КОЛЕГІЯ ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ
ТЕЛЕБАЧЕННЯ ТА РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
29.10.2009 N 9/44

Про підсумки розвитку інформаційної та видавничої сфер України за дев'ять місяців 2009 року

( Рішення введено в дію Наказом Державного комітету телебачення та радіомовлення N 364 (v0364603-09) від 03.11.2009 )
Заслухавши та обговоривши інформацію щодо розвитку інформаційної та видавничої сфер України, колегія відзначає, що впродовж дев'яти місяців 2009 року Комітет спрямовував свою діяльність на забезпечення реалізації конституційних прав на свободу слова та інформації, розвиток державного інформаційного ресурсу, захист інформаційної безпеки, утвердження національних інтересів в інформаційній та видавничій сферах, інтеграцію України у світовий інформаційний простір.
Триває робота з удосконалення інформаційного законодавства.
На розгляд Верховної Ради України внесено проекти законів України "Про Концепцію державної інформаційної політики", "Про захист професійної діяльності журналістів", "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо приведення у відповідність до Європейської конвенції про транскордонне телебачення) (994_444) .
Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" щодо книговидавничої справи (911-17) ".
На розгляді у Кабінеті Міністрів України знаходяться проекти законів України:
"Про заборону виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності, а також знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації";
"Про внесення змін до Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" щодо встановлення порядку видачі дозволів на розповсюдження зарубіжних друкованих засобів масової інформації в Україні".
Продовжується робота з підготовки та доопрацювання низки законопроектів, зокрема щодо вдосконалення порядку випуску видавничої продукції на умовах державного замовлення, маркування примірників книжкових видань.
Урядом затверджено Порядок визначення обсягу книжкової продукції державною мовою, підготовка, випуск та/або розповсюдження якої здійснюється вітчизняними видавництвами і підприємствами книжкової торгівлі, для укладення договорів оренди приміщень (597-2009-п) , а також нормативи мінімального забезпечення громадян кіосками з продажу друкованих засобів масової інформації (преси).
Здійснюються заходи щодо впровадження системи Суспільного телебачення і радіомовлення, цифрового мовлення, інформаційного забезпечення підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, створення сприятливих умов для діяльності суб'єктів видавничої справи.
Зберігається позитивна динаміка розвитку книговидавничої галузі.
За 9 місяців 2009 року до Книжкової палати України надійшло 15376 назв книжок і брошур загальним тиражем 32609,7 тис. примірників, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року становить за назвами 121%, за тиражами - 117%.
З передбачених на 9 місяців 2009 року бюджетних асигнувань отримано 346,4 млн.грн., що дозволило профінансувати бюджетні програми стовідсотково.
Водночас, колегія висловлює стурбованість незадовільним станом погашення заборгованості із виплати заробітної плати ДП "Ордена "Знак пошани" всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво "Донбас", ДП "Видавництво "Таврія", ДП "Всеукраїнське спеціалізоване видавництво "Музична Україна", ДП "Всеукраїнське видавництво "Січ", ДП "Державне спеціалізоване видавництво "Вища школа", ДП "Державне спеціалізоване видавництво "Техніка", ДП "Ордена "Знак пошани" книжково-журнальне видавництво "Урожай", ДП "Спеціалізоване видавництво літератури мовами національних меншин України "Етнос", ДП "Харківське багатопрофільне видавництво "Основа", ДСП "Укртелефільм", ДП "Оздоровчо-лікувальний пансіонат "Ходорів" та вимагає від керівників підприємств вжити заходів з ліквідації заборгованості.
Враховуючи зазначене та з метою безумовного виконання основних завдань і функцій, покладених на Комітет з реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах, колегія УХВАЛИЛА:
1. Інформацію про підсумки розвитку інформаційної та видавничої сфер України за 9 місяців 2009 року взяти до відома.
2. Заступникам Голови, керівникам структурних підрозділів Комітету, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління, особисто здійснювати контроль за ходом виконання завдань, реалізацію яких забезпечує Комітет за пріоритетними напрямами, визначеними Положенням про нього, та дорученнями вищих органів державної влади, посилити вимогливість за якісне та своєчасне їх виконання.
