МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
29.06.2004 N 362

Про створення постійно діючої комісії Мінпаливенерго в електроенергетичному та ядерно-промисловому комплексах із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та ліквідації їх наслідків

Відповідно до Указу Президента України від 09.02.2001 N 80/2001 (80/2001) "Про заходи щодо підвищення рівня захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру", постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 N 122 (122-2001-п) "Про комплексні заходи, спрямовані на ефективну реалізацію державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, запобігання та оперативного реагування на них, на період до 2005 року" та постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.98 N 1198 (1198-98-п) "Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру" та з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій НАКАЗУЮ:
1. Створити постійно діючу Комісію Мінпаливенерго України в електроенергетичному та ядерно-промисловому комплексах із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та ліквідації їхніх наслідків (далі - Комісія) у складі згідно з додатком 1.
2. Затвердити положення про Комісію.
3. Установити, що планові засідання Комісії відбуваються щокварталу, а термінові - у разі загрози або в умовах виникнення надзвичайних ситуацій.
4. Установити, що питання до розгляду на планових засіданнях Комісії готує Департамент із надзвичайних ситуацій та охорони праці спільно з Департаментом електроенергетики та Департаментом атомно-промислового комплексу.
5. Керівникам державних підприємств та організацій, що належать до сфери управління Мінпаливенерго, головам правлінь акціонерних товариств, щодо яких Мінпаливенерго здійснює управління корпоративними правами держави:
5.1. Забезпечити подання керівництву Мінпаливенерго України інформації про факти виникнення надзвичайних ситуацій, керуючись чинними галузевими нормативними документами з питань порушень у роботі підприємств і організацій у такій послідовності:
5.1.1. Про факт виникнення надзвичайної ситуації негайно доповісти старшому черговому диспетчеру Національної енергетичної компанії (НЕК) "Укренерго" за телефонами: 238-33-33, 238-33-21, 227-71-33, 239-42-35 та Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці Мінпаливенерго за телефонами: 239-43-43, 228-61-89, 228-62-47, 226-24-26.
5.1.2. Перше письмове повідомлення за встановленою формою (додатки 2, 3) подати не пізніше, як через дві години від моменту виникнення надзвичайної ситуації:
- старшому черговому диспетчеру НЕК "Укренерго" на тел/факс. (044)238-31-99 та електронною поштою Email: df_inform@NEC.energy.gov.ua;
- Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці на тел/факс. (044) 228-61-89, 228-62-47 та електронною поштою Email: evmenev@mintop.energy.gov.ua.
6. НЕК "Укренерго" (Лучніков В.А.) забезпечити:
6.1. Прийняття інформації про виникнення надзвичайної ситуації, що надходить від компаній, підприємств та організацій, і надання її голові Комісії.
6.2. Цілодобове опрацювання і розміщення у локальній електронній мережі Мінпаливенерго та Урядовій інформаційно-аналітичній системі (УІАС НС), за встановленою формою.
7. Наказ Міненерго України від 04.11.98 N 209 визнати таким, що втратив чинність.
8. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Міністр
С.Тулуб

Додаток 1
до наказу Міністерства
палива та енергетики України
29.06.2004  N 362

СКЛАД

постійно діючої Комісії Мінпаливенерго в електроенергетичному та ядерно-промисловому комплексах із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та ліквідації їх наслідків

