УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Н А К А З
01.11.2007 N 916
( Наказ скасовано на підставі Наказу Державної митної служби N 143 (v0143342-09) від 24.02.2009 )

Про затвердження Інструкції з обліку ліцензій на експорт (імпорт) товарів і контролю за вичерпанням кількості товарів за цими ліцензіями

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної митної служби N 989 (v0989342-07) від 23.11.2007 )
Відповідно до Митного кодексу України від 11.07.2002 N 92-IV (92-15) , з метою удосконалення процедури митного оформлення товарів у частині застосування заходів нетарифного регулювання при переміщенні товарів через митний кордон України та підвищення ефективності взаємодії між митними органами НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію з обліку ліцензій на експорт (імпорт) товарів і контролю за вичерпанням кількості товарів за цими ліцензіями, що додається.
2. Начальникам регіональних митниць, митниць забезпечити практичну реалізацію цієї Інструкції, у разі необхідності внести зміни до технологічних схем митного контролю і митного оформлення товарів, посадових інструкцій керівників і посадових осіб підрозділів митного оформлення.
3. Регіональній інформаційній митниці (Копосов С.А.), Департаменту заходів торговельної політики (Пашинний О.І.) для забезпечення реалізації вимог цієї Інструкції до набрання чинності цим наказом:
розробити програмно-інформаційний комплекс "Журнал обліку ліцензій" з використанням Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України;
забезпечити запровадження цього комплексу в митних органах.
4. Установити, що цей наказ набуває чинності через 45 днів після його підписання.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Черкасського Р.А.
Голова Державної
митної служби України
О.Б.Єгоров

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної
служби України
01.11.2007  N 916

ІНСТРУКЦІЯ

з обліку ліцензій на експорт (імпорт) товарів і контролю за вичерпанням кількості товарів за цими ліцензіями

1. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція встановлює єдиний порядок обліку митними органами України ліцензій на експорт (імпорт) товарів і контролю за вичерпанням кількості товарів, відповідно до експорту (імпорту) яких законодавством України запроваджено ліцензування (далі - контрольовані товари) при їх митному оформленні.
1.2. У цій Інструкції терміни вживаються відповідно до Митного кодексу України (92-15) , Законів України від 16.04.91 N 959-XII (959-12) "Про зовнішньоекономічну діяльність", від 22.12.98 N 332-XIV (332-14) "Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну".
1.3. Дія Інструкції поширюється на контрольовані товари, митне оформлення яких здійснюється за вантажною митною декларацією, періодичною митною декларацією, тимчасовою або неповною деклараціями - митними деклараціями (далі - МД), за винятком товарів:
відносно яких здійснюються зовнішньоекономічні операції, що не відповідають визначенню термінів "експорт", "імпорт", наведених у Законі України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (959-12) ;
які на момент набрання чинності нормативно-правовим актом щодо запровадження режиму ліцензування контрольованих товарів випущені у вільний обіг за вантажною митною декларацією, тимчасовою або неповною деклараціями; фактично вивезені за межі митної території України за періодичною митною декларацією.
( Абзац третій пункту 1.3 в редакції Наказу Державної митної служби N 989 (v0989342-07) від 23.11.2007 )

