МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
04.06.2009 N 390

Про затвердження спеціалізованих форм регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств та Методичних рекомендацій щодо їх застосування

Відповідно до частини шостої статті 6 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (996-14) , керуючись пунктом 2.7 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 N 88 (z0168-95) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.06.95 за N 168/704, та з метою забезпечення єдиних методологічних принципів ведення бухгалтерського обліку в сільськогосподарських підприємствах НАКАЗУЮ:
1. Затвердити спеціалізовані форми регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств та Методичні рекомендації щодо застосування регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств, що додаються.
2. Управлінню бухгалтерського обліку, звітності та ревізійної роботи (Гаврилюк В.М.) забезпечити опублікування наказу на офіційному сайті міністерства та довести його до відома сільськогосподарських підприємств, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики України.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства аграрної політики України від 07.03.2001 N 49 (v0049555-01) "Про затвердження регістрів та Методичних рекомендацій з організації та ведення бухгалтерського обліку за журнально-ордерною формою на підприємствах агропромислового комплексу".
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Супіханова Б.К.
Міністр
Ю.Ф.Мельник

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
04.06.2009  N 390

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо застосування регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств

1. Загальні положення

1.1. Методичні рекомендації щодо застосування регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств (далі - Методичні рекомендації) розроблені Міністерством аграрної політики України відповідно до вимог:
Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (996-14) ;
Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 N 291 (z0892-99) , зареєстрований в Міністерстві юстиції України 21.12.99 за N 892/4185 (далі - План рахунків);
Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій (z0893-99) , затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 N 291 (z0892-99) , зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 21.12.99 за N 893/4185 (далі - Інструкція);
Положень (стандартів) бухгалтерського обліку (далі - П(С)БО);
Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 N 356 (v0356201-00) ;
1.2. Ці Методичні рекомендації спрямовані на узагальнення у регістрах бухгалтерського обліку (крім регістру позабалансового обліку) методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов'язань та факти фінансово-господарської діяльності сільськогосподарських підприємств незалежно від форм власності, організаційно-правових форм і видів діяльності (далі - сільськогосподарські підприємства), на накопичення аналітичних даних про склад і рух активів, капіталу і зобов'язань, доходів, витрат, фінансових результатів.
1.3. Облікові регістри призначені для хронологічного, систематичного або комбінованого накопичення, групування та узагальнення інформації про господарські операції, що містяться у прийнятих до обліку первинних документах і які повинні мати такі обов'язкові реквізити:
назву документа (форми);
дату і місце складання;
назву сільськогосподарського підприємства, від імені якого складено документ;
зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильне її оформлення;
особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.
Відповідальність за забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво сільськогосподарським підприємством) відповідно до чинного законодавства України та установчих документів.
1.4. Облікові регістри сільськогосподарського підприємства складаються щомісяця; підписуються виконавцем та головним бухгалтером або особою на яку покладено ведення бухгалтерського обліку сільськогосподарського підприємства.
1.5. Ведення облікових регістрів сільськогосподарського підприємства та контролювання документів первинного обліку здійснюється із застосуванням, щонайменше, коду класу рахунків і коду синтетичного рахунка.
1.6. Формування аналітичних даних сільськогосподарського підприємства здійснюється групуванням однакових за економічним змістом даних первинних документів у відомостях, з яких підсумки переносяться до відповідних журналів. Розріз (деталізація) аналітичної інформації у регістрах бухгалтерського обліку сільськогосподарським підприємством може розширюватися та/або змінюватися.
У випадках, коли потрібну аналітичну деталізацію показників за об'єктами обліку на окремих рахунках сільськогосподарського підприємства (запасів, витрат, доходів тощо) безпосередньо у журналах забезпечити неможливо, то попередньо дані первинних документів у потрібному аналітичному розрізі групуються (накопичуються) у допоміжних відомостях (аркушах-розшифровках), підсумки з яких записуються до відповідних журналів.
1.7. Аналітичні дані в облікових регістрах сільськогосподарського підприємства мають узгоджуватися з даними синтетичного обліку на останнє число місяця.
1.8. Господарські операції сільськогосподарського підприємства відображаються в облікових регістрах під час надходження первинних документів або підсумками за місяць, в залежності від характеру і змісту операцій. Інформація до облікових регістрів переноситься після перевірки первинних документів за формою та змістом.
Підсумкові записи у відповідних журналах звіряються з даними первинних документів, які були підставою для записів, та з відомостями.
1.9. Журнально-ордерна форма обліку передбачає використання таких найважливіших принципів:
- здійснення записів в журналах-ордерах в порядку реєстрації операцій тільки з кредиту рахунку в кореспонденції з дебетом інших рахунків;
- об'єднання, як правило, в єдиній системі записів синтетичного і аналітичного обліку;
- відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій в розрізі показників, необхідних для здійснення управління, контролю, аналізу і складання бухгалтерської звітності;
- застосування журналів-ордерів за декількома рахунками, які мають між собою економічний і обліковий зв'язок;
- побудова облікових регістрів з заздалегідь вказаною кореспонденцією рахунків і показниками, які необхідні для складання бухгалтерської звітності;
- застосування місячних, а в деяких випадках квартальних і річних журналів-ордерів з використанням необхідної кількості вкладних листків.
1.10. Основними регістрами бухгалтерського обліку є журнали-ордери, які побудовані за кредитовою ознакою, та відомості, де відображають дебетові обороти. Записи в цих регістрах здійснюють на підставі первинних документів з зазначенням кореспондуючих рахунків. Синтетичний та аналітичний облік здійснюється в журналах-ордерах і відомостях, як правило, в єдиній системі записів.
1.11. За синтетичними рахунками, які мають велику номенклатуру об'єктів обліку, та значну кількість щомісячних записів господарських операцій, аналітичний облік ведуть в допоміжних відомостях і виробничих звітах, підсумки яких потім переносять в журнали-ордери.
1.12. В кінці місяця підсумкові дані кредитових оборотів сільськогосподарського підприємства з журналів-ордерів переносять в Головну книгу.
Дебетові обороти відповідного синтетичного рахунку підраховують після закінчення реєстрації записів в Головній книзі.
1.13. В журналах-ордерах передбачена типова кореспонденція за кредитом рахунків бухгалтерського обліку. Дані регістрів приведено у відповідність до показників періодичної та річної звітності.
1.14. Записи в облікових регістрах здійснюють в міру надходження документів або підсумками за місяць. На документах, дані яких включені в журнали-ордери, відомості, реєстри і аркуші-розшифровки, зазначають номери відповідних регістрів і порядкові номери записів в них (номер рядка). За документами, які відображені в регістрах загальним підсумком, номер регістру і номер запису вказують на окремому аркуші, який прикріпляється до зброшурованих документів.
1.15. Суми, що відносяться в дебет рахунків, аналітичний облік за якими ведуть в інших журналах-ордерах, відомостях тощо при потребі групують в необхідному розрізі в аркушах-розшифровках. Записи в них здійснюють за даними документів, підсумками за день або більш тривалий період, а в необхідних випадках - на підставі окремих документів з коротким поясненням змісту операції.
По закінченні звітного місяця, заповнені аркуші-розшифровки передають працівнику, який веде відповідні журнали-ордери або відомості.
1.16. Помилки, виявлені в регістрах до підведення підсумків, виправляють коректурним способом, а після підведення підсумків, але до внесення їх в Головну книгу, виправляють на підставі бухгалтерської довідки з відображенням у вільних рядках або графах. Після запису підсумків журналів-ордерів в Головну книгу, виправлення в них за поточний місяць не допускаються, а необхідні записи оформляють бухгалтерською довідкою і заносять в Головну книгу в наступному місяці.
Зазначені довідки зберігають при відповідному обліковому регістрі, в якому зроблено виправлення.
1.17. В Головній книзі відображають залишки і обороти в розрізі синтетичних рахунків. Дані в розрізі субрахунків і аналітичних рахунків накопичують у відповідних регістрах.
1.18. Перевірку правильності записів в Головній книзі здійснюють шляхом підсумку оборотів і залишків за усіма рахунками. Суми дебетових і кредитових оборотів і залишків повинні бути відповідно однаковими.
Головну книгу відкривають на рік: на кожний синтетичний рахунок відводять окрему сторінку, а при потребі - декілька.
1.19. Сільськогосподарські підприємства можуть для ведення синтетичного обліку використовувати шахову оборотну відомість (шаховий баланс).
1.20. Ці Методичні рекомендації передбачають застосування таких регістрів журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку:
Номери Назва і призначення регістрів
Журналів Відомостей
1 2 3
Облік грошових коштів, їх еквівалентів та грошових документів
1 с.-г. Журнал-ордер 1 с.-г. по кредиту рахунків: 30 "Каса" 31 "Рахунки в банках" 33 "Інші кошти" 35 "Поточні фінансові інвестиції"
1.1 с.-г. Відомість по дебету субрахунків: 301 "Каса в національній валюті" 302 "Каса в іноземній валюті"
1.2 с.-г. Відомість по дебету субрахунків: 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті" 313 "Інші рахунки в банку в національній валюті" 314 "Інші рахунки в банку в іноземній валюті"
1.3 с.-г. Відомість по дебету субрахунків: 331 "Грошові документи в національній валюті" 332 "Грошові документи в іноземній валюті" 333 "Грошові кошти в дорозі в національній валюті" 334 "Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті"
Аналітичні дані до рахунків 30, 31, 33
1.4 с.-г. Відомість по дебету субрахунків: 351 "Еквіваленти грошових коштів" 352 "Інші поточні фінансові інвестиції"
Картка аналітичного обліку ощадних сертифікатів, придбаних підприємством
Картка аналітичного обліку акцій не власної емісії, придбаних з метою перепродажу
Картка аналітичного обліку короткострокових облігацій, придбаних підприємством
Облік довгострокових та короткострокових позичок
2 с.-г. Журнал-ордер 2 с.-г. по кредиту рахунків: 50 "Довгострокові позики" 60 "Короткострокові позики"
Облік розрахунків, довгострокових та поточних зобов'язань
3 А с.-г. Журнал-ордер 3 А с.-г. по кредиту субрахунку 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
3 Б с.-г. Журнал-ордер 3 Б с.-г. по кредиту рахунків: 18 "Довгострокова дебіторська заборгованість та інші необоротні активи" 34 "Короткострокові векселі одержані" 37 "Розрахунки з різними дебіторами" 38 "Резерв сумнівних боргів" 51 "Довгострокові векселі видані" 62 "Короткострокові векселі видані"
1 3.1 с.-г. Відомість аналітичного обліку одержаних і виданих векселів
3.2 с.-г. Відомість аналітичного обліку розрахунків з іншими дебіторами
3 В с.-г. Журнал-ордер 3 В с.-г. по рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками"
3.3 с.-г. Реєстр операцій за розрахунками з постачальниками та підрядниками
3 Г с.-г. Журнал-ордер 3 Г с.-г. по кредиту рахунків: 17 "Відстрочені податкові активи" 52 "Довгострокові зобов'язання за облігаціями" 53 "Довгострокові зобов'язання з оренди" 54 "Відстрочені податкові зобов'язання" 55 "Інші довгострокові зобов'язання" 61 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями" 64 "Розрахунки за податками й платежами" 65 "Розрахунки за страхуванням" 654 "За індивідуальним страхуванням" 655 "За страхуванням майна" 67 "Розрахунки з учасниками" 68 "Розрахунки за іншими операціями" 69 "Доходи майбутніх періодів"
3.4 с.-г. Відомість аналітичного обліку розрахунків за іншими операціями
3.5 с.-г. Відомість аналітичного обліку розрахунків з бюджетом
Облік необоротних активів і фінансових інвестицій
4 А с.-г. Журнал-ордер 4 А с.-г. по кредиту рахунків: 10 "Основні засоби" 11 "Інші необоротні матеріальні активи" 12 "Нематеріальні активи" 13 "Знос (амортизація) необоротних активів" 16 "Довгострокові біологічні активи" 19 "Гудвіл"
4.1 с.-г. Відомість аналітичного обліку по рахунках: 10 "Основні засоби" 11 "Інші необоротні матеріальні активи"
4.2 с.-г. Відомість аналітичного обліку довгострокових біологічних активів
4.3 с.-г. Відомість аналітичного обліку по рахунках: 12 "Нематеріальні активи" 19 "Гудвіл"
4.4 с.-г. Розрахунок нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом на початок року
4.5 с.-г. Відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, які надійшли або вибули
4.6 с.-г. Відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за місяць
4.7 с.-г. Відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, за методом, передбаченим податковим законодавством
4 Б с.-г. Журнал-ордер 4 Б с.-г. по кредиту рахунків: 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" 15 "Капітальні інвестиції"
4.8 с.-г. Відомість аналітичного обліку капітальних інвестицій
4.9 с.-г. Відомість аналітичного обліку довгострокових фінансових інвестицій
Облік запасів та витрат діяльності
5 А с.-г. Журнал-ордер 5 А с.-г. та відомість по рахунках: 20 "Виробничі запаси" 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети" 25 "Напівфабрикати" 26 "Готова продукція" 27 "Продукція сільськогосподарського виробництва" 28 "Товари"
5 Б с.-г. Журнал-ордер 5 Б с.-г. по кредиту рахунків: 65 "Розрахунки за страхуванням" субрахунках: 651 "За пенсійним забезпеченням" 652 "За соціальним страхуванням" 653 "За страхуванням на випадок безробіття" 656 "За страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань" 66 "Розрахунки за виплатами працівникам"
5.1 с.-г. Зведена відомість нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об'єктами обліку витрат
5.2 с.-г. Книга обліку розрахунків з депонентами
5.3 с.-г. Зведена відомість за розрахунками з робітниками та службовцями
5.4 с.-г. Відомість аналітичного обліку по рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" субрахунках: 651 "За пенсійним забезпеченням" 652 "За соціальним страхуванням" 653 "За страхуванням на випадок безробіття" 656 "За страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань"
5 В с.-г. Журнал-ордер 5 В с.-г. по рахунках: 23 "Виробництво" 24 "Брак у виробництві" 39 "Витрати майбутніх періодів" 91 "Загальновиробничі витрати" 92 "Адміністративні витрати" 93 "Витрати на збут"
5.5 с.-г. Звіт про витрати та вихід продукції основного виробництва
5.6 с.-г. Звіт про витрати та вихід продукції (робіт, послуг) інших виробництв
5.7 с.-г. Звіт про загальновиробничі витрати
5.8 с.-г. Звіт про адміністративні витрати
5.9 с.-г. Звіт про витрати на збут
5.10 с.-г. Зведена відомість до Журналу-ордеру N 5 В с.-г.
5 Г с.-г. Журнал-ордер 5 Г с.-г. по кредиту рахунків: 90 "Собівартість реалізації" 94 "Інші витрати операційної діяльності" 95 "Фінансові витрати" 96 "Втрати від участі в капіталі" 97 "Інші витрати"
98 "Податок на прибуток" 99 "Надзвичайні витрати"
5.12 с.-г. Відомість аналітичних даних про витрати по рахунках: 94, 95, 96, 97, 98, 99
6 с.-г. Журнал-ордер 6 с.-г. по кредиту рахунків: 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" 70 "Доходи від реалізації" 71 "Інший операційний дохід" 72 "Дохід від участі в капіталі" 73 "Інші фінансові доходи" 74 "Інші доходи" 75 "Надзвичайні доходи" 79 "Фінансові результати"
6.1 с.-г. Реєстр документів по реалізації готової продукції, біологічних активів (безготівкові розрахунки)
6.2 с.-г. Реєстр документів по реалізації товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (безготівкові розрахунки)
6.3 с.-г. Реєстр документів по реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за готівку (за цінами реалізації)
6.3а с.-г. Реєстр документів по реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за готівку (за обліковими цінами)
6.4 с.-г. Відомість аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів
6.5 с.-г. Книга аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів
6.6 с.-г. Відомість аналітичного обліку по рахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками"
6.7 с.-г. Відомість аналітичних даних про доходи по рахунках: 71, 72, 73, 74, 75, 79
6.8 с.-г. Оборотна відомість по аналітичних рахунках з реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів
Облік власного капіталу і забезпечення зобов'язань
7 с.-г. Журнал-ордер 7 с.-г. по кредиту рахунків: 40 "Статутний капітал" 41 "Пайовий капітал" 42 "Додатковий капітал" 43 "Резервний капітал" 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" 45 "Вилучений капітал" 46 "Неоплачений капітал" 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів" 48 "Цільове фінансування і цільові надходження"
7.1 с.-г. Відомість аналітичних даних по рахунку 42 "Додатковий капітал"
7.2 с.-г. Відомість аналітичних даних по рахунку 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)"
7.3 с.-г. Відомість аналітичних даних по рахунку 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів"
7.4 с.-г. Відомість аналітичних даних по інших рахунках обліку власного капіталу: 40,41,43,45,46
7.5 с.-г. Відомість аналітичних даних по рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження"
Облік поточних біологічних активів
8 с.-г. Журнал-ордер 8 с.-г. по кредиту рахунку 21 "Поточні біологічні активи"
8.1 с.-г. Відомість аналітичного обліку поточних біологічних активів рослинництва
8.2 с.-г. Відомість аналітичного обліку поточних біологічних активів тваринництва
9 с.-г. Відомість позабалансового обліку за рахунками: 01 "Орендовані необоротні активи" 02 "Активи на відповідальному зберіганні" 03 "Контрактні зобов'язання" 04 "Непередбачені активи й зобов'язання" 05 "Гарантії та забезпечення надані" 06 "Гарантії та забезпечення отриманні" 07 "Списані активи" 08 "Бланки суворого обліку" 09 "Амортизаційні відрахування"
Головна книга
Бухгалтерська довідка
Аркуш-розшифровка

