КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 29 січня 2003 р. N 133
Київ

Про затвердження Програми розвитку Криму як цілорічного загальнодержавного та міжнародного курортно-рекреаційного і туристичного центру

Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Програму розвитку Криму як цілорічного загальнодержавного та міжнародного курортно-рекреаційного і туристичного центру, що додається.
Видатки на здійснення заходів, передбачених Програмою, провадити у межах асигнувань, що виділятимуться органам виконавчої влади у державному та місцевих бюджетах.
Прем'єр-міністр України
В.ЯНУКОВИЧ
Інд. 28

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 січня 2003 р. N 133

ПРОГРАМА

розвитку Криму як цілорічного загальнодержавного та міжнародного курортно-рекреаційного і туристичного центру

Загальні положення

Ця Програма розроблена на виконання Указу Президента України від 13 березня 2000 р. N 460 (460/2000) "Про заходи щодо соціально-економічного розвитку Автономної Республіки Крим та міста Севастополя".
Програма носить комплексний інноваційний характер і спрямована на активізацію процесу становлення сучасних ринкових відносин і адекватних їм механізмів державного регулювання у сфері курортів і туризму.

Показники діяльності курортно-рекреаційного і туристичного комплексу

Сучасна індустрія туризму є однією з найбільших високоприбуткових і динамічних галузей світової економіки, її частка становить близько 10 відсотків світового валового національного продукту. Туристична індустрія стимулює розвиток таких секторів економіки, як транспорт, зв'язок, торгівля, будівництво, виробництво товарів народного споживання, агропромисловий комплекс і є одним з найбільш перспективних напрямів структурної перебудови економіки.
Курортно-рекреаційний і туристичний комплекс Криму нараховує 623 санаторно-курортні та туристські заклади, 63 з них є нерезидентами.
У власності Російської Федерації перебувають 60 підприємств санаторно-курортного призначення, Білорусі - 2, Узбекистану - 1.
На території Криму розташовано 302 підприємства колективної власності, 33 приватні і 26 комунальних підприємств.
Туристичну діяльність в Криму провадять понад 700 суб'єктів підприємництва, у цій сфері зайнято майже 10 тис. осіб.
Третина загального обсягу туристичних послуг в Україні надається суб'єктами туристичної діяльності в Криму; у 2001 році було обслуговано 420,4 тис. туристів і 826,3 тис. екскурсантів.
У курортно-рекреаційній і туристичній галузі в 1999-2001 роках установилася стійка тенденція до збільшення кількості відпочиваючих. Так, на курортах Криму в 1999 році відпочивало 3,3 млн. чоловік, у 2000 році - 4,4 млн., а в 2001 році їх кількість становила 4,5 млн., у тому числі організовано за путівками - 1,1 млн. чоловік.
Кримські підприємства, що мають ліцензію на провадження туристичної діяльності, за даними державної статистичної звітності N 1-ТУР у 2001 році надали туристичні послуги на суму 265,5 млн. гривень. При цьому до бюджетів різних рівнів перераховано 29,5 млн. гривень.
Однак нерозв'язаними залишаються проблеми, що перешкоджають подальшому розвитку галузі, підвищенню конкурентоспроможності санаторно-курортних і туристських закладів, збільшенню тривалості курортного сезону, створенню позитивного іміджу Криму як загальнодержавного та міжнародного цілорічного курортно-рекреаційного і туристичного центру, а саме:
відсутність чіткого визначення статусу курортних територій державного і місцевого значення;
висока собівартість послуг, які надаються санаторно-курортними установами в період міжсезоння;
недосконалість податкового законодавства, у зв'язку з чим підприємствам галузі не вигідно використовувати прибуток на розвиток матеріально-технічної бази;
недостатність у місцевих бюджетах коштів для розвитку інфраструктури курортів, утримання та облаштування парків, пляжів і загальнокурортних закладів;
зменшення заходжень круїзних суден у кримські морські порти, недостатній розвиток морських, спеціалізованих видів туризму та зимових видів відпочинку;
неефективне використання туристичного потенціалу гірських і передгірних територій;
недостатня кількість загальнокурортних закладів цілорічного функціонування (бальнео- і грязелікарень, басейнів, розважальних центрів тощо);
необхідність термінового будівництва берегоукріплювальних споруд, проведення протизсувних і природоохоронних заходів, реконструкції і розширення каналізаційних очисних споруд.

