МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
Л И С Т
30.09.2009 N 31-32/310
Начальнику Головного
управління юстиції
Міністерства юстиції України
в Автономній Республіці
Крим,
начальникам головних
управлінь юстиції
в областях,
мм. Києві та Севастополі

Щодо виконання вимог Закону України "Про нотаріат"

У зв'язку з надходженням листів головних управлінь юстиції та з метою належного виконання вимог Закону України "Про нотаріат" (3425-12) (далі - Закон) Міністерством юстиції України повідомляється наступне.
Відповідно до статті 3 Закону (3425-12) нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менше трьох років, пройшов стажування протягом одного року в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, склав кваліфікаційний іспит, одержав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю.
Згідно статті 13 Закону (3425-12) стажистом нотаріуса може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи у сфері права не менше трьох років, володіє державною мовою.
Статтею 7 Закону України "Про вищу освіту" (2984-14) встановлені освітні рівні вищої освіти і передбачено, що базова вища освіта - це освітній рівень вищої освіти особи, який характеризує сформованість її інтелектуальних якостей, що визначають розвиток особи як особистості і є достатніми для здобуття нею кваліфікацій за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, що реалізується вищими навчальними закладами II - IV рівнів акредитації.
Повна вища освіта - це освітній рівень вищої освіти особи, який характеризує сформованість її інтелектуальних якостей, що визначають розвиток особи як особистості і є достатніми для здобуття нею кваліфікацій за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра і реалізується у вищих навчальних закладах III - IV рівнів акредитації.
Відповідно до Закону Української РСР "Про народну освіту", який втратив чинність з прийняттям Закону Української РСР "Про освіту" від 23 травня 1991 року N 1060-XII (1060-12) , особам, які закінчили вищі навчальні заклади (університети, інститути, академії та інші навчальні заклади, віднесені до вищих навчальних закладів), присвоювалась кваліфікація відповідно до здобутої спеціальності і видавався диплом встановленого зразка.
Переліком напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 1997 року N 507 (507-97-п) , визначено напрями підготовки "Право" (спеціальності "Правознавство", "Правоохоронна діяльність") та "Міжнародні відносини" (спеціальність "Міжнародне право" для фахівців, які здобули вищу освіту, починаючи з 2004 року).
Таким чином, нотаріус або стажист нотаріуса повинен мати повну вищу юридичну освіту.
До стажу роботи у сфері права зараховується період роботи на посадах з реалізацією повноважень, пов'язаних з правоохоронними, правовиконавчими, правоустановчими функціями.
За змістом робота у сфері права передбачає розробку або застосування норм права і носить систематичний характер. Вважаємо, що це період роботи в органах державної влади (в тому числі в судах, органах юстиції, прокуратури), нотаріату, адвокатури, місцевого самоврядування, у профспілкових та інших громадських організаціях, на підприємствах, в установах, організаціях будь-якої форми власності.
Стаж роботи у сфері права визначається на підставі записів у трудовій книжці.
Період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (частина третя статті 179 Кодексу законів про працю України (322-08) ) зараховується до стажу роботи за спеціальністю, відповідно до статті 181 цього Кодексу.
Відповідно до статті 58 Конституції України (254к/96-ВР) закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
Положення зазначеної статті Конституції України (254к/96-ВР) мають бути визначальними при вирішенні питання щодо можливості реєстрації приватної нотаріальної діяльності чи призначенні на посаду державного нотаріуса, осіб, які проходили стажування і отримали свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю на підставі положень Закону України "Про нотаріат" (3425-12) , в редакції, що діяла до внесення змін Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про нотаріат", прийнятого Верховною Радою України 1 жовтня 2008 року N 614-VI (614-17) . Особа, яка була зарахована на посаду стажиста і отримала свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю до набрання чинності вищевказаним Законом вправі зареєструвати свою приватну нотаріальну діяльність чи бути призначеною на посаду державного нотаріуса за умови подання всіх необхідних документів.
Міністр
М.Оніщук