ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
 
Л И С Т
 
01.10.2002 N 12-01-6/50

(Витяг)

Згідно зі статтею 6 Закону України від 13.07.2000 р. N 1922-III (1922-14) "Про державну статистику", статистична інформація, отримана на підставі проведених органами державної статистики статистичних спостережень, існує у вигляді первинних даних щодо респондентів, статистичних даних, що пройшли одну чи декілька стадій опрацювання та накопичені на паперових, магнітних та інших носіях або в електронному вигляді, а також аналітичних матеріалів, підготовлених на підставі цих даних.
 
У цій статті також визначено, що первинні дані - це інформація щодо кількісної та якісної характеристики явищ і процесів, яка подана респондентами під час статистичних спостережень.
 
Виходячи з викладеного, фінансова звітність підприємств та організацій усіх форм власності, збір якої здійснюють органи державної статистики, є первинними даними для проведення статистичних спостережень зі статистики фінансів.
 
Відповідно до статті 7 вищевказаного Закону (1922-14) , рішення щодо вибору джерела статистичної інформації приймається органами державної статистики самостійно. Це дає право на отримання органами державної статистики фінансової звітності від підприємств та організацій, що, в свою чергу, відповідає Порядку подання фінансової звітності, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. N 419 (419-2000-п) , та розроблено на виконання Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (996-14) . При цьому звертаємо увагу, що статус фінансової звітності визначено Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Зокрема, у статті 11 цього Закону зазначено, що "форми фінансової звітності підприємств і порядок їх заповнення встановлюються Міністерством фінансів України за погодженням із Державним комітетом статистики України".
 
"Галицькі контракти - Дебет-Кредит", N 3, 20.01.2003 р.