Мета і завдання Програми

Метою Програми є створення в Автономній Республіці Крим, як в одному з найбільш популярних туристичних регіонів України, сучасного високоефективного і конкурентоспроможного рекреаційного комплексу, спроможного задовольнити потреби громадян у санаторно-курортних і туристичних послугах.
Основними завданнями Програми є:
створення сприятливих умов для розвитку матеріально-технічної бази санаторно-курортного і туристичного комплексу, засобів розміщення та інфраструктури, у тому числі шляхом приватизації об'єктів незавершеного будівництва, залучення вітчизняних та іноземних інвестицій;
збереження, розвиток, ефективне та екологічно безпечне використання природних, культурних і антропогенних рекреаційних ресурсів;
збереження існуючої мережі санаторно-курортних закладів, збільшення їх кількості за рахунок введення в дію об'єктів незавершеного будівництва;
планомірний розвиток рекреаційного комплексу;
стимулювання суб'єктів туристичної діяльності до формування ринку туристичних послуг, розвитку внутрішнього та іноземного (в'їзного) туризму:
створення нових робочих місць у санаторно-курортній і туристичній сфері;
забезпечення проведення державної екологічної експертизи проектів будівництва об'єктів курортно-туристичного комплексу;
підвищення зайнятості населення у санаторно-курортній і туристичній сфері та розвиток ринку праці;
інтеграція Автономної Республіки Крим у систему світового туристичного ринку і розвиток міжнародного співробітництва у сфері санаторно-курортних послуг;
розвиток наукових досліджень у сфері курортів і туризму.

Пріоритетні напрями інвестування

Пріоритетними напрямами інвестування є:
завершення будівництва об'єктів санаторно-курортного і туристичного призначення;
завершення будівництва об'єктів та мереж водопостачання і каналізування, берегоукріплення, а також проведення протизсувних робіт;
створення умов для розвитку внутрішнього та іноземного (в'їзного) туризму;
створення умов для розвитку круїзного, автомобільного, спелеологічного, сільського "зеленого", екологічного та інших спеціалізованих видів туризму;
реконструкція оздоровниць і туристичних комплексів, доведення їх до сучасних міжнародних вимог;
активне впровадження на ринку туристичних послуг прогресивних технологій обслуговування, рекламно-інформаційної діяльності, підтримка високої і стійкої кон'юнктури попиту;
вивчення, освоєння, раціональне використання і екологічний моніторинг рекреаційних ресурсів та територій;
відновлення порушених рекреаційних територій;
підтримка і розвиток курортних ресурсів як складової частини рекреаційного комплексу Криму;
розвиток виробництва товарів курортного і туристського призначення, сувенірної продукції, розширення асортименту додаткових послуг;
ремонт і реставрація пам'яток історії, архітектури і культури;
підвищення привабливості музеїв Криму.

Строки та етапи виконання Програми

Перший етап виконання Програми (2003 рік) включає підготовку і здійснення першочергових заходів, наукове обгрунтування визначених проблем, приватизацію незавершених об'єктів будівництва рекреаційного комплексу, складання переліку об'єктів санаторно-курортного і туристського призначення, що потребують інвестицій, розроблення бізнес-планів, формування механізмів державного регулювання.
Другий етап (2004-2005 роки) передбачає завершення здійснення основних програмних заходів, розвиток матеріально-технічної бази та інфраструктури рекреаційної галузі економіки Автономної Республіки Крим, активізацію будівництва нових об'єктів, завершення роботи із створення сучасної системи підготовки кадрів для сфери курортів і туризму, поліпшення економічного стану курортів, раціональне використання природних лікувальних ресурсів.