2. Облік грошових коштів, їх еквівалентів та грошових документів сільськогосподарського підприємства

2.1. Облік касових операцій сільськогосподарського підприємства
2.1.1. Приймання, зберігання та видача грошових коштів, оформлення прибуткових і видаткових касових ордерів та інших документів, ведення касової книги, контроль за дотриманням касової дисципліни здійснюють відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 N 637 (z0040-05) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 за N 40/10320 (зі змінами).
2.1.2. Для обліку касових операцій на рахунку 30 "Каса" ведеться Журнал-ордер N 1 с.-г. та відомість 1.1 с.-г. Записи до Журналу-ордера та Відомості здійснюються на підставі звітів касира в яких проти кожної суми проставляють номер кореспондуючого рахунка. Операції з однаковою кореспонденцією рахунків об'єднують і записують в Журнал-ордер однією сумою. В колонці "Дата звіту касира" записують дату або початкові і кінцеві числа звіту, наприклад, за 01-03 тощо.
2.1.3. Кожному касовому звіту відводиться окремий рядок. Кількість рядків в Журналі-ордері N 1 с.-г. повинна відповідати кількості касових звітів за даний місяць з 1 по 31 число. Для зручності звірки рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам" рекомендується робити окремі записи з погашення заборгованості за минулий місяць і по проміжним виплатам (аванс, відпускні, кінцевий розрахунок).
2.1.4. На суми, що відображені в Журналі-ордері N 1 с.-г., з кредиту рахунку 30 "Каса" в дебет рахунків 23, 91, 92, 93 й інших складають аркуші-розшифровки. На суми, що відображені по дебету рахунку 30 "Каса" з кредиту рахунків 67, 70, 71, 72, 73, 74 також складають аркуші-розшифровки (для занесення їх в інші журнали-ордери).
2.1.5. По закінченні місяця підводять підсумки за дебетом і кредитом рахунку 30 "Каса" і звіряють з оборотами кореспондуючих з ним рахунків, що відображені в інших журналах-ордерах та відомостях.
Після цього кредитові обороти по касі за місяць із Журналу-ордера N 1 с.-г. переносять в Головну книгу. Обороти за дебетом каси в Головну книгу будуть занесені при розносці інших журналів-ордерів N 1 с.-г., 2 с.-г., 3 А с.-г, 3 Б с.-г, 3 В с.-г, 3 Г с.-г , 4 Б с.-г., 5 Б с.-г., 6 с.-г., 7 с.-г. та інших з кредиту відповідних рахунків.
2.1.6. Залишок грошових коштів на кінець місяця, що вказаний у відомості до Журналу-ордера N 1 с.-г., повинен відповідати залишку останнього в даному місяці касовому звіту касира і даним Головної книги.
2.1.7. Для відображення операцій, здійснених у іноземній валюті, використовується Журнал-ордер N 1 с.-г. і відомості до нього, які заповнюються у валюті здійснення операцій. Для кожної іноземної валюти, в якій здійснювалися операції, ведеться Журнал-ордер N 1 с.-г. і відомості до нього, які позначаються назвою валюти, в якій вони заповнюються.
Аналітичні дані про грошові кошти в іноземній валюті наводяться в гривнях і одночасно в тій валюті, в якій здійснювалась операція в іноземній валюті.
2.2. Облік операцій на рахунках в банку та вкладень
2.2.1. Для обліку наявності та руху грошових коштів, що знаходяться на рахунках в банку, які можуть бути використані для поточних операцій, призначено рахунок 31 "Рахунки в банках". Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових документів (у національній та іноземній валюті), які знаходяться в касі сільськогосподарського підприємства (поштових марок, сплачених путівок до санаторіїв) та про кошти в дорозі, призначений рахунок 33 "Інші кошти".
2.2.2. Облік операцій за рахунками 31 "Рахунки в банках" та 33 "Інші кошти" ведуть в Журналі-ордері N 1 с.-г. та відомостях N 1.2 с.-г., 1.3 с.-г.. Записи в Журналі-ордері та відомостях здійснюють по мірі надходження виписок банку після їх перевірки з документами. У виписках і перевірених документах проти кожної суми зазначають номер кореспондуючого рахунку. Суми з кожної опрацьованої виписки записують у Журнал-ордер та відомість підсумками з деталізацією сум за кореспондуючими рахунками. Ведення відомості поряд з журналом-ордером обумовлено доцільністю спільного збереження всіх розрахунково-платіжних документів, що підтверджують записи у виписках банку.
2.2.3. В кінці звітного періоду в Журналі-ордері N 1 с.-г. та відомостях підраховують підсумки оборотів в кореспонденції з іншими рахунками і визначають залишки на перше число наступного за звітним місяця, що повинен відповідати наведеному у виписці банку за останній день місяця.
2.2.4. Обороти за кредитом субрахунків 311 "Поточні рахунки в національній валюті" і 313 "Інші рахунки в банку в національній валюті" Журналу-ордера N 1 с.-г. переносять в Головну книгу в колонку "Оборот за кредитом" відповідних субрахунків 311 та 313. Одночасно суми, що складають цей оборот, записують за дебетом відповідних кореспондуючих рахунків у Головній книзі в розділ "Обороти за дебетом".
2.2.5. На суми, що відображені в Журналі-ордері N 1 с.-г., з кредиту субрахунків 311 та 313 в дебет рахунків 14, 15, 23, 67, 68, 69, 92 та інших складають аркуші-розшифровки. Суми, що відображені у відомостях до Журналу-ордера N 1 с.-г., за дебетом субрахунків 311 та 313 з кредиту рахунків 70, 71, 72, 73, 74, 75 також складають аркуші-розшифровки (для занесення їх в Журнал-ордер N 6 с.-г.).
В тих випадках, коли аркуші-розшифровки не складаються, при занесенні сум з відомостей до Журналу-ордера N 1 с.-г. в кінці журналу-ордера за належністю необхідно вказати, що підстава знаходиться при Журналі-ордері N 1 с.-г. за ______ місяць 200__ р.
2.2.6. Залишок коштів на поточному рахунку в національній валюті та інших рахунках в банку в національній валюті (особовий рахунок за розрахунковими чековими книжками, спеціальний рахунок за капітальними вкладеннями та ін.) повинні дорівнювати даним останньої за місяць виписки банку і Головній книзі.
2.2.7. Облік операцій по субрахунках 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті" та 314 "Інші рахунки в банку в іноземній валюті" ведеться згідно з Законом України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" (185/94-ВР) і П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів" (z0515-00) .
2.2.8. Відображення в бухгалтерському обліку руху коштів здійснюється в гривнях шляхом перерахунку іноземної валюти за курсом Національного банку України.
2.2.9. Суми за кредитом субрахунків 312 і 314 з кожної опрацьованої виписки банку записують в окремому Журналі-ордері N 1 с.-г. за кожним видом валют. Аналогічно записують дебетові обороти. При записах на кожний кореспондуючий рахунок в чисельнику наводять суму в іноземній валюті, а в знаменнику в національній валюті.
2.2.10. Для обліку грошових документів та грошей в дорозі, які обліковуються відповідно на субрахунках:
331 "Грошові документи в національній валюті";
332 "Грошові документи в іноземній валюті";
333 "Грошові кошти в дорозі в національній валюті";
334 "Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті",
використовується окремий розворот Журналу-ордера N 1 с.-г. та Відомість по дебету вказаних субрахунків (ф. N 1.3 с.-г.).
2.2.11. Для обліку поточних фінансових інвестицій використовується рахунок 35 "Поточні фінансові інвестиції".
2.2.12. Аналітичний облік як довгострокових, так і поточних фінансових інвестицій необхідно вести за видами фінансових вкладень та об'єктами інвестування: в картках аналітичного обліку ощадних сертифікатів придбаних підприємством; картках аналітичного обліку акцій не власної емісії, придбаних з метою перепродажу; картках аналітичного обліку короткострокових облігацій, придбаних підприємством.
2.2.13. Для обліку операцій за рахунком 35 "Поточні фінансові інвестиції" призначений Журнал-ордер N 1 с.-г. та відомість N 1.4 с.-г.
Облік здійснюється в розрізі окремих аналітичних рахунків і субрахунків із зазначенням залишку на початок місяця, обороту за дебетом і кредитом, залишку на кінець місяця.
2.3. Облік кредитів банків
2.3.1. Взаємовідносини сільськогосподарських підприємств з установами банку по кредитах регулюються Законом України "Про банки і банківську діяльність" (2121-14) та іншими нормативними документами.
2.3.2. Облік господарських операцій, що відображаються на рахунках 50 "Довгострокові позики" та 60 "Короткострокові позики", здійснюють у Журналі-ордері N 2 с.-г., який відкривають на місяць. Для кожного рахунку виділяють окремі розділи.
2.3.3. Підставою для запису господарських операцій протягом місяця у цей регістр є виписки банку з позикового рахунку і додані до них первинні документи.
2.3.4. Аналітичний облік за видами позик ведуть в спеціальних таблицях - "Аналітичні дані до рахунку", дані яких використовують при складанні звітності. Залишок на кінець місяця за рахунками позик, визначених в аналітичних даних, підсумовують і порівнюють із залишками в Головній книзі.
2.3.5. В кінці місяця кредитові обороти рахунків 50, 60 з Журналу-ордера N 2 с.-г. переносять в Головну книгу.

