МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
 
Н А К А З
 
17.03.2004 N 144
 
 

Про Порядки визначення вугільних підприємств, які отримуватимуть кошти з державного бюджету за бюджетними програмами "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу" та "Участь у придбанні високопродуктивного енергозберігаючого компресорного та електротехнічного обладнання для оснащення вугільних шахт"

 
Одним з основних заходів стабілізації та поліпшення роботи підприємств вугільної промисловості України є розвиток вугледобувних підприємств, інтенсифікація та концентрація гірничих робіт, у тому числі і за рахунок зменшення кількості низьконавантажених лав та введення в дію високопродуктивних очисних вибоїв з високим рівнем навантаження. Це, насамперед, залежить від рівня механізації вибоїв, технічного рівня та продуктивності гірничого обладнання, його відповідності тим чи іншим гірничо-геологічним умовам.
 
Ефективність роботи очисних і прохідницьких вибоїв, обладнаних механізованими комплексами і прохідницькими комбайнами нового технічного рівня є безумовною складовою збільшення обсягів видобутку вугілля, продуктивності праці, зменшення собівартості вугільної продукції. Аналіз роботи таких вибоїв, результати досвіду їх експлуатації мають стати тими чинниками, які визначатимуть напрямки технічного переоснащення галузі.
 
Нарощування обсягів виробництва конкурентоспроможної, якісної, енергетичної та високотехнологічної коксівної вугільної продукції, покращання умов праці можливо за умови розвитку, реконструкції та технічного переоснащення діючих вугледобувних, вуглепереробних та торфодобувних підприємств.
 
З огляду на вищезазначене, з метою підвищення раціонального і ефективного використання державних коштів, що виділяються вугільній галузі, та забезпечення прозорості їх використання, НАКАЗУЮ:
 
1. Затвердити Порядок надання та використання бюджетних коштів за бюджетними програмами "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу" (обладнання лав та стаціонарне обладнання) та "Участь у придбанні високопродуктивного енергозберігаючого компресорного та електротехнічного обладнання для оснащення вугільних шахт" (далі - Порядок, додаток 1).
 
2. Затвердити Порядок надання та використання бюджетних коштів за бюджетною програмою "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу" (капітальне будівництво) (далі - Порядок, додаток 2).
 
3. Генеральним директорам державних підприємств, директорам шахт - головам правлінь державних холдингових компаній та державних відкритих акціонерних товариств з видобутку вугілля та торфодобувних підприємств керуватися затвердженими Порядками.
 
4. Донецькому науково-дослідному вугільному інституту ДонВуГі (Мартовицький В.Д.), Донецькому державному науково-дослідному, проектно-конструкторському та експериментальному інституту комплексної механізації шахт "Донгіпровуглемаш" (Косарєв В.В.), Державному Макіївському науково-дослідному інституту МакНДІ (Брюханов О.М.), ВАТ "Науково-дослідний інститут гірничої механіки" ім. М.М. Федорова (Грядущий Б.А):
 
4.1. Забезпечити проведення аналізу роботи стаціонарного обладнання шахт, очисних і прохідницьких вибоїв, обладнаних новою технікою, і за його результатами розробити і надати Департаменту вугільної промисловості Мінпаливенерго, державним підприємствам, державним холдинговим компаніям і державним відкритим акціонерним товариствам заходи щодо підвищення ефективності їх роботи.
Термін - упродовж року.
 
4.2. Визначити узагальнені напрямки подальшого переоснащення вугільної галузі та надати їх Департаменту вугільної промисловості.
 
5. Генеральним директорам державних підприємств, директорам шахт - головам правлінь державних холдингових компаній та державних відкритих акціонерних товариств забезпечити:
 
5.1. Своєчасну і якісну підготовку очисних вибоїв, які передбачається обладнати механізованими комплексами, що закуповуються за рахунок коштів державного бюджету, та організацію їх високопродуктивної роботи.
 
5.2. Надання Департаменту вугільної промисловості Мінпаливенерго щоквартального звіту про цільове використання державних коштів згідно з проектами.
 
6. Генеральним директорам державних підприємств, директорам шахт - головам правлінь державних холдингових компаній та державних відкритих акціонерних товариств, керівникам шахтобудівельних організацій з метою недопущення збільшення вартості будівництва:
 
6.1. Забезпечити системний контроль відповідних служб за обсягами виконаних підрядними організаціями будівельно-монтажних робіт.
 
