МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
02.06.2004 N 8/42-727
Виконуючому обов'язки голови
правління ВАТ
"Кіровоградобленерго"
О.М.Ніверчуку

Щодо порядку складання акта екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання споживача

Мінпаливенерго України розглянуло лист ВАТ "Кіровоградобленерго" щодо порядку складання акта екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання споживача та повідомляє:
Норми Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) містять основні вимоги до споживачів та суб'єктів електроенергетики у сфері дії Закону і не можуть містити механізмів реалізації зазначених норм, що є прерогативою нормативно-правових актів нижчого рівня (постанов, правил, наказів тощо).
Згідно частини 5 статті 24 цього Закону (575/97-ВР) "Енергопостачальники зобов'язані забезпечувати надійне постачання електричної енергії згідно з умовами ліцензії та договорів".
Відповідно до вимог Цивільного кодексу України (435-15) договори укладаються між суб'єктами господарської (підприємницької) діяльності у разі, коли останні вступають між собою у певні відносини, спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав.
Умови участі в укладенні договорів, їх частин або додатків до них, третьої сторони, яка не є учасником цих відносин, законодавством України не передбачені.
Основні вимоги до договорів зі споживачами встановлені розділом 6 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ від 31.07.96 N 28 (z0417-96) (у редакції постанови НКРЕ від 22.08.2002 N 928 (z0903-02) , зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 14.11.2002 за N 903/7191.
Підпунктом 4 п. 6.3 та підпунктом 3 п. 6.16 ПКЕЕ (z0417-96) встановлено, що договори про постачання електричної енергії та технічне забезпечення електропостачання споживача мають містити умови забезпечення гарантованого рівня надійності електропостачання (за категорією надійності електропостачання). А згідно з вимогами підпункту 2 п. 6.4 ПКЕЕ до договору додається Акт аварійної та технологічної броні електропостачання. Договір з технічного забезпечення електропостачання укладається між енергопостачальником та споживачем у разі, коли останній отримує електроенергію від незалежного постачальника, який не впливає на забезпечення надійності електропостачання споживача, оскільки не має з ним спільної точки поставки електроенергії.
Таким чином Акт екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання (z0154-04) (в редакції ПКЕЕ аварійної та технологічної броні електропостачання) є частиною відповідних договорів між суб'єктами господарської діяльності, спрямований на забезпечення надійного електропостачання.
Згідно частини 10 статті 24 Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) у разі переривання електропостачання з вини енергопостачальника, останній несе відповідальність у розмірі п'ятикратної вартості недовідпущеної електроенергії.
Участь Держенергонагляду у визначенні величини екологічної броні електропостачання споживачів, що передбачено частиною 1 статті 24 Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) , спрямована на забезпечення контролю щодо неприпустимості створення передумов виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру через припинення електропостачання, в результаті яких можуть постраждати треті особи або населення, які не є суб'єктами зазначених договорів.
Інструкція про порядок складання акта екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання споживача, затверджена наказом Міністерства палива та енергетики України від 19.01.2004 N 26 (z0154-04) та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 04.02.2004 за N 154/8753, визначає порядок складання відповідного Акта. Акт набирає чинності після його підписання та завірення підписів керівників енергопостачальника та споживача, як суб'єктів договору, печатками.
Затверджений у встановленому порядку Акт (z0154-04) є невід'ємною частиною договору.
На підставі зазначеного Мінпаливенерго вважає, що вимоги Інструкції про порядок складання акта екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання споживача (z0154-04) відповідають чинному законодавству України та пропонує ВАТ "Кіровоградобленерго" беззастережно виконувати вимоги директивних документів Міністерства, виданих у межах його повноважень.
Заступник Міністра
С.Чех