МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
23.02.2004 N 106

Про підсумки роботи цивільної оборони в електроенергетичній галузі за 2003 рік та завдання на 2004 рік

Протягом 2003 року Міністерством палива та енергетики України здійснено значний обсяг заходів з виконання вимог чинного законодавства, актів Президента України та Кабінету Міністрів України у сфері цивільної оборони, директиви начальника Цивільної оборони України - Прем'єр-міністра України від 05.02.2003 N 148ск "Про основні завдання Цивільної оборони України у 2003 році" і наказу Міністерства палива та енергетики від 11.04.2003 N 188 "Про завдання цивільної оборони в паливно-енергетичному комплексі України на 2003 рік" щодо забезпечення її готовності до дій за призначенням в умовах загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру і управління проведенням рятувальних та інших невідкладних робіт.
Виконання завдань цивільної оборони у 2003 році на об'єктах електроенергетичної галузі та атомно-промислового комплексу проводились за такими основними напрямками:
здійснення заходів щодо зниження ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
навчання керівників підприємств, командно-начальницького складу цивільної оборони та працівників діям в умовах загрози та виникнення можливих надзвичайних ситуацій;
підготовка сил і засобів цивільної оборони до дій в умовах загрози та виникнення можливих надзвичайних ситуацій;
формування об'єктових матеріальних запасів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків, проведення невідкладних відновних робіт;
забезпечення працівників та особового складу невоєнізованих формувань засобами радіаційного та хімічного захисту;
планування евакуаційних заходів у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій;
паспортизація потенційно-небезпечних об'єктів та створення страхового фонду документації на них;
забезпечення сталої роботи Об'єднаної енергетичної системи України (далі - ОЕС) в умовах порушень режимів її роботи, ліквідації наслідків стихійного лиха;
впровадження в практику оперативно-диспетчерського управління системи контролю і моніторингу режимів ОЕС України (SСАДА);
спорудження волоконно-оптичних ліній зв'язку по повітряних лініях шляхом заміни існуючого грозозахисного тросу на трос з вмонтованим в нього оптичним кабелем;
проведення планових робіт з ремонту та технічного обслуговування електротехнічного обладнання електро- та теплогенеруючих об'єктів, підстанцій і повітряних ліній, а саме:
- в електричних мережах 0,4-150 кВ виконано ремонт ГІЛ 0,4-150 кВ - 69100 км, або 106% від плану року; ремонт ТП6-150 кВ-29867 одиниць, або 124% від плану року; при цьому витрати на ремонтні роботи склали 268 млн. грн., або 91% від завдання року;
- в електричних мережах 220-750 кВ виконано ремонт автотрансформаторів у кількості 53 одиниць, або 133% від плану року; ремонт вимикачів - 134 одиниці, або 102% від плану року; замінено 39771 одиниця ізоляторів, або 123% від плану року; при цьому витрати на ремонтні роботи склали 55,8 млн. грн., або 109% від завдання року.
Слід відзначити належну роботу з виконання заходів цивільної оборони НЕК "Укренерго", НАЕК "Енергоатом", А.Е.С. "Київобленерго", ВАТ "Черкасиобленерго", ВАТ "Полтаваобленерго".
Завдання з підготовки цивільної оборони, а саме забезпечення її готовності до дій за призначенням в умовах загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, можливих терористичних проявів, організованого переведення системи цивільної оборони з мирного на воєнний стан і управління проведенням рятувальних та інших невідкладних робіт підприємствами енергетичного та атомно-промислового комплексів в основному виконано. Цивільна оборона об'єктів, що входять до цих комплексів, готова до виконання покладених на неї завдань.
На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 26.12.2003 N 77642 та Організаційно-методичних рекомендацій від 13.01.2004 N 01-224/213, виданих Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи щодо планування та реалізації основних заходів і завдань з підготовки Цивільної оборони України у 2004 році і метою подальшої реалізації державної політики у сфері цивільної оборони та техногенної безпеки об'єктів електроенергетичної галузі України НАКАЗУЮ:
1. Начальникам цивільної оборони - керівникам установ і організацій, що належать до сфери управління Міністерства палива та енергетики України, головам правлінь акціонерних товариств, щодо яких Мінпаливенерго здійснює управління корпоративними правами держави (далі - Об'єкти):
1.1. Забезпечити протягом 2004 року:
1.1.1. Готовність органів управління, сил і засобів цивільної оборони Об'єкта до дій за призначенням в умовах загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, проведення рятувальних та інших невідкладних робіт.
