УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
25.03.2003 N 137
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 квітня 2003 р.
за N 285/7606
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної податкової адміністрації N 489 (z0924-09) від 07.09.2009 )

Про затвердження Переліку вимог до місць зберігання спирту

На виконання пункту 19 постанови Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 року N 1266 (1266-2002-п) "Про затвердження Порядку здійснення контролю за обігом спирту" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Перелік вимог до місць зберігання спирту, що додається.
2. Начальнику Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України Чабаненку В.В.:
подати цей наказ до Міністерства юстиції України для державної реєстрації;
довести цей наказ до відома регіональних управлінь Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі і забезпечити належне його виконання.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Оперенка Г.М.
Голова
Ю.Ф.Кравченко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової
адміністрації України
25.03.2003  N 137
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 квітня 2003 р.
за N 285/7606

ПЕРЕЛІК ВИМОГ

до місць зберігання спирту

Цей Перелік, розроблений відповідно до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (481/95-ВР) (із змінами та доповненнями) та постанови Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 N 1266 (1266-2002-п) "Про затвердження Порядку здійснення контролю за обігом спирту", є обов'язковими для виконання всіма суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від організаційно-правової форми підприємства та форми власності, які подають заяву про внесення місця зберігання спирту до Єдиного державного реєстру місць зберігання або здійснюють зберігання спирту.

1. Загальні вимоги до місць зберігання спирту

1.1. Наявність відповідних документів, виданих Державним комітетом України з нагляду за охороною праці відповідно до Положення про видачу Державним комітетом по нагляду за охороною праці власникові підприємства, установи, організації або уповноваженому ним органу дозволу на початок роботи підприємства, установи, організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.10.93 N 831 (831-93-п) , органами Державного пожежного нагляду відповідно до Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2001 N 150 (150-2001-п) , що здійснювали обстеження місця зберігання на відповідність установленим будівельним, технологічним, протипожежним, безпеки праці та санітарним нормам і правилам.
1.2. Наявність акта державної комісії про введення в експлуатацію новозбудованих спиртосховищ.
1.3. Наявність засобів (приладів) вимірювальної техніки, повірених органами Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики (мірники або ваги, термометри, спиртоміри, інвентаризаційні лінійки або рулетки).
1.4. Наявність належних умов для окремого зберігання, проведення інвентаризації та обліку спирту (окремі ємності, комунікації, мірники):
неденатурованого, денатурованого і спирту етилового технічного;
спирту орендаря та орендодавця.
1.5. Наявність відповідних умов для проведення інвентаризації спирту шляхом пропуску через мірники або зважуванням.
1.6. Відповідність умов приймання, зберігання, відпускання та обліку спирту вимогам "Инструкции по приемке, хранению, отпуску, транспортировке и учету этилового спирта", затвердженої Мінхарчопромом СРСР 25.09.85 (n0002400-85) (далі - Інструкція).
1.7. Наявність типових журналів обліку спирту, форма яких установлена Інструкцією (n0002400-85) .
1.8. Наявність у спиртосховищі, спиртоприймальному та спиртовідпускному відділеннях (мірних відділеннях спиртосховища) автоматичних систем протипожежного захисту та вентиляції.