3. Облік розрахунків, довгострокових та поточних зобов'язань

Облік розрахунків здійснюється у відповідності до П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість" (z0725-99) , П(С)БО 11 "Зобов'язання" (z0085-00) , Плану рахунків (z0892-99) та Інструкції (z0893-99) про його застосування.
Розподіл рахунків для обліку розрахунків з дебіторами і кредиторами має дещо умовний характер. До рахунків для обліку розрахунків, що мають переважно дебетове сальдо належать рахунки: 18 "Довгострокова заборгованість та інші необоротні активи", 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками", 37 "Розрахунки з різними дебіторами".
До рахунків, що мають переважно кредитове сальдо відносяться рахунки: 61 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями", 64 "Розрахунки за податками й платежами", 65 "Розрахунки за страхуванням", 66 "Розрахунки за виплатами працівникам", 67 "Розрахунки з учасниками", 68 "Розрахунки за іншими операціями".
Деякі з наведених рахунків можуть мати одночасно дебетове і кредитове сальдо та будуть відображені в балансі розгорнуто: в активі та пасиві відповідно.
Для обліку розрахунків з дебіторами призначено Журнали-ордери N 3 А с.-г., N 3 Б с.-г., N 6 с.-г. і відповідні відомості.
Для обліку розрахунків за зобов'язаннями призначені Журнали-ордери N 3 В с.-г., N 3 Г с.-г. і відповідні відомості.
3.1. Облік розрахунків з підзвітними особами
3.1.1. Облік розрахунків з підзвітними особами ведуть в Журналі-ордері N 3 А с.-г.. Аналітичний облік в цьому регістрі ведуть за кожною окремо виданою в підзвіт сумою лінійно-позиційним методом записів.
3.1.2. При відкритті журналу-ордера з попереднього регістру записують перехідні залишки на початок місяця з зазначенням дати виникнення дебіторської заборгованості.
3.1.3. При записах операцій поточного місяця в окремому рядку відображають дату і суму виданого авансу (графи 4-7), відшкодування перевитрат проти виданого авансу (графи 8-10), відшкодовану або утриману суму невикористаного авансу (графи 11-14) і суми витрат за поданим і затвердженим звітом про використання коштів наданих на відрядження, або під звіт (графи 15-26).
3.1.4. У випадках, якщо підзвітній особі, що знаходиться у тривалому відрядженні, направляють додатковий аванс, або один і той же працівник повторно за місяць одержує аванс, то суму і дату видачі (перерахування) авансу відображають у вільних графах: 6 і 7 по тому ж рядку (в дебет субрахунку 372 з кредиту відповідних кореспондуючих рахунків).
При поданні одним працівником за поточний місяць двох звітів відповідні суми відображають записом в одній графі за одним і тим ж рядком.
З метою одержання підсумкових (синтетичних) даних з субрахунку 372 суми витрат за звітами і повернення невикористаних коштів показують в Журналі-ордері N 3 А с.-г. в кореспонденції з дебетом відповідних рахунків.
3.1.5. Якщо підзвітна особа відповідає за реалізацію продукції або матеріалів (продавець магазину або іншого торгового місця тощо), то отриману від реалізації виручку відображають за дебетом субрахунку 372 (з кредиту рахунку 701), використовуючи одну з вільних граф (6 чи 7), а суму, внесену до каси підприємства (організації), на поточний рахунок або відправлену поштовим переказом, записують у графах 11 - 14. Дані цих граф повинні відповідати сумам, що відображені у відповідних журналах-ордерах (N 1 с.-г.,6 с.-г. тощо).
3.1.6. Після закінчення записів всіх операцій за рахунками з підзвітними особами за звітний місяць у Журналі-ордері N 3 А с.-г. підраховують підсумки за всіма графами і кредитові обороти переносять у Головну книгу.
3.2. Облік розрахунків за дебіторською заборгованістю
3.2.1. Для обліку розрахунків за дебіторською заборгованістю (крім розрахунків з покупцями та замовниками і розрахунків з підзвітними особами) застосовується окремий бланк Журналу-ордера N 3 Б с.-г.. Тут знаходять відображення розрахункові операції за рахунками:
18 "Довгострокова дебіторська заборгованість та інші необоротні активи";
34 "Короткострокові векселі одержані";
37 "Розрахунки з різними дебіторами" (крім субрахунку 372 "Розрахунки з підзвітними особами");
38 "Резерв сумнівних боргів";
51 "Довгострокові векселі видані";
62 "Короткострокові векселі видані".
3.2.2. За рахунком 18 "Довгострокова дебіторська заборгованість та інші необоротні активи" в Журналі-ордері N 3 Б с.-г. та відомості N 3.2 с.-г. відображається виникнення (збільшення) дебіторської заборгованості, за кредитом - її погашення (списання). Аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості в журналі-ордері ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості і термінами її виникнення й погашення.
3.2.3. На рахунку 34 "Короткострокові векселі одержані", 51 "Довгострокові векселі видані", 62 "Короткострокові векселі видані" в Журналі-ордері N 3 Б с.-г. та відомості N 3.1 с.-г. ведеться облік заборгованості покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи та надані послуги та одержану продукцію (товари), виконані роботи та надані послуги постачальниками та підрядниками, які забезпечені векселями. Аналітичний облік ведеться за кожним одержаним векселем, для чого в журналі-ордері та відомості відводиться окремий рядок.
3.2.4. На рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами" в Журналі-ордері N 3 Б с.-г. та відомості N 3.2 с.-г. ведеться облік розрахунків за поточною дебіторською заборгованістю з різними дебіторами за авансами виданими, нарахованими доходами, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків, за позиками членів кредитних спілок та за іншими операціями.
Аналітичний облік здійснюється за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення і погашення в відомості N 3.2 с.-г.
3.2.5. На рахунку 38 "Резерв сумнівних боргів" в Журналі-ордері N 3 Б с.-г. та відомості N 3.2 с.-г. ведеться облік резервів за сумнівною дебіторською заборгованістю, щодо якої є ризик неповернення.
3.3. Облік розрахунків з постачальниками і підрядниками
3.3.1. Для обліку розрахунків, відображених на рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" призначений Журнал-ордер N 3 В с.-г. та Реєстр операцій за розрахунками з постачальниками (підрядниками) N 3.3 с.-г.
3.3.2. Облік розрахунків в регістрах журнально-ордерної форми здійснюють незалежно від величини суми рахунку-фактури і форми розрахунків.
3.3.3. Матеріальні цінності оплачені, але не одержані на склад до кінця місяця, сільськогосподарські підприємства оприбутковують в міру надходження, відмічаючи їх вартість за кредитом рахунку 63 в кореспонденції з дебетом рахунків за обліком цих цінностей.
Якщо при прийманні виявлена нестача товарно-матеріальних цінностей, що надійшли, окремо показують суму виявленої нестачі. В такому ж порядку фіксують суми претензій щодо сортності, комплектності, невідповідності цін, тощо, які виявлені при прийманні або при перевірці товарно-транспортних накладних і розрахункових документів.
Якщо частина оплаченого вантажу знаходиться в дорозі або не вивезена до кінця звітного місяця зі складу постачальника, то в розділі "Відмітка про оплату" записують суму, що відноситься до цієї частини оплаченого вантажу без відображення її по кредиту рахунку 63, цю суму обліковують як дебіторську заборгованість.
Суми за розрахунковими документами за цінності, що знаходяться на кінець місяця в дорозі або не вивезені зі складу постачальника, переносять в наступному місяці в графу "Залишок на початок місяця", а в графі "Б" "Найменування постачальника (підрядника)" зазначають найменування постачальника, від якого не надійшов вантаж.
В міру фактичного надходження матеріальних цінностей у Журналі-ордері N 3 В с.-г. в графі "В" записують номер складу або прибуткового документа і роблять відповідну відмітку про оприбуткування (з дебету рахунків з обліку матеріальних цінностей та кредиту рахунку 63).
3.3.4. При значній кількості розрахункових операцій дані попередньо накопичують в "Реєстрі операцій за розрахунками з постачальниками (підрядниками)" ф. N 3.3 с.-г., який відкривається на кожного постачальника або підрядника.
Записи з кредиту рахунку 63, що належать за товарно-матеріальні цінності, роботи та послуги виконують на підставі розрахункових документів, а за невідфактурованими поставками - згідно супровідних вантажних документів та приймальних актів. Надходження матеріальних цінностей повинно бути підтверджене відповідними прибутковими документами, підписаними матеріально-відповідальними особами або їх відмітками (надписами чи штампом) на документах постачальника.
3.3.5. Щомісяця обороти із реєстрів переносять у Журнал-ордер N 3 В с.-г.
3.3.6. Записи в Журналі-ордері N 3 В с.-г. і реєстрі N 3.3 с.-г. про виконані підрядником роботи і надані послуги проводять на підставі розрахункових документів в міру їх приймання.
Заборговані підрядником суми показують в кореспонденції з дебетом рахунків, на які повинні бути віднесені відповідні витрати. Суми заліків, що виникли після акцепту розрахункових документів, записують в окремих графах в кореспонденції з дебетом рахунків, на яких відображають ці розрахунки, а оплату з каси і різного роду списання відображають в графах 19, 20 "З інших рахунків", з зазначенням кореспондуючого рахунку і суми.
3.3.7. Кредитові обороти з Журналу-ордера N 3 В с.-г. переносять в Головну книгу.
3.4. Облік розрахунків за іншими зобов'язаннями
3.4.1. Для обліку розрахунків за зобов'язаннями (крім розрахунків з постачальниками та векселями виданими) призначено окремий бланк Журналу-ордера N 3 Г с.-г. та відомості аналітичного обліку N 3.4 с.-г. "Відомість аналітичного обліку розрахунків за іншими операціями", N 3.5 с.-г. "Відомість аналітичного обліку розрахунків з бюджетом". Тут знаходять відображення розрахункові операції за рахунками:
17 "Відстрочені податкові активи";
52 "Довгострокові зобов'язання за облігаціями";
53 "Довгострокові зобов'язання з оренди";
54 "Відстрочені податкові зобов'язання";
55 "Інші довгострокові зобов'язання";
61 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями";
64 "Розрахунки за податками й платежами";
65 "Розрахунки за страхуванням":;
654 "За індивідуальним страхуванням";
655 "За страхуванням майна";
67 "Розрахунки з учасниками";
68 "Розрахунки за іншими операціями";
69 "Доходи майбутніх періодів".
3.4.2. По рахунку 53 в Журналі-ордері N 3 Г с.-г. узагальнюється інформація про стан розрахунків з орендодавцями за необоротні активи, передані на умовах довгострокової оренди. Окремими аналітичними позиціями за даним журналом-ордером будуть розрахунки з кожним орендодавцем.
3.4.3. По рахунку 61 в Журналі-ордері N 3 Г с.-г. узагальнюється інформація про стан розрахунків за поточними зобов'язаннями, переведеними зі складу довгострокових зобов'язань, при настанні строку погашення протягом дванадцяти місяців з дати балансу. Аналітичний облік ведеться за кредиторами та видами заборгованості.
3.4.4. По рахунку 64 в Журналі-ордері N 3 Г с.-г. та відомості N 3.5 с.-г. узагальнюється інформація про розрахунки підприємства за всіма видами платежів до бюджету, включаючи податок з доходів фізичних осіб. За кредитом рахунку 64 відображаються нараховані платежі до бюджету, за дебетом - належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо.
Аналітичний облік розрахунків за податками й платежами ведеться у Відомості 3.5 с.-г., де зобов'язання записують за їх видами за місяць і з початку року (податок з доходів фізичних осіб акцизний збір, плата за землю, податок на прибуток, податок на додану вартість, плата за використання природних ресурсів, плата за воду, податок з власників транспортних засобів, місцеві податки і збори тощо). У відомості на кожний вид платежів відводять окремий рядок (за місяць і з початку року). Якщо з якогось виду податків передбачено кілька платежів протягом місяця, використовують кілька рядків.
Підсумки відомості заносять в Журнал-ордер N 3 Г с.-г., з якого загальний підсумок переносять в Головну книгу.
3.4.5. По рахунку 65 в Журналі-ордері N 3 Г с.-г. та відомості 3.4 с.-г. ведеться облік тільки розрахунків за індивідуальним страхуванням і страхуванням майна.
3.4.6. По рахунку 67 в Журналі-ордері N 3 Г с.-г. та відомості 3.4 с.-г. узагальнюється інформація про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов'язані з розподілом прибутку. Аналітичний облік ведеться за кожним засновником та учасником та за видами виплат.