Ресурсне забезпечення Програми

Виконання заходів Програми передбачається за рахунок коштів державного бюджету (виходячи з фінансових можливостей держави), місцевих бюджетів, у тому числі бюджету Автономної Республіки Крим і бюджетів місцевого самоврядування, а також залучення коштів заінтересованих підприємств.
Бюджетні призначення встановлюються законом про Державний бюджет України чи рішенням про місцевий бюджет у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України (2542-14) .
Водночас, стратегія фінансування Програми базується на створенні:
сприятливого клімату щодо використання інвестицій;
стимулів для формування внутрішніх інвестиційних ресурсів (таких, що утворюються внаслідок вивільнення обігових коштів підприємств при зниженні податкового тиску) з метою їх цільового реінвестування.

Механізм виконання Програми

Механізм виконання Програми передбачає здійснення організаційно-фінансових заходів (додаються), спрямованих на забезпечення розвитку матеріальної бази курортів, нормативно-правового регулювання, вдосконалення управління, збереження природних ресурсів, наукове та кадрове забезпечення.
Виконання заходів здійснюватиметься розпорядником відповідних бюджетних коштів за бюджетним призначенням на підставі щорічних планів заходів.
Державну підтримку інвестиційної діяльності передбачається здійснити на умовах конкурсного розміщення інвестиційних проектів.
Виконавцями Програми є Держтурадміністрація, інші центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві органи виконавчої влади курортних регіонів та інші організації, базові навчальні заклади, що проводять науково-дослідну роботу, підприємства туристичного комплексу, заінтересовані в її реалізації.

Організація управління Програмою і контроль за її виконанням

Забезпечення виконання Програми та контроль за її виконанням здійснюють Рада міністрів Автономної Республіки Крим, Держтурадміністрація, МОЗ, Мінекономіки, Мінфін, Мінтранс.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим заслуховує на своїх засіданнях інформацію про хід виконання Програми та ефективність використання коштів, подає її відповідним органам у встановленому порядку.

Соціально-економічна ефективність виконання Програми

Від виконання Програми очікуються такі результати:
формування сучасного високоефективного конкурентоспроможного курортно-рекреаційного комплексу загальнодержавного та міжнародного значення;
створення умов для задоволення потреб громадян в активному і повноцінному відпочинку та зміцненні здоров'я;
залучення відпочиваючих до культурних цінностей;
зміцнення матеріальної бази санаторно-курортного і туристичного комплексу, урізноманітнення туристських маршрутів, зокрема спеціалізованих видів туризму;
істотний внесок у структурну перебудову економіки півострова за рахунок розвитку інших галузей;
поліпшення соціально-економічної ситуації на курортах, оздоровлення жителів, що постійно проживають в цій місцевості;
створення умов для збереження та відродження об'єктів культурної і природної спадщини, розвитку культури рекреаційних центрів - міст Феодосії, Керчі, Судака, Білогірська, Старого Криму, а також Роздольненського, Чорноморського, Ленінського районів;
збільшення надходжень до державного бюджету і бюджету Автономної Республіки Крим, насамперед за рахунок прибутків від іноземного (в'їзного) туризму і пов'язаних з ним видів діяльності;
підвищення привабливості рекреаційного комплексу як сфери міжнародного підприємництва і ділового співробітництва, стимулювання надходження в економіку Автономної Республіки Крим іноземних і вітчизняних інвестицій, що дозволить реалізувати ряд великомасштабних проектів у сфері курортів і туризму;
ефективне використання наявного трудового потенціалу, створення нових робочих місць;
створення умов для ефективного використання ресурсно-рекреаційного потенціалу;
збільшення обсягу курортно-оздоровчих, туристичних послуг протягом першого етапу виконання Програми у 1,2 раза, другого - у два рази;
збільшення потужності оздоровчих закладів на 3 тис. місць цілорічного відпочинку, а кількості громадян, що прибувають на відпочинок і лікування, - до 5 млн. чоловік.

