ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
29.10.2009 N 788

Про оприлюднення інформаційного листа щодо застосування вимог Ліцензійних умов провадження страхової діяльності у частині забезпечення належного обсягу чистих активів страховика

З метою доведення до відома учасників ринку страхових послуг змін до Ліцензійних умов провадження страхової діяльності, затверджених розпорядженням Держфінпослуг від 28 серпня 2003 року N 40 (z0805-03) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 вересня 2003 р. за N 805/8126 (з урахуванням змін, внесених розпорядженням Держфінпослуг від 25 червня 2009 року N 504 (z0843-09) , зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 9 вересня 2009 р. за N 843/16859), в частині вартості чистих активів страховика, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України ПОСТАНОВИЛА:
1. Оприлюднити інформаційний лист щодо застосування вимог Ліцензійних умов (z0805-03) провадження страхової діяльності в частині вартості чистих активів страховика (додається).
2. Сектору зв'язків з громадськістю та протоколу забезпечити оприлюднення інформаційного листа щодо застосування вимог Ліцензійних умов (z0805-03) провадження страхової діяльності в частині вартості чистих активів страховика шляхом публікації у відповідних засобах масової інформації та розміщення на офіційному веб-сайті Держфінпослуг.
3. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника Голови Кореня С.О.
Голова Комісії
В.Суслов
Протокол засідання Комісії
від 29 жовтня 2009 р. N 520

Додаток
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ
ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ
Учасникам страхового
ринку України

Щодо застосування вимог Ліцензійних умов провадження страхової діяльності ( z0805-03 ) у частині забезпечення належного обсягу чистих активів страховика

У зв'язку з численними зверненнями страховиків щодо вимог до вартості чистих активів страховика після закінчення другого та кожного наступного фінансового року Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - Держфінпослуг) повідомляє.
1. Пунктом 2.5 Ліцензійних умов провадження страхової діяльності, затверджених розпорядженням Держфінпослуг від 28 серпня 2003 року N 40 (z0805-03) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 вересня 2003 р. за N 805/8126, з урахуванням змін, внесених розпорядженням Держфінпослуг від 25 червня 2009 року N 504 (z0843-09) , зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 9 вересня 2009 р. за N 843/16859 (далі - Ліцензійні умови), встановлено, що вартість чистих активів страховика, створеного у формі акціонерного товариства або товариства з додатковою відповідальністю, після закінчення другого та кожного наступного фінансового року з дати внесення інформації про заявника до Державного реєстру фінансових установ має бути не меншою зареєстрованого розміру статутного фонду страховика.
Розрахунок вартості чистих активів страховика здійснюється на підставі справедливої вартості активів, наявних на балансі страховика, станом на 31 грудня кожного року після закінчення другого та кожного наступного фінансового року з дати внесення інформації про заявника до Державного реєстру фінансових установ, а також станом на останню звітну дату, що передує даті подання документів на отримання ліцензії.
Дані річної звітності страховика, створеного у формі акціонерного товариства або товариства з додатковою відповідальністю, після закінчення другого та кожного наступного фінансового року з дати внесення інформації про такого страховика (заявника) до Державного реєстру фінансових установ, мають підтверджувати факт дотримання страховиком вимог пункту 2.5 Ліцензійних умов (z0805-03) , а саме перевищення вартості чистих активів страховика над розміром зареєстрованого статутного фонду цього страховика.
У разі подання страховиком заяви на отримання ліцензії на виконання пункту 3.1 Ліцензійних умов (z0805-03) страховик подає до Держфінпослуг аудиторський висновок щодо підтвердження формування та розміру сплаченого статутного фонду, а також, відповідно до пункту 2.5 Ліцензійних умов (z0805-03) щодо підтвердження перевищення вартості нетто-активів (чистих активів) над розміром статутного фонду на останню звітну дату, що передує даті подання документів на отримання ліцензії.
Факт того, що вартість чистих активів страховика є не меншою зареєстрованого розміру статутного фонду станом на 31 грудня кожного року після закінчення другого та кожного наступного фінансового року з дати внесення інформації про заявника до Державного реєстру фінансових установ, а також станом на останню звітну дату, що передує даті подання документів на отримання ліцензії, підтверджується аудитором, який внесений до Реєстру аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, у складі аудиторського висновку про річну фінансову звітність страховика та у складі аудиторського висновку, що подається на виконання пункту 3.1 Ліцензійних умов (z0805-03) відповідно. Крім того, аудитором також підтверджується, що розрахунок вартості чистих активів страховика здійснювався на підставі справедливої вартості активів.
2. У разі, якщо страховиком не виконується вимога пункту 2.5 Ліцензійних умов (z0805-03) щодо перевищення вартості чистих активів над зареєстрованим розміром статутного фонду, страховик має вжити заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до зазначеної норми.
Якщо страховик з метою приведення своєї діяльності у відповідність до вимог пункту 2.5 Ліцензійних умов (z0805-03) вирішує зменшити свій статутний фонд, таке зменшення має відбуватися з урахуванням абзацу восьмого пункту 1.1 Ліцензійних умов (z0805-03) , а саме страховик має дотримуватися вимог статті 30 Закону України "Про страхування" (85/96-ВР) в частині відповідності зменшеного розміру статутного фонду страховика мінімальному розміру статутного фонду страховика на дату державної реєстрації відповідних змін до статуту страховика.
Якщо в результаті зменшення статутний фонд страховика буде менший, ніж встановлений статтею 30 Закону України "Про страхування" (85/96-ВР) мінімальний статутний фонд страховика, обчислений за офіційним курсом гривні до євро на дату державної реєстрації відповідних змін до статуту, такий страховик підлягає ліквідації.
До страховиків, у яких після закінчення другого та кожного наступного фінансового року з дати внесення інформації про заявника до Державного реєстру фінансових установ вартість чистих активів стає меншою зареєстрованого розміру статутного фонду страховика, буде застосовано заходи впливу, передбачені статтею 40 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) .
Голова
В.Суслов