ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
03.11.2009 N 637

Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 30.04.2009 N 266

(Витяг)
Відповідно до Меморандуму між Кабінетом Міністрів України, Національним банком України і Урядом Республіки Білорусь, Національним банком Республіки Білорусь про напрацювання системи заходів з інтенсифікації двостороннього торговельно-економічного співробітництва в умовах світової фінансово-економічної кризи від 20.01.2009 (112_141) , підпункту 2.1 розділу II Протоколу засідання Консультативної Ради центральних банків України та Республіки Білорусь від 22.07.2009 N 9 щодо спрощення процедури перерахування коштів за кореспондентськими рахунками банків Республіки Білорусь у гривнях, відкритими в банках України, Правління Національного банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Унести до пункту 1 постанови Правління Національного банку України від 30.04.2009 N 266 (v0266500-09) "Про проведення операцій у гривнях через кореспондентські рахунки банків Республіки Білорусь, відкриті в уповноважених банках України" такі зміни:
підпункт 1.2 викласти в такій редакції:
"1.2. Банк Республіки Білорусь (у тому числі Національний банк Республіки Білорусь) - власник кореспондентського рахунку надає до уповноваженого банку України, у якому відкрито цей рахунок, доручення на списання коштів у гривнях з цього рахунку та їх перерахування на кореспондентський рахунок іншого банку Республіки Білорусь або на його власний рахунок в іншому уповноваженому банку України. У призначенні платежу має зазначатися: "поповнення кореспондентського рахунку для здійснення зовнішньоторговельних розрахунків";
підпункт 1.3 виключити.
У зв'язку з цим підпункти 1.4 та 1.5 уважати відповідно підпунктами 1.3 та 1.4;
підпункти 1.3 та 1.4 викласти в такій редакції:
"1.3. Перерахування коштів з кореспондентського рахунку банку Республіки Білорусь здійснюється на користь резидента України на підставі договору, який передбачає експорт товару резидентом з України до Республіки Білорусь, або на користь банку Республіки Білорусь (у тому числі Національного банку Республіки Білорусь) - на підставі платіжного доручення банку Республіки Білорусь - власника кореспондентського рахунку про перерахування коштів з цього рахунку на кореспондентський рахунок іншого банку Республіки Білорусь або на його власний рахунок в іншому уповноваженому банку України з призначенням платежу "поповнення кореспондентського рахунку для здійснення зовнішньоторговельних розрахунків".
1.4. Уповноважений банк України здійснює зарахування коштів у гривнях на рахунок резидента України відповідно до вимог Положення про відкриття та функціонування кореспондентських рахунків банків - резидентів та нерезидентів в іноземній валюті та кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 26.03.98 N 118 (z0231-98) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.04.98 за N 231/2671 (зі змінами).
2. Департаменту валютного регулювання (О.А.Щербакова) довести зміст цієї постанови до відома Операційного та територіальних управлінь Національного банку України та банків України для використання в роботі.
3. Ця постанова набирає чинності з дати її підписання.