Додаток
до Програми

ЗАХОДИ

щодо розвитку Криму як цілорічного загальнодержавного та міжнародного курортно-рекреаційного і туристичного центру

----------------------------------------------------------------------------------------
   |                       |                   |      |Орієн-  |У тому числі за рахунок
   |                       |                   |Строк |товані  |------------------------
 N |     Зміст роботи      |   Відповідальні   |вико- |обсяги  |держав-|бюджету|інших
п/п|                       |     виконавці     |нання,|фінан-  |ного   |Авто-  |джерел,
   |                       |                   |роки  |сування,|бюджету|номної |у тому
   |                       |                   |      |тис.    |       |Респуб-|числі
   |                       |                   |      |гривень |       |ліки   |інвес-
   |                       |                   |      |        |       |Крим   |тицій,
   |                       |                   |      |        |       |       |залу-
   |                       |                   |      |        |       |       |чених
   |                       |                   |      |        |       |       |кре-
   |                       |                   |      |        |       |       |дитів
---+-----------------------+-------------------+------+--------+-------+-------+--------
 1 |           2           |         3         |   4  |    5   |   6   |   7   |   8
----------------------------------------------------------------------------------------
                             Нормативно-правове регулювання
1.  Вжиття заходів для       МОЗ                2003
    оголошення природних     Держтур-
    територій курортними     адміністрація
    територіями державного   Рада міністрів
    та місцевого значення    Автономної
                             Республіки
                             Крим
2.  Підготовка пропозицій    Держтур-           2003-
    щодо внесення в          адміністрація      2005
    установленому порядку    МОЗ
    змін до законодавчих     Рада міністрів
    актів, які регулюють     Автономної
    діяльність               Республіки
    санаторно-курортного і   Крим
    туристичного комплексу,
    з питань:
    запровадження            Мінфін             2003-
    справляння курортного                       2005
    збору з осіб, які
    прибувають на
    відпочинок і лікування
    за путівками та
    курсівками
    взаємного визнання       МОЗ                2003
    страхових полісів для    МЗС
    іноземних громадян, що
    в'їжджають на територію
    України, зокрема
    Автономної Республіки
    Крим, шляхом укладення
    відповідних міжнародних
    договорів
    спрощення порядку        Держтур-           2003-
    перетинання державного   адміністрація      2005
    кордону України
    іноземними громадянами,
    що прибувають з метою
    туризму
    удосконалення механізму  Мінфін             2003-
    проведення фінансових                       2005
    взаєморозрахунків між
    суб'єктами
    господарської
    діяльності країн -
    учасниць СНД
    приведення національної  Мінтранс           2003
    тарифної системи
    портових зборів у
    морських портах України
    до міжнародного рівня
    запровадження механізму  Рада міністрів     2003-
    часткової компенсації    Автономної         2005
    відсоткових ставок за    Республіки
    кредитами комерційних    Крим
    банків, які надаються
    на розвиток курортно-
    рекреаційної і
    туристичної галузі
    розвитку                 Держтур-           2003-
    спеціалізованих видів    адміністрація      2005
    туризму
              Розвиток курортно-рекреаційної і туристичної інфраструктури
3.  Складання переліку       МОЗ                2003
    санаторно-курортних      Фонд
    закладів державного      державного
    значення, які не         майна
    підлягають приватизації  Рада міністрів
                             Автономної
                             Республіки
                             Крим
4.  Складання переліку       Рада міністрів     2003
    об'єктів незавершеного   Автономної
    будівництва санаторно-   Республіки
    курортних і туристичних  Крим
    закладів державної       Фонд
    власності, розташованих  державного
    в Автономній Республіці  майна
    Крим, та вжиття заходів
    до залучення коштів для
    його завершення
5.  Проведення моніторингу   Держтур-           2003
    діяльності санаторно-    адміністрація
    курортних і туристських  Рада міністрів
    закладів                 Автономної
                             Республіки
                             Крим
6.  Визначення об'єктів для  -"-                2003
    тренування, розміщення,   
    відпочинку та             
    реабілітації              
    спортсменів України,      
    країн СНД та Західної     
    Європи з метою
    підготовки національних
    збірних команд до
    XXVIII літніх
    Олімпійських ігор 2004
    року
7.  Удосконалення та         міністерства       2003-
    модернізація             та інші            2005
    матеріально-технічної    центральні
    бази оздоровниць, які    органи
    належать до сфери        виконавчої
    управління міністерств   влади
    та інших центральних
    органів виконавчої
    влади і розташовані на
    території Автономної
    Республіки Крим
8.  Розвиток інфраструктури  Держтур-           2003-
    таких спеціалізованих    адміністрація      2005
    видів туризму, як        Рада міністрів
    морський,                Автономної
    пригодницький, кінний,   Республіки
    конгресний, сільський    Крим
    "зелений" та інші
9.  Будівництво плавального  Рада міністрів     2003-      3000                     3000
    басейну у військовому    Автономної         2005
    клінічному санаторії в   Республіки         у тому
    м. Феодосії              Крим               числі
                                                2003          -                        _
                                                2004       1500                     1500
                                                2005       1500                     1500
10. Завершення будівництва   -"-                2003-      2650                     2650
