ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
26.10.2009 N 405
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
11 листопада 2009 р.
за N 1056/17072

Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-АП "Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності"

Відповідно до статей 4, 14, 18 Закону України "Про державну статистику" (2614-12) , частини восьмої статті 19 Господарського кодексу України (436-15) , з метою подальшого вдосконалення державних статистичних спостережень з питань правової статистики та отримання повної, всебічної й об'єктивної статистичної інформації НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-АП "Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності", що додається.
2. Респондентам при заповненні форми державного статистичного спостереження N 1-АП "Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності" використовувати Інструкцію, затверджену цим наказом.
3. Департаменту статистики послуг (Калачова І.В.):
3.1. Подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3.2. Довести Інструкцію, затверджену цим наказом, до відома територіальних органів державної статистики.
4. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Держкомстату України від 22.09.2008 N 338 (z1002-08) "Про затвердження Інструкції щодо заповнення та подання форми державного статистичного спостереження N 1-АП "Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 21.10.2008 за N 1002/15693.
5. Цей наказ набирає чинності з 1 січня 2010 року.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Власенко Н.С.
Голова
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної судової
адміністрації України
О.Г.Осауленко
І.І.Балаклицький

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату
26.10.2009  N 405
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
11 листопада 2009 р.
за N 1056/17072

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-АП "Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності"

I. Загальні положення

1.1. Звітним періодом для форми державного статистичного спостереження N 1-АП "Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності" (далі - форма N 1-АП) є календарний рік.
1.2. Звіт за формою N 1-АП заповнюють щороку органи (посадові особи), уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення та визначені статтею 213 та главою 17 Кодексу України про адміністративні правопорушення (80732-10) (далі - КУпАП) та іншими законами України.
Митними органами подаються два звіти за формою N 1-АП:
1) щодо громадян України;
2) щодо іноземців та осіб без громадянства.
Звіт за формою N 1-АП подається органами (посадовими особами), уповноваженими розглядати справи про адміністративні правопорушення, до органу державної статистики за територіальним принципом.
1.3. Адресна частина форми N 1-АП заповнюється чітко і без скорочень, із зазначенням повного найменування органу, який подає звітність, його місцезнаходження та фактичного здійснення діяльності.

