КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
27.05.2004 N 4.2

Стан розрахунків з державним бюджетом підприємств паливно-енергетичного комплексу України

На сьогодні електроенергетична, вугільна та нафтогазова галузі є основними бюджетоутворюючими галузями економіки України.
Питома вага податків підприємств цих галузей у формуванні доходної частини державного бюджету протягом останніх років тримається на рівні 18-19 відсотків, при тому що питома вага товарної продукції цих галузей у внутрішній валовий продукт становить 15 відсотків.
Починаючи з 2002 року підприємства ПЕК сплачують до державного бюджету близько 9,0 млрд. гривень податків та постійно нарощують ці обсяги.
Так, підприємствами паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) у 2002 році сплачено податків на 1,0 млрд. грн. більше, ніж у 2001 році, а за 2003 рік (при зменшенні обсягу нарахувань на 1,9 млрд. грн.) сплачено податків на 0,5 млрд. грн. більше, ніж у 2002 році.
Слід зазначити, що у 2003 році вперше за останні роки у електроенергетичній та нафтогазовій галузі вдалось досягти більш ніж 100-відсоткового рівня сплати податків від нарахувань, і, як наслідок, зменшення податкового боргу цих галузей на 306,4 млн. грн.
На виконання низки урядових рішень та з метою збереження позитивних тенденцій, які склались у 2003 році щодо сплати податків підприємствами ПЕК, а також забезпечення ними погашення податкового боргу, розпорядчими документами Мінпаливенерго підприємствам електроенергетичної та вугільної галузей на I квартал 2004 року встановлено завдання з мобілізації податків, зборів (обов'язкових платежів) в сумі 900 млн. грн. та завдання з погашення податкового боргу в сумі 82,5 млн. грн.
Однак у I кварталі поточного року керівники окремих підприємств не забезпечили належної сплати податків та виконання встановлених завдань, незважаючи на відповідні вимоги Мінпаливенерго стосовно вжиття заходів щодо розрахунків з бюджетом.
За I квартал 2004 року підприємствами енергетичної та вугільної галузей перераховано до державного бюджету коштів у сумі 815,1 млн. грн., або 90,6% від встановленого завдання та 92,6% від нарахувань.
В рахунок погашення податкового боргу у I кварталі поточного року до державного бюджету спрямовано коштів в сумі 74,9 млн. грн., або 90,8% від встановленого завдання.
У електроенергетичній галузі сплачено податків до державного бюджету в сумі 650,7 млн. грн., що становить 91,0% від встановленого для електроенергетичній галузі завдання та 91,3% від нарахувань.
Завдання з погашення податкового боргу виконано на 69,0%.
Стовідсоткову сплату податків, а також погашення податкового боргу забезпечили ВАТ ДАЕК "Волиньобленерго", ВАТ "Тернопільобленерго", ДАТ "ДАК "Укргідроенерго", ВАТ "Донбасенерго", ВАТ "Харківська ТЕЦ-5", ДП "ТЕЦ-2 "Есхар", ВАТ "Миколаївська ТЕЦ" та ВАТ "Херсонська ТЕЦ".
Незадовільно розрахувались з бюджетом у I кварталі поточного року ВАТ "ЕК "Миколаївобленерго", ВАТ "Крименерго", ВАТ "Черкасиобленерго", ВАТ "ДАЕК "Запоріжжяобленерго", АЕК "Київенерго", ВАТ "Західенерго", ВАТ "Центренерго", ВАТ "Дніпроенерго".
У вугільній галузі до державного бюджету сплачено податків в сумі 164,4 млн. грн., або 97,9% від нарахувань та 89% від встановленого для галузі завдання.
Завдання з погашення податкового боргу перевиконано майже вдвічі.
Вперше за останні роки вугільними підприємствами досягнуто такого рівня сплати податків.
У I кварталі 2004 року забезпечили 100-відсотковий рівень розрахунків з бюджетом та поступове погашення податкового боргу підприємства: ДП "Донецьквугілля", ДП "Селидіввугілля", ДП "Красноармійськвугілля", ДП "Добропіллявугілля", ДП "Дзержинськвугілля", ДП "Шахтарськантрацит", ДП "Артеміввугілля", ДП "Волиньвугілля".
Незадовільно розраховуються з бюджетом ДП "Львіввугілля", ДП "Сніжнеантрацит", ДП "Донбасантрацит", ДП "Ровенькиантрацит", ДП "Первомайськвугілля", ДП "Торезантрацит".
Підприємствами НАК "Нафтогаз України" як протягом 2003 року, так і у I кварталі 2004 року забезпечуються належні розрахунки з бюджетом. Рівень таких розрахунків у 2003 році становив 100%, за I квартал поточного року - 106%. Загальна сума сплачених компанією податків у I кварталі становить 1501,9 млн. грн., з них до державного бюджету - 1416,8 млн. грн.
Незважаючи на те, що заборгованість НАК "Нафтогаз України" з платежів до бюджету є ще досить значною, досягнутий у I кварталі рівень розрахунків з бюджетом дозволяє здійснювати розрахунки з погашення боргів минулих років. Так, за I квартал поточного року боргів перед бюджетом погашено майже на 80,0 млн. грн.
Завдяки активізації роботи щодо належної сплати податків, у квітні поточного року підприємства забезпечили майже стовідсотковий рівень розрахунків з бюджетом.
Так, рівень розрахунків з державним бюджетом підприємств електроенергетичної галузі становить 99,8%, вугільної галузі - 95,8%, НАК "Нафтогаз України" - 100,2%.
Колегія ВИРІШИЛА:
1. Керівникам підприємств паливно-енергетичного комплексу: забезпечити рівень розрахунків з державним бюджетом та виконання завдань щодо сплати податків та погашення податкового боргу в обсягах, встановлених розпорядчими документами Мінпаливенерго.
2. Першому заступнику Міністра Шеберстову О.М., Департаменту економічного і фінансового регулювання ПЕК (Петриковець К.Я.), ДП НЕК "Укренерго" (Лучніков В.А.) разом з НКРЕ в двотижневий термін розглянути ситуацію з ВАТ "Миколаївобленерго" по завершенню роботи по встановленню АСКОЄ на підстанції "Три хати".
3. Керівникам підприємств: ВАТ "Миколаївобленерго", ВАТ "Крименерго", ВАТ "Черкасиобленерго", ВАТ "Запоріжжяобленерго", АЕК "Київенерго", ВАТ "Західенерго", ВАТ "Центренерго", ВАТ "Дніпроенерго", ДП "Львіввугілля", ДП "Сніжнеантрацит", ДП "Донбасантрацит", ДП "Ровенькиантрацит", ДП "Первомайськвугілля", ДП "Торезантрацит" звернути увагу на незадовільний стан розрахунків з бюджетом у I кварталі 2004 року, під персональну відповідальність вжити заходів щодо забезпечення протягом II кварталу 2004 року сплати податків в обсягах поточних нарахувань.
4. Заслухати звіти керівників зазначених підприємств щодо стану розрахунків з бюджетом на засіданні колегії Мінпаливенерго за підсумками роботи підприємств паливно-енергетичного комплексу у I півріччі 2004 року.
5. Першому заступнику Міністра палива та енергетики України у зв'язках з Верховною Радою України Татаринову А.А., Управлінню взаємодії з Верховною Радою України, засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю (Пахно Г.О.) забезпечити оприлюднення рішення колегії на веб-сайті Міністерства, в інформаційному бюлетені "Відомості Міністерства палива та енергетики України" та галузевих ЗМІ.
Голова колегії - Міністр
С.Тулуб