    готелю для туристів у                       2004
    Бахчисарайському районі                     у тому
                                                числі
                                                2003       1700                     1700
                                                2004        950                      950
11. Будівництво              -"-                2003-      5000                     5000
    гірськолижних трас на                       2004
    плато Ай-Петрі і                            у тому
    Чатир-даг                                   числі
                                                2003       1300                     1300
                                                2004       1500                     1500
                                                2005       2200                     2200
12. Завершення будівництва   -"-                2003-     15635                    15635
    аквапарку в смт Сімеїз                      2004
    (Велика Ялта)                               у тому
                                                числі
                                                2003      10635                    10635
                                                2004       5000                     5000
13. Будівництво канатної     Рада міністрів     2003-     36000                    36000
    дороги Бахчисарай -      Автономної         2005
    Великий Каньон - Ялта,   Республіки         у тому
    Бахчисарай - Чуфут-Кале  Крим               числі
                                                2003       6000                     6000
                                                2004      15000                    15000
                                                2005      15000                    15000
14. Розвиток круїзного та
    яхтового туризму:
      проведення             Мінтранс           2003-     18793                    18793
      реконструкції                             2005
      морського                                 у тому
      порту для прийому                         числі
      круїзних суден у                          2003       6000                     6000
      м. Ялті                                   2004       6000                     6000
                                                2005       6793                     6793
      будівництво парусного  Рада міністрів     2003-    143100                   143100
      центру "Алушта-        Автономної         2005
      Марина" у м. Алушті    Республіки         у тому
                             Крим               числі
                                                2003          -                        -
                                                2004      70000                    70000
                                                2005      73100                    73100
15. Реконструкція бювету     -"-                2003-     21410   21410
    мінеральної води та                         2005
    грязелікарні "Мойнаки"                      у тому
    у Всеукраїнській                            числі
    дитячій оздоровниці -                       2003       7000    7000
    курорті Євпаторії                           2004       7000    7000
                                                2005       7410    7410
16. Реконструкція            -"-                2003-      7979    7979
    Всеукраїнського центру                      2005
    лікування спинальних                        у тому
    хворих - санаторію                          числі
    імені Бурденка                              2003       2600    2600
                                                2004       2600    2600
                                                2005       2779    2779
17. Ремонтно-реставраційні   -"-
    роботи:
      об'єктів                                  2003        510             510
      Алупкинського
      палацо-паркового
      заповідника
      (м. Ялта)
      Лівадійського палацу-                     2003        430             430
      музею (м. Ялта)
      Будинку-музею                             2003        190             190
      А.П. Чехова (м. Ялта)
      у городищі                                2003        110             110
      Калос-Лімен
      (смт Чорноморське)
      у Керченському                            2003        755             755
      історико-культурному
      заповіднику
      Будинку-музею                             2003        300             300
      М. Волошина
      (смт Коктебель)
                  Природоохоронні заходи та заходи екологічної безпеки
18. Проведення комплексних   Рада міністрів     2003-       180                      180
    геолого-бальнеологічних  Автономної         2004
    робіт з оцінки           Республіки         у тому
    природних курортно-      Крим               числі
    рекреаційних ресурсів                       2003        120                      120
    (Ленінський район)                          2004         60                       60
19. Проведення робіт із      -"-                2003-       160     160
    зниження рівня води в                       2004
    Актаському озері для                        у тому
    захисту від підтоплення                     числі
    смт Азовське, с. Мисове                     2003         40      40
    та м. Щолкіне                               2004        120     120
20. Проведення протизсувних  -"-
    заходів:
      на Феодосійських                          2003-      4000            4000
      каналізаційних                            2005
      очисних                                   у тому
                                                числі
                                                2003       2500            2500
                                                2004       1000            1000
                                                2005        500             500
      на вул. Челнокова                         2003-      1280     440     840
      (м. Феодосія)                             2005
                                                у тому
                                                числі