II. Порядок заповнення форми N 1-АП

2.1. Форма N 1-АП заповнюється на підставі документів первинного обліку справ про адміністративні правопорушення, що перебували на розгляді в органі (у посадової особи), який складає звіт, протягом звітного періоду.
2.2. У разі вчинення однією особою двох або більше адміністративних правопорушень протягом звітного періоду при заповненні форми N 1-АП кількість осіб наводиться за кількістю розглянутих справ, тобто дані показника графи 5 мають дорівнювати даним показника графи 7.
У разі вчинення однією особою декількох адміністративних правопорушень, справи щодо якої одночасно розглядалися одним і тим самим органом (посадовою особою), наводяться у графі 5 як одна за результатами розгляду та накладення стягнення у межах санкції, установленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених. У цьому випадку до основного стягнення може бути приєднане одне з додаткових стягнень, передбачених статтями про відповідальність за будь-яке з учинених правопорушень (відповідно до вимог частини другої статті 36 КУпАП (80731-10) ) , і особа, до якої застосовується стягнення, вказується в графі 7 як одна.
2.3. Справи, постанови за якими було скасовано, змінено або переглянуто у зв'язку з нововиявленими обставинами, у звіті відображаються як такі, що надійшли вперше, тобто без урахування результатів попередніх розглядів цих справ.
Справи, що в подальшому були передані за підвідомчістю на розгляд іншому органу (посадовій особі), у звіті не вказуються.
Якщо об'єднуються декілька справ, одна з яких надійшла в попередньому звітному періоді, а інша - у звітному періоді, остання, як така, що надійшла у звітному періоді, як виняток, у звіті не обліковується.
При роз'єднанні справ кожна з них реєструється як така, що надійшла вперше, а результати їх розгляду відображаються у звіті окремо за кожною справою.
У графах 1-15 наводяться дані щодо кількості справ та осіб за цими справами із врахуванням показника рядка 1 довідки форми N 1-АП.
2.4. У графі Б указуються назви статей КУпАП (80731-10, 80732-10) або адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена іншими законами України; у графі В указуються номери статей відповідно до правопорушень, що наведені в графі Б.
2.5. У графі 1 наводяться дані про залишок справ про адміністративні правопорушення, не розглянутих на початок звітного періоду.
У графі 2 наводяться дані про кількість справ, які надійшли на розгляд протягом звітного періоду. У графі 2 указуються справи, що належать до повноважень саме того органу (посадової особи), що подає звіт.
У графі 3 наводяться дані про загальну кількість повернутих справ (відповідно до пунктів 1, 2 статті 278 КУпАП (80732-10) ) , з якої у графі 4 вказується кількість справ, що повернуті посадовій особі, яка складала протокол про адміністративне правопорушення, для усунення недоліків, допущених при складанні (оформленні) протоколу про адміністративне правопорушення (відповідно до пункту 2 статті 278 КУпАП).
У графі 5 наводяться дані про кількість розглянутих справ, за якими винесено постанови (рішення); у графі 6 - залишок справ, не розглянутих на кінець звітного періоду.
2.6. У графах 7-10 наводяться дані про кількість осіб, щодо яких розглядались справи у звітному періоді, а саме: у графі 7 - загальна кількість осіб, щодо яких розглядались справи, у тому числі за результатами розгляду справ: про накладення адміністративного стягнення (графа 8); про застосування заходів впливу, передбачених статтею 24-1 КУпАП (80731-10) (графа 9); про закриття справи (графа 10).
2.7. У графі 10 містяться дані про кількість осіб, щодо яких справи було закрито у зв'язку з: передачею матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу (графа 11); звільненням від адміністративної відповідальності за малозначністю правопорушення з оголошенням усного зауваження (відповідно до статті 22 КУпАП (80731-10) ) (графа 12); передачею матеріалів прокурору, органу досудового слідства або дізнання (графа 13); відсутністю події і складу адміністративного правопорушення (відповідно до пункту 1 статті 247 КУпАП (80732-10) ) (графа 14); закінченням строків накладення адміністративного стягнення (відповідно до пункту 7 статті 247 КУпАП) (графа 15).
2.8. У графах 16-24 наводяться дані про кількість осіб у справах, за якими було винесено постанови (рішення) про накладення основних адміністративних стягнень (відповідно до статті 24 КУпАП (80731-10) ) , у графах 25-26 - додаткових адміністративних стягнень (відповідно до статті 25 КУпАП).
У графі 24 наводяться дані про кількість осіб, до яких були застосовані основні адміністративні стягнення, установлені іншими законами України.
2.9. У графах 27-28 обліковуються суми штрафів, які було накладено органом (посадовою особою), що звітує (графа 27), та сплачено добровільно порушником, тобто без примусового виконання, відповідно до частини першої статті 307 КУпАП (80732-10) (графа 28).
Поряд із цим у графі 28 має бути відображено розміри штрафів, які були призначені до сплати у попередньому звітному періоді, проте добровільна сплата відбулась у звітному періоді.
2.10. У графі 29 наводяться дані про установлений розмір заподіяної правопорушенням майнової шкоди, у графі 30 - розмір відшкодованої майнової шкоди, з якої у графі 31 - повернутої власнику в порядку відшкодування.
Також у графах 29-31 слід відображати відшкодовану у звітному періоді майнову шкоду, яку було заподіяно адміністративним правопорушенням, вчиненим у попередньому звітному періоді.
2.11. Дані у графах 27-31 наводяться у гривнях, цілими числами.

III. Взаємозв'язок та допустимі рівняння показників

При заповненні даних за показниками форми N 1-АП мають бути виконані такі рівняння:
дані показника графи 1 поточного звіту мають дорівнювати даним показника графи 6 звіту за попередній рік; у випадку, якщо це рівняння не виконується з причин, наведених в абзацах другому і третьому пункту 2.3 розділу II цієї Інструкції, до звіту надається пояснювальна записка щодо причин зміни залишків нерозглянутих справ на початок звітного періоду;
дані показника графи 3 можуть бути більшими або мають дорівнювати даним показника графи 4;
дані показника графи 6 мають дорівнювати сумі даних показників графи 1 та графи 2, за вилученням суми даних показників графи 3 та графи 5;
дані показника графи 7 мають дорівнювати сумі даних показників граф 8-10 включно;
дані показника графи 8 мають дорівнювати сумі даних показників граф 16-24 включно;
дані показника графи 10 можуть бути більшими або мають дорівнювати сумі даних показників граф 11-15 включно;
дані показника рядка 1-го мають дорівнювати сумі даних показників рядків з 2-го до останнього включно.

IV. Порядок заповнення довідки до форми N 1-АП

4.1. У рядку 1 наводяться дані про кількість постанов про накладення адміністративного стягнення, які не було звернуто до виконання протягом трьох місяців з дня винесення (відповідно до статті 303 КУпАП (80732-10) ) , з відображенням невиконаних постанов про стягнення штрафу (рядок 2) та суми нестягнутого штрафу (рядок 3).
4.2. Розміри сум, виручених від реалізації оплатно вилучених предметів (відповідно до статті 312 КУпАП (80732-10) ) , обліковуються у рядку 8.
4.3. Розміри сум, отриманих від реалізації конфіскованих предметів, які стали знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення, обліковуються у рядку 9, грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення (відповідно до статті 315 КУпАП (80732-10) ) , - у рядку 10 та заповнюються лише за постановами з відміткою державного виконавця про виконання (відповідно до статті 316 КУпАП).
Директор департаменту
статистики послуг
І.В.Калачова