2. Контроль за заповненням бланка ліцензії, облік ліцензій

2.1. Держмитслужба доводить до митних органів:
затверджені центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики зразки бланків і порядок заповнення ліцензій;
відбитки печаток, якими завіряються ліцензії, та зразки підписів посадових осіб, яким надано право підпису дозвільних документів (ліцензій);
переліки виданих центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики ліцензій на експорт (імпорт) товарів.
2.2. Ліцензії (для товарів, що експортуються до США та Європейського Співтовариства - оригінал примірника ліцензії з позначкою "COPY") підрозділом митного оформлення (далі - ПМО) митного органу, у зоні діяльності якого розташований власник ліцензії (далі - митниця обліку), приймаються разом з МД для митного оформлення контрольованих товарів згідно з вимогами Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 N 574 (574-97-п) (зі змінами) та розділом 2 Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів із застосуванням вантажної митної декларації, затвердженого наказом Державної митної служби України від 20.04.05 N 314 (z0439-05) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.04.05 за N 439/10719 (далі - Порядок).
( Абзац перший пункту 2.2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної митної служби N 989 (v0989342-07) від 23.11.2007 )
У випадку невідповідності ліцензії вимогам документів, надісланих відповідно до абзаців другого та третього п. 2.1 цієї Інструкції, або закінчення терміну її дії посадова особа ПМО вживає заходів, передбачених п. 6.6 Порядку (z0439-05) .
2.3. Після прийняття МД до оформлення посадовою особою ПМО, визначеною наказом митниці обліку, здійснюється облік ліцензії із застосуванням електронного журналу обліку ліцензій і контролю за вичерпанням кількості товару за ліцензією при митному оформленні контрольованих товарів (далі - Журнал обліку). Форма Журналу обліку наведена у додатку 1 до цієї Інструкції.
2.4. Узяття ліцензії на облік здійснюється посадовою особою ПМО митниці обліку шляхом зазначення відомостей у 1-13 графах Журналу обліку: порядковий номер, дата взяття на облік, номер ліцензії, термін дії ліцензії, власник ліцензії, код за ЄДРПОУ, код товару за УКТЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) , назва товару, митниця обліку, кількість товару (кількість за ліцензією), одиниця виміру, митниця оформлення, кількість товару для кожної митниці оформлення. При цьому в графі 17 автоматично висвітлюється цифра, що відповідає кількості товару за ліцензією, яка при кожному митному оформленні автоматично зменшується відповідно до кількості оформленого товару.
Порядковий номер зазначається в Журналі обліку в порядку зростання протягом поточного року, з початку року нумерація поновлюється.
2.5. При митному оформленні контрольованих товарів у митному органі іншому, ніж митниця обліку лист про погодження, ліцензія та її копії оформлюються з урахуванням вимог Порядку прийняття митними органами погодженого рішення про місце здійснення митного оформлення товарів, затвердженого наказом Держмитслужби України від 09.11.04 N 801 (z1522-04) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.12.04 за N 1522/10121.
У разі митного оформлення контрольованого товару в декількох митницях оформлення на зворотному боці оригіналу ліцензії посадовою особою ПМО митниці обліку зазначаються номер і дата видачі листів про погодження, найменування митниць оформлення та кількість контрольованих товарів, що будуть оформлятися ними відповідно до листів про погодження.
Кількість копій ліцензії при цьому має збігатися з кількістю митниць, що будуть здійснювати митне оформлення контрольованих товарів за цією ліцензією, з урахуванням копії, що залишиться в митниці обліку.
У Журналі обліку в графі 12 зазначаються всі митниці оформлення, у графі 13 "Кількість товару" проти кожної митниці оформлення зазначається відповідна кількість контрольованого товару.

3. Оперативний контроль за вичерпанням кількості товарів за ліцензіями

3.1. Під час митного оформлення контрольованих товарів посадова особа ПМО митниці оформлення перевіряє відповідність відомостей, зазначених у МД, відомостям, зазначеним у копії ліцензії та Журналі обліку. Запит до ЄАІС для перевірки відомостей та контролю за кількістю нереалізованого залишку в графі 17 Журналу обліку здійснюється за номером ліцензії.
3.2. Після здійснення митного оформлення контрольованого товару посадова особа ПМО митниці оформлення вносить інформацію до Журналу обліку шляхом заповнення граф 14, 15 і 16.
Запит до ЄАІС для внесення цієї інформації до Журналу обліку здійснюється митницею оформлення за номером ліцензії, кодом за ЄДРПОУ власника ліцензії.
3.3. У разі митного оформлення частини від загальної кількості контрольованого товару, що має бути оформленим відповідною митницею, посадова особа ПМО митниці оформлення на копії ліцензії вчиняє записи:
 "Оформлено _________________________________________
            (назва, кількість, одиниця виміру товару)
 митницею _______________   за МД _______/_______ від ____________
          (назва митниці          (номер, тип, дата оформлення МД)
           оформлення)
 Залишок товару ___________________"
                (кількість товару)
Залишок товару розраховується як різниця між кількістю товару, зазначеного в графах 13 і 16 проти відповідної митниці оформлення.
Копія лицьового та зворотного боків копії ліцензії із вищенаведеними записами надається декларантові разом з копією листа про погодження, оформленого для подання митному органу під час митного оформлення наступних частин усього обсягу контрольованих товарів.
Записи завіряються підписом і відбитком особистої номерної печатки посадової особи ПМО, якою здійснено митне оформлення за МД.
Інформація про митне оформлення частини від загальної кількості контрольованого товару заноситься до Журналу обліку в порядку, передбаченому пунктом 3.2 цієї Інструкції.
3.4. Посадова особа митниці обліку на підставі наявної в Журналі обліку інформації про митне оформлення контрольованого товару здійснює оперативний контроль за вичерпанням кількості товару за ліцензією.
Запит до ЄАІС для ведення обліку та контролю здійснюється за номером ліцензії, кодом за ЄДРПОУ власника ліцензії, кодами митниці обліку та митниці оформлення.
3.5. Якщо залишок контрольованого товару, нереалізований за листом про погодження в одній митниці оформлення, буде оформлюватися в іншій митниці оформлення, то митниця обліку має погодити це оформлення з дотриманням порядку, передбаченого пунктом 2.5 цієї Інструкції. Подальші дії вчиняються відповідно до даного розділу Інструкції.