4. Облік необоротних активів і фінансових інвестицій

4.1. Облік необоротних активів
4.1.1. Аналітичний облік основних засобів здійснюють в інвентарних картках ( типова форма N ОЗ-6 (v0352202-95) ) . Інвентарні картки містять інформацію про технічні особливості об'єкта, їх інвентарний номер, первісну вартість, норму амортизації та ін. Записи в інвентарних картках здійснюють за даними первинних документів, технічних паспортів. Картки, як правило, можуть складатися в одному примірнику і зберігатися в бухгалтерії у картотеці. Але може існувати варіант побудови аналітичного обліку з веденням двох примірників цих форм.
Якщо облік основних засобів у місцях експлуатації не ведуть в інвентарних списках основних засобів ( типова форма N 0З-9 (v0352202-95) ) , а ведуть в інвентарних картках, то в цих випадках інвентарні картки складають у двох примірниках: один - у бухгалтерії, другий - у місцях експлуатації основних засобів.
4.1.2. Заповнені інвентарні картки реєструють в описах інвентарних карток з обліку основних засобів ( типова форма N 0З-7 "Опис інвентарних карток з обліку основних засобів" (v0352202-95) ) . Опис інвентарних карток ведуть за класифікаційними групами об'єктів основних засобів та інших необоротних активів. При вибутті основних засобів роблять помітки в описі, а відповідну картку прикладають до акту на списання основних засобів.
Зміни у вартості основних засобів, інших необоротних активів та суму зносу при переоцінці відображають у вищеназваних реєстрах.
4.1.3. Інвентарні картки на основні засоби та інші необоротні активи, що надійшли або вибули протягом місяця зберігають в картотеці окремо. В кінці місяця на їх підставі заповнюють Картку обліку руху основних засобів ( типова форма N 0З-8 (v0352202-95) ) . На підставі даних карток руху основних засобів складають Аналітичні дані до рахунків 10, 11, які містяться в відомості N 4.1 с.-г. аналітичного обліку по рахунках: 10 "Основні засоби"; 11 "Інші необоротні матеріальні активи". По рахунку 12 "Нематеріальні активи" аналітичний облік ведеться в відомості N 4.3 с.-г. аналітичного обліку по рахунках: 12 "Нематеріальні активи"; 19 "Гудвіл".
В аналітичних даних відображають за кожним рахунком і в розрізі субрахунків залишок на початок місяця, обороти по дебету і кредиту і залишок на кінець місяця. Підсумок по кожному рахунку звіряють з даними синтетичного обліку рахунків 10, 11, 12 в Головній книзі.
4.1.4. В місцях експлуатації основних засобів для обліку кожного об'єкта за матеріально-відповідальними особами ведуть "Інвентарний список основних засобів" ( типова форма N 0З-9 (v0352202-95) ) . Дані, що містяться в цій формі, мають бути тотожними із записами в інвентарних картках обліку основних засобів.
4.1.5. Діючий порядок аналітичного обліку основних засобів розповсюджується і на облік інших необоротних активів.
4.1.6. Синтетичний облік за рахунками 10, 11, 12, 13, 16, 19 ведуть в Журналі-ордері N 4 А с.-г. Записи по кредиту рахунків 10, 11, 12 здійснюють на підставі первинних документів (ф. N ОЗСГ-3 "Акт на списання основних засобів", N ОЗСГ-4 "Акт на списання автотранспортних засобів", затверджені наказом Мінагрополітики від 27.09.2007 N 701 (v0701555-07) ) , бухгалтерських довідок. В кінці місяця кредитові обороти рахунків з Журналу-ордера N 4 А с.-г. переносять в Головну книгу.
4.1.7. В Журналі-ордері N 4 А с.-г. для кожного балансового рахунку виділено окремий розділ, в якому відображаються кредитові обороти.
За рахунками 10 "Основні засоби", 11 "Інші необоротні матеріальні активи", 12 "Нематеріальні активи" з кредиту записують вибуття основних засобів та нематеріальних необоротних активів внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, передачі необоротних активів, як внесок до статутного капіталу іншого підприємства, списання нестач або псування. Кореспондуючими рахунками при вибутті основних засобів виступають: рахунок 13 "Знос (амортизація) необоротних активів" - на суму зносу, нараховану за час експлуатації; 976 "Списання необоротних активів" - на залишкову вартість необоротних активів, які вибули; 972 - "Собівартість реалізованих необоротних активів" - при реалізації необоротних активів, 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" - на залишкову вартість переданих необоротних активів до статутного капіталу інших підприємств.
За дебетом рахунку 10 "Основні засоби", 11 "Інші необоротні активи, 12 "Нематеріальні активи" відображається надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих) необоротних активів, сума витрат, яка пов'язана з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, реконструкція тощо).
4.1.8. Для нарахування амортизації необоротних активів складають розрахунок (відомість N 4.4 с.-г.) нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом на початок року. Розрахунок використовують для визначення річної і місячної суми амортизації на 1 січня. Необоротні активи групують за групами та видами об'єктів, а також передбачають розподіл амортизації за об'єктами обліку.
4.1.9. В наступні звітні періоди суму амортизації необоротних активів за січень коригують, враховуючи зміни в їх складі за попередній місяць. При цьому щомісячно складають Відомість N 4.5 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, які надійшли або вибули. В цій відомості зазначають вид основних засобів за класифікаційними групами та кореспондуючими рахунками, суму амортизації по об'єктах, що надійшли і вибули. По об'єктах, що надійшли, сума амортизації донараховується до попереднього місяця, а по тім, що вибули - вираховується.
4.1.10. На підставі розрахунку (відомість N 4.4 с.-г.), нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом та Відомості N 4.5 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, які надійшли або вибули, складають Відомість N 4.6 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів. В ній записують розподіл амортизації по об'єктах обліку, нараховану суму амортизації за минулий місяць, зміни суми амортизації по об'єктах, що надійшли й вибули, та суму амортизації, нарахованої в поточному місяці.
4.1.11. Нарахування амортизації основних засобів за методом, передбаченим податковим законодавством за класифікаційними групами, здійснюють у Відомості N 4.7 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, яка відкривається на рік. У цій відомості за класифікаційними групами основних засобів і їх видами, роками введення в експлуатацію щомісяця нараховують суму амортизації та зазначають розподіл зносу за об'єктами обліку (субрахунками і аналітичними рахунками).
4.1.12. Синтетичний облік за рахунком 13 "Знос (амортизація) необоротних активів" ведеться в Журналі-ордері N 4 А с.-г. Записи за кредитом цього рахунку здійснюють на підставі Відомості N 4.6 с.-г. або N 4.7 с.-г. Кредитовий оборот за рахунком 13 переносять в Головну книгу.
4.1.13. Узагальнення інформації про гудвіл і негативний гудвіл що виникають при придбанні, здійснюється відповідно до П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств" (z0499-99) та до Плану рахунків (z0892-99) і Інструкції (z0893-99) про його застосування.
Рахунок 19 "Гудвіл" має такі субрахунки:
191 "Гудвіл при придбанні";
192 "Негативний гудвіл";
193 "Гудвіл при приватизації (корпоратизації)"
На вартість позитивного гудвілу, який виник при придбанні підприємства дебетують субрахунок 191 "Гудвіл при придбанні" і кредитують субрахунки 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" або 685 "Розрахунки з іншими кредиторами".
На вартість негативного гудвілу дебетують субрахунки 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" або 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" і кредитують субрахунок 192 "Негативний гудвіл".
На суму нарахованої амортизації по позитивному гудвілу дебетують субрахунок 977 "Інші витрати звичайної діяльності" і кредитують субрахунок 191 "Гудвіл при придбанні".
На суму нарахованої амортизації негативного гудвілу при прогнозуванні беззбиткової діяльності дебетують субрахунок 192 "Негативний гудвіл" і кредитують субрахунок 746 "Інші доходи від звичайної діяльності".
При списанні в кінці року вартості позитивного гудвілу, який не відповідає визнанню активу, дебетують субрахунок 977 "Інші витрати звичайної діяльності" і кредитують субрахунки 191 "Гудвіл при придбанні".
4.1.14. Синтетичний облік за рахунком 19 "Гудвіл" ведеться в Журналі-ордері 4 А с.-г.
4.2. Облік довгострокових біологічних активів
4.2.1. Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про довгострокові біологічні активи, про одержані від їх біологічних перетворень додаткові біологічні активи і сільськогосподарську продукцію визначаються П(С)БО 30 "Біологічні активи" (z1456-05) .
4.2.2. Первинними документами на приймання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) є Акт приймання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) і передачі їх в експлуатацію ф. ДБАСГ-1, затверджений наказом Мінагрополітики від 21.02.2008 N 73 (v0073555-08) . Формування основного стада тварин - Акт приймання довгострокових біологічних активів тваринництва (формування основного стада) ф. ДБАСГ-2, затверджений наказом Мінагрополітики від 21.02.2008 N 73. Списання довгострокових біологічних активів здійснюється на підставі первинних документів: Акт на списання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) ф. ДБАСГ-3, Акт списання довгострокових біологічних активів тваринництва (вибраковка тварин) ф. ДБАСГ-4, затверджені наказом Мінагрополітики від 21.02.2008 N 73.
4.2.3. Для організації аналітичного обліку довгострокових біологічних активів та формування інформації для складання приміток до фінансової звітності ведуть Відомість N 4.2 с.-г. аналітичного обліку довгострокових біологічних активів.
4.2.4. Для обліку довгострокових біологічних активів рослинництва на субрахунках 161 "Довгострокові біологічні активи рослинництва, які оцінені за справедливою вартістю", 162 "Довгострокові біологічні активи рослинництва, які оцінені за первісною вартістю" необхідно додатково виділити субрахунки другого порядку 1611, 1621 "Багаторічні насадження", по яких відкривають аналітичні рахунки "Сад яблуневий", "Сад сливовий" тощо.
4.2.5. Для обліку довгострокових біологічних активів тваринництва на субрахунках 163 "Довгострокові біологічні активи тваринництва, які оцінені за справедливою вартістю", 164 "Довгострокові біологічні активи тваринництва, які оцінені за первісною вартістю" необхідно виділити субрахунки другого порядку 1631, 1641 - Продуктивна худоба за їх видами, 1632, 1642 - Робоча худоба.
За дебетом рахунка 16 "Довгострокові біологічні активи" відображається надходження довгострокових біологічних активів в кореспонденції з кредитом рахунків 155 "Придбання (вирощування) довгострокових біологічних активів" - на вартість зарахованої худоби до складу довгострокових біологічних активів, 424 "Безоплатно одержані необоротні активи" - на вартість безоплатно отриманих довгострокових біологічних активів.
4.2.6. Оприбуткована вартість молодих насаджень до складу довгострокових біологічних активів відображається по дебету субрахунку 166 "Незрілі довгострокові біологічні активи, які оцінені за первісною вартістю" і кредиту субрахунку 155 "Придбання (виготовлення) довгострокових біологічних активів".
4.2.7. За кредитом рахунка 16 "Довгострокові біологічні активи" відображають їх вибуття в кореспонденції рахунків 213 "Поточні біологічні активи, які оцінені за первісною вартістю", 90 "Собівартість реалізації" - на собівартість реалізованих довгострокових біологічних активів, які оцінені за справедливою вартістю, 972 "Собівартість реалізації необоротних активів" - на собівартість реалізованих довгострокових біологічних активів, які оцінені за первісною вартістю, 976 "Списання необоротних активів" - на суму залишкової вартості списаних активів, 134 "Накопичена амортизація довгострокових біологічних активів" - на суму зносу по ліквідованих довгострокових активах.
4.2.8. Синтетичний облік довгострокових біологічних активів по рахунку 16 ведуть в Журналі-ордері N 4 А с.-г. Записи по кредиту рахунку 16 здійснюють на підставі первинних документів: Акт на списання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічні насадження) ( ф. ДБАСГ-3 (v0073555-08) ) ; Акт на списання довгострокових біологічних активів тваринництва (вибраковка тварин) (ф. ДБАСГ-4). В кінці місяця кредитові обороти по рахунку 16 з Журналу-ордеру N 4 А с.-г. переносять в Головну книгу.
4.3. Облік фінансових та капітальних інвестицій
4.3.1. Для узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових інвестицій (вкладень) у цінні папери та статутний капітал інших підприємств ведеться рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції".
4.3.2. Порядок обліку фінансових інвестицій і розкриття інформації про фінансові інвестиції у фінансовій звітності визначається П(С)БО 12 "Фінансові інвестиції" (z0284-00) .
4.3.3. Інвестиція, яку передбачається тримати на підприємстві більше року (довше операційного циклу) відноситься до довгострокової інвестиції і обліковується на рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції". Крім акцій на цьому рахунку узагальнюється інформація про наявність і рух довгострокових інвестицій у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств.
Рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" має такі субрахунки:
141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі";
142 "Інші інвестиції пов'язаним сторонам";
143 "Інвестиції непов'язаним сторонам".
За дебетом рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" відображають вартість довгострокових інвестицій, за кредитом - їх вибуття.
4.3.4. При інвестуванні коштів в акції асоційованого підприємства дебетується рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" субрахунок 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і кредитуються рахунки 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 50 "Довгострокові позики", 60 "Короткострокові позики" тощо.
4.3.5. На суму отриманого доходу на акції (в сумі збільшення частки інвестора в капіталі асоційованого підприємства) дебетується субрахунок 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" і кредитується рахунок 72 "Дохід від участі в капіталі" субрахунок 721 "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства".
4.3.6. На суму нарахованих і виплачених дивідендів по акціях асоційованого підприємства зменшуються фінансові інвестиції в підприємство, що нарахувало і виплатило дивіденди. При цьому складається бухгалтерська проводка: дебет субрахунку 373 "Розрахунки за нарахованими доходами" і кредит субрахунку 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі".
4.3.7. У разі придбання акцій підприємства, на які інвестор не має суттєвого впливу, відображається в обліку: при придбанні акцій дебетують субрахунок 143 "Інвестиції непов'язаним сторонам" і кредит рахунків 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 50 "Довгострокові позики", 60 "Короткострокові позики" тощо.
4.3.8. Нараховані дивіденди по інвестиціях непов'язаним сторонам відображаються по субрахунку 373 "Розрахунки за нарахованими доходами" і кредиту рахунку 73 "Інші фінансові доходи" субрахунку 731 "Дивіденди одержані". Отримані нараховані дивіденди за інвестиціями відображають по дебету рахунків 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 50 "Довгострокові позики", 60 "Короткострокові позики" і кредиту субрахунку 373 "Розрахунки за нарахованими доходами".
4.3.9. Аналітичний облік довгострокових фінансових інвестицій ведуть за видами фінансових вкладень та об'єктами інвестування.
4.3.10. Для обліку операцій за рахунком 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" призначено Журнал-ордер N 4 Б с.-г. та Відомість N 4.9 с.-г. аналітичного обліку довгострокових фінансових інвестицій.
Відомість N 4.9 с.-г. аналітичного обліку довгострокових фінансових інвестицій ведуть в розрізі субрахунків і аналітичних рахунків із зазначенням залишку на початок місяця оборотів за дебетом і кредитом та залишок на кінець місяця.
4.3.11. Необоротні активи на підприємство надходять внаслідок здійснення капітальних інвестицій. Капітальні інвестиції - це сукупність витрат на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів.
При здійсненні будівництва господарським способом облік робіт і витрат на їх проведення ведуть на підприємстві за статтями витрат згідно з П(С)БО 16 "Витрати" (z0027-00) .
4.3.12. Первинними документами для відображення господарських операцій в розрізі статей витрат є: Лімітно-забірні карти (ф. N ВЗСГ-1, наказ Мінагрополітики від 21.12.2007 N 929 (v0929555-07) ) - на відпуск будівельних та інших матеріалів; Накладні (внутрігосподарського призначення) (ф. N ВЗСГ-8, наказ Мінагрополітики від 21.12.2007 N 929); Наряди на відрядну роботу, Табелі обліку робочого часу, Облікові листи тракториста-машиніста Подорожні листи вантажного автомобіля (типова форма N 2, спільний наказ Міністерства транспорту та Міністерства статистики від 29.12.95 N 488/346 (v0488361-95) ) , Відомість N 4.6 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за місяць, Акти приймання-здачі виконаних робіт тощо. Перевірені первинні документи групують у Звітах про рух матеріальних цінностей, накопичувальних відомостях, та Зведеній відомості N 5.1 с.-г. нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об'єктами обліку витрат, дані яких заносять у Відомість N 4.8 с.-г. аналітичного обліку капітальних інвестицій.
4.3.13. Об'єкти, на яких закінчено будівництво, повинні бути прийняті спеціальною комісією і зараховані до складу основних засобів. На прийнятий об'єкт складають Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. N ОЗСГ-1, затверджений наказом Мінагрополітики від 27.09.2007 N 701 (v0701555-07) ) .
4.3.14. Придбані автомобілі, трактори, комбайни, робочі машини і обладнання у постачальників обліковують на підставі рахунків постачальників, товарно-транспортних накладних, податкових накладних.
4.3.15. При формуванні основного стада продуктивної і робочої худоби за рахунок вирощеного молодняку складають Акт на переведення тварин із групи в групу.
Придбану худобу сільськогосподарські підприємства одержують від постачальників на підставі Рахунку-фактури, Товарно-транспортної накладної, Податкової накладної, Племінного свідоцтва, Ветеринарного свідоцтва.
4.3.16. Для обліку витрат на закладання і вирощування багаторічних насаджень застосовують такі ж первинні документи, як і при вирощуванні сільськогосподарських культур - Облікові листи трактористів-машиністів, Накладні (внутрігосподарського призначення) ( ф. N ВЗСГ-8 (v0929555-07) ) , Акти про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин (ф. N ВЗСГ-3), Акти на витрати насіння і садивного матеріалу (ф. N ВЗСГ-4) тощо.
Після закінчення робіт із закладання і вирощування багаторічних насаджень, при зарахуванні їх до складу незрілих довгострокових біологічних активів складають Акт приймання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) і передачі їх в експлуатацію ( ф. N ДБАСГ-1 (v0073555-08) ) .
При досягненні багаторічних насаджень стадії зрілості і переведення їх з незрілих довгострокових біологічних активів в групу довгострокових біологічних активів рослинництва складають повторно Акт приймання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) і передачі їх в експлуатацію (ф. N ДБАСГ-1).
4.3.17. Аналітичний облік капітальних інвестицій ведеться у Відомості N 4.8 с.-г. аналітичного обліку капітальних інвестицій в розрізі субрахунків, а також поділом інвестицій у капітальне будівництво, що виконується підрядним і господарським способом.
4.3.18. Облік капітального будівництва ведеться за фактичними витратами. Для визначення фактичної вартості кожного окремого об'єкта капітального будівництва, реконструкції, добудови, модернізації, модифікації, що здійснюються в кількох звітних періодах застосовується вкладний аркуш ф. 4.8 с.-г. із зазначенням назви об'єкта.
4.3.19. Синтетичний облік по рахунку 15 "Капітальні інвестиції" ведеться в Журналі-ордері ф. N 4 Б с.-г.
4.3.20. Підставою для списання витрат по капітальним інвестиціям є Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. ОЗСГ-1), Акт приймання-здачі відремонтованих і реконструйованих (модернізованих) об'єктів (ф. ОЗСГ-2, затверджений наказом Мінагрополітики від 27.09.2007 N 701 (v0701555-07) ) , Акт приймання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічні насадження) і передачі їх в експлуатацію ( ф. ДБАСГ-1 (v0073555-08) ) , Акт приймання довгострокових біологічних активів тваринництва (формування основного стада) (ф. ДБАСГ-2), які розносяться у Відомість 4.8 с.-г. по кредиту рахунку 15 "Капітальні інвестиції". Підсумок кредитового обороту по рахунку 15 із відомості 4.8 с.-г. розносять в Журнал-ордер N 4 Б с.-г..