6.2. Під час укладання контрактів на будівництво, реконструкцію, переоснащення шахт, підготовку горизонтів та інші види робіт, пов'язані із капітальним будівництвом, що виконуються за рахунок коштів державного бюджету, визначати виконавця робіт на умовах генерального підряду та здійснення ними повного обсягу будівельно-монтажних робіт, передбачених проектом, у відповідності до чинного законодавства України.
 
6.3. Кошти, виділені на капітальне будівництво, спрямовувати згідно з цільовими державними та галузевими програмами переважно на завершення добудови пускових комплексів та об'єктів з високим рівнем будівельної готовності з урахуванням потреби всіх галузей промисловості у відповідних марках вугільної продукції.
 
7. Наказ Державного департаменту вугільної промисловості Міністерства палива та енергетики від 24.01.2003 N 02/Д "Про порядок визначення пріоритетних підприємств Держвуглепрому на отримання коштів з державного бюджету для придбання нової високопродуктивної техніки та обладнання" визнати таким, що втратив чинність.
 
8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Корзуна А.В.
 
Перший заступник Міністра Ю.Ященко
 
 

Додаток 1
до наказу
Міністерства палива
та енергетики України
17.03.2004  N 144
 
 

ПОРЯДОК

надання та використання бюджетних коштів за бюджетними програмами "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу" (обладнання лав та стаціонарне обладнання) та "Участь у придбанні високопродуктивного енергозберігаючого компресорного та електротехнічного обладнання для оснащення вугільних шахт"

 
 

I. Загальні положення

 
1. Це Положення розроблено на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2003 р. N 1311 (1311-2003-п) "Про затвердження Порядку надання і визначення обсягів державної підтримки вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості продукції, а також будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу", з урахуванням вимог наказу Мінпаливенерго N 95 від 20.02.2002 "Про внесення змін та доповнень до наказу Мінпаливенерго від 16.06.2000 N 171" та наказу Міністерства палива та енергетики від 21.02.2002 р. N 103 "Про створення постійно діючого тендерного комітету Міністерства палива та енергетики з питань закупівлі товарів, робіт і послуг" з метою створення конкурентного середовища, забезпечення прозорості процедур надання бюджетного фінансування за бюджетними програмами: "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу" та "Участь у придбанні високопродуктивного енергозберігаючого компресорного та електротехнічного обладнання для оснащення вугільних шахт".
 
2. Розгляд пропозицій щодо технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу у вугільній галузі здійснює конкурсна комісія з розгляду бізнес-планів та визначення обсягів бюджетного фінансування вугледобувних підприємств щодо виділення їм коштів державної підтримки на капітальні вкладення, утворена Міністерством палива та енергетики.
 
3. Обґрунтування необхідності і розмір бюджетного фінансування розглядаються на технічних радах державних підприємств, державних холдингових компаній, державних відкритих акціонерних товариств, де визначаються пріоритетні об'єкти технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу.
 

II. Матеріали, що подаються до конкурсної комісії

 
1. Підприємства, які претендують на отримання коштів на технічне переоснащення за рахунок коштів державного бюджету, подають до конкурсної комісії такі матеріали:
- техніко-економічні показники роботи за попередній рік;
- бізнес-плани з обґрунтуванням необхідних обсягів фінансування нових очисних вибоїв, які будуть введені у роботу у поточному році;
- річні плани закупівель (заявки) з урахуванням рекомендацій наказу Мінпаливенерго N 95 від 20.02.2002 "Про внесення змін та доповнень до наказу Мінпаливенерго від 16.06.2000 N 171";
- протоколи засідань технічних рад з розгляду стану стаціонарного обладнання та затверджений технічними радами державних підприємств, державних холдингових компаній, державних відкритих акціонерних товариств перелік стаціонарного обладнання, визначеного як пріоритетне для його придбання відповідно до бюджетної програми "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу" (обладнання лав та стаціонарне обладнання).
 

III. Вимоги до бізнес-планів технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу

 
1. Бізнес-плани технічного переоснащення підприємств галузі приймаються конкурсною комісією за наявності рішень технічних рад підприємств та після розгляду та затвердження їх галузевим інститутом ДонВуГі згідно з наказом Держвуглепрому від 04.04.2001 N 12Д "Про узгодження проектів введення очисних і підготовчих вибоїв".
 
