МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
24.02.2004 N 109

Про результати перевірки використання коштів державного бюджету на будівництві об'єктів вугледобувних підприємств

Розглянувши висновок колегії Рахункової палати України від 16 грудня 2003 року N 38/24-1 до Звіту про результати перевірки та аналізу використання коштів державного бюджету у 2002 році та за 8 місяців 2003 року, передбачених Міністерству палива та енергетики України на державну підтримку будівництва на підприємствах з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу, з метою підвищення контролю за їх використанням вугледобувними підприємствами та усунення виявлених під час перевірки недоліків НАКАЗУЮ:
1. Департаменту вугільної промисловості (Хохотві О.І.):
1.1. За результатами перевірок (ревізій) своєчасно вживати необхідних заходів щодо усунення виявлених порушень, фактів нецільового та неефективного використання бюджетних коштів, зловживань, безгосподарності на підприємствах вугільної галузі та притягнення у встановленому порядку винних осіб до відповідальності.
1.2. До 15.04.2004 проаналізувати всі об'єкти незавершеного будівництва вугільної галузі з метою визначення доцільності подальшого будівництва найважливіших об'єктів та необхідності їх подальшого фінансування у першочерговому порядку з урахуванням завдань, визначених Програмою "Українське вугілля", затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2001 року N 1205 (1205-2001-п) , та підготувати узгоджені пропозиції про внесення відповідних змін до цієї постанови. Щодо розпочатих будов (об'єктів), потреба в будівництві яких відпала або на продовження будівництва яких відсутні кошти, прийняти рішення про їх ліквідацію згідно з чинним законодавством.
1.3. Запровадити системний моніторинг за ходом будівництва об'єктів, цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів.
1.4. Надати до 01.04.2004 Департаменту соціально-трудових відносин (Держаку В.В.) та Департаменту майнових відносин (Малому І.А.) перелік об'єктів незавершеного будівництва соціальної сфери вугільної галузі.
2. Департаменту соціально-трудових відносин (Держаку В.В.), Департаменту майнових відносин (Малому І.А.) спільно з Фондом державного майна України та обласними державними адміністраціями у двомісячний термін підготувати пропозиції щодо подальшої експлуатації або передачі у комунальну власність об'єктів незавершеного будівництва соціальної сфери вугільної галузі.
3. Департаменту економічного і фінансового регулювання ПЕК (Петриковцю К.Я.), Департаменту вугільної промисловості (Хохотві О.І.) переглянути Порядок надання та використання бюджетних коштів за програмою "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу".
4. Контрольно-ревізійному департаменту (Деньгубу О.М.):
4.1. Спільно з відповідними структурними підрозділами центрального апарату міністерства забезпечити посилення контролю за дотриманням підприємствами вугільної галузі вимог чинного законодавства під час проведення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти.
4.2. За результатами здійснення контрольних заходів своєчасно готувати матеріали, в разі необхідності, для передачі їх до правоохоронних органів.
5. Генеральним директорам ДП "Донецьквугілля" Захарову В.С., ДП "Львіввугілля" Шайтану В.А., ДХК "Павлоградвугілля" Вівчаренку О.В., ДП "Макіїввугілля" Ничипору М.В. вжити заходів з усунення порушень, виявлених під час перевірки Рахунковою палатою нецільового та неефективного використання бюджетних коштів, несвоєчасного документального оформлення виконаних обсягів робіт та притягнути до відповідальності посадових осіб, винних у їх допущенні. Про результати доповісти Мінпаливенерго до 01.05.2004.
6. Генеральним директорам державних холдингових компаній, державних підприємств, самостійних шахт, керівникам шахтовуглебудівних організацій з метою недопущення збільшення вартості будівництва:
6.1. Забезпечити системний контроль відповідних служб за обсягами виконаних підрядними організаціями будівельно-монтажних робіт.
6.2. Під час укладання контрактів на будівництво, реконструкцію, переоснащення шахт, підготовку горизонтів та інші види робіт, пов'язані із капітальним будівництвом, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, визначати виконавця робіт на умовах генерального підряду та здійснення ними повного обсягу будівельно-монтажних робіт, передбачених проектом, відповідно до чинного законодавства України.
7. З метою досягнення оптимального і раціонального використання державних коштів замовнику застосувати процедуру попередньої кваліфікації учасників на виконання робіт з будівництва об'єктів.
8. Покласти персональну відповідальність на перших керівників підприємств - отримувачів бюджетних коштів на капітальні вкладення за цільове та ефективне їх використання.
9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Ященка Ю.П.
Міністр
С.Єрмілов