Голова комісії:
Тулуб С.Б. - Міністр палива та енергетики України.
Заступники голови комісії:
1. Корзун А.В. - заступник Міністра (вугільна промисловість).
2. Чех С.М. - заступник Міністра (електроенергетичний комплекс).
3. Заступник Міністра (ядерно-промисловий комплекс).
Члени комісії:
1. Ященко І.О. - директор Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці. 2. Улітіч Ю.І. - директор Департаменту електроенергетики. 3. Зенюк А.Ю. - заступник директора Департаменту атомно-промислового комплексу. 4. Євменєв О.О. - заступник начальника Управління із надзвичайних ситуацій, пожежної безпеки та охорони праці в електроенергетичній галузі Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці - начальник відділу. 5. Дацишин Б.Я. - заступник директора Департаменту електроенергетики. 6. Меженний С.Я. - заступник директора Департаменту електроенергетики. 7. Огієнко Ю.П. - заступник начальника Управління електричних мереж Департаменту електроенергетики - начальник відділу. 8. Ігнатьєв В.А. - заступник начальника Управління електричних станцій та теплових мереж Департаменту електроенергетики - начальник відділу. 9. Катренко Г.М. - начальник Управління енергетичного нагляду та збуту електроенергії Департаменту електроенергетики. 10. Шевчук А.В. - начальник Управління паливозабезпечення ТЕС та ТЕЦ Департаменту електроенергетики. 11. Петров О.С. - заступник директора Департаменту атомно-промислового комплексу - начальник Управління проблем ЧАЕС. 12. Афанасьєв А.А. - начальник Управління ядерного палива, радіаційної безпеки і РАВ Департаменту атомно-промислового комплексу. 13. Семенов Г.Р. - заступник начальника Управління ядерно-паливного циклу Департаменту атомно-промислового комплексу. 14. Іванов П.А. - заступник директора Департаменту атомно-промислового комплексу - начальник Управління фізичного захисту і аварійного реагування Департаменту атомно-промислового комплексу. 15. Царьов О.М. - заступник начальника Управління атомних станцій Департаменту атомно-промислового комплексу - начальник відділу. 16. Хала Д.О. - заступник начальника Управління атомних станцій Департаменту атомно-промислового комплексу - начальник відділу. 17. Стрелковський В.М. - головний спеціаліст відділу із надзвичайних ситуацій, пожежної безпеки та цивільної оборони Управління із надзвичайних ситуацій, пожежної безпеки та охорони праці в електроенергетичній галузі Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці. 21. Дудка Л.О. - заступник директора Департаменту економічного і фінансового регулювання ПЕК.

Додаток 2
до наказу Мінпаливенерго
України
29.06.2004  N 362

ПОВІДОМЛЕННЯ

про надзвичайну ситуацію (НС)

     1. Дата НС _______________ час виникнення НС ________________
2. Вид НС (аварії)
__________________________________________________________________
     3. Місце НС
__________________________________________________________________
     4. Найменування об'єкта
__________________________________________________________________
5. Кількість постраждалих (із них загиблих)
__________________________________________________________________
     6. Характеристика НС
__________________________________________________________________
     7. Вплив на діяльність інших галузей економіки
__________________________________________________________________
     8. Потреба в додаткових силах і засобах
__________________________________________________________________
9. Основні роботи з ліквідації наслідків НС:
     а) виконано
__________________________________________________________________
     б) планується виконати
__________________________________________________________________
     10. Телефон,  телекс, телефакс керівника комісії з ліквідації
наслідків НС та місце його перебування у цей час
__________________________________________________________________
 Посада, прізвище, ім'я, по батькові особи,             __________
 що підписала повідомлення                               (підпис)

Додаток 3
до наказу Мінпаливенерго
України
29.06.2004  N 362

ВІДОМІСТЬ

про наслідки надзвичайних ситуацій в електромережах Мінпаливенерго на ______ годину "___"____________ 200__ р.

Енергопостачальна компанія Вимкнено, од. Пошкоджено
ПЛ 35 кВ ПС 35 кВ ПЛ 6 - 20 кВ КСП Важливі об'єкти Населених пунктів Опор, од. Дротів, км Трансформаторів силових, од.
35 кВ 6 - 20 кВ 0,4 кВ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Примітка:
1. КСП - колективні сільськогосподарські підприємства.
2. Важливі об'єкти (об'єкти життєзабезпечення населення) - районні котельні, бойлери, лікарні, водопостачання, каналізаційні споруди, хлібзаводи, електротранспорт тощо.
3. Подання інформації про вимикання повітряних ліній електропостачання та підстанцій напругою 110-750 кВ, зупинення енергоблоків, електростанцій, пошкодження устаткування ТЕС виконується на кожному об'єкті окремо.

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Міністерства
палива та енергетики України
29.06.2004 N 362

ПОЛОЖЕННЯ

про склад постійно діючої Комісії Мінпаливенерго в електроенергетичному та ядерно-промисловому комплексах із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та ліквідації їх наслідків

