ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
П О С Т А Н О В А
01.02.2010 N 195

Про грубе порушення законодавства України про вибори членами окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 та внесення змін до складу цієї комісії

До Центральної виборчої комісії надійшли протокол засідання окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 від 29 січня 2010 року N 1, доповідна записка за підписом секретаря цієї комісії, акт від 29 січня 2010 року.
Розглянувши зазначені матеріали, Центральна виборча комісія встановила.
Постановою Центральної виборчої комісії від 27 січня 2010 року N 152 (v0152359-10) сформовано склад окружних виборчих комісій територіальних виборчих округів з виборів Президента України для організації та проведення повторного голосування 7 лютого 2010 року.
Відповідно до вказаної постанови до складу окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 включено 14 осіб. Головою цієї комісії призначено Загороднюк Л.Є. від кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В.
Згідно з пунктами 3.1. та 3.2 Порядку виготовлення списків виборців для повторного голосування 7 лютого 2010 року з виборів Президента України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 19 січня 2010 року N 112 (v0112359-10) орган ведення Реєстру не пізніше 29 січня 2010 року передає відповідній окружній виборчій комісії підписані в установленому порядку списки виборців для кожної звичайної виборчої дільниці, утвореної у межах відповідної території, у двох примірниках на паперових носіях. Передача списків виборців на звичайних виборчих дільницях здійснюється на засіданні окружної виборчої комісії, про що складається акт за формою, встановленою постановою Центральної виборчої комісії від 19 січня 2010 року N 111 (v0111359-10) .
Відповідно до частини четвертої статті 28 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) (далі - Закон) засідання виборчої комісії є повноважним, якщо в ньому бере участь не менш як дві третини складу комісії.
Згідно з частиною четвертою статті 36-2 Закону (474-14) дільнична виборча комісія отримує від окружної виборчої комісії та подає список виборців для повторного голосування для загального ознайомлення не пізніш як за сім днів до дня повторного голосування.
Відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення повторного голосування з виборів Президента України 7 лютого 2010 року, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 26 січня 2010 року N 147 (v0147359-10) , кінцевим строком отримання списку виборців для повторного голосування від окружної виборчої комісії та подання його для загального ознайомлення є 30 січня 2010 року.
За змістом частини першої статті 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) рішення Комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами відповідного виборчого процесу чи процесу референдуму, в тому числі відповідними виборчими комісіями і комісіями з референдумів нижчого рівня, а також органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами України.
Відповідно до отриманого Центральної виборчою комісією акта від 29 січня 2010 року, підписаного членами окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 Кокоріною О.Г., Гребенюком А.М., Дорошенко С.С., Самсоновою Г.І., Колесниковим І.О., Лукошкіним В.В., а також керівниками органів ведення Державного реєстру виборців, утворених в адміністративно-територіальних одиницях, що входять до складу територіального виборчого округу N 3, члени окружної виборчої комісії цього округу Абдурахімова Д.А., Адаменко О.В., Богданов С.Д., Буділін В.В., Загороднюк Л.Є., Лучин О.В., Хасіна І.С. відмовилися брати участь у засіданні комісії, на якому органи ведення Реєстру передавали відповідній окружній виборчій комісії підписані в установленому порядку списки виборців для кожної звичайної виборчої дільниці, утвореної у межах відповідної території.
Згідно з частиною першою статті 28 Закону (474-14) основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності - заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретарем комісії. Засідання виборчої комісії скликається також на вимогу третини складу комісії.
У протоколі засідання окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 від 29 січня 2010 року N 1 зазначено, що голова цієї комісії Загороднюк Л.Є. не скликала засідання окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3. Засідання комісії за ініціативою інших членів комісії було скликано секретарем Кокоріною О.Г., яка повідомила всіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.
Проте 29 січня 2010 року на засіданні окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 були присутні лише 7 її членів. Неповноважність засідання окружної виборчої комісії, яке було призначено на 29 січня 2010 року, ставить під загрозу належне забезпечення реалізації виборчих прав громадян, включених до списків виборців на виборчих дільницях територіального виборчого округу N 3.