3. Заступникам Голови Комітету, керівникам структурних підрозділів:
3.1. В межах визначених повноважень вжити необхідних заходів щодо забезпечення прозорості та відкритості виборчого процесу на чергових виборах Президента України.
3.2. Взяти під особисту відповідальність своєчасне та безумовне виконання рішень колегії Комітету.
4. Департаменту інформаційної політики (Червак Б.О.):
4.1. Проаналізувати стан та проблеми організації державного управління в інформаційній та видавничій сферах на регіональному рівні, підготувати до 1 грудня 2009 року пропозиції щодо вдосконалення структури, функцій та методів роботи управлінь у справах преси та інформації обласних та міських державних адміністрацій.
4.2. Проводити моніторинг веб-сайтів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади стосовно розміщення на них та постійного оновлення електронних форм звітних документів, що подаються суб'єктами господарювання, і за результатами його проведення щоквартально інформувати Кабінет Міністрів України.
4.3. Здійснювати організаційно-технічне забезпечення роботи громадської ради при Державному комітеті телебачення та радіомовлення.
5. Департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов С.О.):
5.1. Доопрацювати до 1 грудня 2009 року проект Концепції створення системи суспільного телебачення і радіомовлення в Україні з урахуванням пропозицій, висловлених на засіданні Ради національної безпеки і оборони України 11 вересня 2009 року.
5.2. Підготувати до 31 грудня 2009 року пропозиції щодо внесення змін до Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення (1085-2008-п) .
5.3. Підготувати до 1 грудня 2009 року рекомендації державним телерадіоорганізаціям щодо формування державного замовлення на виробництво і трансляцію теле- та радіопрограм та тематичних планів на 2010 рік.
5.4. ДТРК "Всесвітня служба "УТР" (Юричко В.В.) продовжити роботу з розширення трансляції програм телерадіокомпанії на зарубіжну аудиторію і входження їх в інформаційно-комунікаційні мережі інших країн.
6. Департаменту видавничої справи та преси (Бабилюлько В.І.):
6.1. Вжити заходів щодо завершення до 25 грудня 2009 року реалізації бюджетних програм з питань книговидання та преси.
6.2. Вивчити питання щодо можливості проведення II Київської міжнародної книжкової виставки-ярмарку "Книжкові контракти" за кошти учасників та подати до 1 грудня 2009 року відповідні пропозиції керівництву Комітету.
6.3. Разом з фінансово-економічним департаментом (Бартош Н.В.), юридичним управлінням (Краснощок А.І.) вивчити питання щодо можливості збільшення кількості книжкових проектів державних видавництв при формуванні проекту програми "Українська книга" на 2010 рік.
7. Фінансово-економічному департаменту (Бартош Н.В.) посилити контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних асигнувань підвідомчими бюджетними установами (організаціями), недопущенням утворення дебіторської та кредиторської заборгованості зі сплати комунальних послуг, енергоносіїв та інших статей витрат.
8. Адміністративно-господарському департаменту (Шапкін С.Б.) забезпечити виконання заходів, визначених Галузевою програмою роботи з керівниками підвідомчих організацій.
9. Юридичному управлінню (Краснощок А.І.) узгодити з Міністерством економіки та внести до 1 грудня 2009 року на розгляд Кабінету Міністрів України проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку випуску видавничої продукції на умовах державного замовлення".
10. Керівникам підвідомчих бюджетних установ (організацій):
10.1. Вжити дієвих заходів щодо забезпечення цільового та ефективного використання бюджетних призначень, вчасно подавати до Державного казначейства та його територіальних органів необхідні документи для здійснення платежів та у разі необхідності привести взяті бюджетні зобов'язання у відповідність з обсягом виділених бюджетних асигнувань.
10.2. Посилити персональну відповідальність щодо зростання та утворення кредиторської та дебіторської заборгованості, не допускати випадків її викривлення у фінансовій звітності.
11. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступників Голови Комітету відповідно до розподілу функціональних обов'язків.
Головуючий на засіданні
колегії, перший заступник
Голови Комітету
А.Мураховський