НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
04.09.2009 N 5874/24/17-09
Виконавчий комітет
Нікопольської міської ради

Національна комісія регулювання електроенергетики (далі - НКРЕ) розглянула ваш запит від 14.08.2009 N 2/11/0217-2346 щодо утримання та обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Згідно з положеннями пункту 1.4.3 Правил безпеки систем газопостачання України (далі - Правила безпеки), затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 01.10.97 N 254 (z0318-98) , відповідальність за технічний стан і безпечну експлуатацію об'єктів, в тому числі газопроводів і газового обладнання житлових будинків, а також побутових газових приладів та апаратів, димових і вентиляційних каналів покладається на їх власників. Пунктом 1.4.4 Правил безпеки передбачено, що відповідальність за справний стан і безпечне користування газовими приладами і апаратами, що встановлені в житлових будинках державного фонду, покладається на квартиронаймачів, а в квартирах і житлових будинках, що належать громадянам на правах особистої власності, - на їх власників. Спеціалізовані підприємства газопостачання та газифікації (далі - СПГГ) несуть відповідальність за якісне виконання робіт із технічного обслуговування і ремонту газового обладнання та газопроводів, а також своєчасне виконання заявок на усунення несправностей у системах газопостачання.
Відповідно до пункту 3.4 Положення про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення, затвердженого наказом ДАХК "Укргаз" від 30.07.97 N 35 (z0451-97) та зареєстроване в Міністерстві юстиції України від 02.10.97 за N 451/2255, технічне обслуговування газопроводів і газового обладнання житлових будинків та громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення в населених пунктах України здійснюється спеціалізованими підприємствами по газопостачанню та газифікації згідно договорів з власниками зазначених об'єктів.
Згідно з пунктом 3.5 та пунктом 3.6 Положення (z0451-97) , планове технічне обслуговування (далі - ПТО) та дрібний ремонт газової апаратури і приладів, пов'язаний із заміною гвинтів, штифтів, пружин, ущільнюючих матеріалів при перепакуванні фланцевих та різьбових з'єднань і запірних пристроїв, застосуванні зварювальних робіт на газопроводах внутрішньобудинкових систем газопостачання виконується за рахунок експлуатаційних витрат СПГГ. Заміна виявлених під час технічного обслуговування несправних елементів внутрішньобудинкової системи газопостачання та їх ремонт виконуються СПГГ в терміни і на умовах, які передбачено договором з власником. Повний перелік послуг з планового технічного обслуговування наведений у пункті 4.3 Положення.
Зазначаємо, що Положення (z0451-97) є обов'язковим для виконання підприємствами, установами, організаціями незалежно від їхньої відомчої належності і форм власності, що експлуатують внутрішньобудинкові системи газопостачання природного та скрапленого газу в житлових будинках (квартирах), громадських будівлях, підприємствах комунального та побутового призначення (тобто, для юридичних осіб, на балансі у яких перебувають внутрішньобудинкові системи газопостачання).
Слід зазначити, що відповідно до пункту 10 Типового договору про надання населенню послуг з газопостачання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2006 N 938 (938-2006-п) (далі - Типовий договір), технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та дворових газопроводів, перевірка величини тиску та/або якісних показників газу здійснюються виконавцем на підставі заяви споживача. У разі надходження такої заяви виконавець зобов'язаний направити свого представника за місцем виклику протягом двох робочих днів у містах та п'яти календарних днів у сільській місцевості в узгоджений із споживачем час.
Таким чином, якщо газопроводи та споруди на них перебувають на балансі споживачів, оплата послуг з технічного обстеження, обслуговування і поточного ремонту газопроводів та споруд на них має здійснюватися за рахунок споживачів за окремими договорами з газорозподільним підприємством або іншими спеціалізованими підприємствами.
Голова Комісії
В.Меркушов