1.1.2. Виконання на Об'єкті завдань і заходів цивільної оборони, відповідно до Організаційно-методичних вказівок щодо планування та реалізації основних заходів і завдань з підготовки цивільної оборони в електроенергетичній галузі України у 2004 році (додаток 1).
1.1.3. Фінансування розвитку й удосконалення цивільної оборони Об'єкта, завдань і заходів цивільної оборони.
1.2. Протягом першого півріччя розробити конкретні ефективні заходи щодо запобігання найбільш вірогідним виникненням на Об'єкті надзвичайним ситуаціям природного, техногенного та екологічного характеру. Скласти План запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на Об'єкті, згідно із зазначеними Організаційно-методичними вказівками, погодити його з територіальним органом управління з питань надзвичайних ситуацій, затвердити та ввести в дію у термін до 15 червня 2004 року як додаток до Плану цивільної оборони Об'єкта.
1.3. Протягом року вжити заходів щодо забезпечення працівників та особового складу невоєнізованих формувань Об'єкта засобами радіаційного та хімічного захисту відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 року N 1200 (1200-2002-п) "Про затвердження Порядку забезпечення населення і особового складу невоєнізованих формувань засобами радіаційного та хімічного захисту".
1.4. До 15 червня 2004 року уточнити плани евакуаційних заходів на Об'єкті, спланувати та провести з особовим складом евакуаційних комісій та евакуаційних органів Об'єкта тренування щодо їх готовності до виконання завдань, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2001 року N 1432 (1432-2001-п) "Про затвердження Положення про порядок проведення евакуації населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру".
1.5. Надати Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці Мінпаливенерго:
1.5.1. У термін до 15 червня 2004 року копію плану запобігання надзвичайним ситуаціям на Об'єкті погодженого з територіальним органом управління з питань надзвичайних ситуацій та затвердженого керівником Об'єкта та інформацію щодо готовності до виконання на Об'єкті евакуаційних завдань, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2001 року N 1432 (1432-2001-п) "Про затвердження Положення про порядок проведення евакуації населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру".
1.5.2. У термін до 1 липня 2004 року пропозиції стосовно планування підготовки цивільної оборони на 2005 рік, розвитку й удосконалення законодавчої бази у сфері цивільної оборони та техногенної безпеки на об'єктовому рівні.
1.5.3. У термін до 1 жовтня 2004 року інформацію щодо стану забезпечення на Об'єкті вимог постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 року N 1200 (1200-2002-п) "Про затвердження Порядку забезпечення населення і особового складу невоєнізованих формувань засобами радіаційного та хімічного захисту".
1.5.4. Звіти щодо стану готовності до виконання на Об'єкті законодавчо визначених завдань цивільної оборони та реалізації на Об'єкті у 2004 році завдань і заходів цивільної оборони, визначених цим наказом, за перше півріччя - до 15 червня, за рік - до 1 листопада.
2. Начальникам цивільної оборони - президенту Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Тулубу С.Б., директору державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" Неретіну Ю.О. на виконання визначених Організаційно-методичними вказівками завдань забезпечити накопичення (поновлення) запасів матеріальних засобів, необхідних для ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, відповідно до Порядку створення і використання матеріальних резервів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2001 року N 308 (308-2001-п) . Про хід виконання доповідати щокварталу до 10 числа місяця, наступного за звітним, Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці.
3. Начальникам цивільної оборони - директору державного підприємства Національна енергетична компанія "Укренерго" Лучнікову В.А., головам правлінь обласних енергопостачальних компаній, щодо яких Мінпаливенерго здійснює управління корпоративними правами держави, на виконання Організаційно-методичних вказівок протягом року забезпечити накопичення (поновлення) запасів матеріальних засобів (аварійного запасу), необхідних для ліквідації можливих аварій на енергетичних мережах, відповідно до Порядку створення і використання матеріальних резервів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2001 року N 308 (308-2001-п) , та наказу Мінпаливенерго від 26 липня 2002 року N 445 "Про введення в дію галузевого керівного документа "Норми аварійного запасу устаткування та матеріалів для магістральних електричних мереж напругою 220-750 кВ". Про хід виконання доповідати щокварталу до 10 числа місяця, наступного за звітним, Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці.
4. Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці (Ященко І.О.) провести згідно з графіком (додаток 2) перевірки стану цивільної оборони в акціонерних товариствах, щодо яких здійснюються повноваження з управління корпоративними правами держави та на підприємствах, що належать до сфери управління Мінпаливенерго України.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Міністр
С.Єрмілов

Додаток 1
до наказу Міністерства
палива та енергетики України
23.02.2004  N 106

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо планування та реалізації основних заходів і завдань з підготовки цивільної оборони електроенергетичної галузі України у 2004 році

Основним завданням з підготовки цивільної оборони електроенергетичної галузі України на 2004 рік вважати забезпечення її готовності до дій за призначенням в умовах загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, можливих терористичних проявів, організованого переведення з мирного на воєнний стан і повномасштабної інтеграції до європейських, інших міжнародних структур та повноправної участі у сфері загальноєвропейської безпеки (далі - Основне завдання ЦО).
В основу підготовки має бути покладено виконання вимог Указу Президента України від 9 лютого 2001 року N 80/2001 (80/2001) "Про заходи щодо підвищення рівня захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру", постанови Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2001 року N 122 (122-2001-п) "Про комплексні заходи, спрямовані на ефективну реалізацію державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, запобігання та оперативного реагування на них на період до 2005 року" та наказу Міністерства палива та енергетики України від 09.04.2001 N 152 "Про комплексні заходи щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій".
Даними організаційно-методичними вказівками зазначені питання цивільної оборони, які протягом попередніх років вирішувались повільно, а в деяких випадках формально або не в повному обсязі, та які необхідно врахувати в процесі планування та реалізації заходів підготовки цивільної оборони установ і організацій, що належать до сфери управління Міністерства палива та енергетики України, головам правлінь акціонерних товариств, щодо яких Мінпаливенерго здійснює управління корпоративними правами держави (далі - Об'єкти), її розвитку й удосконалення на 2004 рік, зокрема:
залишаються недостатніми обсяги фінансування інженерно-технічних заходів із запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного та природного характеру і мінімізації їх можливих негативних наслідків на всіх рівнях;
не в повному обсязі здійснюються інженерно-технічні та запобіжні заходи щодо зменшення ступеня ризику виникнення аварій, пожеж і вибухів на потенційно небезпечних об'єктах;
залишаються на низькому рівні фінансування заходів цивільної оборони, матеріально-технічного забезпечення аварійно-рятувальних формувань;
набув значного погіршення стан захисних споруд цивільної оборони, обсяги фінансового забезпечення заходів щодо підтримання їх у готовності до використання за призначенням здійснюються за залишковим принципом;
порушуються вимоги п.2 статті 5 Закону України "Про приватизацію державного майна" (2163-12) та п.7 додатку N 2 до Декрету Кабінету Міністрів України від 31 грудня 1992 року N 26-92 (26-92) "Про перелік майнових комплексів державних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів основного виробництва, приватизація або передача в оренду яких не допускається" у тому, що захисні споруди цивільної оборони включаються до статутних фондів акціонерних товариств, передаються в оренду; мають місце факти продажу захисних споруд.
Основними напрямками виконання Основного завдання ЦО на 2004 рік, розвитку й удосконалення цивільної оборони електроенергетичної галузі вважати:
здійснення заходів щодо зниження ймовірності виникнення на Об'єкті надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
навчання керівного, командно-начальницького складу та працівників Об'єктів діям в умовах загрози та виникнення можливих надзвичайних ситуацій відповідно до Організаційно-методичних вказівок МНС України щодо навчання населення України захисту і діям у надзвичайних ситуаціях на 2003 рік надісланим листом МНС N 03-1750/76 від 20.02.2003;
підготовку сил і засобів цивільної оборони Об'єктів до дій в умовах загрози та виникнення можливих надзвичайних ситуацій та терористичних проявів;
формування (накопичення, поповнення) об'єктових матеріальних резервів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та їх наслідків, проведення невідкладних відновних робіт.
