ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
В К А З І В К А
21.06.2007 N 61/611

Про організацію виконання вимог Закону України "Про внесення змін до статті 112 Кримінально-процесуального кодексу України" від 19.04.2007 N 965

З метою належного виконання Закону України "Про внесення змін до статті 112 Кримінально-процесуального кодексу України" від 19.04.2007 N 965 (965-16) , який набрав чинності 15.06.2007 і вводиться в дію 1 липня 2007 року, встановити наступний порядок передачі за підслідністю до органів досудового слідства Міністерства внутрішніх справ України кримінальних справ про злочини, передбачені статтями 115, 116, 117, 118, 119, 120, 137, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 152 Кримінального кодексу України (2341-14) .
1. Прийняття і вирішення заяв чи повідомлень та розслідування кримінальних справ про злочини цієї категорії, вчинені з 1 липня 2007 року або до цієї дати, однак виявлені та зареєстровані після 30 червня 2007 року, здійснюються органами внутрішніх справ.
2. За заявами і повідомленнями про злочини вказаної категорії, що вчинені та зареєстровані до 1 липня 2007 року, проте рішення в порядку статті 97 КПК України (1002-05) не прийняті, перевірки проводяться і рішення приймаються органами прокуратури. У разі порушення кримінальної справи стосовно конкретної особи досудове слідство, за відповідною постановою прокурора, проводиться слідчими органів прокуратури. У випадках невстановлення особи, яка вчинила злочин, кримінальні справи негайно передаються для розслідування до органів внутрішніх справ.
3. У провадженні слідчих органів прокуратури залишаються всі кримінальні справи зазначеної категорії, у яких встановлено особу, яка вчинила злочин (пред'явлено обвинувачення або обрано міру запобіжного заходу), а також зупинені на підставі пунктів 1, 2 статті 206 КПК України (1002-05) та повернуті на додаткове розслідування.
3.1. Якщо у справі до 01.07.2007 затримано особу як підозрюваного, остаточне рішення щодо цієї особи приймається слідчими органів прокуратури.
У разі непідтвердження підозри у вчиненні злочину особи, яка затримана, кримінальна справа негайно передається для провадження досудового слідства органам внутрішніх справ.
3.2. Передачу кримінальних справ, у яких винесено виправдувальний вирок, у кожному конкретному випадку вирішувати за погодженням з Генеральною прокуратурою України після вжиття заходів апеляційного та касаційного реагування.
4. Підлягають передачі органам досудового слідства Міністерства внутрішніх справ України всі кримінальні справи зазначеної категорії, у яких не встановлено особу, що вчинила злочин, у тому числі минулих років, які перебувають у провадженні слідчих органів прокуратури станом на 1 липня 2007 року.
5. Прокурорам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військовим прокурорам регіонів та Військово-Морських Сил України, міським, районним, міжрайонним та прирівняним до них прокурорам забезпечити передачу кримінальних справ відповідно до пункту 4 цієї Вказівки протягом одного місяця, починаючи з 01.07.2007.
5.1. Рішення про передачу за підслідністю зазначеної категорії справ приймати відповідно до вимог статей 112, 117, 130, 227 КПК України (1002-05) . Забезпечити складання слідчими прокуратури та начальниками слідчих підрозділів органів внутрішніх справ за зразком, що додається (додаток N 1), актів приймання-передачі щодо кожної кримінальної справи і вилучених у них речових доказів, цінностей та іншого майна із затвердженням цих актів відповідними прокурорами та начальниками органів внутрішніх справ.
5.2. Під час передачі організувати вивчення всіх кримінальних справ з наданням у них, за наявності, підстав, письмових вказівок. У разі виявлення порушень закону вжити відповідних заходів щодо їх усунення.
5.3. Передачу кримінальних справ про найбільш резонансні нерозкриті умисні вбивства та інші злочини вказаної категорії, які перебувають на контролі у Генеральній прокуратурі України, здійснювати за письмовим погодженням з керівництвом Генеральної прокуратури України.
5.4. У випадку виявлення втрати кримінальних справ або речових доказів невідкладно провести службові розслідування з одночасним вжиттям заходів щодо відновлення таких справ. Висновки службових розслідувань та копії рішень, прийнятих у порядку статті 97 КПК України (1002-05) за результатами перевірок, долучати до матеріалів кримінальних справ та надсилати прокурорам вищого рівня.
5.5. Забезпечити додержання обліково-реєстраційної дисципліни при передачі кримінальних справ за підслідністю.
6. Головному управлінню з розслідування особливо важливих справ та Головному управлінню військових прокуратур Генеральної прокуратури України забезпечити передачу кримінальних справ цієї категорії, за погодженням з Генеральним прокурором України, до Головного слідчого управління МВС України.
7. Начальникам Головного слідчого управління та Департаменту карного розшуку МВС України, головних управлінь (управлінь) МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті:
7.1. Забезпечити прийняття до провадження слідчих органів внутрішніх справ кримінальних справ про злочини, передбачені вказаними статтями Кримінального кодексу України (2341-14) , речових доказів по них та їх збереження у кімнатах зберігання речових доказів органів внутрішніх справ або в інших визначених законодавством місцях. У разі виявлення порушень закону негайно інформувати прокурора, який здійснює нагляд за досудовим слідством, а також ГСУ МВС України.
7.2. Переглянути склад слідчо-оперативних груп, скласти узгоджені плани слідчих і оперативно-розшукових заходів та забезпечити їх виконання.
7.3. Протягом липня - серпня 2007 року організувати вивчення оперативно-розшукових справ цієї категорії та підготовку вказівок по них.
8. Генеральній прокуратурі України спільно з Міністерством внутрішніх справ України розробити та внести до 10 серпня 2007 року доповнення до звіту форми 1-СЛ "Про роботу органів досудового слідства та дізнання" (va448202-02) .
9. Про результати виконання спільної вказівки інформувати по відомствах до 10 серпня 2007 року та за підсумками роботи за рік - до 15 січня 2008 року за спільними підписами прокурорів областей та начальників головних управлінь (управлінь) МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті.
10. Вказівку довести до відома прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військових прокурорів регіонів та Військово-Морських Сил України, міських, районних, міжрайонних та прирівняних до них прокурорів, начальників головних управлінь (управлінь) МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті, міськрайлінвідділів та прирівняних до них.
Контроль за виконанням вказівки покласти на заступників Генерального прокурора та заступників Міністра внутрішніх справ України відповідно до розподілу обов'язків.