1. Загальні положення

1.1. Комісія Мінпаливенерго України в електроенергетичному та ядерно-промисловому комплексах із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та ліквідації їх наслідків (далі - Комісія) створюється з метою запобігання, оперативного реагування та для розв'язання проблем, пов'язаних з надзвичайними ситуаціями техногенного та природного характеру, що виникли або можуть виникнути на підприємствах, в установах та організаціях електроенергетичного та ядерно-промислового комплексів (далі - підприємства електроенергетики).
1.2. У своїй діяльності Комісія керується законами України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) , "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" (39/95-ВР) , "Про Цивільну оборону України" (2974-12) , "Про охорону праці" (2694-12) , "Про пожежну безпеку" (3745-12) , актами Президента України та Кабінету Міністрів України, рішеннями Ради національної безпеки і оборони України, наказами і розпорядженнями Мінпаливенерго України, цим Положенням та іншими розпорядчими і нормативними документами.
1.3. Комісія є органом Мінпаливенерго, який вирішує проблемні питання надзвичайних ситуацій, що виникли в електроенергетичному та ядерно-промисловому комплексах.
1.4. Комісія забезпечує колегіальний розгляд і вирішення таких питань:
- оцінка роботи керівників підприємств електроенергетики з профілактики надзвичайних ситуацій та прийняття відповідних рішень;
- удосконалення форм і методів профілактики надзвичайних ситуацій на підприємствах електроенергетики;
- визначення пріоритетних поточних проблем, розв'язання яких дозволить зменшити вірогідність виникнення надзвичайних ситуацій на підприємствах електроенергетики;
- оцінка пропозицій підприємств електроенергетики щодо поліпшення роботи із запобігання надзвичайним ситуаціям та прийняття рішень з питань, обов'язкових для виконання підприємствами електроенергетики;
- розроблення і затвердження організаційних заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям.

2. Основні завдання Комісії Мінпаливенерго з надзвичайних ситуацій в електроенергетичному та ядерно-промисловому комплексах

2.1. Розгляд стану роботи на підприємствах електроенергетики залежно від рівня надзвичайних ситуацій, що виникли.
2.2. Аналіз причин виникнення надзвичайних ситуацій на підприємствах електроенергетики, їх узагальнення та прийняття відповідних рішень.
2.3. Визначення пріоритетних завдань з профілактики усунення надзвичайних ситуацій.
2.4. Заслуховування на засіданнях Комісії керівників підприємств електроенергетики та їх структурних підрозділів, де сталися надзвичайні ситуації. Прийняття відповідних рішень, зокрема відповідності таких працівників займаним посадам.
2.5. Коригування планів здійснення перевірок підприємств електроенергетики, проведення позачергових перевірок, у випадку виникнення надзвичайних ситуацій.
2.6. Призначення окремих комісій та робочих груп для перевірки діяльності підприємств електроенергетики з питань надзвичайних ситуацій.

3. Структура Комісії і порядок її роботи

3.1. Персональний склад Комісії затверджується наказом Мінпаливенерго.
3.2. Очолює Комісію голова, який має заступників.
3.3. Зміни персонального складу Комісії або його керівництва затверджуються відповідними наказами Мінпаливенерго.
3.4. Засідання Комісії є правочинним, якщо його проводить голова Комісії або його заступник за участю не менше половини членів Комісії.
3.5. Організація, де працюють члени Комісії, має забезпечити участь своїх представників у роботі Комісії.
3.6. Підготовку матеріалів та оформлення рішення Комісії виконує Управління із надзвичайних ситуацій, пожежної безпеки та охорони праці в електроенергетичній галузі Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці.
3.7. Комісія може припинити свою діяльність за рішенням органу, який створив Комісію.

4. Обов'язки членів Комісії

4.1. Виконувати вимоги цього Положення.
4.2. Надавати відповідні матеріали до засідань Комісії.
4.3. Ініціювати розгляд на засіданнях найбільш актуальних питань із надзвичайних ситуацій.
4.4. Вносити пропозиції щодо прийняття рішення Комісії.
4.5. Виконувати окремі доручення керівництва та рішення Комісії.

5. Права членів Комісії

5.1. Брати участь у засіданнях Комісії з правом голосу.
5.2. Одержувати інформацію від підприємств електроенергетики для розгляду і прийняття рішень з питань надзвичайних ситуацій.
5.3. Безкоштовно користуватись інформаційними та іншими матеріалами, що належать Комісії.
5.4. Брати участь у нарадах, семінарах, конференціях та виставках з питань надзвичайних ситуацій.
5.5. Давати пропозиції щодо покращання роботи з питань надзвичайних ситуацій на підприємствах електроенергетики, порушувати питання про відповідність займаним посадам керівників підприємств електроенергетики, діяльність яких розглянуто на засіданні Комісії і визнано незадовільною.