                                                2003        650     220     430
                                                2004        320     110     210
                                                2005        310     110     200
      на території житлової                     2003-      2170    2000     170
      забудови на Тепе-Оба                      2005
      (м. Феодосія)                             у тому
                                                числі
                                                2003       1090    1000      90
                                                2004        540     500      40
                                                2005        540     500      40
      у Вірменській церкві                      2003-      2500    2500
      та музеї                                  2005
      старожитностей                            у тому
      (м. Феодосія)                             числі
                                                2003       1200    1200
                                                2004        600     600
                                                2005        700     700
      на вул. Набережній                        2003-       150             150
      (смт Коктебель)                           2005
                                                у тому
                                                числі
                                                2003         80              80
                                                2004         40              40
                                                2005         30              30
      на Кутузовському                          2003-      2300            2300
      водосховищі                               2005
      (м. Алушта)                               у тому
                                                числі
                                                2003       1300            1300
                                                2004        600             600
                                                2005        400             400
      у районі житлової                         2003-      1500                     1500
      забудови на Алеї                          2005
      Декабристів                               у тому
      (м. Алушта)                               числі
                                                2003        700                      700
                                                2004        400                      400
                                                2005        400                      400
      у селах Юркине,                           2003-      3000                     3000
      Глазівка,                                 2005
      Бондаренкове                              у тому
      Ленінського району                        числі
                                                2003       1500                     1500
                                                2004        750                      750
                                                2005        750                      750
      на території житлової                     2003-       330             330
      забудови (м. Щолкіне,                     2004
      Ленінський район)                         у тому
                                                числі
                                                2003        220             220
                                                2004        110             110
21. Збереження пляжних і     Рада міністрів
    берегових територій,     Автономної
    створення тимчасових     Республіки
    берегоукріплювальних     Крим
    споруд у:
      с. Семенівці                              2003-      1600    1600
      Ленінського району                        2005
                                                у тому
                                                числі
                                                2003        800     800
                                                2004        400     400
                                                2005        400     400
      Міжнародному                              2003-      3140    2000             1140
      дитячому центрі                           2005
      "Артек" (смт Гурзуф)                      у тому
                                                числі
                                                2003       1540    1000              540
                                                2004        800     500              300
                                                2005        800     500              300
      с. Миколаївка                             2003-     13400    6400             7000
      Сімферопольського                         2005
      району                                    у тому
                                                числі
                                                2003       6700    3200             3500
                                                2004       3350    1600             1750
                                                2005       3350    1600             1750
      м. Євпаторії                              2003-      8500            8500
                                                2005
                                                у тому
                                                числі
                                                2003       4000            4000
                                                2004       2500            2500
                                                2005       2000            2000
22. Збереження і             Рада міністрів     2003-      1000            1000
    відновлення              Автономної         2005
    лікувально-грязьових     Республіки         у тому
    властивостей озер        Крим               числі
    Мойнацького родовища                        2003        300             300
                                                2004        300             300
                                                2005        400             400
23. Придбання засобів        Рада міністрів     2003-       965     965