2. Річні плани закупівель (заявки) обладнання вугільними підприємствами, які повинні бути підписані генеральним директором державного підприємства, директором - головою правління державної холдингової компанії та державного відкритого акціонерного товариства.
 

IV. Порядок розгляду і затвердження бізнес-планів

 
1. Конкурсна комісія в місячний термін приймає надані бізнес-плани, визначає серед них учасників конкурсу, відповідно до Положення "Про конкурсну комісію з розгляду бізнес-планів та визначення обсягів бюджетного фінансування підприємств за бюджетними програмами "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу" та "Участь у придбанні високопродуктивного енергозберігаючого компресорного та електротехнічного обладнання для оснащення вугільних шахт", затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики та Міністерства фінансів України від 31.01.2004 р. N 61/1/86 "Про затвердження паспортів бюджетних програм на 2004 рік".
 
2. Під час визначення прогнозних показників бюджету, конкурсна комісія проводить конкурс бізнес-планів, керуючись методикою оцінки очисних вибоїв, на які виділяються бюджетні кошти для придбання обладнання, методикою оцінки механізованих кріплень, вибійних і транспортних машин, які використовуються під час технічного переоснащення вугільних шахт за бюджетні кошти затверджених наказом Мінпаливенерго, Програмою "Енергозбереження" по Департаменту вугільної промисловості на 2004 рік", затвердженою 19.02.2004 року директором Департаменту вугільної промисловості, та узагальнює пропозиції для підготовки наказу Міністерства палива та енергетики, складає протокол за результатами проведеного конкурсу.
 
3. Приймання, узагальнення, узгодження та аналіз наданих річних планів закупівель (заявки) здійснюються з урахуванням вимог наказу Міністерства палива та енергетики від 20.02.2002 р. N 95 "Про внесення змін та доповнень до наказу Мінпаливенерго від 16.06.2000 N 171".
 

V. Контроль за використанням бюджетних коштів

 
1. Обсяги фінансування на технічне переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу затверджуються наказом Мінпаливенерго і доводяться до відома підприємств.
 
2. Закупівля гірничошахтного обладнання, необхідного для технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу здійснюється вугледобувними підприємствами на тендерних засадах, згідно з чинним законодавством України.
 
3. Контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів здійснюється відповідно до наказу Мінпаливенерго від 20.02.2002 N 95 "Про внесення змін та доповнень до наказу Мінпаливенерго від 16.06.2000 N 171".
 
4. Шахти, які отримують бюджетні кошти на технічне переоснащення підприємства, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним, надають Департаменту вугільної промисловості звіт про залишки коштів та використання їх на придбання обладнання станом на день відправки.
 
5. Перерозподіл обсягів виділених коштів бюджетного фінансування серед переможців конкурсу здійснюється за рішенням галузевої комісії, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики від 30.10.2003 р. N 621 "Про затвердження персонального складу галузевої комісії" на підставі подання конкурсної комісії у разі:
- недотримання одним із претендентів вимог конкурсного забезпечення;
- недотримання вимог щодо конкурсної пропозиції;
- недотримання графіка гірничо-монтажних робіт;
- нецільового використання виділених коштів.
 
Це рішення затверджується наказом Міністерства палива та енергетики.
 
Директор Департаменту вугільної промисловості О.Хохотва
 
 

Додаток 2
до наказу
Міністерства палива
та енергетики України
17.03.2004  N 144
 
 

ПОРЯДОК

надання та використання бюджетних коштів за бюджетною програмою "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу" (капітальне будівництво)

 
 

I. Загальні положення

 
1. Цей Порядок розроблено на виконання вимог постанов Кабінету Міністрів України від 8 вересня 1997 року N 995 (995-97-п) "Про Порядок затвердження титулів будов (об'єктів), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств державної власності", від 27 грудня 2001 року N 1764 (1764-2001-п) "Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва", від 11 квітня 2002 року N 483 (483-2002-п) "Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи", від 21 серпня 2003 року N 1311 (1311-2003-п) "Про затвердження Порядку надання і визначення обсягів державної підтримки вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості продукції, а також будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу", з метою ефективного та цільового використання коштів державного бюджету на будівництво під час впровадження проектів на вугільних та торфобрикетних підприємствах, які належать до сфери управління Міністерства палива та енергетики України.
 
