МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
20.07.2004 N 409

Про впорядкування роботи з банками

Аналіз проходження грошових коштів та отримання кредитних ресурсів засвідчив, що підприємства паливно-енергетичного комплексу обслуговуються більше ніж в 30 комерційних банках України. Через Промінвестбанк проходить 68,3% грошових коштів та 62,4% кредитних ресурсів. Відсотки за користування кредитними ресурсами коливаються від 15% до 25%. Так, кредит у Промінвестбанку шахтоуправлінням "Донбас" отримано під 15%, державним підприємством (ДП) "Шахтарськантрацит" - під 23%, ДП "Львіввугілля" - під 24%, а в Акціонерно-комерційному банку (АКБ) "Приватбанк" - під 34%, ДП "Сніжнеантрацит" - під 25%, а в АКБ "Легбанк" - під 30%. ДП "Смоли", яке бере участь у створенні власного ядерно-паливного циклу в Україні і фінансується з Фонду ЯПЦ, отримано кредит у сумі 397 тис. грн. в АКБ "Альянс" під 27%, сплативши 446 тис. грн. за користування. Всі генеруючі компанії користуються кредитними ресурсами під 18%, за винятком ДП "НЕК" "Укренерго" - під 20% та ДПЗД "Інтеренерго" - під 22%.
З метою визначення базового банку або консорціуму банків для залучення кредитних ресурсів та впорядкування їх отримання НАКАЗУЮ:
1. Керівникам підприємств, що належать сфері управління Мінпаливенерго:
1.1. Переглянути у місячний термін кредитні угоди і врегулювати з банками, що їх обслуговують, відсотки за користування ресурсами. Погодити списання відсотків за користування кредитами, які погашено.
1.2. Переглянути у місячний термін умови взяття під заставу майна та майнових прав клієнта.
1.3. Не допускати у подальшому прострочення повернення кредитів.
1.4. Визначитися з основним обслуговуючим банком та надати пропозиції щодо створення консорціуму банків з обслуговування підприємств паливно-енергетичного комплексу. Надати інформацію з даного питання Департаменту економічного та фінансового регулювання ПЕК до 1 серпня 2004 року.
1.5. Визначитися щодо залучення у 2005 році кредитних ресурсів на капітальні вкладення під конкретні проекти фінансування, взявши до уваги, що відсотки за їх користування не повинні становити більш ніж 15 - 17%. Надати інформацію з даного питання Департаменту економічного і фінансового регулювання ПЕК до 1 жовтня 2004 року.
1.6. Залучати кредитні ресурси з відсотками за їх користування не більш ніж 15 - 17%.
2. Департаменту економічного і фінансового регулювання ПЕК (Петриковець К.Я.), Управлінню бухгалтерського обліку та звітності (Лесик Л.С.), Департаменту стратегічної політики та перспективного розвитку ПЕК (Шаповалов О.Е.) опрацювати надану інформацію та у місячний термін розробити заходи, спрямовані на впорядкування роботи з банками.
3. Контрольно-ревізійному департаменту (Фрицька Л.В.):
3.1. Опрацювати умови проведення тендеру щодо визначення уповноваженого банку для здійснення розрахунків в паливно-енергетичному комплексі та залучення кредитних ресурсів під конкретні проекти фінансування. Узагальнену інформацію з цього питання надати Управлінню взаємодії з Верховною Радою, засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю.
3.2. Під час контрольних заходів здійснювати перевірку виконання зобов'язань за укладеними кредитними угодами, в тому числі сплату відсотків за ними.
4. Управлінню взаємодії з Верховною Радою, засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю (Пахно Г.О.) висвітлити в засобах масової інформації узагальнену інформацію про умови проведення тендеру щодо визначення уповноваженого банку для здійснення розрахунків в паливно-енергетичному комплексі та залучення кредитних ресурсів під конкретні проекти фінансування і заходи з впорядкування роботи з банками.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Ященка Ю.П.
Міністр
С.Тулуб