ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
П О С Т А Н О В А
17.12.2009 N 508

Про Роз'яснення Центральної виборчої комісії щодо заборони надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей під час виборчого процесу з виборів Президента України 17 січня 2010 року

Відповідно до частини третьої статті 3, пунктів 4, 5 частини другої статті 11, пункту 1 частини третьої статті 56, частини першої статті 58, частин шостої та сьомої статті 64, статті 105 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 4 статті 17, пунктом 6 статті 18 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Роз'яснення Центральної виборчої комісії щодо заборони надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей під час виборчого процесу з виборів Президента України 17 січня 2010 року (додається).
2. Це Роз'яснення надіслати Національній телекомпанії України, Національній радіокомпанії України, редакціям газет "Голос України" та "Урядовий кур'єр" для оприлюднення в порядку, визначеному частиною сьомою статті 64 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
3. Цю постанову надіслати кандидатам на пост Президента України, політичним партіям (виборчим блокам політичних партій), які висунули кандидатів на пост Президента України, а також розмістити на офіційному сайті Центральної виборчої комісії.
Голова Центральної виборчої комісії
В.ШАПОВАЛ

Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 17 грудня 2009 року N 508

РОЗ'ЯСНЕННЯ

Центральної виборчої комісії щодо заборони надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей під час виборчого процесу з виборів Президента України 17 січня 2010 року

Центральна виборча комісія звертає увагу суб'єктів виборчого процесу з виборів Президента України 17 січня 2010 року, що відповідно до Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) передвиборна агітація може здійснюватися у будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України (254к/96-ВР) та законам України.
Проте згідно з частиною шостою статті 64 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.
З метою забезпечення реалізації і захисту конституційних виборчих прав громадян під час виборчого процесу з виборів Президента України 17 січня 2010 року, дотримання рівності прав і можливостей участі в ньому для всіх кандидатів на пост Президента України та політичних партій (виборчих блоків політичних партій) - суб'єктів виборчого процесу Центральна виборча комісія роз'яснює, що встановлення судом факту підкупу виборців кандидатом на пост Президента України, його довіреною особою, посадовою особою політичної партії (виборчого блоку політичних партій), яка висунула кандидата на пост Президента України, а також на прохання кандидата або за дорученням кандидата або політичної партії (виборчого блоку політичних партій), яка його висунула, - іншою особою тягне за собою оголошення попередження кандидату на пост Президента України та політичній партії (виборчому блоку політичних партій), яка його висунула.
Особи, винні в порушенні законодавства про вибори Президента України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.
Секретар засідання Центральної виборчої комісії Т.АСТАХОВА