, що підлягають звільненню з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я, що додається.
2. Наказ розіслати до органів Державної прикордонної служби України.
3. Управлінню кадрів за участю управління правового забезпечення подати наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Установити, що наказ набирає чинності через десять днів з дня його офіційного опублікування.
Голова Державної
прикордонної служби України
генерал армії України
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Міністра
освіти і науки України
Т.в.о Міністра
оборони України
М.М.Литвин
Т.В.Фініков
В.В.Іващенко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації
Державної прикордонної
служби України
24.07.2009  N 545
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
7 серпня 2009 р.
за N 749/16765

ПОРЯДОК

направлення на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації військовослужбовців Державної прикордонної служби України, що підлягають звільненню з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок визначає умови та порядок направлення на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації військовослужбовців Державної прикордонної служби України (далі - військовослужбовці), які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я.
1.2. Підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації (далі - підготовка) військовослужбовців здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства України щодо надання освітніх послуг.
1.3. Підготовка військовослужбовців проводиться за очною, вечірньою і заочною формами навчання із звільненням їх на час занять від виконання службових обов'язків, а також із застосуванням методів дистанційного навчання.
Основною формою підготовки військовослужбовців є очна форма навчання.
1.4. Військовослужбовці мають право на разове проходження підготовки за рахунок коштів, передбачених кошторисом Міністерства оборони України, у рамках Державної програми соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, що підлягають звільненню, та осіб, звільнених з військової служби, на період до 2011 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 N 720 (720-2007-п) , у навчальних закладах, визначених Міністерством оборони України для її реалізації.
1.5. Підготовка військовослужбовців здійснюється у навчальних закладах, розташованих у містах (населених пунктах), де вони проходять військову службу. У разі неможливості пройти підготовку за місцем служби військовослужбовці можуть бути направлені за їх бажанням на підготовку до навчальних закладів, розташованих в інших населених пунктах, без компенсації витрат на проїзд до місцезнаходження навчального закладу і назад, добових та витрат на проживання під час навчання.
1.6. За військовослужбовцями, які направлені на підготовку, зберігаються матеріальне, грошове та інші види забезпечення.
1.7. У разі невиконання обсягу навчальних програм підготовки, крім випадків, пов'язаних із хворобою, військовослужбовець (військовозобов'язаний, особа, яка звільнилася з військової служби у відставку) може бути відрахований з навчального закладу. У цьому випадку вважається, що військовослужбовець (військовозобов'язаний, особа, яка звільнилася з військової служби) своє право на підготовку використав.

2. Умови направлення

2.1. На курси підготовки направляються військовослужбовці протягом останнього року військової служби, які мають вислугу військової служби не менше 10 років у календарному обчисленні, позитивно характеризуються по службі, плануються до звільнення з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів та за станом здоров'я.
2.2. Військовослужбовці набувають права пройти підготовку з дня ознайомлення з відповідним розпорядчим документом про проведення організаційно-штатних заходів або з дня ознайомлення з висновками військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби, які офіційно надійшли до органу Державної прикордонної служби України (далі - Держприкордонслужба).

