МІЖВІДОМЧА КОМІСІЯ З МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ
П О В І Д О М Л Е Н Н Я
17.02.2010

Про порушення та проведення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну феросплавів незалежно від країни походження та експорту

Відповідно до Закону України "Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну" від 22.12.98 N 332-XIV (332-14) (далі - Закон) Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (далі - Комісія) розглянула заяву Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції, подану від імені ВАТ "Нікопольський завод феросплавів", ВАТ "Запорізький завод феросплавів", ВАТ "Стахановський завод феросплавів" (далі - Заявник) "Про порушення та проведення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну феросплавів незалежно від країни походження та експорту" (далі - Заява).
За результатами розгляду Комісія встановила, що у Заяві міститься достатньо доказів, на підставі яких можна зробити висновок, що імпорт в Україну феросплавів відбувався в таких розмірах та на таких умовах, що міг заподіювати значної шкоди національному товаровиробникові.
Ураховуючи викладене та відповідно до статті 9 Закону (332-14) , Комісія прийняла рішення N СП-228/2010/4402-29 "Про порушення та проведення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну феросплавів незалежно від країни походження та експорту" (далі - Рішення Комісії).
Об'єктом розслідування є товар, що має такий опис: феромарганець з масовою часткою вуглецю понад 2% (крім феромарганцю у гранулах розміром не більш як 5 мм та з масовою часткою марганцю понад 65%) та феросилікомарганець, який класифікується згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності ( УКТ ЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) ) за кодами 7202 11 80 00, 7202 30 00 00 (далі - Товар).
Рішення Комісії було прийнято на підставі наступної інформації, що міститься у Заяві за період III квартал 2008 року - III квартал 2009 року, а саме:
1. Наявність зростання імпорту в Україну Товару, зокрема, темпи росту якого у вказаний період склали:
- в абсолютних показниках - 219 відсотків;
- відносно виробництва Товару Заявника - 277 відсотків;
- відносно споживання Товару на внутрішньому ринку України - 681 відсоток.
2. Наявність заподіяння значної шкоди Заявникові:
- обсяги виробництва Товару скоротилися на 15 відсотків,
- обсяги використання виробничих потужностей скоротилися на 16 відсотків,
- обсяги продажу Товару на внутрішньому ринку України зменшилися на 67 відсотків,
- частка у споживанні Товару на внутрішньому ринку скоротилася на 19 відсотків;
- залишки готової продукції на складах підприємств зросли на 45 відсотків,
- коефіцієнт загальної ліквідності підприємств знизився на 36 відсотків,
- середньооблікова зайнятість скоротилася на 12 відсотків.
3. Наявність причинно-наслідкового зв'язку між фактом зростання обсягів імпорту в Україну Товару, що є об'єктом розгляду та заподіянням значної шкоди національному товаровиробникові.
Протягом III кварталу 2008 року - III кварталу 2009 року на фоні скорочення обсягів споживання Товару в Україні на 59 відсотків відбулося зростання обсягів імпорту в Україну Товару на 219 відсотків, при цьому ціна такого імпорту знизилися за вказаний період на 38 відсотків та була нижчою від ціни реалізації Товару виробництва підприємств, від імені яких подано Заяву. У зв'язку із цим Заявник був змушений знижувати ціну реалізації Товару власного виробництва до рівня нульової рентабельності та у III кварталі 2009 року реалізовувати Товар нижче собівартості.
На підставі зазначеного Комісія дійшла висновку, що в Заяві міститься достатньо доказів стосовно зростання імпорту в Україну Товару, що є об'єктом розгляду внаслідок чого могло мати місце заподіяння значної шкоди національному товаровиробникові.
Проведення спеціального розслідування доручено Міністерству економіки України.
У випадку, якщо розслідування певним чином стосується інтересів фізичних або юридичних осіб, такі особи мають право надсилати до Мінекономіки інформацію, що може бути корисною для цілей проведення розслідування.
Інформація, яка подається Мінекономіки, повинна базуватися на фактах, а не на голослівних твердженнях чи припущеннях. Разом із цим інформація враховується Мінекономіки, в разі подання її державною мовою України та в строки, встановлені Законом (332-14) або Комісією чи Мінекономіки.
Адреса Мінекономіки:
01008, м. Київ-8, вул. М.Грушевського, буд. 12/2.
Контактні телефони: 272-55-29; т/ф: 272-55-57;
e-mail: a-dump@me.gov.ua.
Протягом 30 днів з дати опублікування цього повідомлення Мінекономіки здійснює реєстрацію заінтересованих сторін розслідування та розглядає вимоги щодо проведення слухань.
Протягом 60 днів з дати опублікування цього повідомлення Мінекономіки розглядає письмово викладені коментарі та інформацію стосовно порушення зазначеного розслідування.
Рішення Комісії набирає чинності з дня опублікування цього повідомлення.