НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ
Р І Ш Е Н Н Я
27.08.2009 N 14
З метою забезпечення проведення експертизи, належного оформлення прийому-передачі об'єктів експертизи та їх збереження, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі ВИРІШИЛА:
Затвердити Зміни та доповнення до Інструкції про порядок проведення експертизи Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі, затвердженої рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі від 26.03.2009 N 3 (va003623-09) .
Голова Національної експертної
комісії України з питань
захисту суспільної моралі
В.В.Костицький

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Національної
експертної комісії України
з питань захисту суспільної
моралі
27.08.2009  N 14

ЗМІНИ ТА ДОПОВНЕННЯ

до Інструкції про порядок проведення експертизи Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі, затвердженої рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі від 26.03.2009 N 3 ( va003623-09 )

1. У пункті 1.5 Інструкції:
1) абзац перший після слів "суб'єктами господарювання" доповнити словами "та фізичними особами";
2) доповнити абзацами другим - четвертим у такій редакції:
"Для проведення експертизи та отримання висновку про відповідність фільмів вимогам чинного законодавства про захист суспільної моралі та можливість їх показу (демонстрації, обігу) на території України власники кінотеатрального права, кіновидовищні заклади, кінопрокатні підприємства, власники телевізійного права, права домашнього відео та публічного комерційного відео подають до Національної комісії також копію прокатного посвідчення.
Для проведення експертизи та отримання висновку про відповідність продукції сексуального чи еротичного характеру вимогам чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі та можливості її обігу на території України суб'єктами господарювання до Національної комісії подаються лише підготовлені до обігу примірники продукції. Макети продукції, рукописи, сценарії, програми теле- та радіопередач, сценарні плани тощо не можуть бути об'єктом експертизи.
Суб'єкти господарювання, які займаються реалізацією продукції сексуального характеру у спеціалізованих магазинах, одночасно з об'єктами експертизи подають до Національної комісії також фотографії об'єктів експертизи.".
У зв'язку з цим абзац другий вважати абзацом п'ятим.
Новий абзац п'ятий після слів "суб'єктів господарювання" доповнити словами "та фізичних осіб".
2. У пункті 1.6 Інструкції:
1) абзац перший викласти у такій редакції:
"1.6. Для експертної оцінки й одержання висновку щодо відповідності продукції та видовищних заходів чинному законодавству про захист суспільної моралі й можливості їх обігу на території України державними органами, органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами та громадськими об'єднаннями до Національної комісії подається заява та об'єкти експертизи, що підлягають дослідженню.";
2) доповнити абзацом третім у такій редакції:
"Правоохоронні органи окрім об'єктів експертизи, що підлягають дослідженню та поверненню заявнику, подають до Національної комісії копії об'єктів експертизи у одному екземплярі. Копії об'єктів експертизи зберігаються в архіві Національної комісії протягом строку, визначеного Номенклатурою справ Національної комісії.".
3. Доповнити Інструкцію пунктами 1.7 - 1.9 у такій редакції:
"1.7. До Національної комісії подаються фотографії об'єктів експертизи, зняті крупним та загальним планом із обов'язковим відображенням часу та дати проведення зйомки, а також їх електронні версії.
На зворотному боці фотографії заявником або його уповноваженим представником обов'язково зазначаються назва об'єкта експертизи, порядковий номер фотографії, марка та модель фотоапарату, яким зроблена фотографія. Вказана інформація засвідчується підписом заявника або уповноваженої особи. Підпис уповноваженого представника заявника - юридичної особи засвідчується печаткою.
1.8. Аркуші видавничої продукції та продукції друкованих засобів масової інформації, яка являється об'єктом експертизи, нумеруються заявником.
1.9. Національною комісією не проводиться експертиза:
- чорно-білих фотокопій зображень об'єктів експертизи;
- зображень, надісланих електронною поштою;
- роздруківок інформації з Інтернет ресурсу без спеціальної фіксації на дисках для лазерних систем зчитування як вмісту ресурсу, так і документованого входу до нього;
- фотографій, оформлених з порушеннями вимог цієї Інструкції.".
У зв'язку з цим пункти 1.7 - 1.12 Інструкції вважати пунктами 1.10 - 1.15.
4. Новий пункт 1.11 Інструкції доповнити абзацом другим у такій редакції:
"У разі, якщо об'єктом експертизи є друкована продукція, що містить тексти іноземною мовою, ініціатором експертизи також надається завірений переклад таких текстів державною мовою.".
5. У пункті 2.1 Інструкції слова "порядку здійснення експертизи" замінити словами "проведення експертизи та вимог цієї Інструкції".
6. Доповнити Інструкцію пунктом 4.3 у такій редакції:
"4.3. У випадку прийняття рішення про створення експертної групи або направлення запитів до наукових установ з метою отримання фахових висновків спеціалістів заявнику протягом 2 робочих днів з моменту прийняття відповідного рішення рекомендованим листом зі зворотнім повідомленням направляється запит про надання до Національної комісії копій об'єктів експертизи у необхідній кількості.
Якщо заявник протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту не надасть до Національної комісії копії об'єктів експертизи, заява про проведення експертизи повертається заявнику без розгляду.".
У зв'язку з цим пункти 4.3 - 4.9 Інструкції вважати пунктами 4.4 - 4.10.
7. Новий пункт 4.8 Інструкції викласти у такій редакції:
"4.8. Отримання об'єктів експертизи оформлюється актами прийому-передачі (додаток 2), що складаються у двох примірниках. Один примірник акта прийому-передачі надається заявнику, інший - зберігається у матеріалах справи.