5. Облік запасів та витрат діяльності

5.1. Облік виробничих запасів, малоцінних і швидкозношуваних предметів, готової продукції та товарів
5.1.1. Облік наявності та руху виробничих запасів, малоцінних і швидкозношуваних предметів, готової продукції та товарів ведеться за центрами відповідальності (матеріально-відповідальними особами, місцями зберігання) в Книгах складського обліку в кількісному виразі за видами і сортами цінностей.
5.1.2. Щомісяця, в строки, передбачені графіком документообігу матеріально-відповідальні особи складають Звіт про рух матеріальних цінностей у двох примірниках і разом з підтверджувальними документами передають до бухгалтерії. Після перевірки другий примірник звіту, підписаний бухгалтером, повертають матеріально-відповідальній особі. Звіт про рух матеріальних цінностей складають окремо по кожному синтетичному рахунку (субрахунку). Матеріально-відповідальні особи заповнюють тільки кількісні показники звітів, а їх таксування здійснюють в бухгалтерії згідно з П(С)БО 9 "Запаси" (z0751-99) та П(С)БО 16 "Витрати" (z0027-00) . Оприбуткування цінностей здійснюється за первісною вартістю в залежності від каналів надходження, а оцінка вибуття запасів залежить від обраного методу оцінки, визначеного сільськогосподарським підприємством самостійно в наказі про облікову політику підприємства. По запасним частинам, ремонтним матеріалам та медикаментам звіти складають тільки в грошовому вимірнику.
5.1.3. Вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, переданих в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативно-кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації за матеріально-відповідальними особами на протязі строку їх фактичного використання.
5.1.4. Дані про наявність і рух матеріальних цінностей в грошовому виразі за місцями зберігання (матеріально-відповідальними особами) узагальнюються за місяць в розрізі синтетичних рахунків (субрахунків) в Журналі-ордері N 5 А с.-г., який об'єднано з відомістю. Транспортно-заготівельні витрати, пов'язані з придбанням матеріальних цінностей, визначаються на підставі Журналів-ордерів N 3 В с.-г., N 3 Г с.-г. (на суму витрат, пов'язаних з доставкою силами постачальників та інших організацій); N 3 А с.-г. (на суму витрат по службових відрядженнях, пов'язаних з придбанням матеріалів тощо); 5 В с.-г. (на суму витрат допоміжних виробництв, пов'язаних з доставкою); N 5 Б с.-г. (на суму заробітної плати нарахованої за навантаження та розвантаження цінностей, які надходять від постачальників). Розподіл транспортно-заготівельних витрат обирається підприємством за наступними варіантами:
- шляхом прямого списання транспортно-заготівельних витрат до первісної вартості одиниці запасів, які придбані;
- за середнім відсотком.
Методика розрахунку розподілу витрат пов'язаних з придбанням товарно-матеріальних цінностей за період передбачена в Журналі-ордері N 5 А с.-г. та відомості.
5.1.5. Кредитові обороти по синтетичних рахунках (субрахунках) по обліку виробничих запасів, МШП, готової продукції та товарів з Журналу-ордеру N 5 А с.-г. переносять в Головну книгу.
5.1.6. Аналітичний облік матеріальних цінностей у бухгалтерії підприємства ведуть у сальдових відомостях на підставі перевірених та протаксованих Звітів про рух матеріальних цінностей.
5.1.7. Підсумки залишків по синтетичних рахунках (субрахунках) сальдової відомості звіряють з даними про залишки матеріальних цінностей, відображених в Журналі-ордері N 5 А с.-г. та відомості (дебет рахунків) в розрізі матеріально-відповідальних осіб.
5.1.8. Залишки виробничих запасів, МШП, готової продукції та товарів в Журналі-ордері N 5 А с.-г. та відомості співставляють з підсумковими даними сальдових відомостей по кожному синтетичному рахунку (субрахунку).
5.2. Облік розрахунків за виплатами працівникам та відрахувань на соціальні заходи
5.2.1. Облік оплати праці в системі рахунків - це визначення винагороди, обчисленої, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган здійснює працівникам, та дотримання розподілу нарахованої оплати праці на відповідні об'єкти бухгалтерського обліку відповідно до кількості та якості затраченої праці.
5.2.2. Розрахунки з оплати праці у сільськогосподарських підприємствах ведуться на синтетичному рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам" в розрізі субрахунків:
661 "Розрахунки за заробітною платою";
662 "Розрахунки з депонентами";
663 "Розрахунки за іншими виплатами".
5.2.3. Нарахування оплати праці та інших аналогічних витрат відображається по кредиту пасивного рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам". При цьому кредит рахунка 66 кореспондує з дебетом рахунків відповідних витрат. У разі, коли підприємства не використовують в обліку рахунки класу 8 "Витрати за елементами", такими витратами згідно з П(С)БО 16 "Витрати" будуть: прямі виробничі (рахунок 23 "Виробництво"), загальновиробничі (рахунок 91 "Загальновиробничі витрати"), на управління (рахунок 92 "Адміністративні витрати"), на збут (рахунок 93 "Витрати на збут").
5.2.4. Витрати на оплату праці, які не пов'язані з виробничою діяльністю підприємства, відносяться до інших витрат операційної діяльності. Нарахування зазначених виплат у бухгалтерському обліку відображається по кредиту рахунка 66 "Розрахунки за виплатами працівникам" у кореспонденції з дебетом рахунка 94 "Інші витрати операційної діяльності".
5.2.5. Нарахування оплати праці здійснюється на підставі перевірених та затверджених первинних документів відповідно до діючих положень й накопичуються показники в зведених регістрах, які призначені для об'єднання первинних документів й отримання узагальнених показників за галузями основного виробництва, видами допоміжних та обслуговуючих виробництв, а також за економічним змістом витрат виробництва - статтями виробничих витрат.
5.2.6. Групування даних про нараховану заробітну плату за кожним працівником відбувається в таких типових реєстрах і документах:
- Табель обліку робочого часу;
- Накопичувальна відомість обліку використання машино-тракторного парку;
- Накопичувальна відомість обліку вантажного автотранспорту;
- Наряд на відрядну роботу.
5.2.7. Узагальнюючим регістром, в якому відображується аналітичний облік розрахунків за заробітною платою (оплатою праці) з кожним працівником, є Розрахунково-платіжна відомість працівника (ф. N П-6, затверджена наказом Державного комітету статистики від 05.12.2008 N 489 (v0489202-08) ) або Книга обліку розрахунків з оплати праці.
Розрахунково-платіжні відомості складаються за окремими структурними підрозділами. У них записують усіх працівників підрозділу за категоріями із зазначенням прізвища, табельного номера, професії, посади, відпрацьованих днів (годин) та нарахованої основної і додаткової заробітної плати за її видами, суми допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, вагітністю і пологами, премії та інші нарахування відповідно до П(С)БО 26 "Виплати працівникам" (z1025-03) .
У розділі "Утримано і виплачено" в окремих графах записують утримання у відповідності з чинним законодавством та видану із каси заробітну плату та інші утримання (за виконавчими листами, відшкодування витрат від браку продукції, неповернуті підзвітні суми тощо). Після цього визначають залишок на кінець місяця, який належить до видачі кожному працівникові.
Замість розрахунково-платіжних відомостей можна вести Книгу обліку розрахунків з оплати праці, в якій розрахунки записують як за кожний місяць окремо, так і за кілька місяців у двох варіантах. За першим варіантом після запису на першому аркуші прізвищ працівників залишають чистими стільки аркушів, на скільки місяців розрахована Книга. У цьому разі прізвища щомісяця не переписують і Книгу використовують як оборотну відомість. За другим варіантом після запису прізвища кожного працівника залишають стільки рядків, на скільки місяців розрахована Книга.
Для видачі з каси сум, що належать працюючим, на підставі записів у книзі складають Розрахунково-платіжну відомість (зведену) (ф. N П-7, затверджена наказом Державного комітету статистики від 05.12.2008 N 489 (v0489202-08) ) .
5.2.8. На підставі первинних документів по обліку праці, накопичувальних відомостей, Журналу обліку робіт і витрат у ремонтній майстерні, Журналу обліку робіт і затрат щомісячно складається Зведена відомість N 5.1 с.-г. нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об'єктами обліку витрат. В цій відомості відображають кількість відпрацьованих людино-годин, суму нарахованої оплати праці та відрахувань від неї відповідно до діючого законодавства (до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань тощо) за об'єктами обліку, виробничими підрозділами та в цілому по підприємству.
Проти кожної суми нарахованої оплати праці зазначають кореспондуючий рахунок. Ця відомість є підставою для записів у звіти (N 5.5 с.-г., 5.6 с.-г., 5.7 с.-г., 5.8 с.-г., 5.9 с.-г.) та Відомість N 5.4 с.-г. аналітичного обліку по рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням".
5.2.9. Аналогічно, але з оборотом по кредиту рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" підприємствами відповідно до діючого законодавства відображаються нарахування збору до Пенсійного фонду Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Зазначені відрахування належать до тих же об'єктів витрат, що й оплата праці, яка стала базою для їх нарахування з відображенням у Відомості N 5.4 с.-г. аналітичного обліку по рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням".
5.2.10. Для контролю за використанням фонду оплати праці і станом розрахунків по оплаті праці з робітниками і службовцями складається Зведена відомість N 5.3 с.-г. за розрахунками з робітниками та службовцями. Ця відомість складається на підставі показників Розрахунково-платіжних відомостей працівників ( ф. N П-6 (v0489202-08) ) за звітний місяць або Книги розрахунків з оплати праці. У Зведеній відомості N 5.3 с.-г. за розрахунками з робітниками та службовцями узагальнюються дані в цілому по підприємству: про суму нарахованої оплати праці за її видами, які включаються і не включаються до фонду оплати праці, суми оплати праці, виданої готівкою в поточному місяці, про розміри депонованої оплати праці, а також суми утримань по їх видах. По даним цієї відомості виписують чек на одержання грошей з поточного рахунку банку, а також для одержання даних для перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб, утриманого із заробітної плати робітників і службовців та інші утримання. По цій же відомості складають довідки про використання фонду оплати праці.
Підсумок нарахованої оплати праці по Зведеній відомості N 5.3 с.-г. за розрахунками з робітниками та службовцями звіряють з показниками Журналу-ордера N 5 Б с.-г. Суми виплат і утримань з оплати праці звіряють з Журналами-ордерами NN 1 с.-г., 3 А с.-г., 3 Б с.-г., 3 Г с.-г..
5.2.11. Для аналітичного обліку розрахунків по субрахунку 662 "Розрахунки з депонентами" ведуть Книгу N 5.2 с.-г. обліку розрахунків за депонентами. Записи в книгу здійснюються на підставі складених касиром реєстрів невиданої заробітної плати в конкретному звітному періоді з посиланням на номер Розрахунково-платіжної відомості (зведеної) ( ф. N П-7 (v0489202-08) ) .
Виплата депонованих сум здійснюється за видатковими касовими ордерами, про що робиться відмітка в Книзі N 5.2 с.-г. обліку розрахунків за депонентами. Залишки невиплачених сум депонованої заробітної плати в Книзі обліку розрахунків з депонентами (ф. N 5.2 с.-г.) повинна відповідати залишку Головної книги субрахунку 662 "Розрахунки з депонентами".
5.2.12. На субрахунку 663 "Розрахунки за іншими виплатами" ведеться облік розрахунків за виплатами, що не належать до фонду оплати праці, зокрема допомога по частковому безробіттю, допомога по тимчасовій непрацездатності.
5.2.13. Для обліку операцій по рахунках 65 "Розрахунки за страхуванням" субрахунки 651 "За пенсійним забезпеченням", 652 "За соціальним страхуванням", 653 "За страхуванням на випадок безробіття", 656 "За страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань", 66 "Розрахунки за виплатами працівникам" призначені Журнал-ордер N 5 Б с.-г., Зведена відомість N 5.1 с.-г. нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об'єктами обліку витрат та Відомість N 5.4 с.-г. аналітичного обліку по рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" субрахунках: 651 "За пенсійним забезпеченням", 652 "За соціальним страхуванням", 653 "За страхуванням на випадок безробіття", 656 "За страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань".