Відповідно до частини шостої статті 29 Закону (474-14) член виборчої комісії зобов'язаний додержуватися Конституції України (254к/96-ВР) , цього та інших законів України з питань підготовки і проведення виборів; брати участь у засіданнях виборчої комісії; виконувати рішення виборчої комісії та обов'язки, покладені на нього згідно з їх розподілом у комісії.
Поважних причин ухилення від участі у роботі комісії члени окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 Абдурахімова Д.А., Адаменко О.В., Богданов С.Д., Буділін В.В., Загороднюк Л. Є., Лучин О.В., Хасіна І.С. не навели, натомість своїми діями перешкоджали діяльності комісії у здійсненні виборчих процедур.
Статтею 157 Кримінального кодексу України (2341-14) передбачено відповідальність членів виборчих комісій за ухилення від участі у роботі комісії без поважних причин та перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу.
Таким чином, ухилення від участі у роботі комісії без поважних причин та перешкоджання діяльності комісії у здійсненні виборчих процедур членами окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 Абдурахімовою Д.А., Адаменком О.В., Богдановим С.Д., Буділіним В.В., Загороднюк Л. Є., Лучиним О.В., Хасіною І.С. є грубим порушенням законодавства України про вибори.
Відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 30 Закону (474-14) грубе порушенням законодавства України про вибори є підставою для дострокового припинення повноважень члена окружної виборчої комісії.
Крім того, згідно з частиною четвертою статті 13 Закону України "Про Центральну вибочу комісію" (1932-15) у разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комісії ознак вчинення злочину чи іншого правопорушення Комісія приймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали.
До Центральної виборчої комісії 31 січня 2010 року надійшло подання кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В. про відкликання членів окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 та включення нових кандидатур до складу зазначеної комісії, до якого додані заяви осіб про їх згоду на участь у роботі цієї комісії.
Враховуючи викладене, відповідно до статей 28, 29, пунктів 2 та 8 частини четвертої статті 30, частини дванадцятої статті 85 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , керуючись статтями 3, 11 - 13, пунктами 1, 3 статті 17 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Встановити грубе порушення законодавства України про вибори членами окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 Абдурахімовою Д.А., Адаменком О.В., Богдановим С.Д., Буділіним В.В., Загороднюк Л. Є., Лучиним О.В., Хасіною І.С.
2. Припинити достроково повноваження таких членів окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 (v0152359-10) з виборів Президента України 17 січня 2010 року:
Абдурахімової Діляри Аблаєвни, 1961 року народження, освіта вища, проживає в селі Тимофіївка Джанкойського району Автономної Республіки Крим (у зв'язку з відкликанням кандидатом на пост Президента України);
Загороднюк Лариси Єгорівни, 1961 року народження, освіта вища, проживає в місті Джанкой Автономної Республіки Крим, голови цієї комісії (у зв'язку з відкликанням кандидатом на пост Президента України).
3. Включити до складу окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 (v0152359-10) таких осіб:
Веліжанського Сергія Сергійовича, 1982 року народження, освіта вища, проживає в місті Сімферополі - від кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В., призначивши його головою цієї комісії;
Авілова Андрія Петровича, 1960 року народження, освіта вища, проживає в місті Сімферополі - від кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В.
4. Запропонувати кандидату на пост Президента України Тимошенко Ю.В. відкликати членів окружної виборчої комісії територіального виборчого округу N 3 Адаменко О.В., Богданова С.Д., Буділіна В.В., Лучина О.В., Хасіну І.С. та внести подання про включення до складу цієї комісії інших кандидатур.
5. Цю постанову надіслати Прокуратурі Автономної Республіки Крим для вжиття відповідних заходів реагування, окружній виборчій комісії територіального виборчого округу N 3 для інформування виборців, Верховній Раді Автономної Республіки Крим для оприлюднення в засобах масової інформації, а також Абдурахімовій Д.А., Адаменку О.В., Богданову С.Д., Буділіну В.В., Загороднюк Л.Є., Лучину О.В., Хасіній І.С., видати уповноваженому представнику кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В. у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.
Голова Центральної виборчої комісії
В.ШАПОВАЛ