2. Організацію роботи, пов'язаної з розглядом пропозицій про надання та використання бюджетних коштів, на добудову об'єктів незавершеного будівництва, а також капітальне будівництво об'єктів вугільної галузі за новими інвестиційними проектами здійснює комісія, склад якої затверджено 23.12.2003 директором Департаменту вугільної промисловості.
 

II. Умови виділення коштів державної підтримки на капітальне будівництво

 
1. Державна підтримка на капітальне будівництво надається підприємствам, які не належать до тих, що підготовлені до ліквідації у зв'язку з відпрацюванням запасів вугілля.
Вугледобувні підприємства, яким надаються кошти на капітальне будівництво, зобов'язані забезпечувати їх ефективне та цільове використання згідно із затвердженою проектно-кошторисною документацією.
Кошти на капітальне будівництво підприємствам виділяються згідно з цільовими державними та галузевими програмами, виходячи з їх економічної ефективності.
 

III. Критерії оцінки необхідності виділення коштів та матеріали, які надаються до комісії

 
Оцінка діяльності вугледобувних підприємств здійснюється на підставі техніко-економічних показників з метою визначення обґрунтованої потреби вугледобувних підприємств в їх розвитку.
 
1. Підприємство, яке претендує на отримання коштів на капітальне будівництво та добудову об'єктів незавершеного будівництва за рахунок державного бюджету, подає Департаменту вугільної промисловості такі обґрунтовані матеріали:
 
1.1. Техніко-економічне обґрунтування доцільності будівництва та розрахунки обсягів капіталовкладень на поточний рік на основі затверджених проектів;
 
1.2. Відомості про стан об'єкта, на якому передбачається відновлення будівництва;
 
1.3. Рівень будівельної готовності об'єкта;
 
1.4. Наявність виробничих можливостей підрядних будівельних організацій.
 
2. Критеріями для відбору об'єктів та надання коштів на їх капітальне будівництво є:
- підтримка діючої потужності;
- приріст виробничої потужності;
- введення пускових комплексів;
- завершення етапів будівництва:
- водовідливу, вентиляції, транспорту та інше;
- покращання умов праці та техніки безпеки;
- введення основних фондів.
 
3. До нових інвестиційних проектів додатково надаються техніко-економічні обґрунтування економічної доцільності будівництва об'єкта.
 

IV. Визначення обсягів та порядок виділення коштів на капітальне будівництво

 
1. За підсумками розгляду наданих матеріалів комісією Департаменту вугільної промисловості складається протокол, яким визначається доцільність та обсяги бюджетного фінансування на капітальне будівництво щодо кожного вугледобувного підприємства.
 
2. Розподіл обсягів державної підтримки по об'єктах капітального будівництва проводиться в межах бюджетних призначень галузевою комісією, рішення якої затверджується наказом Міністра.
 
3. В умовах обмеженого фінансування перевага надається пусковим комплексам, які мають значні запаси кондиційного вугілля, та об'єктам з високим рівнем будівельної готовності з урахуванням потреби народного господарства у відповідних марках вугільної продукції і фінансування яких є економічно доцільним.
 

V. Контроль ефективності використання бюджетних коштів

 
1. Після доведення лімітів бюджетного фінансування на рік, генеральні директори державних підприємств, директори - голови правлінь державних холдингових компаній та державних відкритих акціонерних товариств затверджують наказ про персональну відповідальність керівників кожної шахти щодо цільового використання державних коштів.
 
2. Державні підприємства, державні холдингові компанії, державні відкриті акціонерні товариства, які отримують кошти на капітальне будівництво, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним, направляють Управлінню відтворення виробничих фондів Департаменту вугільної промисловості звіт про виконані обсяги робіт і придбання обладнання згідно із затвердженим кошторисом витрат.
 
3. Перерозподіл обсягів виділених коштів бюджетного фінансування здійснюється за рішенням Міністра за поданням галузевої комісії у разі:
- недотримання графіка монтажних робіт;
- неефективного використання виділених коштів.
 
4. Контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів здійснюється Департаментом вугільної промисловості.
 
Директор Департаменту вугільної промисловості О.Хохотва