Кредитові обороти по кредиту рахунків 65 (субрахунки 651, 652, 653, 656), 66 із Журналу-ордеру 5 Б с.-г. переносять до Головної книги.
5.2.14. Підприємства здійснюють нарахування оплати відпусток з використанням резерву оплати відпусток, який створюється з метою рівномірного розподілу витрат на оплату відпустки протягом звітного періоду. Резерв створюється шляхом щомісячного його нарахування за нормативом від фактичних витрат на оплату праці.
У бухгалтерському обліку нарахування резерву оплати відпусток відображається оборотом по кредиту субрахунку 471 "Забезпечення виплат відпусток" у кореспонденції з дебетом відповідних рахунків витрат, на які віднесена нарахована заробітна плата.
Для обліку операцій по рахунку 471 "Забезпечення виплат відпусток", призначений Журнал-ордер N 7 с.-г. та Відомість N 7.3 с.-г. аналітичних даних по рахунку 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів".
Кредитові обороти по кредиту рахунку 47 із Журналу-ордеру N 7 с.-г. переносять до Головної книги.
5.3. Облік виробництва
5.3.1. Облік витрат виробництва ведеться відповідно до П(С)БО 16 "Витрати" (z0027-00) , П(С)БО 9 "Запаси" (z0751-99) та П(С)БО 30 "Біологічні активи" (z1456-05) . При веденні управлінського обліку у вітчизняних підприємств доцільно використовувати інтегровану систему рахунків управлінського обліку оскільки саме її покладено в основу побудови Плану рахунків (z0892-99) та фінансової звітності. Відповідно до цього прямі витрати обліковують на рахунку 23 "Виробництво", непрямі - на рахунку 91 "Загальновиробничі витрати", які періодично списуються на рахунок "Виробництво" і розподіляють за об'єктами обліку витрат. Невиробничі витрати накопичуються на рахунках 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати операційної діяльності", і до собівартості продукції не включаються, а відносяться на фінансові результати звітного періоду.
5.3.2. Залежно від розміру підприємства та за його вибором із загальної системи рахунків обирається один із варіантів:
з використанням рахунків класу 8 "Витрати за елементами";
з використанням рахунків класу 9 "Витрати діяльності";
5.3.3. Для визначення складу та розмежування виробничих витрат за економічним змістом, місцем виникнення (центрами відповідальності), елементами, статтями обліку, суміжними періодами та відображення виготовленої продукції, наданих робіт чи послуг призначено рахунок 23 "Виробництво" з використанням субрахунків відповідно до розробленого та затвердженого керівником підприємства Робочого плану рахунків.
За дебетом рахунка 23 "Виробництво" в розрізі субрахунків за об'єктами обліку витрат відображуються прямі матеріальні витрати, трудові та інші прямі витрати, а також виробничі накладні витрати та витрати від браку; за кредитом - надходження продукції, виконані роботи та послуги.
За кредитом субрахунку 231 "Рослинництво", 232 "Тваринництво", сільськогосподарські підприємства згідно П(С)БО 30 "Біологічні активи" (z1456-05) обліковують сільськогосподарську продукцію рослинництва, тваринництва та додаткові біологічні активи за її справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу в кореспонденції з дебетом рахунків: 21 "Поточні біологічні активи", 27 "Продукція сільськогосподарського виробництва", 208 "Матеріали сільськогосподарського призначення", 99 "Надзвичайні витрати" - на суму витрат по посівах, що загинули від стихійного лиха.
Первісне визнання сільськогосподарської продукції відображається у тому звітному періоді, у якому вона відокремлена від біологічного активу.
Сільськогосподарську продукцію після її первісного визнання оцінюють і відображують відповідно до П(С)БО 9 "Запаси" (z0751-99) .
Наприкінці року на суму перевищення фактичних доходів від первісного визнання сільськогосподарської продукції та/або додаткових біологічних активів (кредит субрахунків 231 "Рослинництво", 232 "Тваринництво") над витратами (дебет субрахунків 231 "Рослинництво", 232 "Тваринництво") кредитують субрахунок 710 "Дохід від первісного визнання та зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю").
Якщо витрати з виробництва сільськогосподарської продукції та/або додаткових біологічних активів перевищують суму фактичних доходів від первісного визнання сільськогосподарської продукції та/або додаткових біологічних активів, то на суму перевищення дебетують субрахунок 940 "Витрати від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю" і кредитують субрахунки 231 "Рослинництво" та 232 "Тваринництво".
5.3.4. Для узагальнення інформації про втрати від браку у виробництві призначено рахунок 24 "Брак у виробництві", за дебетом якого відображають витрати через виявлений зовнішній і внутрішній брак. За кредитом рахунку 24 відображають суми, що відносяться на зменшення витрат на брак, та суму, що списується на витрати виробництва як втрати від браку, суми зменшення втрат від бракованої продукції (вартість відходів від бракованої продукції, вартість утримання з винуватців браку тощо).
5.3.5. На сільськогосподарських підприємствах деякі витрати здійснюють до початку виробничого процесу або вони відносяться до кількох виробничих циклів і не можуть бути віднесені повністю на собівартість продукції поточного року. Тому їх обліковують на рахунку 39 "Витрати майбутніх періодів", на якому узагальнюється інформація про зроблені витрати у звітному році, що підлягають розподілу на об'єкти обліку витрат майбутніх звітних періодів.
За дебетом рахунку 39 відображується накопичення витрат майбутніх періодів у кореспонденції з кредитом рахунків: 13, 20, 22, 30, 31, 37, 47, 63, 64, 65, 66, 68, а за кредитом - їх списання (розподіл) і включення до складу витрат звітного періоду. При цьому дебетують рахунки 15, 23, 37 (84, 85 - при перегрупуванні), 91, 93, 94, 99.
5.3.6. Для обліку виробничих накладних витрат на організацію виробництва та управління окремими видами діяльності галузі сільського господарства (рослинництво, тваринництво, промислове виробництво), відділеннями, бригадами та іншими підрозділами основного і допоміжного виробництва призначено рахунок 91 "Загальновиробничі витрати".
За дебетом рахунку 91 відображаються суми визнаних витрат, а за кредитом - списання на рахунок 23 "Виробництво" за відповідним розподілом.
5.3.7. Для відображення загальногосподарських витрат, пов'язаних з управлінням та обслуговуванням підприємства призначено рахунок 92 "Адміністративні витрати", за дебетом якого відображаються суми визнаних адміністративних витрат, а за кредитом - списання на рахунок 79 "Фінансові результати".
5.3.8. Для обліку витрат, пов'язаних із збутом продукції, товарів, робіт, послуг призначено рахунок 93 "Витрати на збут", за дебетом якого відображаються суми визнаних витрат на збут, а за кредитом - списання на рахунок 79 "Фінансові результати".
5.3.9. Для обліку витрат виробництва використовують Журнал-ордер N 5 В с.-г. Журнал-ордер N 5 В с.-г. призначений для відображення кредитових оборотів щодо виходу продукції, робіт і послуг (списання для відповідних споживачів) з кредиту рахунків 23 "Виробництво" (за видами виробництв), 24 "Брак у виробництві", 39 "Витрати майбутніх періодів", 91 "Загальновиробничі витрати", 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут".
5.3.10. Первинні документи, накопичувальні відомості, бухгалтерські довідки, Зведена відомість N 5.1 с.-г. нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об'єктами обліку витрат, Відомість N 4.6 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, або Відомість N 4.7 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, за методом, передбаченим податковим законодавством, тощо, є підставою для заповнення Звітів (ф. N 5.5 с.-г., 5.6 с.-г., 5.7 с.-г., 5.8 с.-г., 5.9 с.-г.).
Для обліку основних виробництв (субрахунок 231 "Рослинництво", 232 "Тваринництво") передбачено ведення Звіту N 5.5 с.-г. про витрати та вихід продукції основного виробництва; промислових, допоміжних виробництв, витрат на утримання та експлуатацію машин та обладнання (рахунок 23 "Виробництво") та інших виробництв - Звіту N 5.6 с.-г. про витрати та вихід продукції (робіт, послуг) інших виробництв; загальновиробничих витрат - Звіту N 5.7 с.-г. про загальновиробничі витрати; адміністративних витрат - Звіту N 5.8 с.-г. про адміністративні витрати; витрат на збут - Звіту N 5.9 с.-г. про витрати на збут.
5.3.11. Звіти складаються за місяць і наростаючим підсумком з початку року в розрізі об'єктів аналітичного обліку по відповідним статтям витрат.
5.3.12. Показники Звітів N 5.5 с.-г., 5.6 с.-г. за кредитом аналітичних рахунків виробництв переносяться у Зведену відомість N 5.10 с.-г. до Журналу-ордеру N 5 В с.-г. в межах галузей виробництв та структурних підрозділів.
5.3.13. Підсумки Зведеної відомості N 5.10 с.-г. з деталізацією сум за синтетичними рахунками (субрахунками) переносять до Журналу-ордеру N 5 В с.-г..
5.4. Облік формування витрат діяльності
5.4.1. Для обліку витрат діяльності використовують Журнал-ордер N 5 Г с.-г., де відображають операції за рахунками: 90 "Собівартість реалізації", 94 "Інші витрати операційної діяльності", 95 "Фінансові витрати", 96 "Втрати від участі в капіталі", 97 "Інші витрати", 98 "Податок на прибуток", 99 "Надзвичайні витрати".
5.4.2. Кредитовий оборот за рахунком 90 "Собівартість реалізації" в порядку його закриття відносять в дебет рахунку 79 "Фінансові результати" в Журналі-ордері N 5 Г с.-г. на підставі бухгалтерської довідки, складеної з використанням Відомості N 6.4 с.-г. аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів; Книги аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів ф. N 6.5 с.-г. і Відомості N 6.7 с.-г. аналітичних даних про доходи по рахунку 79 "Фінансові результати".
5.4.3. Дебетові обороти по субрахунках 901, 902, 903, 943 переносять у Зведені аналітичні дані про витрати (зворотна сторона Журналу-ордеру N 5 Г с.-г.) на підставі Відомості N 6.4 с.-г. аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів.
5.4.4. Кредитові обороти за рахунками 94, 95, 96, 97, 98, 99 переносять до Журналу-ордера N 5 Г с.-г. в порядку їх закриття в дебет рахунку 79 на підставі бухгалтерських довідок, що складаються з використанням Відомості N 5.12 с.-г. аналітичних даних про витрати по рахунках: 94, 95, 96, 97, 98, 99.
5.4.5. Дебетові обороти по субрахунках до рахунків 94, 95, 96, 97, 98, 99 переносять у Зведені аналітичні дані про витрати (зворотна сторона Журналу-ордеру N 5 Г с.-г.) щомісяця на підставі Відомості N 5.12 с.-г. аналітичних даних про витрати.
5.4.6. Відомість N 5.12 с.-г. аналітичних даних про витрати по рахунках: 94, 95, 96, 97, 98, 99 складається на підставі первинних документів за відповідними статтями щомісяця.
5.4.7. Кредитові обороти по рахунках витрат з Журналу-ордеру N 5 Г с.-г. переносять до Головної книги.
5.5. Облік формування доходів і результатів діяльності
5.5.1. Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначає П(С)БО 15 "Дохід" (z0860-99) . Визнані доходи в бухгалтерському обліку класифікують за такими групами: дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); інші операційні доходи; фінансові доходи; інші доходи. Склад доходів, що відносяться до відповідної групи, встановлено П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати" (z0397-99) .
5.5.2. Згідно з Планом рахунків (z0892-99) процес реалізації сільськогосподарської продукції, товарів, робіт і послуг відображають на кількох балансових рахунках: 90 "Собівартість реалізації", 93 "Витрати на збут", 70 "Доходи від реалізації".
Для узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності призначені рахунки 71 "Інший операційний дохід". Для обліку доходів фінансової діяльності передбачено рахунки: 72 "Дохід від участі в капіталі", 73 "Інші фінансові доходи". Для обліку доходів, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства, призначено рахунок 74 "Інші доходи". Облік доходів, які виникають у результаті надзвичайної діяльності, передбачено здійснювати на рахунку 75 "Надзвичайні доходи". Для обліку податку на прибуток застосовують рахунок 98 "Податок на прибуток".
5.5.3. Для обліку формування доходів і результатів діяльності використовують Журнал-ордер N 6 с.-г., де відображають операції за рахунками: 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками", 70 "Доходи від реалізації", 71 "Інший операційний дохід", 72 "Дохід від участі в капіталі", 73 "Інші фінансові доходи", 74 "Інші доходи", 75 "Надзвичайні доходи", 79 "Фінансові результати".
