МІЖВІДОМЧА КОМІСІЯ З МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ
П О В І Д О М Л Е Н Н Я
17.02.2010

Про продовження дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну плит деревноволокнистих (ДВП) мокрого способу виробництва, твердих походженням з Російської Федерації

12 лютого 2010 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (далі - Комісія) на виконання вимог Закону України "Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту" (330-14) (далі - Закон) розглянула подані Міністерством економіки України (далі - Міністерство) звіт, матеріали та висновки про результати проведення перегляду антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну плит деревноволокнистих (ДВП) мокрого способу виробництва, твердих (далі - Товар) походженням з Російської Федерації у зв'язку із закінченням строку їх застосування (далі - Перегляд). Зокрема, відповідно до вимог статті 19 Закону зазначені матеріали відображали дослідження того, чи припинення антидемпінгових заходів ймовірно спричинить продовження дії або поновлення демпінгу та заподіяння шкоди.
В рамках проведення Перегляду жоден виробник чи експортер Товару походженням з Російської Федерації не висловив бажання співпрацювати з Міністерством та надавати інформацію. У зв'язку із чим, Міністерство провело дослідження та робило відповідні висновки на підставі найбільш показової інформації, яка була у розпорядженні.
За результатами проведених досліджень було встановлено, що російські підприємства імпортували Товар в Україну за демпінговими цінами. Разом із цим, рівень цін імпорту в Україну Товару походженням з Російської Федерації без сплати антидемпінгового мита був нижчим за собівартість та ціни продажу Товару національного товаровиробника на внутрішньому ринку України. При такому рівні цін імпорту в Україну Товару походженням з Російської Федерації, антидемпінгові заходи давали змогу усувати заподіяння шкоди вітчизняному виробникові.
Водночас, в рамках проведення Перегляду було встановлено, що російські виробники використовують також практику недобросовісної конкуренції при експорті Товару в окремі треті країни.
Крім цього, російські виробники плит деревноволокнистих мають незадіяні виробничі потужності, використання яких у разі відміни антидемпінгових заходів може бути спрямоване на експорт в Україну, особливо за існуючих умов скорочення внутрішнього споживання, що спостерігається в Російській Федерації.
Прогнозне збільшення експорту Товару російськими виробниками в декілька разів перевищує споживання Товару на внутрішньому ринку України.
За результатами розгляду вказаних матеріалів, Комісією було встановлено наступне:
протягом дії антидемпінгових заходів в Україну здійснювалися поставки Товару походженням з Російської Федерації за демпінговими цінами;
протягом дії антидемпінгових заходів національному товаровиробникові не наносилась шкода, а рівень застосованих антидемпінгових заходів був достатнім для її запобігання;
є достатньо доказів того, що становище експортерів та економічні умови є такими, за яких не виключається ймовірність виникнення нових видів демпінгу, що заподіює шкоду.
Зважаючи на зазначене та керуючись положеннями Закону України "Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту" (330-14) , Комісія прийняла рішення N АД-227/2010/4403-41 (v-227324-10) "Про продовження дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну плит деревноволокнистих (ДВП) мокрого способу виробництва, твердих походженням з Російської Федерації", яким вирішила:
продовжити дію антидемпінгових заходів, застосованих рішенням Комісії від 14.07.2006 N АД-135/2006/143-35 (v-135324-06) "Про застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну плит деревноволокнистих (ДВП) мокрого способу виробництва, твердих походженням з Російської Федерації" терміном на п'ять років;
дію антидемпінгових заходів продовжити щодо імпорту в Україну товару, що має такий опис:
Плити деревноволокнисті (ДВП) мокрого способу виробництва, тверді (густиною більш як 0,8 г/см.куб.), не піддані механічному обробленню та без облицювання, походженням з Російської Федерації. Плити деревноволокнисті (ДВП) мокрого способу виробництва, тверді класифікуються згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності ( УКТ ЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) ) , за кодом 4411 11 90 00;
справляння антидемпінгового мита здійснюється відповідно до опису товару.
Імпорт на митну територію України зазначеного товару без сертифіката про походження та неможливості визначення його походження здійснюється зі сплатою остаточного антидемпінгового мита, встановленого за ставкою у розмірі 31,58%.
Вказане рішення Комісії (v-227324-10) набирає чинності з дня опублікування цього повідомлення.