В акті прийому-передачі об'єктів експертизи, крім загальних реквізитів, уповноваженою особою зазначається, які саме об'єкти експертизи були отримані, їх кількість, мета отримання, інформація про зовнішній стан об'єкта експертизи, а також інші обставини, що мають значення для вирішення поставлених питань. Акт підписується уповноваженими особами, які здійснили прийом-передачу.
Під час прийому-передачі об'єктів експертизи, що підлягають поверненню заявникам, уповноважені представники заявників обов'язково повідомляються про порядок отримання об'єктів експертизи, визначений пунктом 4.18 цієї Інструкції.".
8. Новий пункт 4.9 Інструкції викласти у такій редакції:
"4.9. У випадку отримання об'єктів експертизи кур'єром чи поштою в момент отримання та розпечатування відправлення складається відповідний акт (додаток 3) у одному примірнику. У акті крім відомостей, що заносяться до акту прийому-передачі, заносяться відомості про стан упаковки відправлення, зовнішній стан об'єкта експертизи та відповідність вмісту відправлення вкладеному опису.".
9. Доповнити Інструкцію пунктами 4.10 - 4.13 у такій редакції:
"4.10. Об'єкти експертизи передаються під підпис у журналі обліку об'єктів експертизи Національної комісії (додаток 4) особі, відповідальній за облік матеріалів, що підлягають експертизі, структурного підрозділу апарату Національної комісії, уповноваженого на проведення експертизи.
Об'єкти експертизи зберігаються за місцем знаходження структурного підрозділу апарату Національної комісії, уповноваженого на проведення експертизи, у металевому сейфі.
4.11. Об'єкти експертизи передаються спеціалістам для проведення дослідження під особистий підпис у журналі обліку об'єктів експертизи структурного підрозділу апарату Національної комісії, уповноваженого на проведення експертизи (додаток 5).
Після закінчення роботи об'єкти експертизи повертаються відповідальному за облік матеріалів, що підлягають експертизі, структурного підрозділу апарату Національної комісії, уповноваженого на проведення експертизи, про що у журналі обліку об'єктів експертизи робиться відповідна відмітка.
4.12. У випадку відсутності носіїв інформації у футлярах або інших видах упаковки, а також у випадку виявлення дефектів або пошкоджень об'єктів експертизи чи носіїв інформації, що виключають можливість проведення експертизи, спеціалістом, у присутності начальника та особи, відповідальної за облік матеріалів, що підлягають експертизі, структурного підрозділу апарату Національної комісії, уповноваженого на проведення експертизи, складається акт у двох примірниках (додаток 6). Один примірник акта додається до повідомлення про неможливість надання висновку, інший - зберігається у матеріалах справи.
4.13. Після проведення експертизи об'єкти експертизи передаються особі, відповідальній за діловодство Національної комісії, під підпис у журналі обліку об'єктів експертизи структурного підрозділу апарату Національної комісії, уповноваженого на проведення експертизи. Про передачу об'єктів експертизи у книзі обліку об'єктів експертиз Національної комісії робиться відповідна відмітка.".
У зв'язку з цим пункт 4.10 вважати пунктом 4.14.
10. Новий пункт 4.14 Інструкції викласти у такій редакції:
"4.14. Друкована, аудіо-, відеопродукція, реклама, повідомлення та матеріали, а також продукція засобів масової інформації, яка була об'єктом експертизи, зберігається в архіві Національної комісії протягом строку, визначеного Номенклатурою справ Національної комісії.
Об'єкти експертизи, отримані від правоохоронних органів, повертаються заявникам у порядку, визначеному пунктом 4.18 цієї Інструкції.".
11. Доповнити Інструкцію пунктами 4.15 - 4.18 у такій редакції:
"4.15. Продукція сексуального характеру, призначена для продажу у спеціалізованих магазинах, після проведення експертизи повертається заявнику у порядку, визначеному пунктом 4.18 цієї Інструкції.
4.16. Завірені копії або фотознімки об'єктів експертизи, повернутих заявникам, зберігаються у архіві Національної комісії.
4.17. Порядок передачі об'єктів експертизи у архів Національної комісії, а також порядок їх зберігання у архіві визначається Положенням про архів.
4.18. Об'єкти експертизи повертаються уповноваженим представникам заявника особисто у приміщенні Національної комісії у тримісячний термін з моменту їх отримання.
Повернення об'єктів експертизи оформлюється актами прийому-передачі (додаток 7), що складаються у двох примірниках. Один примірник акта видається представнику заявника, інший - зберігається у матеріалах справи.
В акті прийому-передачі крім загальних реквізитів, сторонами зазначається, які саме об'єкти експертизи повертаються, їх кількість, а також інформація про наявність чи відсутність у заявника претензій до стану об'єкту експертизи. Акт підписується уповноваженими особами, які здійснили прийом-передачу.
Національна комісія не несе відповідальності за зберігання об'єктів експертизи, що підлягають поверненню заявникам, після закінчення передбаченого цією Інструкцією тримісячного терміну.
Про порядок отримання об'єктів експертизи уповноважені представники заявників повідомляються під підпис у розділі "Примітки" Акту прийому-передачі (додаток 2). У випадку направлення об'єктів експертизи поштою про порядок отримання об'єктів експертизи заявникам повідомляється письмово у супровідному листі до експертного висновку.".
12. У пунктах 5.1, 5.4, 5.8 Інструкції слова та цифри "додаток 4", "додаток 5", "додаток 6", "додаток 7" замінити відповідно словами та цифрами "додаток 8", "додаток 9", "додаток 10", "додаток 11".
13. У відмітках додатків 2, 3, 4 - 7 до Інструкції цифри "4.7", "4.8", "4", "5", "6", "7" замінити відповідно цифрами "4.8", "4.9", "8", "9", "10", "11".
14. Доповнити Інструкцію новими додатками 4 - 7 (додатки 1 - 4 до цього рішення).
( Додатки не наводяться )