ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р О З' Я С Н Е Н Н Я
13.10.2009 N 12

Щодо відміни загальних зборів акціонерів за рішенням посадових осіб товариства, яке не привело свою діяльність у відповідність з вимогами Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок"

( Роз'яснення затверджено Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 1205 (v1205312-09) від 13.10.2009 )
Відповідно до пункту 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює порядок застосування норм законодавства щодо відміни загальних зборів акціонерів за рішенням посадових осіб товариства, яке не привело свою діяльність у відповідність з вимогами Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (3480-15) .
Основним законодавчим актом, який регулює порядок та процедуру скликання та проведення загальних зборів акціонерів товариств, що не привели свою діяльність у відповідність з вимогами Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (3480-15) , є Закон України "Про господарські товариства" (1576-12) .
Відповідно до статті 45 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) передбачено, що позачергові збори повинні бути скликані виконавчим органом на письмову вимогу наглядової ради акціонерного товариства або ревізійної комісії. Виконавчий орган акціонерного товариства зобов'язаний протягом 20 днів з моменту отримання письмової вимоги прийняти рішення про скликання позачергових зборів з порядком денним, запропонованим наглядовою радою акціонерного товариства або ревізійною комісією. Акціонери, які володіють у сукупності більш як 10 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових зборів у будь-який час і з будь-якого приводу. Якщо протягом 20 днів правління не виконало зазначеної вимоги, вони мають право самі скликати збори відповідно до вимог частини першої статті 43 цього Закону (1576-12) .
Відповідно до статей 47 - 48 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) виконавчим органом акціонерного товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю, є правління або інший орган, передбачений статутом.
Правління вирішує всі питання діяльності акціонерного товариства, крім тих, що належать до компетенції загальних зборів і ради акціонерного товариства (спостережної ради). Загальні збори можуть винести рішення про передачу частини належних їм прав до компетенції правління.
Правління підзвітне загальним зборам акціонерів і раді акціонерного товариства (спостережній раді) та організує виконання їх рішень.
Правління діє від імені акціонерного товариства в межах, передбачених цим Законом (1576-12) і статутом акціонерного товариства.
Роботою правління керує голова правління, який призначається або обирається згідно із статутом акціонерного товариства.
Голова правління акціонерного товариства вправі без довіреності здійснювати дії від імені товариства. Інші члени правління також можуть бути наділені цим правом згідно із статутом.
Таким чином, організація проведення загальних зборів акціонерів та їх скликання є повноваженням виконавчого органу.
Разом з тим, загальні збори акціонерів є вищим органом управління акціонерного товариства, у зв'язку з чим Голова правління та виконавчий орган (правління) як орган управління, який посідає в структурі управління акціонерного товариства місце нижче, ніж загальні збори акціонерів, не має права відміняти або змінювати повідомлені в установленому законом порядку час та місце проведення скликаних загальних зборів.
Необхідно зазначити, що відповідно до ч. 1 ст. 160 Цивільного кодексу України (435-15) наглядова рада, зокрема, здійснює захист прав акціонерів товариства. Таким чином, можливість відміняти або змінювати повідомлені час та місце проведення скликаних загальних зборів може бути надана наглядовій раді товариства, за умови включення відповідних положень до статуту акціонерного товариства.
Голова Комісії
С.Петрашко
Протокол засідання Комісії
13.10.2009 N 40