СПЕЦІАЛЬНА КОНТРОЛЬНА КОМІСІЯ З ПИТАНЬ ПРИВАТИЗАЦІЇ
Р І Ш Е Н Н Я

Про виконання рішення Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації щодо стану справ на підприємствах колишньої ДХК "Олександріявугілля"

Розглянувши питання про стан справ на підприємствах колишньої ДХК "Олександріявугілля", Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації зазначає.
Після прийняття Комісією рішення від 24.09.2009 р. "Про стан справ на підприємствах колишньої ДХК "Олександріявугілля" позитивних зрушень у вирішенні нагальних проблем буровугільного комплексу не відбулося, ситуація ще більше загострилася.
За рік, що минув після прийняття розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. N 1275 (1275-2008-р) , яким передбачалися конкретні заходи для розв'язання проблем комплексу, практично жоден його пункт не виконаний.
Передача в оренду двом приватним структурам - ТОВ ІВОК "Експлерент" та ЗАТ "Енерговугілля" - доведеної до банкрутства ДХК "Олександріявугілля" передбачала забезпечення ефективного використання орендованого майна, вдосконалення виробничого процесу, вирішення комплексу соціальних питань.
Неефективна виробнича діяльність та неплатоспроможність ТОВ ІВОК "Експлерент" і ЗАТ "Енерговугілля" призвели до того, що на підприємствах колишньої ДХК "Олександріявугілля", замість стабілізації, почала складатись кризова ситуація.
Фактично буровугільний комплекс м. Олександрія, на якому видобувалося щорік понад 10 млн.т бурого вугілля найбільш ефективним та безпечним відкритим способом, вироблялось близько 4 млн.т брикету, знищено. Кількість працюючих, яка становила на час передачі підприємств в оренду більше 5000, скоротилася до 900. Оскільки підприємства буровугільного комплексу є містоутворюючими, це створило гостру ситуацію з працевлаштуванням у місті, розвитком соціальної сфери, виконанням місцевого бюджету.
За час оренди частину підприємств розграбовано і зруйновано. Знищено Байдаковську брикетну фабрику та ТЕЦ 1-2, не працює Димитрівська брикетна фабрика та ТЕЦ-3. Розріз "Морозівський" поступово затоплюється. Ліквідовано вантажно-транспортне управління, розібрані та здані в металобрухт під'їзні залізничні колії.
Відповідальності за це ніхто не поніс.
Особливе занепокоєння викликають брутальні порушення трудових прав працівників структурних підрозділів колишньої ДХК "Олександріявугілля". Заборгованість у зарплаті досягла: по ЗАТ "Енерговугілля - 21,8 млн.грн., по ТОВ ІВОК "Експлерент" - близько 11 млн.грн. (з них по ліквідованому вантажно-транспортному управлінню - близько 3 млн.грн.).
Не вирішуються питання трудових відносин з працівниками підприємств, орендованих ТОВ ІВОК "Експлерент". Не виконуються передбачені Гірничим законом (1127-14) заходи соціального характеру. Гірникам заборговано більш як 8 тис.т побутового вугілля.
Питання, пов'язані із зазначеною ситуацією, розглядалися на нарадах у Кабінеті Міністрів України, Мінвуглепромі, ФДМУ, обласній адміністрації, але після цього жодних позитивних зрушень не відбувалося, рішення, які приймалися, не виконуються.
Це надзвичайно загострило морально-психологічну напругу в регіоні. Доведені до відчаю працівники збанкрутілих підприємств, жителі міста загрожують перекриттям транспортних, у тому числі залізничних, магістралей, блокуванням виборчих дільниць, іншими акціями протесту.
Таке становище є неприпустимим і потребує вжиття невідкладних заходів.
З огляду на викладене Комісія ВИРІШИЛА:
1. Запропонувати Кабінету Міністрів України:
- вжити невідкладних заходів до виконання розпорядження N 1275-р (1275-2008-р) від 24.09.08 р. та інших доручень уряду, які давались відповідним міністерствам і відомствам. Насамперед вирішити питання поновлення трудових прав і виплати боргів із заробітної плати працівникам колишньої ДХК "Олександріявугілля" та реалізації передбачених законодавством соціальних гарантій працівникам і ветеранам підприємств;
- розглянути питання щодо перспектив розвитку буровугільного комплексу;
- створити умови, які б сприяли залученню недержавних інвесторів у процес стабілізації та розвитку буровугільного комплексу України, опрацювати питання створення вільної економічної зони на його території;
- опрацювати питання реалізації буровугільної продукції для населення та потреб підприємств паливно-енергетичного комплексу України;
- для вугледобувних підприємств, існуючих у басейні, вирішити питання реструктуризації податкової заборгованості та інших обов'язкових платежів з відстрочкою першої виплати на строк не менше 3 років:
- передбачити у законі "Про Державний бюджет України на 2010 рік" виділення окремим рядком необхідних коштів для розвитку буровугільного комплексу.
Просити Кабінет Міністрів України про вжиті заходи інформувати Спеціальну контрольну комісії Верховної Ради України з питань приватизації до 25.12.2009 р.
2. Фонду державного майна України разом з Мінвуглепромом України терміново завершити здійснення заходів, пов'язаних з поверненням до сфери державного управління майна, яке перебуває у незаконному володінні у ЗАТ "Енерговугілля".
Інформувати Комісію до 20.12.2009 р.
3. Генеральній прокуратурі України прискорити вжиття заходів прокурорського реагування щодо:
- відповідальності посадових осіб, які приймали рішення про передачу в оренду підрозділів колишньої ДХК "Олександріявугілля" двом комерційним структурам, які не мали належного досвіду роботи у сфері видобутку вугілля, а також фінансових, технічних та інших ресурсів щодо забезпечення цієї діяльності;
- безгосподарного ставлення до державного майна та порушення трудових прав працівників колишньої ДХК "Олександріявугілля", раніше орендованих ТОВ ІВОК "Експлерент", а також невиконання правових актів щодо повернення до сфери державного управління майна, орендованого ЗАТ "Енерговугілля";
- притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у пошкодженні та розкраданні державного майна.
Здійснити перевірку дотримання законності прийнятих судових рішень за позовами Фонду державного майна до ТОВ ІВОК "Експлерент" та ЗАТ "Енерговугілля" щодо невиконання вимог договору оренди ДХК "Олександріявугілля", у разі виявлення порушень здійснити реагування згідно з вимогами закону.
5. Доручити голові Комісії разом з представниками Генеральної прокуратури України, Міністерства вугільної промисловості України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду державного майна України взяти участь у сесії Олександрійської міської ради під час розгляду питання про розв'язання проблем у буровугільному комплексі м. Олександрія.
Голова Комісії
Секретар Комісії
Є.В.МАРМАЗОВ
Р.П.ЗОЗУЛЯ
м. Київ, 19 листопада 2009 року