ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ
Л И С Т
22.10.2009 N 15-06/2654-17879

Щодо забезпечення медикаментами пільгової категорії громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Державне казначейство України на запити щодо забезпечення медикаментами пільгової категорії громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надає роз'яснення.
Механізм безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань регламентований постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.98 р. N 1303 (1303-98-п) . Згідно із зазначеною постановою витрати, пов'язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок загальних асигнувань, що передбачаються відповідними бюджетами на охорону здоров'я, а також коштів фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення в частині безоплатного забезпечення лікарськими засобами населення відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (796-12) .
Застосування кодів економічної класифікації видатків (v0604201-01) визначено Роз'ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.04 р. N 194 (v0194506-04) (у редакції наказу від 08.12.06 р. N 330 (v0330506-06) ) (далі - Роз'яснення).
Безоплатне та пільгове забезпечення лікарськими засобами за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є допомогою певній особі та відповідно до законодавства класифікується як поточні трансферти населенню.
Трансферти населенню - це поточні платежі фізичним особам або надання їм матеріальної допомоги у натуральному вигляді, які передбачені для збільшення їх доходу. З огляду на це кожний платіж має носити персоніфікований характер - тобто має бути чітко визначена сума трансферту, яка отримана (чи буде отримана) безпосередньо кожною фізичною особою. При цьому госпрозрахункові організації (підприємства, громадські та інші організації) можуть бути лише надавачами відповідних пільг громадянам, розрахунки за які (або відшкодування) здійснюються розпорядниками бюджетних коштів.
З метою забезпечення населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, ліками за безоплатними рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування головні розпорядники бюджетних коштів (розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня) заключають договори з аптечними закладами, згідно з якими аптечні заклади здійснюють відпуск медикаментів за пільговими рецептами. Відшкодування вартості ліків проводиться головними розпорядниками бюджетних коштів (розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня) на підставі наданих аптеками реєстрів з переліком осіб, яким відпущені ліки за пільговими рецептами. Зазначене відшкодування здійснюється за кодом економічної класифікації видатків (v0604201-01) 1343 "Інші поточні трансферти населенню".
Для запобігання безпідставному наданню статусу одержувача бюджетних коштів надавачам послуг просимо врахувати вищезазначені роз'яснення при формуванні мережі головних розпорядників коштів місцевих бюджетів.
<...>
Перший заступник голови
Т.Грицун