УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
освіти і науки України
18.02.2009 N 133
( z0281-09 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 березня 2009 р.
за N 282/16298
( Положення втратило чинність на підставі Наказу Міністерства освіти і науки N 937 (z1233-09) від 16.10.2009 )

ПОЛОЖЕННЯ

про апеляційну комісію Українського центру оцінювання якості освіти

I. Загальні положення

1.1. Апеляційна комісія Українського центру оцінювання якості освіти створюється з метою захисту прав учасників зовнішнього незалежного оцінювання (далі - зовнішнє оцінювання) і розгляду їхніх апеляційних заяв щодо результатів зовнішнього оцінювання (далі - апеляційна заява щодо результатів).
1.2. Це Положення визначає порядок організації, діяльності та основні функції апеляційної комісії Українського центру оцінювання якості освіти (далі - апеляційна комісія).
1.3. Дія цього Положення поширюється на апеляційну комісію, фахові групи, залучені до розгляду апеляційних заяв щодо результатів, регіональні центри оцінювання якості освіти, учасників зовнішнього оцінювання, які подали апеляцію (далі - заявники).
1.4. Апеляційна комісія у своїй діяльності керується чинним законодавством України, наказами Міністерства освіти і науки України, Українського центру оцінювання якості освіти та цим Положенням.
1.5. Під час розгляду апеляційних заяв щодо результатів апеляційною комісією встановлюється об'єктивність оцінювання відповідей учасників на тестові завдання відкритого типу та здійснюється перевірка правильності визначення результату учасника тестування під час автоматизованої обробки бланків відповідей і його персоналізації.
1.6. Процедура подання заявниками апеляційних заяв щодо результатів, їх розгляд апеляційною комісією та реалізації її рішень визначається Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти в 2009 році, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 18 лютого 2009 року N 133 (z0281-09) .

II. Основні функції комісії

2.1. Прийняття і розгляд апеляційних заяв учасників щодо результатів зовнішнього оцінювання.
2.2. Прийняття рішень за результатами розгляду апеляційних заяв та доведення їх до відома заявників.
2.3. Аналіз та узагальнення досвіду роботи з питань розгляду апеляційних заяв.

III. Права комісії

3.1. Апеляційна комісія має право:
3.1.1. Одержувати в установленому порядку від працівників Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, персоналу пунктів тестування інформацію та документи (бланки відповідей, аудиторні протоколи проведення зовнішнього оцінювання, акти, складені під час проведення тестування тощо), необхідні для виконання покладених на комісію завдань.
3.1.2. Залучати досвідчених фахівців для встановлення об'єктивності перевірки тестових завдань відкритого типу.
3.1.3. У разі необхідності запрошувати на засідання комісії заявника з метою організації додаткового розгляду або випробування для прийняття остаточного рішення.

IV. Відповідальність

У разі неправомірного використання наданих прав члени апеляційної комісії несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України, у тому числі за розголошення конфіденційної інформації про заявників.

V. Організація діяльності комісії

5.1. До складу апеляційної комісії входять заступники директора Українського центру оцінювання якості освіти, керівники структурних підрозділів Українського центру оцінювання якості освіти, а також за згодою представники Міністерства освіти і науки України, загальноосвітніх та вищих навчальних закладів, громадських організацій.
5.2. Очолює роботу апеляційної комісії один із заступників директора Українського центру оцінювання якості освіти.
5.3. Персональний склад апеляційної комісії (не менше п'яти осіб) затверджується наказом директора Українського центру оцінювання якості освіти. Цим же наказом призначається відповідальний секретар комісії, який не є її членом і не має права голосу під час прийняття рішень комісією.
5.4. При апеляційній комісії для проведення предметної перевірки створюються фахові групи з числа кваліфікованих педагогічних, науково-педагогічних працівників, які залучаються для встановлення об'єктивності перевірки екзаменаторами відповідей на тестові завдання відкритого типу.
5.5. Технічну перевірку здійснює група фахівців, що створюється з числа працівників Українського центру оцінювання якості освіти.
5.6. Під час формування складу комісії, фахових груп враховується їхня професійна компетентність, а також можливість неупередженого розгляду ними апеляційних заяв щодо результатів.
5.7. Відповідальність за організацію роботи апеляційної комісії, своєчасний та об'єктивний розгляд апеляційних заяв щодо результатів, ведення справ, дотримання встановленого порядку збереження документів і конфіденційної інформації покладається на голову комісії.
5.8. Документами про діяльність апеляційної комісії, що зберігаються протягом року, є:
апеляційні заяви щодо результатів зовнішнього оцінювання;
протоколи засідання комісії;
матеріали, необхідні для розгляду апеляційних заяв щодо результатів зовнішнього оцінювання.
5.9. Рішення апеляційної комісії приймаються простою більшістю голосів від складу комісії. У разі рівної кількості голосів "за" та "проти", приймається рішення за яке висловився голова комісії.
Директор Українського
центру оцінювання
якості освіти
І.Л.Лікарчук