5.5.4. Записи в Журналі-ордері N 6 с.-г. роблять підсумком за місяць на підставі Відомості N 6.4 с.-г. аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів; Відомості N 6.6 с.-г. аналітичного обліку по рахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками"; Відомості N 6.7 с.-г. аналітичних даних про доходи по рахунках: 71, 72, 73, 74, 75, 79.
5.5.5. Дані первинних документів узагальнюються в необхідному розрізі в "Реєстрі документів по реалізації готової продукції, біологічних активів (безготівкові розрахунки)" (ф. N 6.1 с.-г.); "Реєстрі документів по реалізації товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (безготівкові розрахунки)" (ф. N 6.2 с.-г); "Реєстрі документів по реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за готівку (за цінами реалізації)" (ф. N 6.3 с.-г.) та "Реєстрі документів по реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за готівку (за обліковими цінами)" (ф. N 6.3а с.-г.). Підсумкові дані цих реєстрів за видами продукції і каналами реалізації переносять у Відомості N 6.4 с.-г. аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів, яка складається щомісяця.
5.5.6. Реєстр ф. N 6.1 с.-г використовують для накопичення даних з продажу окремих видів сільськогосподарської продукції, біологічних активів за каналами реалізації та для аналітичного обліку розрахунків із заготівельними та іншими організаціями й особами.
В реєстрах N 6.1 с.-г. в хронологічному порядку у відповідних графах (1-7) записують: назву покупця або замовника, дату складання і номер товарно-транспортної накладної, кількість відвантаженої продукції, біологічних активів тощо.
Вартість відправленої продукції (графа 6) за обліковими цінами розраховують в цілому за реєстром. В усіх документах підсумок щодо реалізації певного виду продукції узгоджують з даними матеріальних звітів.
У графах 8-19 (в розділі "Прийнято") записують номер приймальної квитанції, реєстру або іншого документа заготівельної організації (одержувача продукції, біологічних активів); прийняту кількість у натурі (а при продажу заготівельним організаціям - і залікову масу реалізованої сільськогосподарської продукції); виручку за цінами реалізації; суми надбавок, доплат, знижок; разом без податків; податок на додану вартість; акцизний збір; всього з кредиту субрахунку 701, кореспондуючі рахунки 36, 377, 372, 661 та ін.
5.5.7. Бухгалтерія господарства на підставі банківських та інших документів відмічає оплату кожної накладної або іншого супровідного документа, зазначивши шифр рахунку, на який зарахована виручка (графи 20-22).
5.5.8. Аналогічно заповнюють реєстр N 6.2 с.-г, який застосовують для обліку реалізації інших товарно-матеріальних цінностей, виконаних робіт і наданих послуг за каналами реалізації (в рахунок оплати праці, інша реалізація).
5.5.9. Реєстр ф. N 6.3 с.-г. призначений для групування виручки від реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за готівку. Цей реєстр призначений на місяць і складається на основі прибуткових касових ордерів і накладних внутрігосподарського призначення.
Реєстр ф. N 6.3 с.-г. заповнює касир. Після перевірки його головним бухгалтером він передається бухгалтеру, який веде облік реалізації.
У графах 1-3 Реєстру N 6.3 с.-г. вказують дату і номер прибуткового касового ордера і накладної. У графі 4 - прізвище, ім'я та по батькові одержувача продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів. В графах 5-12 окремо для кожного виду реалізованої продукції, біологічних активів, робіт або послуг записують кількість і суму (виручку від реалізації) за цінами реалізації без податку на додану вартість і акцизного збору з кредиту субрахунків 701, 702, 703, 712 та ін. в дебет рахунку 30 "Каса". У графі 13 підраховують підсумок, у графах 14-15 записують податок на додану вартість і акцизний збір, у графі 16 - загальну суму виручки від реалізації за готівку разом з податками на додану вартість і акцизним збором.
5.5.10. Вартість оплаченої за готівку продукції (біологічних активів, робіт, послуг), не одержану покупцем у звітному періоді, відображають у графі 17, а при її одержанні роблять відмітки в кожному документі (рядку) у графах 18-19. Для того, щоб виявити такі факти, в кінці місяця після складання реєстру N 6.3 с.-г. його узгоджують із реєстром N 6.3а с.-г., який веде бухгалтер з реалізації, та з матеріальним звітом. Реєстр N 6.3а с.-г. складають на підставі накладних внутрігосподарського призначення про відпуск продукції, (біологічних активів) зі складу чи надання послуг (в дебет субрахунків 901, 902, 903, 943 з кредиту рахунків 20, 21, 22, 26, 27, 28, 23 та ін. за обліковими цінами).
5.5.11. В кінці місяця в Реєстрах N 6.3 с.-г. і N 6.3а с.-г. підраховуються підсумки з кожного виду реалізованої продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за місяць, які переносять у Відомість N 6.4 с.-г.
5.5.12. Відомість N 6.4 с.-г. передбачає ведення протягом місяця аналітичного обліку реалізації за кількістю і вартістю окремих видів реалізованої продукції, біологічних активів, виконаних робіт і наданих послуг на сторону, а також за напрямками реалізації. На окремих сторінках відомості ведуть облік реалізації продукції рослинництва, тваринництва і т.д. Підсумки підраховують по кожній галузі окремо і в цілому по сільськогосподарському підприємству.
5.5.13. У графі 11 відомості N 6.4 с.-г. показують облікову вартість реалізованої сільськогосподарської продукції, додаткових біологічних активів, поточних біологічних активів рослинництва та тваринництва, виробничих запасів, робіт і послуг.
5.5.14. У розділі "Прийнято до оплати" відомості N 6.4 с.-г. (графи 12-22) відображають обороти з кредиту субрахунків 701, 702, 703, 712 та ін. в дебет рахунків: 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками" - на суму виручки від реалізації продукції (робіт, послуг), яку повинні заплатити покупці і замовники, в тому числі продукції і біологічних активів, прийнятих у населення; 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" - на суму нарахованої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг), працівникам (покупцям), оплата готівкою якої була здійснена в попередньому звітному місяці; на суму виручки від реалізації продукції (робіт, послуг), яку повинні заплатити інші дебітори; 372 "Розрахунки з підзвітними особами" - на суму виручки від реалізації, віднесеної в підзвіт матеріально відповідальної особи; 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках" на суму надходження виручки від реалізації продукції (робіт, послуг); 661 "Розрахунки за заробітною платою" на вартість продукції (робіт, послуг), виданої працівникам підприємства в рахунок оплати праці.
Показники цього розділу заповнюють на підставі первинних документів або реєстрів N 6.1 с.-г., N 6.2 с.-г., N 6.3 с.-г..
Обороти за місяць за кількістю і вартістю реалізованої продукції, біологічних активів відображають за напрямками реалізації, а саме: в графах 12-13 - реалізовану продукцію заготівельним організаціям у натуральній і заліковій масі; у графі 19 - виручку від реалізації продукції (робіт, послуг) за цінами реалізації без суми податку на додану вартість і акцизного збору; у графах 20 і 21 - відповідно суму податку на додану вартість і акцизний збір; у графі 22 - кредитові обороти за субрахунками 701, 702, 703, 712 та ін. разом з зазначеними податками.
За даними графи 20 "ПДВ" розраховують загальну суму податку на додану вартість, яку відображають по дебету рахунків 70 та 71 і кредиту субрахунку 641 в Журналі-ордері
N 3 Г с.-г. і Відомості аналітичного обліку розрахунків з бюджетом N 3.5 с.-г. Аналогічно за даними графи 21 "Акцизний збір" відображають суму акцизного збору.
5.5.15. Систематизація та накопичення витрат, пов'язаних з реалізацією продукції, за звітний період проводиться у Звіті про витрати на збут (ф. N 5.9 с.-г.), які на підставі бухгалтерської довідки в кінці звітного періоду списуються з кредиту рахунку 93 "Витрати на збут" в дебет рахунку 79 "Фінансові результати" і відображаються у Відомості N 6.7 с.-г. аналітичних даних про доходи.
5.5.16. Для накопичення інформації на протязі звітного періоду про собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) та дохід від реалізації призначена Книга аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (ф. N 6.5 с.-г.). В графах 3 та 4 відображається кількість та облікова вартість реалізованої продукції (дебет субрахунків 901, 902, 903, 943). В графах 5-21 накопичується та систематизується інформація за напрямами реалізації (продаж заготівельним організаціям, видача в рахунок розрахунків за земельні і майнові паї, оплати праці, за готівку та інша реалізація) про кількість та реалізаційну вартість (кредит субрахунків 701, 702, 703, 712) без ПДВ.
Записи в Книгу аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (ф. N 6.5 с.-г.) здійснюють щомісяця на підставі Відомості N 6.4 с.-г. аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів.
5.5.17. Для здійснення контролю за накопиченою інформацією в Книзі аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (ф. N 6.5 с.-г.) додатково складається Оборотна відомість N 6.8 с.-г. по аналітичних рахунках з реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів. В ній передбачається окремий рядок для кожного виду реалізованої продукції, поточних біологічних активів, матеріалів, робіт і послуг, в якому на протязі року за кожний місяць по дебету рахунків 901, 902, 903, 943 відображається собівартість реалізованих матеріальних цінностей, а по кредиту субрахунків 701, 702, 703, 712 - виручка від реалізації цих матеріальних цінностей за реалізаційними цінами. Дані за кожний місяць повинні бути співставними з даними граф 3 та 4, 22 та 23 Книги аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (ф. N 6.5 с.-г.).
5.5.18. Синтетичний облік реалізації сільськогосподарської продукції, виконаних робіт і наданих послуг ведуть в Журналі-ордері N 6 с.-г. В ньому відображають підсумками за місяць обороти з кредиту рахунків 36, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 79 у кореспонденції з дебетом відповідних рахунків.
5.5.19. Записи в Журнал-ордер N 6 с.-г. з кредиту рахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками" здійснюють на підставі Відомості N 6.6 с.-г. аналітичного обліку по рахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками". У Відомості N 6.6 с.-г. наводиться перелік всіх покупців і замовників за звітний період або заборгованість за попередні періоди. За кожним з них показуються залишки на початок і кінець місяця і обороти за дебетом і кредитом за звітний період. Заповнюється відомість на підставі реєстрів N 6.1 с.-г., N 6.2 с.-г., первинних документів та аркушів-розшифровок.
Кредитові обороти по рахунку 70 в дебет рахунків 36, 37, 30, 66 та ін. переносять до Журналу-ордеру N 6 с.-г. на підставі Відомості N 6.4 с.-г. аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів. Кредитові обороти по субрахунках 701, 702, 703, 712 переносять у Зведені аналітичні дані про доходи (зворотна сторона Журналу-ордеру N 6 с.-г.) також на підставі Відомості N 6.4 с.-г.
Кредитові обороти за рахунками 71 "Інший операційний дохід", 72 "Дохід від участі в капіталі", 73 "Інші фінансові доходи", 74 "Інші доходи", 75 "Надзвичайні доходи", переносять до Журналу-ордера N 6 с.-г. в дебет відповідних рахунків на підставі Відомості N 6.7 с.-г. аналітичних даних про доходи по рахунках: 71, 72, 73, 74, 75, 79. Кредитові обороти по субрахунках до рахунків 71, 72, 73, 74, 75, переносять у Зведені аналітичні дані про доходи (зворотна сторона Журналу-ордеру N 6 с.-г.) також на підставі Відомості N 6.7 с.-г. аналітичних даних про доходи.
Кредитові обороти за рахунком 79 "Фінансові результати" переносять до Журналу-ордера N 6 с.-г. в порядку закриття рахунків 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 на підставі бухгалтерських довідок, складених з використанням Книги аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів ф. N 6.5 с.-г. та Відомості N 6.7 с.-г. аналітичних даних про доходи по рахунках: 71, 72, 73, 74, 75.
5.5.20. Відомість N 6.7 с.-г. аналітичних даних про доходи складають на підставі первинних документів за відповідними статтями щомісяця.

6. Облік власного капіталу і забезпечення зобов'язань

6.1. Згідно з П(С)БО 2 "Баланс" (z0396-99) власний капітал визначається як частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.
Власний капітал поділяється на: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток), неоплачений капітал, вилучений капітал.
На формування активів підприємств впливає наявність джерел забезпечення наступних витрат і платежів, які за своєю функцією тотожні функціям власного капіталу.
6.2. Для обліку власного капіталу передбачені рахунки 40 "Статутний капітал", 41 "Пайовий капітал", 42 "Додатковий капітал", 43 "Резервний капітал", 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)", 45 "Вилучений капітал", 46 "Неоплачений капітал".
Для обліку забезпечення зобов'язань призначені рахунки: 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів", 48 "Цільове фінансування і цільові надходження".
6.3. Синтетичний облік власного капіталу і забезпечення зобов'язань ведеться в Журналі-ордері N 7 с.-г. В цьому журналі-ордері передбачено окремі розділи для кожного синтетичного рахунку, де відображаються кредитові обороти в кореспонденції з дебетом відповідних кореспондуючих рахунків.
Окрім того, за кожним рахунком обліку власного капіталу та забезпечення зобов'язань ведуться аналітичні дані із зазначенням: статті аналітичного обліку, оборотів по дебету і кредиту за звітний період і з початку року.
6.4. Для обліку додаткового капіталу призначено Відомість N 7.1 с.-г. аналітичних даних по рахунку 42 "Додатковий капітал".
6.5. В Журналі-ордері N 7 с.-г. кредит рахунку 42 вступає в кореспонденцію з дебетом рахунків: 30 "Каса"; 31 "Рахунки в банках", 46 "Неоплачений капітал" - на суму збільшення емісійного доходу; 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 10 "Основні засоби", 11 "Інші необоротні активи", 20 "Виробничі запаси" - на суму вкладеного засновниками підприємств (крім акціонерних товариств) капіталу, що перевищує статутний капітал; 10, 11, 20 - на суму дооцінки активів; 10, 11, 12 - на суму безоплатно одержаних необоротних активів.
6.6. Облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку на виплати власникам нарахованих дивідендів, спрямування прибутку до статутного капіталу, відрахування до резервного капіталу, інше використання прибутку ведеться в Відомості N 7.2 с.-г. аналітичних даних по рахунку 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)". Інформація про використання прибутку узагальнюється за звітний місяць та усього з початку року.
6.7. В сільськогосподарських підприємствах джерелами фінансування майбутніх витрат і платежів можуть виступати: резерв на сплату відпусток працівникам, на покриття виробничих витрат з підготовки робіт у зв'язку з сезонним характером виробництва та цільове фінансування та цільові надходження на різні заходи.
6.8. Для узагальнення інформації про рух коштів, які за рішенням підприємства резервуються для забезпечення майбутніх витрат і платежів і включення їх до витрат поточного періоду (за винятком суми забезпечення, що включається до первісної вартості основних засобів) призначено рахунок 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів". За кредитом рахунку відображається нарахування забезпечень, за дебетом - їх використання.
6.9. У Відомості N 7.3 с.-г. аналітичних даних по рахунку 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів" знаходять відображення забезпечення виплат відпусток (субрахунок 471); додаткове пенсійне забезпечення (субрахунок 472); забезпечення гарантійних зобов'язань (субрахунок 473); забезпечення інших витрат і платежів: забезпечення наступних витрат на реструктуризацію, забезпечення витрат на виконання зобов'язань щодо обтяжливих контрактів тощо (субрахунок 474); забезпечення матеріального заохочення (субрахунок 477), забезпечення відновлення земельних ділянок (субрахунок 478).
6.10. На субрахунку 471 "Забезпечення виплат відпусток" ведеться облік руху та залишків коштів на оплату чергових відпусток працівникам. Сума забезпечення визначається щомісячно як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотку, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці. На цьому субрахунку також узагальнюється інформація про забезпечення обов'язкових відрахувань (зборів) від забезпечення виплат відпусток на збори на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття тощо.
6.11. На субрахунку 472 "Додаткове пенсійне забезпечення" ведеться облік коштів для реалізації програми пенсійного забезпечення.
6.12. На субрахунку 473 "Забезпечення гарантійних зобов'язань" ведеться облік руху та залишків коштів, зарезервованих для забезпечення майбутніх витрат на проведення гарантійних ремонтів проданої продукції, на проведення ремонту предметів прокату тощо.
6.13. На субрахунку 474 "Забезпечення інших витрат і платежів" ведеться облік забезпечення інших наступних витрат, що не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів".
6.14. За кредитом субрахунку 477 "Забезпечення матеріального заохочення" відображається нарахування забезпечення на матеріальне заохочення працівників, зокрема на виплату працівникам винагороди, допомоги, премії тощо в кореспонденції з дебетом рахунків: 23, 91, 92, 93, 94 тощо.
Сума нарахованої працівникам нагороди, допомоги, премії тощо відображається за дебетом субрахунку 477 та кредитом рахунків: 66, 65.
6.15. За кредитом субрахунку 478 "Забезпечення відновлення земельних ділянок" відображається створення за обґрунтованим розрахунком забезпечення на демонтаж, переміщення об'єкта основних засобів та приведення земельної ділянки, на якій він розташований, у стан, придатний для подальшого використання (зокрема на передбачену законодавством рекультивацію порушених земель) у кореспонденції з дебетом рахунку 15 "Капітальні інвестиції". За дебетом субрахунку 478 відображається використання створеного забезпечення на здійснювані роботи з демонтажу, переміщення об'єкта основних засобів, рекультивації порушених земель в кореспонденції з кредитом рахунків: 13, 20, 22, 65. 66.
6.16. Аналітичний облік забезпечень майбутніх витрат і платежів ведеться за їх видами, напрямами формування й використання.
Усього по рахунку 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів" підраховуються дані за дебетом і кредитом за звітний місяць і з початку року.
6.17. Для обліку по інших рахунках власного капіталу призначено Відомість N 7.4 с.-г. аналітичних даних по інших рахунках обліку власного капіталу: 40 "Статутний капітал", 41 "Пайовий капітал", 43 "Резервний капітал", 45 "Вилучений капітал", 46 "Неоплачений капітал".
6.18. Формування статутного капіталу за рахунок внесків засновників (учасників) фіксується в засновницьких документах підприємства. Сума статутного капіталу, а також рішення про його збільшення або зменшення обов'язково реєструється в Державному реєстрі господарських одиниць. Сума статутного капіталу за балансом підприємства та сума, зареєстрована в Державному реєстрі, повинні бути тотожними.
6.19. Статутний капітал акціонерного товариства складається з коштів, внесених акціонерами (учасниками). Він відображає власні джерела формування активів і власність акціонерного товариства як юридичної особи. Водночас сума статутного капіталу відображає колективну власність акціонерів, частка кожного в якому визначається вартістю належних йому акцій.
Бухгалтерський облік статутного капіталу починається з дня реєстрації підприємства в державному реєстрі суб'єктів підприємницької діяльності і закінчується днем вибуття підприємства з державного реєстру (внаслідок припинення діяльності, банкрутства тощо).
6.20. Майно кооперативу відповідно до Господарського Кодексу України (436-15) поділяється на пайовий і неподільний фонди. Неподільний фонд утворюється за рахунок вступних внесків коштами та майна кооперативу (за винятком землі). Пайові внески членів кооперативу до нього не включаються. Порядок формування і розміри неподільного фонду встановлюються статутом. Відповідно на рахунку 41 "Пайовий капітал" виділяється два субрахунки 411 "Неподільний капітал" та 412 "Пайовий капітал".
У разі виходу з кооперативу фізична чи юридична особа має право на одержання майнового паю натурою, грошима або цінними паперами відповідно до його вартості на момент виходу. Термін та інші умови одержання паю встановлюються статутом кооперативу. У разі виділення паю грошима, цю операцію відображають на дебеті рахунка 41 "Пайовий капітал" та кредиті рахунків 30 "Каса" чи 31 "Рахунки у банках". При виділенні паю члену кооперативу у натурі цю операцію відображають на дебеті рахунка 41 "Пайовий капітал" та кредиті рахунка 67 "Розрахунки з учасниками", на дебеті якого відображають виділення конкретних об'єктів.
6.21. Рахунок 43 "Резервний капітал" призначено для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу підприємства, створеного відповідно до чинного законодавства та установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку.
За кредитом рахунку 43 "Резервний капітал" відображається створення резервів, за дебетом - їх використання. Сальдо цього рахунку відображає залишок резервного капіталу на кінець звітного періоду.
Аналітичний облік резервного капіталу ведеться за його видами та напрямками використання у Відомості N 7.4 с.-г..
6.22. На рахунку 45 "Вилучений капітал" ведеться облік вилученого капіталу, у разі викупу власних акцій (часток) у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання (зменшення статутного капіталу) тощо.
За дебетом рахунку 45 "Вилучений капітал" відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників, за кредитом - вартість анульованих або перепроданих акцій (часток).
Аналітичний облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій (вкладів, паїв) у Відомості N 7.4 с.-г..
6.23. Рахунок 46 "Неоплачений капітал" призначено для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу підприємства.
За дебетом рахунку відображається заборгованість засновників (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства, за кредитом - погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу.
Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій (для акціонерних товариств) та за кожним засновником (учасником) підприємства у Відомості N 7.4 с.-г..
6.24. Для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух коштів, отриманих для здійснення заходів цільового призначення, застосовується рахунок 48 "Цільове фінансування і цільові надходження".
До таких заходів в сільськогосподарських підприємствах належать: державна підтримка сільського господарства для виробництва продукції рослинництва у розрізі культур, для розвитку тваринництва за велику рогату худобу, за свиней, за птицю всіх видів, за молоко тощо. Саме за цими напрямками необхідно вести Відомість N 7.5 с.-г. аналітичних даних по рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження".
При отриманні коштів цільового фінансування і цільових надходжень кредитується рахунок 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" і дебетуються рахунки: 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках" та інші. За дебетом рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" відображаються використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом рахунок 719 "Інші доходи від операційної діяльності" та 69 "Доходи майбутніх періодів", а також повернення невикористаних сум.
6.25. Кредитові обороти по рахунках: 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 в кінці місяця переносять з Журналу-ордера N 7 с.-г. в Головну книгу, а обороти з дебету зазначених рахунків будуть відображені на підставі інших журналів-ордерів.
Залишки на кінець місяця за відповідними рахунками Головної книги та Журналу-ордера N 7 с.-г. повинні бути тотожними.

7. Облік поточних біологічних активів

7.1. Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про біологічні активи визначає П(С)БО 30 (z1456-05) . До складу поточних біологічних активів відносяться поточні біологічні активи тваринництва, які представлені тваринами на вирощуванні та відгодівлі; і рослинництва, до яких відносяться сільськогосподарські культури, які використовуються у виробництві менше одного року або операційного циклу.
7.2. Поточні біологічні активи поділяються на наступні групи:
- поточні біологічні активи рослинництва, які оцінені за справедливою вартістю (субрахунок 211);
- поточні біологічні активи тваринництва, які оцінені за справедливою вартістю (субрахунок 212);
- поточні біологічні активи тваринництва, які оцінені за первісною вартістю (субрахунок 213).
7.3. Об'єктом бухгалтерського обліку поточних біологічних активів рослинництва є види сільськогосподарських рослин (озимі зернові, з них озима пшениця; ярові зернові, з них ячмінь, горох; технічні культури: соняшник, цукровий буряк тощо) або однорідні групи, які складаються з окремих підвидів сільськогосподарських рослин (озимі та ярі зернові) чи окремі культури (пшениця, ячмінь, кукурудза на зерно, соняшник, цукровий буряк, картопля тощо).
7.4. Незавершене виробництво в рослинництві є об'єктом обліку по рахунку 23 "Рослинництво". Якщо Комісією з експертної оцінки було визначено справедливу вартість рослин на певному полі, площі, вони починають обліковуватись як поточні біологічні активи рослинництва, оцінені за справедливою вартістю. Підставою для оприбуткування є Акт на оприбуткування поточних біологічних активів, оцінених за справедливою вартістю (ф. N ПБАСГ-1, наказ Мінагрополітики від 21.02.2008 N 73 (v0073555-08) ) , та складається наступна кореспонденція рахунків: дебет 211 "Поточні біологічні активи, які оцінені за справедливою вартістю" кредит 231 "Рослинництво".
7.5. Придбання поточних біологічних активів рослинництва здійснюється на підставі Акта приймання-передачі та складається наступна кореспонденція рахунків: дебет 211 "Поточні біологічні активи, які оцінені за справедливою вартістю" кредит 685 "Розрахунки з іншими кредиторами", дебет 641 "Розрахунки за податками" кредит 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" на суму податку на додану вартість.
7.6. На момент початку збирання врожаю такі біологічні активи списуються з балансу з віднесенням їх вартості на витрати виробництва. Підставою для списання є Акт на списання поточних біологічних активів, оцінених за справедливою вартістю (ф. N ПБАСГ-2, наказ Мінагрополітики від 21.02.2008 N 73 (v0073555-08) ) , та складається наступна кореспонденція рахунків: дебет 231 "Рослинництво" кредит 211 "Поточні біологічні активи, які оцінені за справедливою вартістю".
7.7. Об'єктом бухгалтерського обліку поточних біологічних активів тваринництва можуть бути види тварин (молодняк ВРХ на вирощуванні, молодняк свиней на вирощуванні, молодняк овець на вирощуванні, молодняк кіз на вирощуванні, ВРХ на відгодівлі, свині на відгодівлі, птиця, звірі. Також об'єктом бухгалтерського обліку поточних біологічних активів є сім'ї бджіл тощо) або однорідні групи біологічних активів (молодняк тварин на вирощуванні, тварини на відгодівлі), які складаються з певних статево-вікових (технологічних) груп тощо. У складі поточних біологічних активів відображаються тварини, передані громадянам на вирощування за договорами і прийняті від населення для реалізації.
7.8. Для систематизації показників первинних документів на фермах по надходженню і вибуттю тварин ведуть Книгу обліку руху тварин і птиці на фермі. Книга є підставою для складання щомісячного Звіту про рух тварин і птиці на фермі, де відображають наявність тварин на початок і кінець звітного періоду, їх надходження і вибуття (голів та живої маси) за видами по кожній обліковій групі. Разом з первинними документами Звіт про рух тварин і птиці на фермі передається в бухгалтерію. Після перевірки звітів здійснюють оцінку по надходженню та вибуттю тварин і птиці, звірів, сімей бджіл, а також худоби, вибракуваної з основного стада, тварин, прийнятих від населення для реалізації згідно П(С)БО 9 "Запаси" (z0751-99) , П(С)БО 16 "Витрати" (z0027-00) , П(С)БО 30 "Біологічні активи" (z1456-05) і відображають записи по каналах надходження та вибуття за кореспондуючими рахунками в Журналі-ордері N 8 с.-г. по рахунку 21 "Поточні біологічні активи" та Відомості N 8.2 с.-г. аналітичного обліку поточних біологічних активів тваринництва.
7.9. В Журналі-ордері N 8 с.-г. та Відомості N 8.2 с.-г. накопичують в розрізі ферм дані про наявність та рух за каналами надходження і вибуття поголів'я за місяць та наростаючим підсумком з початку року по видах тварин за обліковими групами.
7.10. У Відомості N 8.2 с.-г. ведуть також аналітичний облік поголів'я худоби, що прийнята від населення для реалізації. Облік ведеться за видами худоби. Підсумкові дані з кредиту субрахунків 212 і 213 в розрізі кореспондуючих рахунків переносяться до Журналу-ордеру N 8 с.-г. з подальшим рознесенням у Головній книзі.
7.11. Аналітичний облік поточних біологічних активів рослинництва ведеться в Відомості N 8.1 с.-г. аналітичного обліку поточних біологічних активів рослинництва. В цій відомості відображаються зміни, пов'язані з надходженням або вибуттям поточних біологічних активів рослинництва за дебетом і кредитом субрахунку 211. Оприбуткування поточних біологічних активів рослинництва здійснюється на дату складання Балансу (z0396-99) , а їх списання - на момент збирання врожаю. Підсумкові обороти за Відомістю N 8.1 с.-г. по кредиту субрахунку 211 в кореспонденції з дебетом кореспондуючих субрахунків переносять до Журналу-ордеру N 8 с.-г. для подальшого рознесення до Головної книги.

8. Позабалансовий облік

8.1. Аналітичний облік в розрізі об'єктів позабалансового обліку ведеться у Відомості позабалансового обліку ф. N 9 с.-г., в якій з регістрів аналітичного обліку за попередній рік переносяться дані на початок поточного року (до граф 1-6). За простою системою позиційним способом заносяться дані до граф 1-6 - про надходження (одержання, надання тощо), до граф 7-12 - про вибуття (використання, списання, повернення, сплату тощо) об'єктів позабалансового обліку (орендовані основні засоби, матеріальні цінності на відповідальному зберіганні, устаткування, прийняте для монтажу, матеріали, прийняті для переробки, товари, прийняті на комісію, списана дебіторська заборгованість, невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей та ін.). На кінець кожного місяця наводиться вартість залишку об'єктів позабалансового обліку (графа 5) як результат підрахунків показників у цій графі на початок місяця, записів за поточний місяць у цій графі, а також у графах 8 і 11. При необхідності Відомість позабалансового обліку ф. N 9 с.-г. продовжується додатковими аркушами такого самого змісту і формату.
Начальник Управління
бухгалтерського обліку,
звітності та ревізійної роботи
В.М.Гаврилюк
( Форми регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств див. в Документі (va390555-09) )