МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Департамент електроенергетики
Л И С Т
29.07.2005 N 32-02/42-1826
Державному департаменту
вугільної промисловості
Мінпаливенерго України

Щодо звернення НАК "Вугілля України"

На виконання доручення Мінпаливенерго України департамент електроенергетики розглянув звернення Національної акціонерної компанії України "Вугілля України" щодо введення тимчасового мораторію на припинення електропостачання підприємствам, які мають заборгованість за спожиту електричну енергію, та повідомляє.
Стале електропостачання споживачів електричної енергії можливе лише за умови оплати ними поточного електроспоживання на умовах, укладених з енергопостачальними (електропередавальними) організаціями договорів про постачання електричної енергії та повернення заборгованості (за наявності такої) за узгодженим з енергопостачальною організацією графіком.
Ці принципи закріплені у Законі України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) та нормативних актах Кабінету Міністрів України.
Так, частиною 7 статті 26 Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) визначено, що споживач, якому електрична енергія постачається енергопостачальником, що здійснює підприємницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, зобов'язаний оплачувати її вартість виключно коштами, шляхом їх перерахування на поточний рахунок із спеціальним режимом використання енергопостачальнику.
Частиною 8 статті 26 цього ж Закону (575/97-ВР) визначено, що за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію споживач зобов'язаний обмежити власне електроспоживання до рівня екологічної броні електропостачання або повністю його припинити у разі відсутності такої.
Порядок обмеження електроспоживання споживачів до рівня екологічної броні електропостачання або повного припинення їм електропостачання визначений постановою Кабінету Міністрів України від 28.01.2004 N 93 (93-2004-п) .
Порядок оплати електричної енергії, яка споживається на потреби екологічної броні електропостачання, визначений постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 N 537 (537-2004-п) .
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.04.2001 N 133-р (133-2001-р) "Про систему заходів, спрямованих на створення сприятливих умов для розвитку електроенергетичної галузі" визначено, що в постачальників електроенергії відсутнє обмеження права щодо припинення електропостачання споживачам - боржникам у разі несплати за поточно спожиту електроенергію. Цим же розпорядженням місцевим та центральним органам виконавчої влади заборонено втручатись в роботу енергопостачальних організацій, пов'язану з припиненням безоплатного відпуску електроенергії.
Крім того, неповна оплата вугільними підприємствами поточного електроспоживання обов'язково призведе до нестачі у них коштів для операційних видатків, в тому числі і з виплати заробітної плати, що зумовлене існуючим порядком розрахунків у паливно-енергетичному комплексі.
Таку ж позицію щодо поставленого питання займає і Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України".
Таким чином, своєчасна та повна оплата споживачами поточного споживання електроенергії є основним чинником забезпечення сталої та надійної роботи об'єднаної енергосистеми України, що є запорукою енергетичної безпеки держави, сталої роботи народно-господарського комплексу та безперебійного постачання електричної енергії споживачам, у тому числі і підприємствам вугільної галузі.
На підставі зазначеного департамент електроенергетики не може підтримати пропозицію НАК "Вугілля України" щодо введення мораторію на припинення електропостачання вугільним підприємствам - боржникам за спожиту електричну енергію.
Директор департаменту
Ю.Улітіч