Протокол

між Державною митною службою України і Федеральною митною службою (ФМС Росії) про співробітництво в галузі проведення експертиз товарів при їх митному контролі та оформленні

Дата підписання:
Дата набрання чинності для України:
09.10.2009 р.
09.10.2009 р.
Державна митна служба України і Федеральна митна служба (ФМС Росії) (надалі - Сторони),
базуючись на положеннях Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про співробітництво та взаємодопомогу в митних справах (643_050) від 24 червня 1993 року, з метою забезпечення сприятливих умов для здійснення зовнішньоекономічної діяльності, спрощення митних процедур та усунення існуючих бар'єрів у взаємній торгівлі держав Сторін, пов'язаних з тарифним і нетарифним регулюванням зовнішньоекономічних операцій,
бажаючи зміцнювати й розвивати співробітництво з метою посилення боротьби з незаконним переміщенням через митний кордон матеріалів, речовин та виробів,
діючи виключно в рамках своєї компетенції, при неухильному дотриманні національного законодавства і міжнародних зобов'язань своїх держав,
підкреслюючи, що в основі співробітництва лежать принципи рівноправності Сторін та взаєморозуміння,
домовились про наступне:

Стаття 1

Сторони, у відповідності до законодавства держав Сторін, здійснюють співробітництво в галузі проведення експертиз товарів при їх митному контролі та оформленні, включаючи практичні, організаційні, інформаційно-методичні напрями цієї діяльності.

Стаття 2

Співробітництво Сторін здійснюється у формах:
1. Надання інформації:
- про нормативні документи, які регулюють діяльність Сторін з питань організації діяльності експертних підрозділів, у тому числі статистичних даних, що характеризують цю діяльність, аналітичних оглядів із рекомендаціями про напрями та шляхи удосконалення цієї роботи;
- про нові форми діяльності експертних підрозділів, передовий досвід у галузі використання технічних засобів і методів при виконанні експертних робіт;
- про можливості й умови розробки та (або) придбання нових методик дослідження товарів, аналітичного обладнання, програм та систем автоматизації експертної роботи, методичних посібників й іншої літератури експертно-дослідницької тематики;
- про результати дослідження товарів, які необхідні для тарифної класифікації товарів;
- з питань систем якості діяльності митних лабораторій, експертних підрозділів, організацій.
2. Організація й проведення спільних нарад, семінарів та конференцій з питань експертної діяльності і досліджень різних груп товарів.
3. Надання можливості ознайомлення з досвідом роботи, методиками, зразками технічних засобів.
4. Надання необхідної консультативної допомоги з питань діяльності експертних підрозділів.
5. Взаємне надання необхідної інформації та об'єктів для поповнення централізованих колекцій Сторін.
6. Обмін банками даних інформаційно-довідкового призначення, наявних в експертних підрозділах Сторін та використання відомостей, що містяться в них.
7. Апробація методик експертних досліджень і технічних засобів, запропонованих однією із Сторін, з наданням відповідних рекомендацій щодо їх практичного використання експертними підрозділами.
8. Виконання за заявками Сторін науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, здійснення авторського супроводу впровадження розробок у практику експертних підрозділів.
9. Надання консультативної, інформаційної та іншої допомоги у проведенні найбільш складних експертиз і досліджень, що потребують застосування апаратури та залучення фахівців, якими не забезпечена одна із Сторін.
10. Організація стажування експертів.
11. Обмін спеціалістами з метою надання необхідної допомоги з питань експертно-дослідницької діяльності; взаємного забезпечення Сторін методичними посібниками, рекомендаціями, інформаційними матеріалами та іншою літературою з питань експертно-дослідницької діяльності.

Стаття 3

Співробітництво Сторін у формах не передбачених статтею 2 цього Протоколу здійснюється на підставі взаємної домовленості в кожному конкретному випадку.

Стаття 4

Сторони узгоджують форму, структуру інформації, що передається, а також організаційні й технічні умови її передачі.

Стаття 5

Сторони визначають відповідні структурні підрозділи, які забезпечують урегулювання питань, пов'язаних з реалізацією положень цього Протоколу, і надають їм повноваження на здійснення прямих контактів між собою.

Стаття 6

Уповноважені представники Сторін зустрічаються з метою обговорення питань, пов'язаних з реалізацією цього Протоколу, за необхідності, але не рідше одного разу на рік.

Стаття 7

Усі спірні питання стосовно тлумачення чи застосування положень цього Протоколу вирішуються Сторонами шляхом консультацій та переговорів.

Стаття 8

За взаємною домовленістю Сторін до цього Протоколу можуть вноситися зміни й доповнення.

Стаття 9

Цей Протокол набирає чинності з дня його підписання і укладається на період дії Угоди між Урядом Російської Федерації і Урядом України про співробітництво та взаємодопомогу в митних справах (643_050) від 24 червня 1993 року.
Кожна із Сторін може вийти з цього Протоколу, направивши іншій Стороні письмове повідомлення про такий свій намір.
У цьому випадку дія Протоколу припиняється через три місяці з дати отримання повідомлення.
Вчинено в м. Казань 9 жовтня 2009 року в двох оригінальних примірниках українською та російською мовами, при цьому обидва тексти мають однакову силу.
 За Державну митну службу               За Федеральну митну службу
 України                                (ФМС Росії)