З метою досягнення позитивних кінцевих результатів щодо виконання у 2004 році на Об'єктах електроенергетичної галузі визначених завдань і заходів цивільної оборони, начальникам цивільної оборони Об'єктів П Р О П О Н У Є Т Ь С Я:
1. Проаналізувати на Об'єкті стан виконання законодавства України з питань цивільної оборони, техногенної безпеки та заходів захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Дати принципову оцінку стану справ на цій ділянці. Підвищити рівень організаційного впливу, фінансового та матеріально-технічного забезпечення структурного підрозділу Об'єкта, на який покладено функціональні завдання з питань цивільної оборони, техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. Посилити вимогливість до керівників та посадових осіб цього підрозділу щодо виконання ними відповідних завдань та службових обов'язків.
2. Протягом року вжити комплекс організаційних, інженерно-технічних та інших профілактично-запобіжних заходів щодо безаварійної експлуатації Об'єкта та зменшення ступеня ризику виникнення аварій, пожеж і вибухів на Об'єкті.
3. Забезпечити до норми мінімальної достатності реальне накопичення об'єктових запасів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та їх наслідків, проведення невідкладних відновних робіт, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2001 року N 308 (308-2001-п) "Про Порядок створення і використання матеріальних резервів щодо запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та їх наслідків".
4. Забезпечити обслуговування Об'єкта державними аварійно-рятувальними службами відповідно до статей 5 і 17 Закону України "Про аварійно-рятувальні служби" (1281-14) , особливо у разі належності Об'єкта до Переліку об'єктів та окремих територій (далі - Перелік), визначених постановою Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2000 року N 1214 (1214-2000-п) "Про затвердження переліку об'єктів та окремих територій, які підлягають постійному та обов'язковому обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами". У разі неналежності Об'єкта до Переліку продовжити роботу із розвитку й удосконалення об'єктових спеціалізованих служб цивільної оборони та аварійно-рятувальних формувань щодо реагування на надзвичайні ситуації та проведення невідкладних робіт з ліквідації їх наслідків.
5. Вжити необхідних заходів щодо підтримання наявних захисних споруд цивільної оборони у готовності до використання за призначенням та забезпечення сталого функціонування їх систем життєзабезпечення. Передбачити фінансування цих заходів та забезпечити виділення коштів за мінімально достатнім, а не за залишковим принципом. Інформацію щодо стану цього питання надати у річному звіті щодо виконання завдань і заходів з підготовки цивільної оборони Об'єкта у 2004 році.
6. Протягом першого півріччя здійснити інвентаризацію засобів індивідуального захисту, приладів радіаційної і хімічної розвідки та дозиметричного контролю. Під час здійснення інвентаризації вилучити у встановленому порядку засоби індивідуального захисту та прилади, які за своїми технічними характеристиками не придатні для подальшого використання за призначенням або термін експлуатації яких, відповідно до року виготовлення, закінчився. Забезпечити готовність до функціонування Об'єктові пункти видачі засобів індивідуального захисту.
7. Вжити заходів щодо створення страхового фонду документації Об'єкт відповідно до Закону України "Про страховий фонд документації" (2332-14) .
8. Забезпечити готовність сил і засобів Об'єкта до здійснення заходів дегазації, дезактивації та дезинфекції територій, будівель, техніки та обладнання, санітарної обробки людей і знезараженого одягу на Об'єкті, проведення комплексу заходів щодо організації та надання своєчасної кваліфікованої медичної допомоги постраждалим від наслідків надзвичайних ситуацій.
9. Не допускати випадків неінформування або несвоєчасного інформування про надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру за формами, визначеними спільним розпорядженням Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерства палива та енергетики України розпорядженням від 28.11.2001 N 101-р/130-р.
10. План запобігання найбільш вірогідним надзвичайним ситуаціям техногенного та природного характеру на Об'єкті скласти альбомним форматом (не менш ніж А4) за формою:
--------------------------------------------------------------------- | N |Надзвичайна| Заходи |Відповідальний| Термін | Примітка (за| |з/п| ситуація |запобігання|за здійснення |здійснення|необхідністю)| |-------------------------------------------------------------------| |I. Запобігання найбільш вірогідним НС техногенного характеру | |-------------------------------------------------------------------| | | |-------------------------------------------------------------------| |I. Запобігання найбільш вірогідним НС природного (екологічного) | |характеру | ---------------------------------------------------------------------