МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
21.10.2009 N 755

Про вдосконалення системи санітарно-гігієнічного навчання

На виконання статті 21 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (4004-12) , статті 10 Основ законодавства України про охорону здоров'я (2801-12) , пункту 2 наказу МОЗ від 12.06.2009 N 165-о "Про утворення Державного підприємства "Навчально-методичний центр проблем гігієни", з метою попередження розповсюдження захворювань серед населення України, впорядкування та удосконалення системи санітарно-гігієнічного навчання, здійснення ефективного контролю рівня гігієнічних знань, які є обов'язковими кваліфікаційними вимогами декретованого контингенту працівників, які підлягають обов'язковим оглядам, приведення у відповідність до пункту 2.8 наказу МОЗ від 11.03.98 N 66 (z0210-98) "Про затвердження форми первинного обліку N 1-ОМК та Інструкції щодо порядку її ведення" ведення особових медичних книжок (відмітки СЕС) та запобігання фальсифікації та зловживань при проведенні контролю рівня гігієнічних знань НАКАЗУЮ:
1. Виконуючому обов'язки директора Державного підприємства "Навчально-методичний центр проблем гігієни" Росаді М.О.:
1.1. Проаналізувати стан проведення санітарно-гігієнічного навчання декретованого контингенту працівників, які підлягають обов'язковим медичним оглядам, санітарно-епідеміологічною службою України та контролю гігієнічних знань (здачі заліків з санітарного мінімуму, далі - санмінімуму), матеріали подати до МОЗ в термін до 10.12.2009.
1.2. Спільно з Департаментом кадрової політики, освіти і науки (Банчук М.В.) розробити та подати на затвердження до МОЗ методичні програми, наочні посібники, інші інформаційні матеріали щодо навчання декретованого контингенту працівників, а також визначити категорії оцінки рівня гігієнічних знань при проведенні контролю рівня гігієнічних знань з санмінімуму в термін до 05.01.2010.
1.3. Забезпечити створення єдиної системи санітарно-гігієнічного навчання та здійснення дієвої перевірки рівня санітарно-гігієнічних знань декретованого контингенту відповідальними особами закладів санітарно-епідеміологічної служби України в термін до 05.01.2010.
1.4. Розробити та погодити у встановленому порядку зразок (голографічний елемент) в формі первинного обліку N 1-ОМК (z0210-98) "Особова медична книжка" (далі - ОМК) про складання заліку з санітарного мінімуму до 20.11.2009.
1.5. Сформувати списки осіб, відповідальних за проведення заліку з санітарного мінімуму на відповідних територіях, до 01.12.2009 та провести з ними навчання (тренінги) за визначеною програмою.
2. Головним державним санітарним лікарям АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя, на водному, залізничному, повітряному транспорті:
2.1. Визначити та затвердити наказом відповідальних осіб за проведення по санмінімуму, про що поінформувати ДП "Навчально-методичний центр проблем гігієни" до 20.11.2009.
2.2. Забезпечити навчання відповідальних осіб за відповідними методиками та їх взаємодію з ДП "Навчально-методичний центр проблем гігієни".
2.3. Протягом місяця за встановленою формою ДП "Навчально-методичний центр проблем гігієни" надати інформацію щодо стану справ з проведення санітарно-гігієнічного навчання декретованого контингенту працівників, які підлягають обов'язковим медичним оглядам, підпорядкованою санітарно-епідеміологічною службою, та щодо контролю рівня гігієнічних знань (здачі заліків з санітарного мінімуму), в т.ч. кількості осіб, які пройшли навчання та склали залік в 2008 р., 1 півріччя 2009 року та підлягають проходженню санітарно-гігієнічного навчання в 2 півріччі 2009 року та в наступних роках.
2.4. Забезпечити, починаючи з 20.01.2010 р., внесення особами відмітки (голографічної марки) про складання заліку з особових медичних книжок декретованого контингенту та встановити, що відмітка про залік засвідчується підписом лікаря, який приймав залік, та завіряється печаткою санітарно-епідеміологічного закладу, в якому він працює (відповідно до наказу МОЗ від 01.03.98 N 66 (z0210-98) "Про затвердження форми первинного обліку N 1-ОМК та Інструкції щодо порядку її ведення").
3. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Міністра, головного державного санітарного лікаря України Біловола О.М.
Міністр
В.М.Князевича