ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
27.11.2009 N 14674
Представництву Державного
комітету України з питань
регуляторної політики
та підприємництва
в Запорізькій області

Про надання роз'яснень

Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянуто ваш лист від <...> щодо легальності встановлення порядку видачі свідоцтва про проведення гастрольного заходу Міністерством культури і туризму, а не Кабінетом Міністрів України, та повідомляється.
1. Частиною другою статті 2 Закону України "Про гастрольні заходи в Україні" (1115-15) передбачено, що порядок організації і проведення гастрольних заходів визначається Кабінетом Міністрів України.
Згідно з пунктом 6 Порядку організації та проведення гастрольних заходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.01.2004 N 35 (35-2004-п) , орган, що веде облік, протягом трьох днів після подання відповідно до пункту 5 цього Порядку заявки видає організатору свідоцтво про проведення гастрольного заходу за формою, що затверджується Мінкультури.
Відповідно до пункту 4 зазначеного Порядку (35-2004-п) таким органом є Міністерство культури Автономної Республіки Крим, Головне управління культури і мистецтв Київської міської держадміністрації, управління культури обласних та Севастопольської міської держадміністрацій.
Згідно з визначенням, поданим у статті 1 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) (далі - Закон про дозвільну систему), місцеві дозвільні органи - це міські ради та їх виконавчі органи, районні та районні у містах Києві і Севастополі державні адміністрації, територіальні (місцеві) органи центральних органів виконавчої влади, їх посадові особи, уповноважені відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру від свого імені, а також підприємства, установи, організації, що у випадках, передбачених законом, уповноважені видавати документи дозвільного характеру і можуть залучатися до проведення експертизи та обстеження, необхідних для видачі документів дозвільного характеру, у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.
Крім того, відповідно до абзацу шостого пункту 2 додатка 2 постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2009 N 526 (526-2009-п) "Про заходи щодо упорядкування видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" регіональні дозвільні органи - територіальні органи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади в областях, мм. Києві та Севастополі, Автономній Республіці Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Таким чином, органи, що видають свідоцтво про проведення гастрольного заходу, є місцевими та регіональними дозвільними органами.
Разом з тим, відповідно до частини другої статті 4 Закону про дозвільну систему (2806-15) порядок видачі документів дозвільного характеру центральними органами виконавчої влади установлюється Кабінетом Міністрів України за поданням відповідного дозвільного органу, погодженим з уповноваженим органом.
Порядок видачі місцевими дозвільними органами документів дозвільного характеру регулюється статтею 7 Закону про дозвільну систему (2806-15) .
Враховуючи викладене, Законом про дозвільну систему (2806-15) не встановлено, яким нормативно-правовим актом повинен затверджуватися порядок видачі місцевими дозвільними органами документів дозвільного характеру, а отже, порядок видачі свідоцтва про проведення гастрольного заходу може бути затверджений наказом Міністерства культури і туризму.
2. Разом з тим, Законом України "Про гастрольні заходи в Україні" (1115-15) не передбачено необхідність отримання свідоцтва про проведення гастрольного заходу.
Таким чином, немає правових підстав щодо погодження відповідного регламенту (інформаційної картки) "Свідоцтво про проведення гастрольного заходу".
Крім того, Комітетом готується лист-роз'яснення щодо погодження регламентів (інформаційних карток) представництвами Держкомпідприємництва.
Довідково: на сьогодні, на розгляді у Верховній Раді України знаходиться, розроблений Міністерством культури і туризму України та доопрацьований з урахуванням вимог Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) , проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про гастрольні заходи в Україні" (реєстр. N 5128 від 15.09.2009), який було погоджено Комітетом. Прийняття Верховною Радою України зазначеного Закону забезпечить удосконалення діючих механізмів реалізації державної політики в організації гастрольної справи в Україні.
Заступник Голови
Г.М.Яцишина