    пожежного гасіння для    Автономної         2005
    Ялтинського гірсько-     Республіки         у тому
    лісового заповідника     Крим               числі
                                                2003        365     365
                                                2004        300     300
                                                2005        300     300
24. Будівництво об'єктів     Рада міністрів
    водопровідно-            Автономної
    каналізаційного          Республіки
    господарства в           Крим
    Автономній
    Республіці Крим:
      реконструкція та                          2003-      3000    1000     300     1700
      розширення                                2005
      Орджонікідзевських                        у тому
      каналізаційних                            числі
      очисних споруд                            2003       1600     500     300      800
      (м. Керч)                                 2004        650     250       -      400
                                                2005        750     250       -      500
      реконструкція та                          2003-      2000     500     500     1000
      розширення                                2005
      Бондаренківських                          у тому
      каналізаційних                            числі
      очисних споруд                            2003       1100     300     300      500
      (м. Керч)                                 2004        500     150     100      250
                                                2005        400      50     100      250
      реконструкція та                          2003-      1500             600      900
      розширення                                2005
      каналізаційних                            у тому
      очисних                                   числі
      споруд, будівництво                       2003        710             300      410
      напірного колектора                       2004        370             150      220
      (м. Євпаторія)                            2005        420             150      270
      реконструкція                             2003-      1500             700      800
      каналізаційних очисних                    2005
      споруд (смт Гурзуф)                       у тому
                                                числі
                                                2003        875             450      425
                                                2004        400             200      200
                                                2005        225              50      175
25. Обстеження,              Рада міністрів     2003-       150             150
    резервування та          Автономної         2004
    відновлення ділянок,     Республіки         у тому
    перспективних для        Крим               числі
    включення до                                2003        100             100
    національної                                2004         50              50
    екологічної мережі
    України як об'єкти
    туризму, відпочинку та
    оздоровлення населення
                   Рекламно-інформаційне та маркетингове забезпечення
26. Рекламно-інформаційне    Держтур-           2003-     18000   10000    8000
    та маркетингове          адміністрація      2005
    забезпечення                                у тому
    реалізації               Рада міністрів     числі
    туристичних послуг:      Автономної         2003       8720    5120    3600
                             Республіки         2004       4580    2380    2200
                             Крим               2005       4700    2500    2200
      організація
      рекламування
      туристичних послуг
      проведення рекламної
      кампанії у
      вітчизняній і
      закордонній пресі, на
      радіо і телебаченні з
      метою формування
      іміджу Криму як
      регіону, сприятливого
      для туризму
      забезпечення
      створення єдиної
      інформаційної
      курортно-туристичної
      мережі на території
      Криму та інтеграції
      її в аналогічні
      мережі в Україні та
      за кордоном
      забезпечення
      входження Автономної
      Республіки Крим до
      Всесвітньої
      туристичної
      організації як
      асоційованого члена
      співробітництво в
      рамках Туристичної
      асоціації країн -
      членів ОЧЕС стосовно
      спільного надання
      конкурентоспроможних
      туристичних послуг у
      Чорноморському
      регіоні шляхом
      корпоративної участі
      у спільному стенді
      країн - членів ОЧЕС
      на міжнародних
      туристичних виставках
      створення
      маркетингової системи
      туристичних послуг
      Криму на
      національному та
      міжнародному
      туристичному ринку,
      в тому числі:
        організація
        виставкових заходів
        в Криму
        участь у міжнародних
        і регіональних
        виставкових заходах
        на території України
        і за кордоном
        участь у проекті
        Всесвітньої
        туристичної
        організації ЮНЕСКО
        "Туризм на Великому
        шовковому шляху"
        (проведення
        міжнародної виставки
        за цією тематикою)
    розвиток міжнародного
    туристичного
    співробітництва на
    рівні участі у
    міжурядових,
    міжвідомчих комісіях з
    питань туризму та
    міжнародних,
    регіональних
    туристичних
    організаціях та
    асоціаціях
                                  Кадрове забезпечення
27. Створення мережі         Рада міністрів     2003-
    навчальних закладів      Автономної         2005
    для підготовки,          Республіки
    перепідготовки та        Крим
    підвищення кваліфікації
    кадрів туристичної
    індустрії
    -------------------------------------------
    Усього                                               328187   56954   29835   241398
    у тому числі за роками                      2003      73740   23345   16265    34130
                                                2004     128290   16510    7500   104280
                                                2005     126157   17099    6070   102988