КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 16 грудня 2009 р. N 1359
Київ

Про затвердження Порядку розрахунку обсягів компенсаційних виплат за пільгові перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян

Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок розрахунку обсягів компенсаційних виплат за пільгові перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян, що додається.
Прем'єр-міністр України
Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 21

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 16 грудня 2009 р. N 1359

ПОРЯДОК

розрахунку обсягів компенсаційних виплат за пільгові перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян

1. Цей Порядок визначає механізм розрахунку обсягів компенсаційних виплат залізницям за пільгові перевезення окремих категорій громадян, яким таке право надано законом, що здійснюються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, а також субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на зазначені цілі.
2. До пільгових перевезень залізничним транспортом (далі - пільгові перевезення) належать безоплатні перевезення або перевезення окремих категорій громадян із знижкою, встановленою законодавством.
3. Облік пільгових перевезень та визначення суми недоотриманих коштів від таких перевезень проводиться залізницями на підставі інформації автоматизованої системи керування пасажирськими перевезеннями та реєстраторів розрахункових операцій про оформлені та видані пасажирам безоплатні або пільгові проїзні документи (квитки).
4. Сума недоотриманих коштів обчислюється в автоматизованому режимі під час оформлення кожного безоплатного та пільгового проїзного документа (квитка) як різниця між повною вартістю проїзду, встановленою згідно з діючими тарифами для відповідного виду сполучення, маршруту прямування, категорії поїзда та вагона, і вартістю проїзду, що сплачує пасажир відповідно до наданих пільг.
5. Інформація про оформлені та видані пасажирам безоплатні та пільгові проїзні документи (квитки) включається до місячної станційної звітності.
6. У разі оформлення проїзду за межі України пасажира, який має право на безоплатний проїзд чи проїзд із знижкою, сума недоотриманих коштів обчислюється тільки за проїзд територією України.
7. Сума недоотриманих коштів включається до місячної станційної звітності області, на території якої був придбаний пільговий проїзний документ (квиток), незалежно від місця проживання (навчання) пасажира.
8. У разі оформлення безоплатного чи пільгового проїзду у вагоні, категорія якого вища, ніж та, на яку надано право безоплатного або пільгового проїзду, до суми недоотриманих коштів включається вартість проїзду згідно з наданим правом на пільги.
9. На підставі місячної станційної звітності залізниці складають облікову форму про недоотримані кошти за перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян, витрати на перевезення яких відшкодовуються з державного або місцевих бюджетів, згідно з додатком.
Для компенсації недоотриманих коштів облікова форма складається окремо для органу виконавчої влади, який є головним розпорядником бюджетних коштів, передбачених на цю мету державним бюджетом, та органу виконавчої влади, який є головним розпорядником коштів, виділених місцевим бюджетом.
10. Залізниці не пізніше ніж 15 числа місяця наступного звітного періоду подають відповідним головним розпорядникам коштів рахунок на суму, яка підлягає компенсації, та облікові форми.
11. Головні розпорядники коштів, передбачених на компенсаційні виплати, після надходження їх на власні рахунки у п'ятиденний строк перераховують зазначені кошти відповідній залізниці.

Додаток
до Порядку

ОБЛІКОВА ФОРМА

про недоотримані кошти за перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян, витрати на перевезення яких відшкодовуються з державного та місцевих бюджетів

 Категорія пільговика ____________________________________________
 Область (регіон) ________________________________________________
 Залізниця _______________________________________________________
------------------------------------------------------------------
| Період |  Кількість оформлених  |  Сума недоотриманих коштів з |
|(місяць,|   пільгових проїзних   |урахуванням податку на додану |
|  рік)  |  документів (квитків)  |      вартість, гривень       |
------------------------------------------------------------------
                   Пряме та місцеве сполучення
                       Приміське сполучення
_________________
 Усього
        Керівник
 структурного підрозділу
 _______________________
        (посада)
 ________________________    __________    _______________________
 (найменування залізниці)     (підпис)      (ініціали та прізвище)