МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
20.01.2004 N 29

Про результати перевірки використання державного майна Державним науково-дослідним проектно-вишукувальним технологічним інститутом з перспектив розвитку енергетики "Енергоперспектива"

На виконання розпорядження Мінпаливенерго України від 15.12.2003 N 148-р "Про перевірку використання державного майна Державним науково-дослідним проектно-вишукувальним технологічним інститутом з перспектив розвитку енергетики "Енергоперспектива" робочою групою Мінпаливенерго було здійснено контрольні заходи та встановлено.
25.10.2002 між Державним науково-дослідним проектно-вишукувальним технологічним інститутом з перспектив розвитку енергетики "Енергоперспектива" (далі - Інститут) та ТОВ "Незалежна експертна компанія" (далі - Товариство) було укладено договір N 3-09/202. За його умовами Товариство взяло на себе зобов'язання здійснити експертну оцінку вартості приміщень адміністративного будинку за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 85, а Інститут - сплатити за виконані роботи 5000 грн. Всупереч умовам договору Товариство здійснило експертну оцінку тільки 3973,2 кв. м нежитлових приміщень, розташованих в адміністративному будинку. Інститут оплатив ці роботи у повному обсязі та уклав з Товариством додаткову угоду до зазначеного договору на здійснення експертної оцінки вартості приміщень технічного поверху цієї будівлі. Вартість додаткової угоди становить 600 грн.
Інститутом не вживаються заходи щодо захисту державних інтересів і збереження державного майна. Окремі орендарі займають площу більшу, ніж передбачено умовами договору, фактично не здійснюється страхування державного майна. Не забезпечується контроль за виконанням зобов'язань з боку орендарів. Відповідно до ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) невиконання сторонами своїх зобов'язань є підставою для припинення договору оренди.
Мають місце випадки укладення договорів оренди з особами (орендарями), що не мають на це відповідних повноважень; так договір оренди від 01.03.98 N 3 з АБ "АЖІО" від імені орендаря укладено керуючою Куренівською філією Швед Л.І. за відсутності довіреності, що суперечить ст. 31 ЦК УРСР (1540-06) .
Встановлено порушення ст. 15 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) та постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.95 N 786 (786-95-п) "Про Методику розрахунку і порядок використання плати за оренду державного майна" із змінами та доповненнями. Вибірковою перевіркою розрахунків щодо орендної плати встановлено, що тільки за січень 2001 року від орендаря АБ "АЖІО" державою недоотримано 6579,48 грн., з них 1644,87 грн. - 30% орендної плати, що перераховується на користь Фонду державного майна України; 1096,58 грн. - ПДВ; 3838,03 грн. - 70% орендної плати на користь Інституту.
Встановлено й інші недоліки та порушення у фінансово-господарській діяльності Інституту.
Враховуючи вищезазначене, НАКАЗУЮ:
1. За неналежний контроль за збереженням і використанням державного майна, порушення вимог чинного законодавства щодо оренди державного майна, безгосподарність, інші порушення та недоліки у фінансово-господарській діяльності визнати роботу генерального директора Інституту Петрова В.С. незадовільною і подальше перебування його на посаді недоцільним.
2. Департаменту майнових відносин (Малому І.А.) забезпечити:
2.1. Здійснення додаткових заходів щодо контролю за використанням державного майна.
2.2. Належний контроль за порядком передачі державного майна в оренду відповідно до чинного законодавства.
2.3. Вжиття заходів щодо виконання наказу Мінпаливенерго від 06.11.2003 N 642 "Про передачу нерухомого майна з балансу Державного науково-дослідного проектно-вишукувального технологічного інституту з перспектив розвитку енергетики "Енергоперспектива".
3. Управлінню кадрової політики (Мамчій Л.М.) здійснити заходи щодо звільнення із займаної посади генерального директора Інституту Петрова В.С. в порядку, передбаченому чинним законодавством.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Чеха С.М.
Міністр
С.Єрмілов