3. Порядок направлення

3.1. Направлення військовослужбовців на підготовку здійснюється Адміністрацією Держприкордонслужби, іншими органами Держприкордонслужби після отримання від Міністерства оборони України (Державного департаменту адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та конверсії колишніх військових об'єктів - урядового органу державного управління, який діє у складі Міністерства оборони України (далі - Державний департамент)) інформації про перелік навчальних закладів, професій, спеціальностей, за якими буде здійснюватися підготовка, умови підготовки та кількість осіб, які будуть проходити підготовку.
3.2. З отриманням органом Держприкордонслужби наказу про скорочення посад чи організаційні заходи, а також висновків військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність військовослужбовців до військової служби, на підставі яких прийнято рішення щодо звільнення військовослужбовців з військової служби у визначеному законодавством порядку, командування цього органу Держприкордонслужби повідомляє військовослужбовців про їх право на направлення на підготовку перед звільненням з військової служби.
3.3. Військовослужбовці, які виявили бажання пройти підготовку, у порядку підпорядкування подають клопотання начальнику (командиру) (далі - начальник) органу Держприкордонслужби за місцем служби, яке повинно містити таку інформацію: військове звання, прізвище, ім'я та по батькові, посаду, дату народження, найменування навчального закладу, обрану спеціальність, форму навчання, на якій підставі вони мають право пройти підготовку. До клопотання додаються копії документів про загальну і вищу освіту, фотокартка розміром 3 х 4 см.
3.4. Клопотання військовослужбовця розглядається начальником органу Держприкордонслужби, в якому проходить службу військовослужбовець, та за наявності визначених законодавством підстав направляється для прийняття рішення до Адміністрації Держприкордонслужби.
3.5. Після погодження Адміністрацією Держприкордонслужби кандидатур військовослужбовців на підготовку органи Держприкордонслужби складають списки військовослужбовців Державної прикордонної служби України, які направляються на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації (додаток 1), і надсилають ці списки до визначених із запропонованих навчальних закладів, які вибрали військовослужбовці.
Після закінчення комплектування груп навчальні заклади до початку занять надсилають відібраним кандидатам виклики (додаток 2).
3.6. З отриманням від військовослужбовця виклику з навчального закладу начальник органу Держприкордонслужби має підстави видати наказ по особовому складу про надання військовослужбовцю часу на підготовку або направлення військовослужбовця на підготовку, в якому зазначаються час, місце та тривалість навчання. На підставі цього наказу військовослужбовцю видається направлення (додаток 3).
Перед направленням на підготовку командування органу Держприкордонслужби ознайомлює військовослужбовця з вимогами цього Порядку та повідомляє встановлені законодавством строки та порядок звільнення з військової служби.
3.7. Направлені на навчання військовослужбовці прибувають до навчальних закладів у встановлені у викликах терміни. У разі неприбуття військовослужбовців без поважних причин у встановлений термін до навчального закладу вони на навчання не зараховуються.
3.8. Військовослужбовці направляються на підготовку за обраним ними одним із запропонованих курсом підготовки, таким чином, щоб ця підготовка закінчувалась до дати запланованого звільнення їх з військової служби.
Терміни початку та закінчення підготовки визначаються навчальним закладом.
3.9. У разі якщо законодавством передбачено більш ранні строки звільнення військовослужбовців з військової служби, ніж строк закінчення підготовки, звільнення військовослужбовця у запас або у відставку здійснюється у визначеному законодавством порядку до закінчення строку підготовки.
3.10. Після закінчення підготовки кадровий підрозділ органу Держприкордонслужби, з якого військовослужбовець направлявся на підготовку, робить у послужному списку особової справи військовослужбовця запис про проходження підготовки.
3.11. Після закінчення підготовки груп навчальний заклад надсилає Державному департаменту списки навчальних груп військовослужбовців, які пройшли підготовку. Після отримання цих списків, у свою чергу, Державний департамент надсилає Адміністрації Держприкордонслужби списки військовослужбовців Держприкордонслужби, які пройшли підготовку.
3.12. Запис про підготовку військовозобов'язаного, якого звільнено з військової служби під час його підготовки у період проходження військової служби, проводиться військовим комісаріатом, у якому він став на військовий облік.
Перший заступник Голови
Державної прикордонної
служби України - директор
Департаменту охорони
державного кордону
генерал-полковник
П.А.Шишолін

Додаток 1
до Порядку направлення на
підготовку, перепідготовку
або підвищення кваліфікації
військовослужбовців
Державної прикордонної
служби України, що
підлягають звільненню з
військової служби у зв'язку
із скороченням штатів або
проведенням організаційних
заходів та за станом
здоров'я

СПИСОК

військовослужбовців Державної прикордонної служби України, які направляються на підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації до

___________________________________________

(назва навчального закладу)

N з/п Прізвище, ім'я, по батькові Військове звання Дата народження Повна адреса місця проходження військової служби Повна адреса місця проживання Календарна вислуга в роках Обрана спеціальність Номер службового посвідчення, ким видано, дата його видачі
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 Начальник органу
 Держприкордонслужби
 України                        ____________  ____________________
                                  (підпис)    (ініціали, прізвище)
                      М.П.

Додаток 2
до Порядку направлення на
підготовку, перепідготовку
або підвищення кваліфікації
військовослужбовців
Державної прикордонної
служби України, що
підлягають звільненню з
військової служби у зв'язку
із скороченням штатів або
проведенням організаційних
заходів та за станом
здоров'я

ВИКЛИК

 _________________________________________________________________
                (найменування навчального закладу)
 інформує, що ____________________________________________________
                (військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)
 зарахований на навчання на курсах за ____________________________
                                      (очною, вечірньою, заочною,
                                              дистанційною)
 формою навчання за спеціальністю ________________________________
     Прошу    направити   його   на    навчання    в    період   з
 "___" ____________ 20__ року до "___" _____________ 20__ року
 Керівник навчального закладу     __________  ____________________
                                   (підпис)   (ініціали, прізвище)
                              М.П.

Додаток 3
до Порядку направлення на
підготовку, перепідготовку
або підвищення кваліфікації
військовослужбовців
Державної прикордонної
служби України, що
підлягають звільненню з
військової служби у зв'язку
із скороченням штатів або
проведенням організаційних
заходів та за станом
здоров'я

НАПРАВЛЕННЯ

 Видано _________________________________________________________,
            (військове звання, прізвище, ім'я,  по батькові)
 який (яка) направляється до _____________________________________
                              (найменування навчального закладу)
 _________________________________________________________________
                      (назва населеного пункту)
 на  навчання  на  курсах  в  період  з "__" ___________ 20__ року
 до "__" ________ 20__ року в рамках Державної програми соціальної
 і  професійної   адаптації   військовослужбовців,  що  підлягають
 звільненню, та осіб, звільнених з військової служби, на період до
 2011 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від
 12.07.2007 N 720.
 Підстава: _______________________________________________________
            (наказ начальника органу Держприкордонслужби України
                       від ___________ N ________)
 Начальник органу
 Держприкордонслужби
 України                        ___________   ____________________
                                 (підпис)     (ініціали, прізвище)
                     М.П.