2. Вимоги щодо зберігання спирту в резервуарах, цистернах

2.1. Відповідність технологічної схеми приймання, зберігання та відпускання спирту вимогам Раціональних схем спиртоприймального відділення, спиртосховища та пристанційної бази, затверджених Держхарчопромом України 19.12.96.
2.2. Наявність протипожежної стіни (без дверних чи віконних отворів) між спиртовідпускним, спиртоприймальним відділеннями та приміщенням для зберігання спирту.
2.3. Наявність у приміщенні не менше двох виходів та порогів-пандусів у дверних отворах висотою не менше 0,15 м.
2.4. Наявність нахилу підлоги в бік, протилежний від дверей, з приямком, насосом та комунікацією для збору спирту в разі його проливання.
2.5. Виготовлення підлоги спиртосховища з матеріалів, які при ударах не утворюють іскор (бетон, ксиліт, цементно-піщана суміш, мозаїка (терацо), асфальтобетон тощо), за умови використання піску і щебеню, що не дають іскор.
2.6. Дотримання відстані між ємностями і стінами сховища не менше 1,5 м.
Наявність у приміщенні, де розташований резервуар місткістю понад 10 тис.дал, окремого виходу назовні.
2.7. Наявність засобів блискавкозахисту будівель спиртосховищ, наземних резервуарів та інших ємностей, трубопроводів.
2.8. Наявність заземлення для захисту від вторинного прояву блискавки та статичної електрики корпусів резервуарів, трубопроводів, металевих площадок та іншого обладнання.
2.9. Наявність електроосвітлення спиртосховищ у вибухобезпечному виконанні.
2.10. Наявність аварійної витяжної вентиляції в закритих спиртосховищах, яка забезпечує не менше восьми замін повітря за одну годину виходячи з повного об'єму приміщення, з урахуванням постійно діючої механічної приливно-витяжної вентиляції (загальнообмінної і місцевої).
2.11. Наявність надійного приєднання до заземлювача залізничних шляхів, естакад, трубопроводів, телескопічних труб, а також заземлювального з'єднання з наливним шлангом залізничних цистерн, автоцистерн і металевих бочок, у які наливається (зливається) спирт.
Виконання наконечників шлангів з металу, який не утворює іскор при ударі (бронза, мідь, алюміній).
2.12. Поділ спиртонасосного відділення протипожежною стіною на два приміщення:
приміщення мірників (з насосом);
приміщення електрощитової і електроприводів.
2.13. Дотримання вимоги щодо фарбування у світлі кольори і забезпечення водяним зрошенням улітку спиртових резервуарів, які встановлюються на відкритих площадках.
2.14. Забезпечення вільного доступу до кожного резервуара з метою його огляду.
2.15. Забороняється встановлення вказівного скла і пробних кранів на резервуарах.
2.16. Наявність твердого покриття на ділянці, на якій розташовані резервуари для спирту, та дотримання заборони щодо встановлення резервуарів на основах з матеріалів груп горючості Г2, Г3 та Г4.
2.17. Наявність обвалування кожної групи зовнішніх резервуарів (обнесення суцільним земляним валом або щільною стіною з матеріалів, які не горять), перехідних містків, сходів через обваловування та огорожі резервуарного парку (спиртобази) з негорючого матеріалу висотою не менше 2,0 м.
2.18. Дотримання вільного об'єму в середині обвалування:
для окремо розташованих резервуарів - повної місткості резервуара;
для групи резервуарів - місткості більшого резервуара.
2.19. Дотримання нормативу висоти вала на 0,2 м вище за розрахунковий рівень розлитої рідини, але не менше 0,5 м, та відстані від стінок резервуарів до нижнього краю внутрішніх схилів обваловування або обгороджувальних стін не менше 3 м - від резервуарів місткістю до 10 тис. куб. м та 6 м - від резервуарів місткістю 10 тис. куб. м і більше.
2.20. Наявність у спиртосховищі газоаналізатора для автоматичного контролю наявності парів спирту етилового в повітрі робочої зони або організація систематичного контролю за їх умістом за допомогою переносного газоаналізатора (для спиртосховищ закритого типу).
2.21. Відповідність кожного спиртового резервуара чинним вимогам та наявність необхідної арматури і приладів, передбачених проектом (запобіжник вогневий, дихальний клапан), технологічних карт на кожен резервуар, у яких вказуються номер резервуара, його тип, призначення, максимальний рівень наливання, мінімальний залишок, швидкість наповнення і випорожнення.
2.22. Наявність захисту від механічних пошкоджень скляних частин покажчиків рівня спирту в мірниках.
2.23. Наявність на люках, що служать для замірювання рівня та відбору проб із резервуарів, герметичних кришок, а на отворах для вимірів - кільця з металу (із внутрішнього боку), який унеможливлює іскроутворення.
2.24. Дотримання заборони щодо експлуатації резервуарів, що мають перекоси, тріщини, підтікання, а також несправні контрольні прилади, стаціонарні протипожежні пристрої, продуктопроводи, для яких минули строки зачищення і випробування на міцність.
2.25. Застосування вибухозахищеного електроустаткування у приміщеннях спиртосховищ, спиртоприймальних і спиртовідпускних відділень.

3. Вимоги щодо зберігання спирту в бочках, контейнерах, іншій тарі

3.1. Забороняється зберігання спирту в сталевих оцинкованих бочках, контейнерах, іншій недозволеній до контакту із спиртом тарі, приймання на зберігання бочок без пробок або закритих пробками, що не відповідають тарі, та зберігання бочок упритул до приладів і труб опалення.
3.2. Наявність обвалування висотою не менше 0,5 м (земляний вал або стіна, яка не горить) відкритих площадок для зберігання спирту, пристроїв для відведення талої та дощової води.
3.3. Роздільне розташування штабелів порожньої тари і тари, яка наповнена спиртом (у разі зберігання під одним навісом).
3.4. Наявність заземлення наливальних та зливальних пристроїв для спирту, естакад, металевих сходинок до них.
Начальник Департаменту з питань
адміністрування акцизного збору і
контролю за виробництвом та обігом
підакцизних товарів ДПА України
В.В.Чабаненко