МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
13.04.2004 N 192

Про стан охорони праці на вугледобувних підприємствах галузі за 2 місяці 2004 року

З початку 2004 року на підприємствах вугільної промисловості сталося 27 випадків зі смертельними наслідками, із них 8 осіб померло від гострої серцевої недостатності. Порівняно з відповідним періодом 2003 року смертельний травматизм зменшено на 3 випадки.
Незважаючи на зниження смертельного і загального травматизму, в цілому по галузі рівень охорони праці залишається недостатнім, деякі державні підприємства допустили зростання смертельного травматизму, зокрема: ДП "Ровенькиантрацит" (генеральний директор Зюков Ю.Є., + 4 випадки), ДП "Краснодонвугілля" (генеральний директор Хлапьонов Л.Ю., + 2 випадки).
Основними причинами смертельного травматизму на підприємствах вугільної промисловості є: невиконання в повному обсязі організаційно-технічних заходів, порушення технології ведення робіт, неналежне оформлення паспортів кріплення, низький рівень виробничої дисципліни працівників та незадовільний стан професійного відбору і проведення медичних оглядів.
Не в повній мірі виконуються графіки навчання керівників усіх рівнів згідно з вимогами Правил безпеки у вугільних шахтах, які затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.08.2000 N 215 (z0715-00) (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.10.2000 за N 715/4936).
На засіданні постійно діючої комісії Мінпаливенерго 18 березня 2004 року розглянуто питання про стан охорони праці на вугледобувних підприємствах з початку 2004 року та причини й обставини нещасних випадків зі смертельними наслідками, які сталися у лютому поточного року на шахті ім. 50-річчя СРСР ДП "Краснодонвугілля"; шахті ім. Ф.Е. Дзержинського ДП "Ровенькиантрацит"; шахті ім. Калініна ДП "Артемвугілля"; шахті N 5 "Нововолинська" ДП "Волиньвугілля"; шахті "Крепінська" ДП "Антрацит"; ш/у "Луганське" ДП "Луганськвугілля" та на брикетній фабриці "Байдаківська" ДХК "Олександріявугілля".
З метою запобігання аваріям, зміцнення технологічної та трудової дисципліни, посилення контролю за виконанням вимог Закону України "Про охорону праці" (2694-12) , Правил безпеки у вугільних шахтах (z0715-00) , інших нормативних актів з охорони праці НАКАЗУЮ:
1. Керівникам підприємств вугільної промисловості:
1.1. Вжити відповідних заходів щодо недопущення до роботи на шахтах (у підземних умовах та на поверхні) осіб з професійними та загальними захворюваннями, інвалідів, з урахуванням висновків медично-професійних оглядів.
1.2. Вжити відповідних заходів щодо завершення щорічних професійних медоглядів та атестації робочих місць, які не виконані у 2003 році, у термін до 1 травня 2004 року.
1.3. Наказами по підприємствах установити відповідальних осіб за виконанням заходів, спрямованих на боротьбу з пилоутворенням на шахтах і дільницях.
2. Генеральним директорам державних підприємств: "Ровенькиантрацит" - Зюкову Ю.Є., "Антрацит" - Узлову Ю.В., "Краснодонвугілля" - Хлапьонову Л.Ю., "Луганськвугілля" - Чепурному О.А. за допущений травматизм зі смертельними наслідками та низький рівень стану охорони праці розглянути питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності згідно з чинним законодавством директорів шахт: ім. Ф.Е. Дзержинського ДП "Ровенькиантрацит" - Хлопоніна Л.В., "Крепінська" ДП "Антрацит" - Солопу П.О., ім. 50-річчя СРСР ДП "Краснодонвугілля" - Миргородського В.Г., ш/у "Луганське" ДП "Луганськвугілля" - Ровенського В.В.
3. Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці (Ященко І.О.), Департаменту вугільної промисловості (Хохотва О.І.) провести засідання ПДК у квітні поточного року, на якому розглянути питання протиаварійної та протипожежної безпеки на підприємствах вугільної промисловості.
4. Макіївському науково-дослідному інституту (Брюханов О.М.), Науково-дослідному інституту гірничої справи (Чумак О.С.), Центральному штабу Державної воєнізованої гірничорятувальної служби (Смоланов С.М.) у термін до 15 квітня поточного року підготувати відповідні матеріали для проведення ПДК.
5. Центральному штабу ДВГРС (Смоланову С.М.):
5.1. Згідно з пунктом 5 Положення про Державну воєнізовану гірничорятувальну службу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 1992 року N 608 (608-92-п) , здійснити перевірку стану протипожежної безпеки на ВП "Шахта "Крепінська" ДП "Антрацит" та виконання додаткових заходів з безпечного ведення робіт, передбачених на період усунення порушень Правил безпеки у вугільних шахтах (z0715-00) .
5.2. У термін до 15 квітня 2004 року надати Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці пропозиції щодо відновлення робіт на ВП "Шахта "Крепінська" ДП "Антрацит".
6. Макіївському науково-дослідному інституту (Брюханов О.М.):
6.1. Посилити контроль за додержанням термінів розроблення та впровадження тематичних наукових досліджень щодо протиаварійного захисту вугледобувних підприємств, передбачених змінами та доповненнями до Програми підвищення безпеки праці на вугільних шахтах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2004 року N 186 (186-2004-п) .
6.2. У термін до 20 квітня 2004 року підготувати зміни та доповнення до Програми навчання і підвищення рівня знань працівників вугільної галузі з питань безпеки робіт та охорони праці, яку затверджено Мінпаливенерго та Держнаглядохоронпраці.
6.3. У термін до 1 травня 2004 року надати Мінпаливенерго узагальнений графік навчання керівних працівників та спеціалістів вугільної галузі за такими програмами:
- навчання і підвищення рівня знань працівників вугільної галузі з питань безпеки робіт і охорони праці;
- навчання працівників вугільної галузі з питань проведення аварійно-рятувальних робіт.
7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Корзуна А.В.
Перший заступник Міністра
Ю.Ященко