4. Прикінцеві положення

4.1. Митниця обліку в разі, якщо вона є одночасно й митницею оформлення, здійснює облік ліцензій, контроль за вичерпанням кількості товару за ліцензією, а також митний контроль і митне оформлення контрольованих товарів у порядку, передбаченому в цій Інструкції для митниці оформлення.
4.2. Відповідальність за повноту та своєчасність внесення до Журналу обліку інформації покладається на керівників митних органів.
4.3. Перелік посадових осіб, які мають право використовувати ПІК "Журнал обліку ліцензій", а також передавати до ЄАІС інформацію про взяті на облік ліцензії та вичерпання кількості товару за ліцензіями, затверджується наказом митного органу.
4.4. У разі відсутності зв'язку з ЄАІС контроль за вичерпанням кількості товарів за ліцензією здійснюється шляхом направлення з митниці оформлення до митниці обліку засобами електронної пошти повідомлення, яке підписується начальником митниці оформлення або вповноваженою ним особою та надсилається протягом однієї доби після митного оформлення контрольованого товару. Форма повідомлення наведена в додатку 2 до цієї Інструкції.
Одразу після поновлення зв'язку з ЄАІС дані про результати митного оформлення контрольованих товарів заносяться до Журналу обліку.
4.5. У разі здійснення контролю за використанням ліцензії з боку центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики посадова особа ПМО митниці обліку на підставі письмової заяви власника ліцензії надає йому інформацію згідно з даними електронного Журналу обліку про кількість оформленого товару за ліцензією і наявний залишок контрольованого товару шляхом учинення записів на зворотному боці оригіналу ліцензії:
 "Оформлено _________________________________________
            (назва, кількість, одиниця виміру товару)
 за МД _________/__________ від _______
       (номер, тип, дата оформлення МД)
 Залишок товару ________________________".
Записи завіряються підписом начальника ПМО митниці обліку та відбитком печатки митниці обліку.
Директор Департаменту
заходів торговельної політики
О.І.Пашинний

Додаток 1
до Інструкції з обліку
ліцензій на експорт (імпорт)
товарів і контролю
за вичерпанням кількості
товарів за цими ліцензіями
Форма

ЖУРНАЛ

обліку ліцензій та контролю за вичерпанням кількості товару за ліцензією при митному оформленні контрольованих товарів у 20__ році

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|п/н| Дата |  Номер |Термін| Власник |Номер |  Код |Назва |  Мит- |Кількість| Оди- |Митниця|Кількість|  МД  |Номер |Оформлено  |Нереалі-|
|   |взяття|ліцензії|  дії |ліцензії,|товару|товару|товару|  ниця |товару за| ниця |оформ- |  товару |(тип, |товару|  за МД    |зований |
|   |  на  |        |      |  код за |  за  |  за  |      |обліку,|ліцензією|виміру|лення, |         |номер |за МД |(кількість)|залишок |
|   |облік |        |      |  ЄДРПОУ |ліцен-|УКТЗЕД|      |  код  |(всього) |      |  код  |         |дата) |      |           |        |
|   |      |        |      |         | зією |      |      |       |         |      |       |         |      |      |           |        |
|---+------+--------+------+---------+------+------+------+-------+---------+------+-------+---------+------+------+-----------+--------|
| 1 |  2   |    3   |  4   |    5    |  6   |  7   |  8   |   9   |    10   |  11  |  12   |    13   |  14  |  15  |    16     |   17   |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Додаток 2
до Інструкції з обліку
ліцензій на експорт (імпорт)
товарів  і контролю
за вичерпанням кількості
товарів за цими ліцензіями
Форма

ПОВІДОМЛЕННЯ

від "___"________ 20__ N______

до ___________________________ митниці

(назва, код митниці обліку)

 За рахунок кількості товару, зазначеної у ліцензії
 N___________ від ________________,
 за МД ___________________ оформлено ____________________________
       (тип, дата і номер)           (найменування товару і код
                                      за УКТЗЕД)
 у кількості __________________________________ митницею _________
             (кількість, одиниця виміру товару)          (назва,
 ____________________________
 код ПМО митниці оформлення)
 Начальник митниці/
 митного посту (відділу)         __________               /П.І.Б./
                                  (підпис)
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua